Innehåll

Krinor Monolith MX-7010

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Krinor som gjorde denna recension möjlig.

29/09-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Spelaren

Monolith MX-7010 är som vi redan nämnt gjord i borstat aluminium, och det är bara delar av kanterna på spelaren som är gjord av plast. Detta gör att spelaren ser mycket elegant och kraftfull ut. Men förhoppningsvis lär den också hålla för fall och annat bättre än andra spelare som är gjorda helt av plast. Det som vi tror kommer att ta störst skada vid ett eventuellt fall är helt klart displayen, men förhoppningsvis kommer ens spelare inte besöka Mr. Asfalt allt för ofta. Dessutom är både bak- och framsidan av spelaren helt rena och består enbart av två stora aluminium-ytor (med undantag av displayen). Detta hjälper också till att ge spelaren sitt mycket eleganta och stilrena utseende.

Displayen är som sagt tvåfärgad och gömd bakom en spegel. Spegeln har dock en lite bättre form än den på MP-130 så det blir betydligt lättare att använda den som en vanlig spegel. Displayens två färger fungerar bra tillsammans med svart och aluminium som är de två färger som dominerar på spelaren. Monolith har dessutom utformat mjukvaran runt displayens egenskaper vilket gör att man aldrig tänker på att det enbart är den översta randen av de fyra som kan visa orange och de nedersta blå-grönt.

Det är på de båda långsidorna som alla knappar och reglage är samlade. På vänstersidan sitter power- och recknappen, plus holdreglaget som gör att man aktiverar ett ”tangentlås”. Förflyttar vi oss till högersidan hittar vi menyknappen (som även används för att byta mellan radio- och uppspelnings-läge), volymratten, och ett reglage som används till spolning, play och paus, och så finns det ytterligare två mindre viktiga knappar här.

Även in-/utgångarna är samlade på ett ställe, i spelarens övre del. En mycket intressant sak vi ser här är att linjeingången har ett dammskydd vilket vi ser som en stor fördel. På andra spelare (till exempel JOS MP-130 med flera) har denna inget som helst skydd och dammet kommer då väldigt lätt in i spelaren vilket med tiden kan göra att spelaren tar skada.

Längst ner på spelaren hittar vi en lucka och bakom denna återfinns mini-USB-kontakten. Tyvärr är det ingen vanlig USB-kontakt som vi har sett på alla JOS-spelare, utan det är av samma typ som iRiver iFP-1090 använder sig av. Vi hade sett det som en stor fördel om spelaren haft en vanligt USB-kontakt inbyggd eftersom det hade underlättat något enorm om man vill använda enheten som en flyttbar disk. Men Krinor har tänkt till lite och har tagit fram ett tillbehör som gör att man kan fästa den medföljande USB-adaptern i sin nyckelknippa och därigenom kunna ta med sig den överallt, smart!

Menyn känns tyvärr inte helt genomtänkt. Den är uppbyggd kring åtta olika ikoner som man roterar mellan med hjälp av hjulet på sidan. Alla ikonerna har också en förklarade text som inte bara är svår att tyda på grund av den låga upplösningen, utan också har lite luriga namn. Bakom till exempel ”Power” hittar vi alla inställningar för klockan, vilket inte känns helt självklart. Ytterligare något vi ogillar med menysystemet är att det inte finns någon ”back”-knapp. Har man gått in i en meny måste man välja ”exit” för att kunna gå tillbaka till föregående visning vilket är ganska krångligt. Det hade varit mycket enklare om man istället hade satt att en av alla knappar på spelarna gjorde samma sak. Ett annat problem är att alla menyer inte går att använda när man spelar musik, och i radioläget kommer man inte ens in i menyn. Detta leder till att många personer säkert kommer bli både irriterade och frustrerade.

Något bra med menysystemet är dock att det är väldigt enkelt att byta mellan radio- och uppspelningsläget, det krävs enbart en knapptryckning för att åstadkomma det. Även att komma till inspelningsläget är mycket enkelt när man väl har gjort alla inställningar. Det enda man behöver göra är att trycka på knappen märkt ”Rec”.


« Föregående Nästa sida »


29/09-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!