Innehåll

Mitsumi CD-RW CR 485C TE

Inledning
Specifikationer
Intryck
Installation
Tekniker
Test
Funktioner
Slutsats


Tack till Mitsumi Electronics Europe för att de bistod med produkten för recension.

31/10-02 | CH | ch@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Intryck

Mitsumi CR 485C TE ser ut som CD-brännare gör mest. Den är vit, har en släde av standardutförande och siffrorna 40/20/48 skrivna med grå text på framsidan. Utöver det så har den en hörlursutgång, en volymkontroll till denna och en diod. Inga märkvärdigheter här, alltså. I kartongen hittar man förutom CD-brännaren följande artiklar:
  • 2st 80min CD-R, av märket Verbatim, 1x-40x
  • 1st 80min CD-RW, också Verbatim, 8x-10x
  • 1st 40-ledars IDE-kabel
  • 1st CD-Audio-kabel
  • 1st CD-skiva innehållande bland annat Nero 5.5 (endast för Mitsumi-brännare)
  • 1st Installationsanvisning på flera olika språk, däribland Svenska
  • 1st Broschyr med Mitsumis övriga produkter
Trots att den medföljande CD-RW-skivan var garanterad max 10x hade jag inga som helst problem med att skriva den i brännarens maximala hastighet, 20x. De medföljande CD-R-skivorna var specade för 40x, och gick också alldeles utmärkt att bärnna i denna hastighet. Märket på samtliga medföljande skivor var Verbatim, och de gav intryck av att vara av hög kvalité. Alla tester med skivor av andra märken gick också bra. Jag testade även att bränna ett par Memorexskivor, specade för 24x, i 40x vilket fungerade utmärkt.

Den medföljande versionen av Nero var hyfsat färsk (5.5.8.2, senaste är 5.5.9.14 27/10 2002), och det var inga problem att uppdatera till senaste versionen efter en nedladdning på cirka 12MB från http://www.ahead.de. Den vägrade dock bränna på Plextor-brännaren eftersom det var en så kallad "Mitsumi Edition". Det känns lite löjligt och småsnålt, men tyvärr gör många tillverkare så. Plextor brukar skicka med en "Plextor Edition" av Nero till sina produkter, till exempel. Ett löjligt tilltag, som bara skapar besvär och irritation, tycker jag, men kanske inget att hänga upp sig på.

Få CD-enheter är så högljudda som denna. Vid full hastighet, både vid läsning och skrivning ger den ifrån sig ett högt, irriterande surr, ungefär som en stor humla på amfetamin, för dem som kan tänka sig hur det låter ;). Det är tur att det är ett obehag som fort går över, för en längre stund skulle i alla fall jag ha svårt att stå ut. Varken Plextor-brännaren (som visserligen är långsammare) eller min LG DVD-spelare låter lika högt. Detta är dock inget stort problem, eftersom man sällan läser eller skriver särskilt långa stunder i streck, utan mer ett litet irritationsmoment.

Installation

Installationen gick smärtfritt. Jag byglade den till Slave, kopplade in den och startade datorn. FreeBSD bootade upp, och ett kommando senare var den i full gång med att mata brännaren med en ISO-fil i 40x. Fort gick det, och snart var skivan klar, och fungerade felfritt.

Den medföljande installationsanvisningen är bra, både vad gäller hårdvara och mjukvara. Kort och koncis, och ganska fri från onödigt trams. Jag tror inte att det skulle vara några större problem för en person utan förkönskaper att installera denna enhet, med hjälp av instruktionerna. Att installera en CD-enhet är bland det enklaste man kan göra i hårdvaruväg.

Tekniker

När man läser recensioner av CD-enheter stöter man ofta på de något förvirrande förkortningarna CAV, CLV, P-CAV och Z-CLV. Därför tänkte jag förklara vad de betyder, och vad de innebär.

CAV: Constant Angular Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant ökande hastighet.

P-CAV: Partial-Constant Angular Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant ökande hastighet till en viss punkt. Därefter är hastigheten konstant.

CLV: Constant Linear Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant hastighet.

Z-CLV: Zone-Constant Linear Velocity Skivan är indelad i zoner. Efter varje zon ökar skrivhastigheten (Z-CLV används bara vid skrivning).

Mitsumi-enheten använder sig uteslutande av de båda CLV-lägena för skrivning, och CAV för läsning, vilket går att se på benchmark-värdena på nästa sida. Här följer några enkla diagram för att demonstrera ungefär hur en hastighetskurva för de olika lägena ser ut, rent teoretiskt och förenklat. I praktiken ser de inte alltid ut precis så här. Jag vill också be om ursäkt för att mina grafikfärdigheter inte är vad de borde vara ;).

tekniker.png


« Föregående Nästa sida »

 

31/10-02 | CH | ch@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!