Innehåll

MP3- & MP3/CD-spelar test

Inledning
Napa PA22 128 MB
CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
Portabel MP3/CD-spelare
Napa DAV326 + LR314
Napa DAV396 Slim
Sorell SMP-200
Slutsats


Ett stort tack till Teknikmagasinet som gjorde denna recension möjlig.

3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


M-ANY DAH-610 Premium 128 MB

Testets tredje MP3-spelare kommer från tillverkaren M-Any och är utrustad med 128 MB minne, radio, LCD-display och ett flertal andra funktioner.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för M-ANY DAH-610:

Pris Ca 1800 kr
Storlek 81 x 36 x 16 mm (L x B x H)
Vikt 35 gram (exklusive batterier)
Minne 128 MB
Stödjer formaten MP3/WMA/ADP
Id3-information Ja
Inbyggd radio Ja
Inbyggd mikrofon Ja
LCD-display Ja
Inspelning med direktkodning Ja
Röstinspelning Ja
Equalizer Ja
Batteri 1 st AAA-batteri
Drifttid *7/9 timmar
Laddningsbar Ja
Gränssnitt USB 1.1

* Det står 9 timmar på ett flertal ställen, på kartongen, från inköpsstället m.fl. Däremot har de i manualen klistrat över 9 timmar med en lapp där det står 7 timmar. Vilket som är rätt vet jag inte.

I förpackningen

I förpackningen fanns följande:
1 st. MP3-spelare, M-Any Premium
2 st. AAA-batterier
1 st. Fjärrkontroll
1 st. "Väska"
1 st. Bärrem
1 st. Hörlurar (öronsnäckor)
1 st. USB-kabel
1 st. Line-in-kabel
1 st. Manual (engelsk)
1 st. Installations-CD

Den medföljande manualen är ganska ingående och förklarar alla spelarens funktioner.

Det följer med en USB-kabel för att du ska kunna föra över dina MP3-låtar till spelaren samt en line-in kabel (även kallad stereokabel) för att du bland annat skall kunna koppla den till förstärkaren. Men nöjer man sig med att ha den med sig så får man använda de hörlurar i öronsnäcks-modell som följer med. Kanske så använder man då även den bärrem som följer med.

Det följer även med en fjärrkontroll som du kan koppla till spelaren, allt för att det ska bli lättare att använda spelaren. Inte nödvändigt att använda denna utan det går att koppla hörlurarna direkt till spelaren.

De har även skickat med en väska för att ha spelaren i, trevligt.

På CD-skivan finner man programmet man behöver för att föra över MP3-filerna till spelaren. Programmet heter M-Any Loader Plus.

Spelaren

Installationen av M-Any Load Plus är inte särskilt avancerad. Har man installerat något program tidigare i Windows så känner man även igen denna installation (InstallShield Wizard). Efter att man har installerat programmet så krävs det en omstart och sedan är det bara att välja ut sina favoritlåtar och föra över de till sin MP3-spelare. I M-Any Load Plus så är det bara att välja ut de låtar man vill ha, dra de till fönstret som visar innehåller för flash-minnet på MP3-spelaren, och sedan välja "transfer". Sedan visas det hur många procent det återstår för varje enskild låt att föra över till spelaren. Programmet är lättöverskådligt och enkelt att använda.

Denna MP3-spelare är lagom stor och har de funktioner man kan tänka sig vilja ha. Man sätter enkelt på den genom att trycka på play-knappen, som även fungerar som pause- och equalize-väljare. Det finns fem förinställda equalize-lägen: Live, Dance, Jazz, Latin och Rock. Det finns även två stycken lägen som man kan ställa in efter eget tycke.

DAH-610 är inte särskilt svåranvänd men det tar någon timme innan man vant sig vid den och tills man lärt sig hur man tar sig runt i menyerna. Efter att jag lagt in ett antal MP3-låtar i mappar så var det dags att lyssna. Jag kom inte på hur man skulle byta mapp och jag hittade ingenting om detta i manualen. Blev lite besviken om de missat en sådan här självklar funktion. Plötsligt slog det mig att jag lagt bort två lösa papper som följde med i kartongen. "Folder navigation mode" hade en av lapparna som rubrik. Efter detta var det inte särskilt svårt att hitta sina låtar. Där ser man hur viktigt det är att läsa manualen och de papper som följer med ens nyköpta produkt. Men det är även viktigt för tillverkaren att ha med allting i en manual, vilket de antagligen glömt när de skulle trycka manualen till denna spelare.

M-ANYs DAH-610 Premium erbjuder MP3-, WMA- och ADP-uppspelning. Även radio, röstinspelning och ljudingång erbjuds.

På framsidan av spelaren finner man tre stycken knappar. Den första är play/pause/equalizer, den andra är forward/nästa låt och den sista knappen är rewind/tillbaka en låt. På sidan av spelaren finner man volymknappar, rec/inspelningsknapp (för röstinspelning), stop-knapp, menu-kapp och hold-knapp. Genom att hålla in stop-knappen så stänger man av spelaren. Trycker man på menu-knappen (som endast fungerar om spelaren står i stop-mode) så kan man ändra mapp och låt genom att använda sig av volymknapparna och forward och rewind-knapparna.

Om man vill aktivera repeat-funktionen så gör man detta genom att hålla in mode-knappen under spelning. De lägen som finns är: normal, repeat one, repeat all, random, random all och A-B repeat som jag gick in på tidigare.

LCD-displayen har en bakgrundsbelysning som är blå/grön. Det hade inte skadat om den varit lite mer belyst. När man spelar MP3 visar displayen filtyp, låttitel, play-symbol, equalizer, speltid, volym, låtspår, hold, repeat, mic, line-in och batteristatus.

Genom att hålla in rec-knappen så kommer man in i inspelningsläge. Här kan man välja antingen röstinspelning, musikinspelning eller raderingsläge.

Både röstinspelningen och radion håller en standardkvalité. Det är inte alltid så lätt att få in bra mottagning på radion och röstinspelningen håller inte toppklass, men fyller sin funktion bra.

Man kan fästa bärremmen på spelaren om man känner för det. Man kan även ha spelaren i den väska som följer med. Här får det även plats kablar och hörlurar (snäckor) om man vill ha med det.

Ljudkvalité

DAH-610 Premium har mycket att erbjuda. När det kommer till ljudkvalitén så håller den bra klass. Hörlurarna ger däremot inte särskilt bra ljudkvalité. Även här gäller det att skaffa andra hörlurar, då spelaren har bra ljud med bra bas och diskant i riktiga hörlurar. Absolut ingenting att klaga på förutom hörlurarna.

Slutsats

M-ANY DAH-610 Premium är en riktigt bra MP3-spelare som har de funktioner man kan tänkas vilja ha. Bra ljudkvalité, radio, röstinspelning och ett flertal andra funktioner.

Fördelar Nackdelar:
Bra ljudkvalité Dåliga hörlurar
Liten och smidig Ej stöd för USB 2.0
Klarar mappar  
Radio
Röstinspelning
Flertal funktioner


« Föregående Nästa sida »


3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!