Innehåll

MSI NX7800GTX

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Prestandatester -3
Slutsats


Tack till MSI som gjort denna recension möjlig.

13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Ända sedan mitten på det förra årtiondet har grafikkortens prestanda i datorer utvecklats enormt varje år, och inget tyder för tillfället på att takten kommer att minska. Det senaste tillskottet, och dessutom det mest avancerade grafikkortet avsett för spel är NVIDIAs 7800GTX-krets, G70. Enligt NVIDIA själva ger 7800GTX ett stort kliv framåt gentemot föregångaren 6800 Ultra. Några nya tekniker har man dock egentligen inte implementerat utan 7800GTX är mest en uppfräschad version av sin föregångare.

De största fördelarna med 7800GTX sägs vara en dubblerad prestanda, en tredjedel fler transistorer, halverad ljudnivå och en tiondel mindre strömförbrukning jämfört 6800 Ultra. Som vanligt med siffror från en tillverkare bör de tas med en stor nypa salt.

En av de mest intressanta aspekterna med lanseringen av 7800GTX var att man kunde köpa grafikkorten direkt, till och med samma dag! Ingen har väl glömt hur det var förra året när NVIDIA och ATI lanserade sina 6800- och X800-serier, det tog månader och månader innan man ens såg röken av ett enda kort. Naturligtvis var det många som klagade och gnällde. Vi är i alla fall glada att NVIDIA har tagit till sig av kritiken och vi blir mycket förvånade om ATI inte gjort detsamma.

Produkten vi idag skall utvärdera kommer från MSI och är naturligtvis ett grafikkort baserat kring 7800GTX-kretsen, närmare bestämt NX7800GTX 256MB. Kortet är i princip helt och hållet byggt kring NVIDIAs referensdesign, och det skall bli mycket intressant att se hur det presterar gentemot de äldre grafikkorten från NVIDIA och ATI.

I förpackningen

Lådan som grafikkortet levereras i är tämligen liten med tanke på att det är det absolut snabbaste grafikkortet på marknaden idag. Vanligtvis brukar tillverkarna använda sig av extremt stora och otympliga förpackningar för att visa att det är något alldeles extra som återfinns inuti. MSI har helt däremot valt en mer reguljär utformning vilket underlättar vid frakt och dylikt.

På framsidan har MSI valt att placera en ängel i mitten och sedan produktens namn och egenskaper runt denna. Vänder vi sedan på lådan finns mer detaljerad information om själva grafikkortet och dessutom vad förpackningen innehåller.

Inuti ligger allt förpackat på ett föredömligt sätt med grafikkortet placerat i en skumgummiform som effektivt skyddar det mot slag och stötar.

Det tillbehör som MSI skickar med som standard är följande;

  • En manual.
  • En snabbinstallationsguide.
  • En CD-skiva med drivrutiner och program.
  • En el-adapter.
  • En VIVO-adapter.
  • .
  • Två DVI- till VGA-adaptrar.
  • En kort S-VHS-kabel.
  • Fullversion av ”The Chronicles of Riddick”.
  • En ”case-badge”.

Det enda spelet som medföljer är ”The Chronicles of Riddick” vilket är ett relativt nytt spel. Ur vissa avseenden känns det lite snålt med enbart ett spel till ett sådant här dyrt grafikkort. Men å andra sidan kanske det är vettigt att försöka hålla priset nere på en redan dyr produkt.

VIVO-adaptern är av den vanliga typen vilket kommer att resultera i en massa lösa kablar bakom datorn. Än en gång vill vi berömma Gigabyte för deras smarta lösning på det här problemet. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan fler tillverkare tar efter.

Manualen är skriven på tio olika språk, men tyvärr ingår inte något av de nordiska bland dessa. Snabbinstallationsguiden är enbart skriven på engelska och är dessutom mycket kortfattad, men bör räcka till för att hjälpa de allra flesta att klara av installationen. Faktum är att manualen faktiskt inte tillför något av vikt över huvud taget.


  Nästa sida »


13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!