Innehåll

NoiseControl NoVibes III

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Uppbyggnad
Montering
Resultat och prestanda
Slutsats


Tack till Kylning.com som gjorde denna recension möjlig.

17/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att komponenterna i våra datorer blir allt snabbare så utvecklar de allt mer värme. I och med att värmeutvecklingen blir större, så ökar hela tiden kravet på kylningen. Med de ökade kraven på kylningen följer i princip alltid en högre ljudnivå, som i längden kan bli mycket irriterande. Den numera höga ljudnivån hos den genomsnittlige datorn har skapat en stor marknad för produkter avsedda för att minska och dämpa ljudnivån, där den tyska tillverkaren NoiseControl är en stor aktör. Deras stora intåg kom när de lanserade Silverado, en socket A-kylare som var avsedd för de som var ute efter en tyst, men högpresterande kylare. Om denna kylare var överreklamerad eller inte kan diskuteras dagarna i ända, men den placerade onekligen namnet NoiseControl på datorentusiasternas hjärnhinnor. 

Idag tillverkar NoiseControl en rad produkter för att minska ljudnivån hos datorer; alltifrån tysta nätaggregat till ljuddämpningsmaterial går att finna i deras sortiment. Produkten som vi nu ska ta en titt på heter NoVibes III. NoVibes III klarar enligt NoiseControl att i stor utsträckning dämpa de vibrationer som hårddiskar framkallar. Dessa vibrationer är den största ljudkällan från hårddisken, eftersom de fortplantar sig i chassit och får chassit att vibrera. Genom att dämpa dessa så påstår tillverkaren att man kan minska hårddiskens ljudnivå avsevärt.

Specifikationer

Produkten finns i tre varianter, en helt utan kylning, en med en radialfläkt och en med en vanlig axialfläkt. De två sistnämnda är avsedda för hårddiskar som kräver kylning för att inte bli överhettade, och har namnet NoVibes IV istället för NoVibes III. Varianten vi nu ska ta en titt på är NoVibes III, som är avsedd för hårddiskar som klarar sig utmärkt utan aktiv kylning, det vill säga i princip alla vanliga IDE-hårddiskar.

Låt oss börja med att ta en titt på specifikationerna för denna variant:

Pris 250 - 300 kr
Tillgänglighet Tillgänglig i flertalet butiker
Format 5,25"
Material Stål, gummi och kork

Denna produkt är liksom alla liknande produkter tillverkad i 5,25"-formatet. Anledningen till detta är uppenbar, att få en 3,5"-hårddisk att bli dämpad i en 3,5"-plats är naturligtvis praktiskt omöjligt.

I förpackningen

Tillverkaren har helt flyttat över ansvaret för paketering på sina återförsäljare; produkten levereras i en vanlig tillsluten plastpåse. I denna enkla förpackning fann vi följande:

  • 5,25"-enheten.
  • En gummiring.
  • Installationsanvisningar.
  • Fyra monteringsskruvar.

Uppbyggnad

Produkten är uppbyggd efter ett ganska enkelt koncept; hårddisken hängs upp i stålramen med gummiband, och har således inte direkt kontakt med chassit via någon metall. Eftersom gummi är ett relativt mjukt material ser gummibanden till att dämpa vibrationerna så att de inte överförs till chassit. Gummibanden i sig är fästa vid krokar på stålramen, och mellan gummibanden och metallkrokarna är det mjuk plast monterad för att ytterliggare förhindra att de eventuella vibrationerna i gummibanden överförs till stålramen.

I vart och ett av det fyra hörnen är bitar av kork fastlimmade. Syftet med dessa är att förhindra att hårddisken nuddar metallramen, utan istället korken som då till viss del dämpar vibrationerna. Det är inte meningen att hårddisken ska nudda dessa korkbitar, dessa ska endast komma till användning om man har en ovanligt tjock hårddisk.

Montering

Monteringen är relativt enkel, det första man gör är att placera hårddisken mellan de redan monterade gummibanden. Detta är relativt enkelt, och kräver inte särskilt mycket handkraft. Efter att ha monterat hårddisken mellan de färdigmonterade gummibanden så tar man det sista medföljande gummibandet och fäster detta mellan de två mellersta krokarna. Det sista gummibandet måste inte monteras för att hårddisken ska sitta fast, men det är helt klart rekommenderat. Med alla gummibanden monterade satt hårddisken fast mycket stabilt, och det finns ingen risk för att hårddisken glider ur enheten vid normal transport. En sak att tänka på vid monteringen är att bör vara något försiktig om man har en hårddisk med vassa kanter, så man inte skadar gummibanden.

Med de hårddiskar som vi monterade så nuddade ingen av dem korkbitarna, vilket dock är lite svårt att se på bilden ovan.

För att sammanfatta monteringen så är den mycket enkel och går snabbt, de medföljande välskrivna installationsanvisningarna på engelska och tyska känns nästan överflödiga.


  Nästa sida »


17/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!