Innehåll

Memorex Duo BBQ 100

Inledning
Specifikationer
USB
Krångel!
Installation & Dokumentation
Prestanda & Stresstest
Bärbart
Mjukvara
Sammanfattning


6/22-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Inledning

USB - En smart teknik som låter dig koppla in enheter hur som helst utan att starta om. En teknik som tillåter snabba (nåja) överföringshastigheter mellan din PC och dina tillbehör. En teknik som kan få det stabilaste prestandamonster att krascha hopplöst och spotta fram de mest absurda felmeddelanden. En teknik som kan få den mest sansade av användare att bli en självmordsbenägen galning.

Som ni kanske förstår så är mina upplevelser med USB inte den bästa, även om iden är god så fungerar det inte alltid som det ska. (Känns som den sista frasen är något vi PC byggare får dras med genom hela livet). Som recensent är det aldrig speciellt bra att börja testa en produkt man har förutfattade meningar mot, man bör istället ha ett öppet sinne mottagligt för spännande och uppseendeväckande lösningar. Tyvärr är vi inte mer än människor och förmågan att ändra sig finns ju fortfarande kvar.

USB har funnits sedan ganska länge, faktum är att vi snart får se USB 2.0 dyka upp. Bland de vanligare tillbehören ser man möss och joysticks som begagnar sig av det här gränssnittet. Där brukar det fungera bra eftersom ett pekdon sällan kräver speciellt mycket. En intressantare lösning är Cd-brännare som använder sig av USB kontakten.

Vi har skakat loss ett exemplar av DUO BBQ100 från den ganska okända tillverkaren Memorex. Klarar den här externa enheten de hårda testen i (djävulskt skratt här) 64bits testlabb?Specifikationer

Skrivhastighet: 4x
Återskrivningshastighet (RW): 4x
Läshastighet: 20x
Gränssnitt: USB, EPP (Paralellport), PCMCIA, FireWire
Buffertminne: 2MB
Söktid: 12ms
Storlek: 280x165x50mm
Vikt: 1,5Kg

Kikar vi enbart på specifikationerna så ser maskinen helt ok ut, när det gäller bärbara och externa prylar får man vara beredd på att offra en del prestanda för att få enheten mobil. I jämförelse med konkurrenter så har Duo BBQ ganska mycket att komma med, den både skriver och återskriver i 4x. Högre än så tillåter inte USB standarden. Varför står det då 20x med stor stil på kartongen? Det ska vi återkomma till när det är dags att hårdtesta den.

Ett buffertminne på 2mb kanske inte imponerar för den som sitter med en intern enhet, men som vi påpekade innan så räcker det gott och väl i sammanhanget. Söktiden ser ganska lockande ut, men utav erfarenhet vet vi att tillverkare gärna underdriver sådana faktorer - och överdriver andra. Det handlar om marknadsföring, och det är precis därför vi finns för att testa och se vad som är köpvärt.

Själva styrkan i Duo BBQ är mångsidigheten. Samma enhet används för fyra olika gränssnitt. Enheten som vi testar, USB, ska enligt uppgift passa lika bra på en Mac som en PC. Någon möjlighet att testa på Mac fanns tyvärr inte. Inte heller skickas det med kablar så USB-brännaren kan bli en FireWire, vi kan dock trösta oss med att de flesta nyare PC:s är utrustade med just en USB kontakt.

Mått och vikt är också en faktor att återkomma till, när vi tar brännaren på en liten cykeltur :-)USB

USB är, om man ser till det långa loppet, en ganska ny teknik. Den utvecklades av ett flertal partners, bl.a. Microsoft, Compaq och IBM (Kan det komma nåt av godo från dessa tre?). USB tar också Plug & Play (Plug & Pray) ett steg längre genom att vi inte ens behöver stänga av datorn. Bara att trycka i kontakten alltså, på samma vis ska vi inte behöva några extra kort då det finns kontakter på nästan alla nya moderkort.

Hastigheterna toppar kring 12Mbit, ungefär 1Mb/s, vilket gör att gränssnittet snarare lämpar sig för pekdon, joysticks, digitalkameror och liknande tillbehör som inte kräver så mycket. Att man använder USB till brännare är knappast för prestandan, snarare för att det är så enkelt.

Nästa sida >>
6/22-01 | Whiz | whiz@64bits.se