Innehåll

Miro FP155 15" TFT

Kort om Miro
Tunn skärm kräver tjock plånbok
Siffror och data
Från betraktarens synvinkel
Tester
Lättanvänd
Resultat


Tack till Gandalf Data som lånade ut en testskärm för recension.

4/10 -01 | ErKo | erko@64bits.se


Kort om Miro

Miro displays GmbH är ett tyskt företag som sedan ett bra tag tillbaks har levererat skärmar till många datoranvändare. Här finner vi alltifrån CRT- till TFT-skärmar, både till PC och Mac. Sortimentet är i dagsläget ganska brett vilket innebär att det innefattar skärmar av många olika storlekar och prisklasser, men gemensamt för dem alla är kvaliteten och den moderna formgivningen och funktionaliteten.

Tunn skärm kräver tjock plånbok

Vad har en TFT-skärm som en CRT-skärm inte har? Det beror väl på, det varierar ju beroende på tillverkare, storlek, benämning m.m. Ingen skärm är ju den andra lik, eller? Äsch, skärm som skärm, huvudsaken man ser vad man håller på med… är det verkligen så enkelt?

En CRT-skärm är den vanliga typen av skärmar, som vi kommer i kontakt med dagligen i skolor, hemma (oftast) och på många arbetsplatser. Stora, tunga kolosser som ockuperar värdefulla utrymmen på skrivborden, ofta med ett djup på ett antal decimeter.

TFT-skärmar (TFT = Thin Film Transistor) däremot, är den än så länge ”nya” typen av skärmar, som finns att köpa. Platta, endast några centimeter tjocka, lätthanterade och lättplacerade LCD-displayer, som ger ganska stora hål i ekonomin.

Priset på båda sorterna sjunker, men mest påtagligt just nu är ändå prisändringarna på TFT-skärmar. Från att ha kostat alltför mycket, börjar nu priserna komma ner på en resonabel nivå, men fortfarande är det dock mycket för en enkel datoranvändare.

Siffror och data

Siffror och värden kan vara bra att känna till, och här följer specifikationerna för den här skärmen. Dock kan man ju inte alltid gå bara efter siffror, och det är ju därför den här recensionen blir skriven, för att ge en mer objektiv beskrivning.

Panel15” (38,1 cm) aktiv matris-LCD
Synlig yta304,1 x 228,1 mm
Betraktelsevinkel160°
Punkttäthet0,297 mm
Max. upplösning1024 x 768 @ 75Hz
Max. antal färger16 miljoner
Responstid>50ms
Kontrast200:1
Ljus200 cd/m2
InsignalRGB-analog
AnslutningskontaktMini D-sub 15 pin
OSD (On Screen Display)Ja
Plug and PlayJa
Effektförbrukning30 W, standby 5 W
Mått368 x 353 x 172
Vikt3,7 kg
ÖvrigtVESA, TCO 99, 3 års garanti (med utbytesservice)
Ca. pris5600 SEK inkl. moms


Värt att notera är bl.a. den 3 år långa garantin, som innebär att om skärmen mot förmodan skulle strejka, eller inte fungera som den ska, får man en ny skärm att använda under tiden den trasiga skärmen repareras.

Priset ska också kommenteras, till Miros fördel, eftersom kostnaden för den här skärmen ligger ganska lågt. Miro FP155 är i dagsläget en av de billigaste TFT-skärmarna i 15”-klassen på den svenska marknaden, och att man endast behöver betala cirka fem och ett halvt tusen svenska kronor (inklusive meromsättningsskatt) för denna LCD gör den mycket prisvärd.
  Nästa sida »

 
4/10 -01 | ErKo | erko@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!