Innehåll

Nanotherm

Inledning
Specifikationer
Testet
Slutsats


Tack till ESGN som bistod med dessa produkter!

01/11-01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se


Inledning

Den senaste tiden har varit en tid av dominans då det gäller kylpasta. När man tänker på kylpasta har alla på den senaste tiden bara tänkt på ett enda märke, Arctic Silver och nu på senare tid dess uppföljare Arctic Silver II. Arctic Silver II har med sin goda prestanda varit det bästa alternativet för en så låg CPU-temperatur som möjligt.
Men för ett tag sedan blev vi på 64bits kontaktade av ESGN Associates som påstod sig ha produkter med både bättre prestanda och till ett överkomligt pris, så när de ville skicka sin pasta till oss för test så blev vi självklart nyfikna och tackade ja.
Produkterna de skickade heter Nanotherm Blue och Nanotherm Ice. Den enda skillnaden de två produkterna emellan är färgen.

Specifikationer

Att Arctic Silver II innehåller mestadels silver är väl ett ganska välkänt faktum men vad innehåller då Nanotherm?
Om man tar sig en titt på ESGN's hemsida står följande att läsa: (översatt från engelska)

Nanotherm Ice och Nanotherm Blue är två helt unika, nya "Kiselbaserade" Thermiska pastor tillverkade av high-tech keramiken "Nano" och Thermiskt Konduktiva produkter, som blandats till en speciell hög-tryck och hög-temperatur pasta som ej är silikonbaserad.

Att pastan inte är silikonbaserad är en fördel då den inte blir så kladdig utan glider på plats och håller sig sedan där utan att kladda.

Testet

Testet genomfördes på följande system:

Intel Pentium III 850 1,75 vcore
Alpha PEP66 med en noname 60mm fläkt 4500 RPM
Koppar Shim
Abit BX-133 Raid
256 Mb Sdram PC-133 Cas 2
3dfx Voodoo 5 5500

Själva testet gick till på följande vis:

Demontering: CPU och Fläns demonterades och rengjordes med kemisk ren aceton, man skall inte använda aceton med olja då det kan medföra komplikationer. Vid rengöring märkte jag ingen större skillnad på pastorna förrutom att den blåa blivit grön efter några timmars användning. För att få en så bra kontakt som möjligt mellan fläns och och CPU fick flänsen slipas under med ett 1200:as våtslippapper tills en rak och blank yta uppnåddes.


Klicka för större bilder!

Applicering: De olika pastorna applicerades likadant, en tunn film med hjälp av ett rakblad för att få det så jämt som möjligt. Nanotherm var lättast att applicera då den inte var så kladdig utan den hade en ganska "lagom" mjuk konsistens som gjorde den väldigt praktisk att applicera. Med den blåa pastan såg man även mycket väl hur jämt det var och om man missat någonstans, tack vare den blåa färgen som visar ojämnheter mycket bättre än färger i den gråa/vita skalan.

Montering: När pastan var applicerad monterade jag först shimen sedan satte jag på kylflänsen samtidigt som jag vred den lite för att få så bra kontakt som möjligt och få bort överflödig pasta. I detta moment märkte jag att om man har silikonbaserad pasta glider flänsen väldigt lätt iväg men med Nanotherm kändes det mer "stabilt" att få den att hålla sig på plats. När flänsen satt på plats placerade jag moderkortets inbyggda tempdiod under flänsen så nära kärnan som möjligt för att få den mest exakta temperaturen.

Temperaturmätning: Temperaturen vid kärnan mättes vid två tillfällen, när datorn står oanvänd, sk idle temperaur och under full belastning dvs full- load. Idle temperaturen mättes när datorn varit oanvänd i ca 30 min med endast windows igång. För att få processorn så varm som möjligt använde jag mig utav Cpu Stability Test 6,0 med inställning CPU warming only som belastar processorn fullt ut, som i sin tur leder till att processorn blir väldigt varm.

Slutsats

Diagrammet ovan talar sitt tydliga språk, Nanotech placerar sig snäppet bättre än Arctic Silver II som får se sig besegrad vilket inte har hänt allt för ofta. Det betyder att de som vill ha en ännu lägre processortemp nu måste försöka få tag i en tub Nanotech vilket tyvärr inte är det lättaste i de nordiska länderna, men det går att köpa på diverse utländska E-butiker som saluför kylning. Priset på nanotech ligger mellan 6-8 USD vilket gör att det kan bli lite dyrt med frakt från utlandet men det är ju helt upp till var och en vad man är beredd att betala för en lite lägre temperatur. Så ett litet tips till alla svenska butiker som vill saluföra det senaste är börja sälja Nanotherm nu och bli först med det i Norden. Men om man bortser från tillgången så är Nanotherm en produkt som får fullt betyg av oss på 64bits.



 




01/11-01 | Johan_vii | Johan_vii@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!