Innehåll

Miro FP155 15" TFT

Kort om Miro
Tunn skärm kräver tjock plånbok
Siffror och data
Från betraktarens synvinkel
Tester
Lättanvänd
Resultat


Tack till Gandalf Data som lånade ut en testskärm för recension.

4/10 -01 | ErKo | erko@64bits.se


Från betraktarens synvinkel

Att skärmen har en betraktelsevinkel på 160° innebär inte att arbetsvinkeln är densamma. Naturligtvis sitter man mitt framför skärmen och gör det man ska. Att det sedan för ytterligare åskådare är möjligt att se vad man håller på med är ju dock också bra.

En sak som gäller övergående för skärmar av den här typen är den låga reflektionen av omgivningen, och andra ljuskällor. Eftersom ytan är själva skärmen, och inte som med en vanlig skärm, att en glasskiva sitter ytterst, blir bilden ganska matt, och reflekterar således nästan ingenting alls. Ibland brukar mycket ljus runtomkring LCD-skärmar störa upplevelsen och kvaliteten på den synliga bilden, men när det gäller Miros FP155 behövs ganska mycket externt ljus för att knäcka synligheten.

Skärmen, som rakt framifrån är ganska rektangulär, sitter monterad på en fot. Denna fotplatta får skärmen att stå mycket stadigt, och ger dessutom möjligheten att tippa skärmen tillräckligt framåt och bakåt för att tillfredsställa de flesta användare. Skärmen kan även monteras på en vägg, vilket verkligen ger friheten att kunna optimera arbetsplatsen.

Maximal upplösning för miro FP155 är [1024 x 768] pixlar. Detta är även den enda dugliga upplösningen enligt min uppfattning. Upplösningarna [640 x 480] och [800 x 600] är aningen suddiga, och efter ett tag känns ögonen ganska ansträngda, varför den maximala upplösningen också kan räknas som standard. Många skulle nog önska aningen högre upplösning, men då är det nog bättre om man byter storleksklass också, eftersom det annars riskerar att bli väldigt plottrigt på skärmen.

När det gäller just TFT-skärmar finns det några saker som är gemensamt för de flesta. En sak är den låga energikonsumtionen. 30 Watt när den är aktiv, och endast 5 W i stand by-läge. En vanlig skärm (CRT) i ungefär samma storlek förbrukar ibland upp till fyra gånger så mycket ström i aktivt läge, och även i stand by-läge rör det sig om tre till fyra gånger högre energikonsumtion.

Tester

Skärmen testades först och främst naturligtvis med allmänt bruk, dvs. bildhantering, ordbehandling, och internetsurfning. Bildhanteringen är ju inte så mycket att kommentera, mer än att man skulle kunna säga att det hade underlättat med högre upplösning. Ordbehandlingen gick som smort… ja, det kan väl inte kallas ”test” egentligen, men ändå – tänk om skärmen inte hade fungerat med Word… Men internetkompatibiliteten får en liten anmärkning, eftersom webbsidorna ”hackar” fram när man scrollar. Detta går att leva med, men kan också bli ett irritationsmoment. Min erfarenhet är dock att man vänjer sig ganska snabbt, och sedan inte tänker på det.

En viktig fråga för många är ju hur skärmen fungerar tillsammans med vissa spel, och här är svaret:

Bra. Grafiken flyter på bra, och det är genomgående relativt skarpa konturer. I vissa spel, som t.ex. Max Payne, där omgivningarna är mörka, ibland väldigt mörka, kan det hända att man måste höja ljusstyrkan, men det gör man lätt med skärmens egen meny. Att det också kan vara bra att sitta mitt framför skärmen är värt att nämna, eftersom kontrasten och färgerna annars riskerar att förvrängas något.

Lättanvänd

Som relativt van datoranvändare är det inga problem att installera och använda skärmen. En enkel installation av ny maskinvara, och sedan bara att köra på. Med skärmen följer ingen mjukvara, och drivrutiner gör man bäst i att använda Windows egna, eftersom inga andra finns.

De inställningar man kan göra kommer man lätt åt genom den knapprad som sitter längst ner framtill på skärmramen. Från vänster sett hittar vi knapparna i ordning:

 Menu
 Select
 <-
 ->
 Auto
LAMPA
 Power


Menu-knappen öppnar menyn, som då visas på skärmen. Pilarna används för att bläddra mellan menyerna och valen i dem, och select väljer det markerade el. dyl. Auto-knappen ställer in skärmen med optimala inställningar. Kan vara bra att ha, men används ganska sällan. Lampan visar skärmens status – om den är igång eller i stand by-läge, eller om den inte lyser alls – att skärmen är avstängd. Power-knappen används till att sätta på och stänga av datorn. Ganska logiska funktioner, som fungerar utomordentligt bra. Lagom avancerat och inte alls krångligt. Naturligtvis behövs lite datorvana, men i det stora hela är det väldigt enkelt.

De val som finns att tillgå i pop up-menyn är bl.a. kontrast, ljusstyrka, möjlighet att flytta bilden i skärmen, välja språk (svenska finns inte) m.m. Allt nödvändigt finns, och allt fungerar som det ska.

Resultat

Punktlistor är bra, och därför radar vi kortfattat upp skärmens för- och nackdelar med hjälp av sådana:


Varför miro FP155?Varför inte miro FP155?
Liten och smidigGanska dyr
LättanvändGanska låg max. upplösning
Drar lite strömUppdateringsfrekvensen i vissa fall
En av de billigaste i sin klass 

Ett bra val om man vill ha en liten men ändå stor skärm, som inte tar mycket plats, och som duger till det mesta.

Återförsäljare i Sverige är bl.a. Gandalf Data.



« Föregående  

 




4/10 -01 | ErKo | erko@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!