Innehåll

VLSystem L.I.S LCD Indicator

Inledning
Specifikationer
Systemkrav
I förpackningen
Installation
Utseende och funktioner
Användningsområden
Slutsats

Tack till Eksitdata som gjorde denna recension möjlig.

22/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Har du alltid drömt om att ha en egen frontmonterad LCD till datorn men varken har tid, kunskap eller ork att bygga dig en egen? Då är L.I.S LCD Indicator från koreanska VLSystem något för dig, ett färdigt kit där allt som behövs för att komma igång ingår.

För er som inte är så insatta så är en frontmonterad LCD (Liquid Crystal Display) som namnet antyder en LCD som monteras i fronten av datorn, i t ex en 5.25"-plats fram i datorn. En LCD är en liten platt skärm som, via mjukvaran, kan visa allt från systemtemperaturer till vilken låt som spelas på datorn.

Vad är då syftet med en frontmonterad LCD?
Det är först och främst en "cool" grej att ha på LAN, kanske för att komplettera en i övrigt utseendemodifierad dator.

Specifikationer

Pris Ca 1 000 kr
Tillverkare VLSystem
Storlek Passar i 5.25"-plats
Antal rader 2
Kommunikationsmetod Seriellt via COM-port
Strömkälla 5V, via USB-port

Systemkrav

  • Pentium II med 64MB RAM eller bättre.
  • Windows 98, ME, 2000 eller XP.
  • 4 MB ledigt på hårddisken.
  • Ledig 5.25"-plats.
  • Ledig USB och COM-port.

I förpackningen

Detta medföljer i förpackningen:
  • Frontenheten.
  • Kabel för inkoppling mellan frontenhet och ström/kommunikationskälla.
  • Installations-CD
  • Manual

Installation

Den första delen av installationen är självklart den fysiska installationen. Det första man gör är att kontrollera att kretskortet på baksidan av frontenheten inställt på rätt färg. LCD:n finns nämligen i tre olika färger: röd, grön och blå. Eftersom dessa olika färger kräver olika mycket spänning så är det viktigt att kontrollera att byglarna är rätt inställda. Vårt testexemplar var rätt inställt när det kom, men det är ändå viktigt att kontrollera detta innan man pluggar in LCD:n i datorn. Allt detta finns dock utförligt beskrivet i manualen.

På kretskortet finns det även en vridpotentiometer som man kan ställa in kontrasten med. Vårt testexemplar var lagom inställt så någon inställning av kontrasten var inte nödvändig.

Efter detta är det dags att installera LCD:n i datorn. Det första man bör göra är att koppla in kablarna i en ledig USB-port och COM-port. Därefter drar man in kabeln via kortplatserna fram till fronten. Sedan är det bara koppla in kabeln till frontenheten. Därefter monteras frontenheten i valfri 5.25"-plats. Hur detta går till varierar mellan olika chassin.

En sak som jag reagerade på var att tillverkaren kräver att man kopplar in frontenheten till både en USB (för ström) och en COM-port (för data). En bättre och smidigare lösning hade ju varit att man skötte både data och ström via en USB-plats och på så sätt slapp använda båda portarna.

Efter den fysiska installationen är det självklart dags att installera mjukvaran. Installationsprogrammet startar automatiskt när installationsskivan placeras i CD-ROM:en. Installationen av mjukvaran är lika enkel som för flesta andra program, det är bara följa de enkla anvisningarna. Installationsprogrammet placerar dessutom automatiskt styrprogrammet för LCD:n i autostart så att det startas varje gång datorn startar. Första gången man startar styrprogrammet till LCD:n så ombeds man ställa in COM-Port, därefter är själva installationen klar.

För er som inte använder Windows så är det bara att beklaga, tyvärr finns det ingen programvara tillgänglig för t ex Linux. Med lite programmeringskunskaper går ju självklart detta att lösa, men det är ändå något tillverkaren borde tänkt på då denna användargrupp är en som ständigt blir större.

Enligt tillverkaren är LCD:n HD44780-kompatibel, alltså kompatibel med det absolut vanligaste styrchip för LCDs som finns. Det finns mängder av program avsedda för detta styrchip, även för Linux. Problemet är bara att styrchippet egentligen är anpassat för LCD:er som kopplas in till pararell-porten. Det är även programvarorna för styrchippet som finns tillgängliga gratis på Internet. L.I.S skickar och tar emot data via seriell-porten och därför går inte något av dessa program att använda. Trots en hel del sökning på nätet så lyckades vi inte hitta någon programvara som fungerade med LCD:n just pga detta. Det kan finnas program som trots allt fungerar med LCD:n, men som det är nu så är man låst till tillverkarens programvara och därav går det troligen inte att använda de *nix-kompatibla program som faktiskt finns gratis på Internet just för LCDs.

Notera att programmet på installations-CD:n inte var den nyaste som fanns tillgänglig. Under våra tester använde vi den nya versionen, 1.1.2.0, som går att ladda ner här.

Utseende och funktioner

Framför hela frontenheten sitter det en tunn plexiglasskiva som skyddar LCD:n. Resten av frontenheten är tillverkad i aluminium.

LCD:n finns även, som jag tidigare nämnde, i två andra färgkombinationer än vårt testexemplar: svart frontpanel med grön LCD och svart frontpanel med röd LCD. Notera att de två sistnämnda färgerna inte finns att köpa i Sverige för närvarande, men det är troligen bara en tidsfråga innan vi ser de andra modellerna här i Sverige.

På enheten finns två knappar, Power och Light. Som du säkert anar så är "Power" av och påstängningsknapp och "Light" en knapp för att stänga av eller på upplysningen av LCD:n. Upplysningen fungerar väldigt bra och ljuset är ganska jämnt över hela LCD:n.

Kontrasten blir något lägre när man använder upplysningen av LCD:n, men detta kompenseras av att upplysningen främst används på natten. Då märks inte den lite lägre kontrasten av lika mycket. Angående betraktningsvinkeln för LCD:n är den bra och man ser LCD:n tydligt i olika vinklar, även om kontrasten blir allra bäst framifrån.


  Nästa sida »

22/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!