Innehåll

MP3- & MP3/CD-spelar test

Inledning
Napa PA22 128 MB
CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
Portabel MP3/CD-spelare
Napa DAV326 + LR314
Napa DAV396 Slim
Sorell SMP-200
Slutsats


Ett stort tack till Teknikmagasinet som gjorde denna recension möjlig.

3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Sorell SMP-200

Då var det dags för den sista spelaren i testet. Detta är den dyraste bland de fyra MP3/CD-spelarna och kanske just därför så borde den prestera därefter.

Specifikationer

Nedan följer specifikationer för Sorell SMP-200:

Pris Ca 1900 kr
Storlek 130 x 140 x 14 (L x B x H)
Vikt 130 gram (utan batteri)
Skakminne 160 sek (Audio-CD), 480 sek (MP3), 960 sek (WMA)
CD-R/CD-RW Ja/Ja
Stödjer formaten Audio-CD, MP3, WMA
Id3-information Ja
Inbyggd radio Ja
LCD-display Ja
Equalizer Ja
Batteri 1 st Ni-MH (laddningsbara)
Drifttid 35 timmar
Laddningsbar Ja

Detta är den MP3/CD-spelare som erbjuder mest funktioner och som därmed kostar mest.

I förpackningen

I förpackningen fanns följande:
1 st. MP3/CD-spelare, Sorell SMP-200
1 st. Fjärrkontroll med LCD-display
1 st. Hörlurar
1 st. Nätadapter
2 st. Ni-MH-batterier
1 st. Extra batterihållare
1 st. Manual (engelsk)
1 st. Väska

Förpackningen innehåller förutom spelaren ett par hörlurar, laddningsbara batterier, en manual, en väska , nätadapter, fjärrkontroll med LCD-display och en extra batterihållare. Denna extra batterihållare använder sig av två stycken AA-batterier (R6) och sedan kopplar man in denna till spelaren. Detta förlänger drifttiden en hel del men är självklart lite klumpigt att ha med sig vid sidan om.

Spelaren

Första intrycket av den här spelaren är ungefär samma som Napa DAV396 Slim. Den är snygg och platt. Detta är den plattaste MP3/CD-spelaren i testet och är endast 14 mm tjock. Något annat som är speciellt med denna spelare är att höljet är gjort i magnesium. Den är väldigt lätt och väger inte särskilt mycket.

Manualen är för en gångs skull i pappersform och är enkel och tydlig. I manualen kan man läsa om spelarens funktioner, säkerhetsåtgärder och vad som skall finnas i förpackningen vid köp.

Spelarens knappar finner man på sidan och här finns endast standardknapparna men ingen stoppknapp. Den är bortplockad och man får helt enkelt nöja sig med play/pause-knappen. Någon meny-knapp finns inte på spelaren utan den sitter på fjärrkontrollen. Alltså blir man bunden till fjärrkontrollen även på denna spelare, då det endast finns menyknapp och display på just fjärrkontrollen.

Spelarens funktioner är flera. I menyn kan man ändra programmerbar uppspelning, repeat-val, resume, skakminnet, equalizer, bas, diskant, menyklick, Id3 och ett antal val för displayen, kontrast m.m. Som du ser så finns det ett antal inställningar du kan göra och det är denna spelares fördelar. Bara en så enkel sak som bas och diskant, som ingen av de andra spelarna erbjuder, gör att denna spelare direkt får pluspoäng.

Denna spelare har även inbyggd radio. Den fungerar ganska bra och man får åtminstone in SRs (Sveriges Radio) kanaler utan problem. Man kan välja mono eller stereo och man kan spara upp till 15 frekvenser i minnet.

Fjärrkontrollen har en belyst display som är riktigt bra. Riktig tydlig och det är enkelt att välja i menyerna och att ändra inställningar. När man spelar MP3-CD så visar displayen: format (MP3, WMA och audio-CD), spår, artist, titel, kbps, KHz, batteristatus och även två indikatorer (level meter) för volym equalizer ur vänster respektive höger kanal.

Det var två saker som jag upptäckte negativt med denna spelare. Det första var att den inte klarade vissa skivor särskilt bra. Låtarna började lätt hacka och putsade man av skivan så försvann hacken, trots att det endast var ett fåtal dammkorn på skivan. Det kan även ha varit dålig kvalité på skivan. Den andra nackdelen var att displayen inte klarade Å-Ä-Ö, vilket samtliga av MP3-spelarna gjorde.

Ljudkvalité

Denna spelare har ett flertal inställningar för ljudet. Flera equalizer-val och även inställningar för bas och diskant. Detta gör att det man har möjlighet att ändra ljudet precis så man vill ha det. Ljudkvalitén är den bästa bland MP3/CD-spelarna. De medföljande hörlurarna är även de bra för att vara öronsnäckor. Inget att klaga på när det gäller ljudkvalitén.

Slutsats

Den var dyrast bland MP3/CD-spelarna och var den då även den bästa? Jag får nog erkänna att den faktiskt var den bästa. Den erbjuder ett flertal bra funktioner: radio, ljudinställningar, klarar MP3/WMA och har en tydlig och bra display. Klart den bästa MP3/CD-spelaren i testet. Lite synd att den är så pass dyr som den faktiskt är.

Fördelar Nackdelar
Bra ljud Dyr
Radio Display stöder ej Å-Ä-Ö
Bra och tydlig display Beroende av fjärrkontroll
Flertal funktioner  
Ljudinställningar
Bra hörlurar
Tunn och lätt
Laddningsbar
Extra batterihållare


« Föregående Nästa sida »


3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!