Innehåll

MSI X1300 Pro 256MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till MSI, som gjorde denna recension möjlig.

03/01-06 | Niclas Alfinson | niclas snabela ta bort 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Kylaren som är monterad på grafikkortskretsen är kopparfärgad men låt er inte luras av detta. Under färgen döljer sig ett stycke aluminium. Med andra ord är det ingen högpresterande kylare som sitter på kortet. Tyvärr hittar vi också en fläkt på grafikkortet, vilket vi hade hoppats slippa se eftersom X1300 utvecklar minimalt med värme.

Minneskretsarna får ingen som helst kylning, men med tanke på att det inte är ämnat åt överklockare eller ens högprestandasegmentet för den delen är det föga till en nackdel för användaren. Minneskretsarna i sig är specificerade till 2,5 ns (800 MHz DDR) och är tillverkade av Infineon.

Eftersom X1300 Pro-kretsen i sig är relativt sval behöver fläkten som sitter på grafikkortet inte snurra speciellt snabbt. Trots detta genererar den en del ljud och om man i övrigt har tysta komponenter kommer man absolut att höra den. Vi hade mycket hellre sett att MSI satsat på en passiv kylning istället för en aktiv sådan. Detta eftersom grafikkortet då inte hade ökat ljudnivån på datorsystemet och att en passiv lösning till ett X1300 Pro-kort knappast hade varit en vare sig dyr eller komplicerad produkt.

Överklockning

För att utvärdera överklockningspotentialen på grafikkortet använde vi oss av ATI Tool 0.25 beta 10.

För att kontrollera om grafikkortet var helt stabilt i den överklockade hastigheten lät vi helt enkelt 3DMark 2001 stå och loopa kontinuerligt i en timme. Klarade grafikkortet av det utan problem klassades det som stabilt.

Efter ett tags laborerande fick vi fram att 640 MHz på kärnan och 840 MHz på minnet var den högsta stabila överklockningen. Med andra ord är det ingen större skillnad mot 600/800 MHz som är standard. Dock skall man ha i åtanke att minnet är specificerat för just 800 MHz (2,5 ns) och att kylningen som sitter på som standard är ganska tanig.


« Föregående Nästa sida »


03/01-06 | Niclas Alfinson | niclas snabela ta bort 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!