Innehåll

MSI NX7800GTX

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Prestandatester -3
Slutsats


Tack till MSI som gjort denna recension möjlig.

13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Som redan nämnts är det NVIDIAs referenskylare som används på MSI NX7800GTX. Till skillnad från föregångaren 6800 Ultra som hade en kylare som tog upp två kortplatser, har NVIDIA till 7800GTX lyckats att använda sig av en mindre kylare som enbart tar upp en kortplats. Med den här lösningen finns två fördelar. Den största och mest uppenbara är helt enkelt att grafikkortet tar upp mindre plats i datorlådan så att även de som använder sig av små datorlådor kan få plats med kortet. Ytterligare en fördel är att vikten hålls nere vilket skapar mindre tryck och påfrestning på kretskortet.

Även minnena kyls på MSI NX7800GTX, och det med hjälp av samma kylblock som används för själva grafikkortskärnan. Även de kretsar som sitter på baksidan har en kylfläns på sig.

En av de stora problemen som NVIDIA har haft de senaste åren med sina kylare till grafikkorten är att de varit väldigt högljudda, och vissa grafikkort från dem har fått mindre smickrande öknamn, just på grund av ljudnivån. Som tur är har NVIDIA löst det här med 7800-korten, och faktum är att referenskylaren är mycket tyst. När man inte belastar grafikkortet varvar fläkten ner och blir i princip helt ljudlös. Vid spelande och annat påfrestande ökar fläkthastigheten, men även när den snurrar i sin maximala hastighet är den relativt tyst. Detta är ett tecken på att NVIDIA faktiskt har lyckats att minska strömförbrukningen hos 7800GTX jämfört med 6800 Ultra. Med andra ord var det ett smart drag av MSI att använda sig av referenskylaren på sitt NX7800GTX, eftersom den fungerar ypperligt.

Överklockning

För att utvärdera överklockningspotentialen på grafikkortet använde vi oss av Coolbits, en inbyggd överklockningsfunktion i NVIDIAs drivrutin.

För att kontrollera om grafikkortet var helt stabilt i den överklockade hastigheten lät vi helt enkelt 3DMark 2001 stå och loopa kontinuerligt i en timme. Klarade grafikkortet av det utan problem klassades det som stabilt.

Efter ett tags laborerande fick vi fram att 490 MHz på kärnan och 1310 MHz på minnet var den högsta stabila överklockningen. Med andra ord är det en ganska stor skillnad på kärnan som är klockad till 430 MHz som standard, medan skillnaden för minnet var desto mindre (110 MHz över standard). Notera dock att överklockningspotentialen varierar mellan olika kort, men med tanke på att NX7800GTX till fullo följer referensdesignen bör en liknande överklockning inte vara helt omöjligt även för andra kort.


« Föregående Nästa sida »


13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!