Innehåll

Swiftech MCX462-V vs Thermalright SLK-947U

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GTEK och Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att överklockning blir allt populärare så ökar efterfrågan på kylningslösningar som ska kunna kyla våra hårt överklockade processorer. Vattenkylning finns helt klart som ett tänkbart alternativ, men för de allra flesta faller det alternativet bort av kostnadsskäl; en komplett och färdig vattenkylning kostar betydligt mer än en hyfsad luftkylare. De som inte har råd med vattenkylningar eller kraftigare lösningar får helt enkelt förlita sig på de högpresterande luftkylarna. Swiftech och Thermalright är två heta namn när det kommer till just detta; de har producerat en rad högpresterande socket A-kylare som vunnit stor mark bland köparna.



Både Swiftech och Thermalright är idag namn som är synonyma med hög kvalité och utmärkt kylningsförmåga, och de spelar nästan i en egen division vad gäller kylningsförmågan. Knappt någon annan tillverkare har lyckats överträffa dessa två amerikanska tillverkare. I denna recension så ska vi ta en titt på deras flaggskepp för socket A-plattformen, Swiftech MCX462-V och Thermalright SLK-947U, och avgöra vilken av dessa som är att föredra.

Specifikationer

Föga förvånande inleder vi med att titta på kylarnas specifikationer. Notera att viktuppgifterna är tillverkarnas egna, men förhoppningsvis är de någorlunda sanningsenliga.

  MCX462-V SLK-947U
Pris Ca 550 kr Ca 550 kr
Tillgänglighet Obefintlig Låg
Processorstöd Samtliga socket A Samtliga socket A & socket 478
Storlek (BxLxH)
(Smalast)
76 x 76 x 42 mm 81 x 67 x 45 mm
Storlek (BxLxH)
(Bredast)
92 x 92 x 42 mm 86 x 96 x 45 mm
Vikt 650 g 570 g
Material Aluminium och koppar Koppar
Fläktstöd 80 och 92 mm 60, 80 och 92 mm

Utan att gå in på detaljer så ser vi här att båda kylarna är rejäla pjäser vad gäller både vikt och storlek, vilket faktiskt nästan är en förutsättning för att kunna vara ledande på marknaden. Prismässigt så ligger de i ungefär samma prisklass; de kostar ungefär 550 kr utan fläkt.

Normalt sett skickar ingen av tillverkarna med några fläktar, detta för att man istället vill att köparen själv ska välja en lämplig fläkt som motsvarar dennes krav på ljudnivå, luftflöde, utseende och så vidare. Specifikationerna avslöjar också att båda kylarna går att använda med både 80 och 92 mm-fläktar, vilket ger stor flexibilitet och möjlighet att välja stora fläktar med bättre förhållande mellan ljudnivå och luftflöde. SLK-947U stöder även 60 mm-fläktar, men med tanke på att fläktar med denna dimension inte ger särskilt bra luftflöde jämfört med ljudnivån bör man hålla sig till större fläktar. Thermalright har för övrigt valt att göra sin kylare kompatibel även med socket 478-processorer, medan Swiftech istället tillhandahåller en separat variant (MCX478-V) för Pentium 4-plattformen.

I förpackningarna

Båda kylarna levereras väl förpackade i pappersförpackningar. I förpackningen som MCX462-V levererades i fann vi, förutom kylaren själv, följande:

  • Fyra armar för montering av 80 mm-fläktar.
  • Fyra plastkilar för fastsättning av fläkt.
  • En förpackning Arctic Silver Arctic Alumina (kylpasta).
  • En installationsguide, som dock inte ville vara med på bild.


MCX462-V

SLK-947U

Och SLK-947U levererades med följande:

  • Sex armar för de olika fläktstorlekarna.
  • Två monteringsarmar för montering på socket 478-processor.
  • En bakpanel för montering på baksidan av moderkortet.
  • En påse med diverse monteringsdetaljer.
  • En tub kylpasta.
  • Fyra plastpluppar för bruk vid montering på socket A-processor (fungerar som stöd).

Hos båda kylarna medföljer allt man kan tänka sig, inklusive kylpasta. Det enda man kan tänkas anmärka på är att ingen monteringsanvisning följer med SLK-947U, vilket kan behövas med tanke på att monteringsprocessen för denna kylare är ganska omständig. Lyckligtvis finns dock monteringsanvisningar på tillverkarens hemsida, men någon form av manual borde följt med.


  Nästa sida »


02/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!