Innehåll

NexStar

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Montering
Prestanda
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

23/8 -2004 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

En extern hårddiskhållare hör till en av de saker man inte ska behöva manual till under installationen. Vantec valde att lägga sin manual på en CD vilket jag har full förståelse för. De flesta kommer aldrig att behöva den och det vore således en onödig kostnad att trycka upp den. Däremot har man skickat med en liten skruvmejsel för monteringen. Visserligen ingen exklusiv skruvmejsel, men fullt funktionsduglig. Tyvärr skickade de inte med någon skruvmejsel till de större skruvarna för hårddisken utan bara till de små som håller fast aluminiumskalet.

Apropå skruvar vet nog många hur frustrerande det kan vara att tappa en liten skruv på golvet som man givetvis inte hittar förän det klingar till i dammsugarmunstycket vid nästa städtillfälle. Vantec har därför skickat med dubbla skurvsatser så man kan tappa skruvar på golvet och slippa riva upp dammsugarpåsen.

Vantec stoltserar bland annat med att produkten inte bara gör hårddisken portabel utan även att dess aluminiumskal ska hålla hårddisken sval och dämpa ljudnivån. Det sist nämnda är något som jag redan vid montering förstod inte skulle fungera i praktiken. Skalet är så pass tunt att det inte ens ger ett uns ljuddämpning.

En anmärkningsvärd sak på produkten är "Activity"-dioden. Till lysdioden hör en liten plastbit vart uppgift är att göra lysdiodens ljus synligt när aluminiumskalet är påskruvat. Dessvärre har Vantec inte limmat fast denna lilla genomskinliga plastbit vilket gör att den upprepade gånger trillade ur under monteringen. Detta kan ses som ett trivialt problem, men när man ligger på golvet och letar efter en väldigt liten genomskinlig plastbit undrar man vad utvecklarna egentligen hade för tanke med att inte limma fast den. Varför inte skicka med en extra bland reservskruvarna om man inte vill limma fast den?

Nåväl, vi går vidare med monteringen. Först lyfter man alltså bort aluminiumskalet. Därefter ser man till att hårddisken är i master-läge (något som inte stod skrivet i manualen), ansluter ATA-kabeln och spänningskabeln. Nu ska hårddisken placeras i plastramen, en smula svårare än jag antog från början. Skalet har, på gott och ont, formats så att det ska vara så litet och nätt som möjligt. Tyvärr är det gränsfall att hårddisken får plats. Tack och lov krävs ingen form av våld för att få hårddisken på plats, men Vantec kunde helt klart ha gett några millimeter extra utrymme. När hårddisken är korrekt placerad i ramen lägger man på skalet och skruvar fast de små skruvarna på kortsidan som bilden nedanför till höger visar.

Sen återstår bara anslutningen till datorn. I det här fallet har jag valt att ansluta via USB 2.0-gränssnittet och kopplar då som bilderna illustrerar. Vantec har märkt ut kontakterna så det inte ska finnas några frågetecken om var användaren ska ansluta sina kablar.

Därefter är det bara att ansluta USB-kabeln, i det här fallet, till datorn och spänningskabeln till ett vanligt eluttag. Microsoft Windows 98SE-användare måste installera drivrutiner från den medföljande CD-skivan innan NexStar går att använda. För oss andra bör operativsystemet själv lösa drivrutinerna.

Innan vi börjar kika på NexStar:s prestanda börjar vi med den kanske viktigaste delen, nämligen hur den fungerar i praktiken. Tyvärr har jag stött på en del problem med NexStar. Datorn (med Microsoft Windows 2000 Professional) vägrar t ex att starta med NexStar ansluten. Huruvida detta är ett problem som drabbat just Windows 2000 Professional vågar jag inte svara på.

En stor fördel med en extern hårddiskhållare som NexStar är att hårddisken blir "Hot-swappable". Dvs man kan, samtidigt som datorn är igång, stänga av och koppla ur hårddisken. Det är, av naturliga skäl, inte att rekommendera då man arbetar med hårddisken.


« Föregående Nästa sida »


23/8 -2004 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!