Innehåll

MP3- & MP3/CD-spelar test

Inledning
Napa PA22 128 MB
CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
Portabel MP3/CD-spelare
Napa DAV326 + LR314
Napa DAV396 Slim
Sorell SMP-200
Slutsats


Ett stort tack till Teknikmagasinet som gjorde denna recension möjlig.

3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Portabel MP3/CD-spelare

Testets första MP3/CD-spelare är den billigaste och enklaste modellen. Spelaren heter Portabel MP3/CD-spelare vilket jag direkt anknyter till lågbudget. Få funktioner och billig är vad man förknippar med denna spelare som klarar CD-R/CD-RW och även MP3-CD.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för Portabel MP3/CD-spelare:

Pris Ca 700 kr
Storlek 143 x 135 x 22 mm (L x B x H)
Vikt 216 gram
Skakminne 120 sek (MP3) 45 sek (Audio-CD)
CD-R/CD-RW Ja/Ja
Stödjer formaten Audio-CD, MP3
Id3-information Nej
Inbyggd radio Nej
LCD-display Ja, men ej belyst
Equalizer Nej
Batteri 2 x AA
Drifttid 12 timmar
Laddningsbar Ja

En standard MP3/CD-spelare utan några direkta funktioner.

I förpackningen

I förpackningen fanns följande:
1 st. MP3/CD-spelare, Portabel
1 st. Hörlurar
1 st. Nätadapter
1 st. Manual (engelsk)

Till denna enkla spelare följer det inte med särskilt mycket. MP3/CD-spelaren, nätadapter, en tunn manual och ett par hörlurar är det man får med i paketet. Några batterier skickar inte tillverkaren med, utan man får helt enkelt börja med att bege sig till affären för att köpa dessa.

Spelaren

Första intrycket av denna MP3/CD-spelare är att den är väldigt plastig. Utseendet inger inga direkta förhoppningar och den känns billig redan innan användning. Men nu ska vi inte gå på första intrycket utan se vad spelaren går för i praktiken.

Den medföljande manualen är skriven på engelska och är väldigt tunn men grundlig. Spelarens funktioner är ganska få så någon telefonkatalog till manual hade varit ganska onödigt. I manualen tas det upp hur du ska använda spelarens funktioner samt en kort felsökningsguide.

På framsidan av spelaren finner man sju olika knappar. Förutom standardknapparna (play, pause och skip) så finns det en prog-knapp som innebär att man kan programmera upp till 64 låtar som sedan spelas i den följd du valt låtarna. Den mode-knapp som finns används för att välja olika sorters repeat-funktioner. De som finns att välja bland är bland annat intro, album, random och ett helt album eller mapp. Den sista knappen på framsidan är ESP-knappen som innebär att skakminnet aktiveras om man trycker på den. När man spelar MP3-skivor så aktiveras denna funktion automatiskt, men när det gäller musikskivor så får man välja detta manuellt.

För den som söker lite extra bas i ljudet så finns det en knapp att dra till höger på sidan av spelaren, bass boost. Bredvid denna knapp sitter även volymkontrollen och ett line-out-uttag om man vill koppla spelaren till exempelvis stereon.

På andra sidan av spelaren så finner man uttag för hörlurar och ström. Den nätadapter som följde med kopplas in här om man vill ladda laddningsbara batterier i spelaren. Nätadaptern används även för om man vill använda spelaren utan batterier och i ett vanligt nätuttag.

Skakminnet fungerar som det ska. Jag gav spelaren en rejäl omgång men inga skillnader i ljudet upptäcktes.

Displayen som Portabel MP3/CD-spelaren har visar spår, mapp (om man spelar MP3), om ESP (skakminnet) är aktiverat, tid och om man spelar MP3-CD eller vanlig CD. Track, min och sec är pålimmat i displayens nederkant, vilket tyder på budget. Displayen är inte belyst vilket gör den mycket svårläst och otydlig. Man får vinkla spelaren för att kunna se vad som står i displayen vilket är mycket dåligt.

Ljudkvalité

Denna spelare må vara billig och enkel, men hur är det med ljudkvalitén? Testar man med de medföljande hörlurarna (öronsnäckor) så blir man inte särskilt upp sig över öronen över ljudkvalitén. Att inte snäckorna ens sitter fast i öronen hjälper ju inte direkt till. Detta är de sämsta hörlurar jag varit med om. Både när det gäller ljudkvalité och passform. Testar jag spelaren med mina Sennheiser så låter det klart bättre, men långt ifrån bra. Ljudet är väldigt burkigt och låter illa. Sätter man på bass boost så får man mer bas, men ljudet blir även väldigt dovt. Ljusa toner vill även gärna släpa efter, ungefär som läsp-ljud. Oavsett om man spelar en MP3-CD eller audio-CD så låter det varken bättre eller sämre.

Slutsats

Denna billiga spelare erbjuder inte mycket mer än just det billiga priset. Har man inga krav på ljudkvalité och vill tejpa fast sina hörlurar i öronen så är detta en utmärkt spelare för dig. Söker man även en väldigt plastig MP3/CD-spelare med dålig display så har du inte så mycket att vänta på. Då är denna spelare ett givet köp för dig!

Fördelar Nackdelar
Billig Dålig ljudkvalité
  Otydlig display
Batterier medföljer ej
Dåliga hörlurar
Plastig


« Föregående Nästa sida »


3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!