Innehåll

MSI 945P Neo Platinum

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS & stabilitet
Prestandatester
Slutsats

Tack till MSI som gjorde denna recension möjlig.

16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För någon månad sedan lanserade Intel som väntat sina nya processorer och nya moderkortskretsar. Nyheterna var många men skillnaderna var störst hos processorerna, Pentium D, där dubbla kärnor var temat. De nya moderkortskretsarna som lanserades samtidigt som Pentium D gavs namnen 945P samt 955X, och till dessa skulle den nya sydbryggan ICH7-R användas.

Moderkortet vi idag skall utvärdera bygger på den enklare modellen av de två moderkortskretsarna, 945P, och levererades av MSI. Produkten har det fullständiga namnet MSI 945P Neo Platinum.

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanställning av moderkortets specifikationer.

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss med stöd för Intels "Dual Core".
Nordbrygga Intel 945P.
Sydbrygga Intel ICH7-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.0.
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar.
PCI-platser 3 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR2 533/677.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 3 ATA-133-kanaler (1 via ICH7-R-kontrollern samt 2 via VIA VT6410).
USB-portar 4 stycken.
Firewire Ja, 1394a (VIA VT6307).
Ljud Ja, DTS med stöd för 7.1 (Realtek ALC882).
Nätverk Ja, 1 Gbit-anslutning (via Intel 82573 PCI-Express-krets).
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-300-portar (via ICH7-R-kontrollern).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1, RAID 10 och RAID 5 (det senare enbart via ICH7-R).
Övrigt MSI CoreCell, DOT3 Express och Live Update 3.

Nyheterna rent specifikationsmässigt mot de äldre moderkorten 925XE, 925X samt 915P handlar främst om förändringar i den nya sydbryggan ICH7 (föregångaren var ICH6). Båda dessa finns också i RAID-versioner med ändelsen R. En av nyheterna som har inkluderats i ICH7 är stöd för SATA-2, alltså det nyare och snabbare överföringsgränssnittet för hårddiskar, optiska enheter, och andra tillbehör. I dagsläget ger detta dock i praktiken ingen förbättring eftersom de enheter som kopplas till detta grässnitt i sig är flaskhalsen. Ytterligare en nyhet som vi också kommer att märka av är att Intel har inkluderat stör för RAID 5 i ICH7-R. Detta ger de mer avancerade användarna möjligheter till att nyttja en RAID-nivå som både ger ökad prestanda och ökad säkerhet, till ett lågt pris (så lågt som 1/8 av hårddiskutrymmet, mot 1/2 vid RAID 10). Ytterligare en nyhet som ICH7-R medför är att man får hela sex stycken PCI-Express-banor till sitt förfogade mot enbart fyra hos föregångaren ICH6-R och hos lillebror ICH7. Vad tillverkaren sedan väljer att göra med dessa banor är helt upp till denne. Exempelvis är det fullt möjligt att implementera en 4x-port och två stycken 1x-portar, eller sex stycken 1x-portar.

Nyheter hos själva nordbryggan är främst stöd för Intels nya processorer med dubbla kärnor, men också stöd för DDR2-minnen med en hastighet på 667MHz.

Om vi tittar specifikt på det här moderkortet ser vi att MSI har nyttjat de flesta av de möjligheter som själva tekniken tillåter. Maximalt antal minnesplatser och SATA-platser har installerats, men man har faktiskt enbart nyttjat två av de totalt sex PCI-Express-banorna vilket känns tveksamt. Här hade vi gärna sett en 4x-port och en 1x-port när detta faktiskt är möjligt.

Tekniker vi saknar är dubbla nätverkskort som mer eller mindre får ses som standard på de mer exklusiva moderkorten samt någon form av funktion som skyddar användaren från felprogrammerade BIOS. Vi hade också hellre sett att MSI valt att implementera fler SATA-portar istället för att lägga till två IDE-kanaler. Som det ser ut nu kan man installera fyra SATA-enheter men hela sex stycken IDE-enheter vilket är lite udda med tanke på att SATA håller på att ta över från IDE mer eller mindre helt och hållet.

MSI har också inkluderat tre stycken unika funktioner för just deras moderkort. CoreCell är enkelt utryckt en liten krets på moderkortet som håller reda på hur moderkortet mår och som man kan använda för att från Windows ändra diverse parametrar som annars kräver BIOS. DOT3 är en funktion som på ett smart sätt använder sig av överklockning. Exempelvis är det möjligt att i BIOS välja att processorn skall överklockas 5 procent, men denna överklockning sker enbart när moderkortet märker att det behövs, till exempel när man startar ett spel eller utför någon tung beräkning. Live Update 3 är också en intressant funktion. Med hjälp av detta program/funktion kan man uppdatera BIOS och alla drivrutiner tillhörande moderkortet med enbart ett fåtal musklick.


  Nästa sida »


16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!