Innehåll

VLSystem L.I.S LCD Indicator

Inledning
Specifikationer
Systemkrav
I förpackningen
Installation
Utseende och funktioner
Användningsområden
Slutsats

Tack till Eksitdata som gjorde denna recension möjlig.

22/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Användningsområden

Användningsområdet styrs till stor del av programvaran som medföljer. Jag kommer nu att gå igenom de olika delarna av programmet och visa vad de kan användas till.

I programmet finner vi flera olika flikar som representerar olika funktioner och inställningar för LCD:n. Så fort man byter flik, så påverkar man vad som visas på LCD:n genom att den då visar det som fliken representerar.

Flik 1: About
När denna flik är markerad så visar LCD:n datum och tid. I den här fliken finns även kort information om funktionerna i mjukvaran och vilken version av den man använder.

Flik 2: Setup
Under denna flik ställer man in allt det tekniska rörande LCD:n som t ex COM-port och storlek på LCD:n. Man kan även ställa in det meddelande som visas på LCD:n då mjukvaran startas respektive stängs av.

Flik 3: Test
Denna flik är avsedd för att testa LCD:n och se att den fungerar ordentligt. Funktioner för att skicka valfri text eller att radera det som står på LCD:n är några av funktionerna.

Flik 4: R.T.C
R.T.C står under denna flik för Real Time Clock och med det menas att man kontinuerligt ser processorns klockfrekvens och lite annan CPU-relaterad information med den uppdateringsfrekvens man angivit.

Flik 5: CPU/RAM
Som namnet antyder får man under denna flik information rörande processorn och minnet. Det man ser är hur mycket processorn belastas, hur mycket av det fysiska minnet som används och hur mycket av det allokerade minnet som används.

Flik 6: MBM
Under denna flik är det tänkt att man ska kunna se datorns olika temperaturer via programmet MotherBoard Monitor (MBM). Trots att jag använde senaste versionen av både styrprogrammet för LCD:n och MBM så vägrade funktionen att fungera. När jag tryckte på fliken blev jag konstigt nog direkt "kastad" till About-fliken. Vi får hoppas att detta bara gäller denna version och att det är fixat i nästa.

Flik 7: Winamp
Under denna flik så kan man se information från mediaspelaren Winamp. Genom ett plug-in, som automatiskt installeras vid installation av styrprogrammet till LCD:n, så kan man få information om vilken låt som spelas eller få ett spektrum över musiken. För att få funktionen att fungera så måste man aktivera plug-in:en, det gör man enklast genom att välja "Visualization Plug-in" under denna flik. Därefter väljer man LIS-plug-in:en och väljer sedan längst ner i rutan vad man vill ska visas på LCD:n. Därefter väljer man "start" och då visas det man valt på LCD:n. Notera att alla lägen inte går att välja pga LCD:ns storlek.

Flik 8: OS/System
Under denna flik så kan man få mängder med information om Windows och OS:et i allmänhet att visas på LCD:n. Programmet byter automatiskt mellan den information man valt att visa med den frekvens man specificerat.

Flik 9: User Set
Under denna flik så kan man få LCD:n att växla mellan alla de olika lägena. Man kan även välja hur snabbt bytena sker.

Flik 10: Net
Under denna sista flik så kan man automatiskt få LCD:n att visa om man fått några nya mail. Hur ofta denna koll ska ske går givetvis att ställa in. Programvaran kan hantera upp till 4 mailkonton samtidigt.

Slutsats

Har tillverkaren lyckats skapa ett LCD-kit som är lätt att installera och fungerar bra?
Svaret på frågan är ja, men inte helt felfritt. LCD:n fungerar bra, mjukvaran är lätt att installera och fungerar genomgående bra. Men funktionen som visar temperaturen vägrade fungera och LCD:n klarade inte heller av att visa Å, Ä och Ö. Om detta beror på mjukvaran eller displayen är svårt att säga, men förhoppningsvis fixas det i kommande programvaruversioner eller hårdvarurevisioner.

Priset då? Jo, runt 1 000 kr kostar den. Det är ett något högt pris för en sån här produkt. Att bygga ihop en LCD själv går på runt 350-600 kr beroende på delar. Så visst får man betala extra för att den är färdigbyggd, men det är upp till var och en att avgöra om man tycker det är värt med de extra pengarna. Men LCD:n är ju trots allt inte avsedd för de som kan bygga en själv, utan till de som vill ha en LCD och inte har tid, lust eller kunskap att bygga ihop en egen.

Fördelar Nackdelar
Fungerar överlag mycket bra En del mjukvaruproblem
Upplyst Något dyr
Finns i flera färger Endast programvara för Windows finns tillgänglig
Enkel att installera och använda   « Föregående  

22/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!