Innehåll

Niob NB-110

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Niob som gjorde denna recension möjlig.

19/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För ungefär två månader sedan lanserade det nystartade företaget Niob sin första produkt, NB-110. Bakom företaget står två unga entreprenörer hemmahörande i Stockholm. De har gjort precis samma sak som många andra, lanserat en MP3-spelare, men här slutar också likheterna. Istället för att köpa in en färdig produkt och sätta dit sitt eget namn har de valt att själva ta fram en egen produkt. Personerna bakom Niob anser inte att det är hållbart i längden att bara köpa in produkter från andra och hoppas att de gör ett bra jobb. Man bör istället sköta så mycket som möjligt, dels för att få vad man vill ha, men också för att kunna ha kontroll på kvalitén och på vad som egentligen efterfrågas.

Niob NB-110 är framtagen nästan helt och hållet i Sverige. Design, innehåll och specifikationer har grundarna själva kommit fram till. De har sedan tagit hjälp av ett kinesiskt företag som har hjälpt dem att förverkliga deras dröm. Trots att de har fått viss hjälp från Kina är det på inget sätt en lögn att kalla spelaren 100 % svensk. Eftersom Niob äger NB-110 själva riskerar de heller inte att exakt samma produkt dyker upp under ett annat namn, vilket kan vare en fördel, både för företaget och för konsumenterna.

Men har Niob NB-110 någon chans mot de MP3-spelare som redan finns på marknaden? Vi jämför den främst mot sin största konkurrent, Jens of Sweden MP-130, vilken spelare är det bästa köpet?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanfattning av spelarens specifikationer.

Storlek 75 x 40 x 16 mm (LxBxH).
Vikt 46 g (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 256 MB och 512 MB.
Stöd för MP3 (32 - 320 Kbps) och WMA (8 – 192 Kbps.
Batteri Inbyggt 550 mAh.
Batteritid Runt 26 timmar.
Överföring USB 2.0.
Uteffekt 30 mW + 30 mW (vänster- respektive höger-kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 96- 160 Kpbs), OLED-display med två färger (blå-grön och orange), tillverkad i aluminium.
Rekommenderade priser 1695 och 2295 SEK (256 och 512 MB) med moms.

Storleksmässigt är spelarens ganska lika sina konkurrenter. Om man jämför med JOS MP-130 är Niob NB-110 lite kortare men istället bredare. Även vikten är nästan identisk, det skiljer enbart tre gram vilket ingen kommer att lägga märke till. Något som däremot inte är lika på något sätt är formen. Asono 250f som vi testade tidigare i veckan hade en udda form, men det är inget mot NB-110. Niob har satsat på en mer triangulär utformning av sin spelare, detta gör att spelaren ser elegant och udda ut. Den största fördelen är trots allt att spelaren ligger betydligt bättre i handen än de spelare som är rektangulära.

Skärmen som används är av OLED-typ och klarar precis som många andra av dagens skärmar för MP3-spelare av att visa två olika färger. Alla de spelare vi testat med OLED-skärm tidigare har kunnat visa samma färger på skärmen som denna, orange och blå-grön. Skärmen i sig håller hög kvalité, och den är båda skarp och ljusstark. Upplösningen är på 128 x 64 pixlar vilket är fullt tillräckligt. Det är heller inte några problem att använda spelarens skärm ute i solljus, vilket inte är en självklarhet på alla MP3-spelare.

Uteffekten är nästan brutal, hela 30 mW per kanal är betydligt mer än vad andra spelare klarar av. Som exempel klarar JOS MP-130 enbart 13 mW per kanal, och Krinor Monolith MX-7010 får även den nöja sig med 13 mW per kanal. Det är med andra ord inga som helst problem att driva ett par riktigt stora hörlurar med Niob NB-110. Något man däremot bör tänka på är att man skall vara försiktig med ljudnivån om man använder de medföljande hörsnäckorna, eller några andra mindre hörlurar. Risk för hörselskador alltså…

Spelaren är gjord i aluminium vilket gör att den ser både snygg ut, och känns välbyggd. Det är inga glappande plastdetaljer, och spelaren bör också hålla sitt utseende bättre än om den vore byggd i plast eftersom aluminium inte slits på samma sätt som lackad plast.

Man har valt att använda sig av USB 2.0-gränssnittet vid överföring vilket vi ser som en fördel. Något mindre trevligt är dock att vi inte ser några större vinster jämfört med USB 1.1-spelare. Vi uppmätte en hastighet på 0,9 MB/s vid skrivning och läsning till Niob NB-110. Normalt brukar vi se 0,7 MB/s på USB 1.1-spelare. Skall vi vara ärliga hade vi faktiskt förväntat oss en större skillnad.

Ytterligare två saker vi saknar är stöd för spellistor, och formatet OGG Vorbis. Men inget av dessa är några större problem. Det bör inte vara några problem att hålla koll på den musiken som får plats på 512 MB, så spellistor är absolut ingen nödvändighet. Och dessutom är det inte speciellt många som använder sig av OGG Vorbis-formatet idag.

Enligt Niob skall det komma en ny firmware som skall lägga till stöd för OGG Vorbis. På frågan om när den skall vara färdigutvecklad fick vi svaret ”inom en snar framtid”, så det bör förhoppningsvis inte dröja allt för länge.


  Nästa sida »


19/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!