Innehåll

Memorex Duo BBQ 100

Inledning
Specifikationer
USB
Krångel!
Installation & Dokumentation
Prestanda & Stresstest
Bärbart
Mjukvara
Sammanfattning


6/22-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Krångel!

Ingen tycker det är speciellt roligt när ens dator strular (om man inte har någon form av sado-masochistisk läggning till sin dator), allra minst vi som recensenter när man har en deadline att hålla. Därför är det av yttersta vikt att såväl mjuk - som hårdvara verkligen fungerar - det gjorde tyvärr inte alltid Duo BBQ 100 brännaren.

Upprepade tester gjordes på två olika Duron baserade system. Moderkort med VIA chipset användes och brännaren uppvisade ett flertal mindre roliga symptom.

På det första systemet så totalvägrade den, efter lyckad installation så slog den ut övriga USB prylar, fick Explorer att krascha, och senare hela datorn att tvärstanna. Omstart var det enda som hjälpte. Samma fel uppträdde både i Windows 2000 och 98. De missljud som brännaren fick fram måste också tas upp, har endast hört en dammsugare låta på samma vis.

På nästa Duronsystem så lyckades vi bränna några skivor felfritt, sedan började Duo BBQ enheten att störa den interna IDE läsaren, den hittade till slut inga skivor. När sedan CD-RW funktionen skulle testas så ville den ta dryga timmen att formatera skivan, behöver jag tillägga att den aldrig hann bli klar med det pga. systemkrasch?

Om de här tveksamma problemen beror på illa fungerande samarbete med VIA:s chipset och drivrutiner vet jag inte. En hel del kombinationer med olika drivrutiner och tillägg gjordes, tyvärr utan resultat. Den här röran får mig att minnas de tidiga problem man som K7 ägare fick uppleva när den först släpptes, inget man precis vill påminnas om.

äger du en dator med ett VIA baserat moderkort bör du testa den här brännaren innan köp.Installation & Dokumentation

Då VIA inte verkade vara nåt alternativ så fortsatte testerna på en annan dator med ett moderkort baserat på andra kretsar, ett Intelsystem bör tilläggas.

Här gick installationen fint, tryck i USB kontakten i med drivrutiner, installera programmen och börja bränn. Enda frågetecknet var att windows identifierade brännaren som en 8x/4x/32x IDE enhet, inget som innebar problem, men för nybörjaren kan det ge upphov till onödiga frågetecken.

Sladden mellan brännaren och datorn mäter en meter, längre än så går inte att ha enligt Memorex eftersom signalen skulle bli korrupt annars. Längden borde inte ge några problem i normala fall. En lustig detalj är att tillverkaren skippat de annars obligatoriska skruvarna där man fäster kontakten på brännaren, känns lite dumt då den har en tendens att glida ur.

I paketet finns flera olika handböcker, dels för brännaren och dels för de olika gränsnitten, delen som tar upp USB fanns dock i en fristående bilaga.

Med alla dessa handböcker, och det faktum att brännaren i sig själv är så enkel att installera och använda lämpar den sig mycket väl till nybörjaren. Jag hade också sett att man precis som mjukvaran översatt handböckerna till svenska, det hade gett ännu ett plus i kanten.
Prestanda & stresstest
Eftersom brännaren i sig inte attraherar de mest krävande av användare valde vi att korta ner testerna och endast köra ett par stycken för att testa överhängande prestandan. Vi använde oss av programmet Sisoft Sandra.

Beroende på storleken på filerna som finns på skivorna får man en något annorlunda söktid. Flera olika tester gjordes med olika storlekar, sedan drogs ett medelvärde. Söktiden låg alltifrån på gränsen runt 120ms till 135ms vilket får, även om det är över specifierade värden, ses som ett klart godkänt.

Läshastigheten då? Vi tvivlade ju på värdena redan då specifikationerna angavs. Efter olika tester så kommer vi fram till att de som högst ligger kring 6x. Vad är det här? Det utlovas 20x! Blir vi helt enkelt snuvade? Nejdå, betänk att enheten är tänkt att används för andra gränssnitt som ex. det mycket snabbare FireWire.

USB ger maximalt 1Mb/s vilket ger 1000kb / 150kb ~ 6x.

FireWire ger maximalt 7,8Mb/s vilket ger 7800kb / 150kb ~ 52x (brännaren sätter dock gränsen tidigare och ger 20x).

Det senare är dock endast teoretiskt då inga tester med enheten som FireWire kunde göras. Köper du enheten som USB får du helt enkelt med 14x extra som du i praktiken inte har någonsomhelst nytta av. Den är i alla fall fortfarande lika snabb som sina konkurrenter.

Många skivor brändes via On The Fly, direkt mellan läsare och brännare. Detta för att se om den utökade bufferten gjorde någon nytta. Vi kan sammanfatta såhär, lämnar du systemet ifred och undviker att göra nåt samtidigt fungerar det mycket bra. Tester gjordes där vi bland annat spelade upp Mp3 samtidigt, det fungerande inte. Att spela Mp3 under tiden får dock ses som overkill. Sammanfattningsvis så bränner den skivor mycket väl, vilket är precis vad man bör begära.

Nästa sida >>
6/22-01 | Whiz | whiz@64bits.se