Innehåll

MP3- & MP3/CD-spelar test

Inledning
Napa PA22 128 MB
CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
Portabel MP3/CD-spelare
Napa DAV326 + LR314
Napa DAV396 Slim
Sorell SMP-200
Slutsats


Ett stort tack till Teknikmagasinet som gjorde denna recension möjlig.

3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Napa PA22 128 MB

Den första MP3-spelaren som vi testar är Napa PA22 som är utrustad med 128 MB. Liten, smidig och enkel är det första intrycket som man får av denna spelare.

Specifikationer
Nedan följer specifikationer för Napa PA22:

Pris Ca 1200 kr
Storlek 86,5 x 33,5 x 15 mm (L x B x H)
Vikt 38 gram (inkl.batteri)
Minne 128 MB
Stödjer formaten MP3/WMA/Datafiler
Id3-information Nej
Inbyggd radio Nej
Inbyggd mikrofon Nej
LCD-display Nej
Inspelning med direktkodning Nej
Röstinspelning Nej
Equalizer Nej
Batteri 1 st AAA-batteri
Drifttid Ca 13 timmar
Laddningsbar Nej
Gränssnitt USB 1.1

Som ni ser ovan så är Napa PA22 en väldigt enkel MP3-spelare med få funktioner.

I förpackningen

I förpackningen fanns följande:
1 st. MP3-spelare, NAPA PA22
1 st. AAA-batteri
1 st. Hörlurar (öronsnäckor med bärrem)
1 st. USB-kabel (förlängning)
2 st. Manualer, en engelsk och en tysk
1 st. Installations-CD med manual (sex olika språk, ej svenska)
1 st. Garantikort

Det följer med en "snabbstarts-guide" som går igenom grunderna för MP3-spelaren. Guiden innehåller bland annat hur du går till väga för installation av spelaren, isättning av batteri och spelarens funktioner. Installations-CD:n innehåller drivrutiner för spelaren samt en lite mer avancerad manual än den tidigare guide jag nämnde, för hur spelaren fungerar.

Napa PA22 fungerar som ett bärbart flash-minne vilket medför att spelaren ansluts direkt på USB-porten. De har även skickat med en förlängningskabel för USB för den som inte lätt kan komma åt USB-porten t.ex. på framsidan av datorn.

Hörlurarna är av öronsnäcks-modell och sitter ihop med en bärrem.

Spelaren

För att kunna föra över MP3- och WMA-låtar till enheten behövs det inte installeras någon drivrutin (gäller WinME/2000/XP). Bara att dra bort spelarens nedre hölje och plugga in i USB-porten så dyker MP3-spelaren upp som en portabel disk och fungerar då som vilken lagringsenhet som helst. Bara att dra över de filer man önskar att ha på spelaren. Man kan alltså ha spelaren till att både spela upp musik och för att flytta datafiler. En nackdel är att man inte kan använda mappar för MP3 och WMA-filerna. Spelaren hittar inte dessa låtar utan alla måste ligga direkt i grundkatalogen.

Man sätter enkelt på MP3-spelaren genom att trycka in play-knappen. En liten grön lampa indikerar att spelaren är på genom att lysa konstant. När man spelar musik så blinkar den gröna lampan. Play-knappen används även som pause-knapp och stoppknappen för avstängning av spelaren. För att ändra låt så finns det två knappar på framsidan av spelaren. Dessa används även till att söka i låten (spola fram/bak). Volym-knapparna finner man på sidan av spelaren, där även hold-knappen finns. Hold-knappen innebär att man ska kunna ha spelaren i t.ex. fickan utan att någon knapp ska tryckas in omedvetet. På sidan finner man även den sista funktionen kallad A-B repeat. Denna funktion är till för att man ska kunna välja en startpunkt och en slutpunkt, som sedan repeteras. Vad denna funktion gör för nytta är fortfarande ganska oklart för mig.

Ljudkvalité

När det gäller spelarens ljudkvalité så är det just detta som är spelarens största nackdel. Ljudet är ganska klent och tillför mycket diskant. Någon direkt bas är inte att tala om. Eftersom spelaren inte har någon funktion för inställningar av ljudet så får man ha låga krav för att gilla den här spelarens ljudkvalité. Jag anser att ljudet är viktigast över alla funktioner, så det är synd att denna enkla spelare inte kan prestera bra ljud.

De hörlurar som följer med är av öronsnäcksmodell. De sitter ihop med en bärrem som inte annat än är i vägen. Ljudet i dessa hörlurar är fruktansvärt dåligt. Ljudet blir väldigt burkigt, skrikigt och basen väldigt dålig. Testar jag med mina egna hörlurar (Sennheiser HD 490) så låter det klart bättre, men fortfarande inte bra.

Slutsats

För den som söker en väldigt enkel MP3-spelare med få funktioner och som inte har höga krav på ljudkvalité så är Napa PA22 perfekt för dig. Liten, smidig och enkel är orden som passar perfekt för PA22.

Fördelar Nackdelar
Liten & smidig Dålig ljudkvalité
Enkel att använda Klarar ej mappar
Installerar sig själv (Windows ME/2000/XP) Dyr
  Dåliga hörlurar
Krångliga hörlurar med bärrem
Ingen LCD-display
Ej stöd för USB 2.0


« Föregående Nästa sida »


3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!