Innehåll

Northern Star Xen 201

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Menysystem
Ljudkvalité
Radio
Inspelningsfunktion
Filöverföring
Slutsats


Tack till yellowexpress som gjort denna recension möjlig.

15/09 -04 | Jonas Lundh | lundh((at))64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utsidan

Xen 201 är en liten mp3-spelare som med sina 75 x 35 x 19 millimeter lätt går ner även i trånga jeansfickor. Stora delar av mp3-spelarens hölje är tillverkat i drygt millimetertjock metall vilket antyder att spelaren är mycket hållbar. Det finns heller inte någon antydan till det knakande som så ofta finns i bärbar elektronik med plasthölje utan hela spelaren utstrålar hög kvalité. Det enda som vid första anblick ser sårbart ut är navigationspinnen på spelarens framsida men till och med den känns mycket stabil.

Alla kontroller finns på spelares framsida och är placerade i en cirkel runt navigationspinnen. Överst finns rec-knappen som naturligtvis används för inspelning. Mer om denna funktion senare. De övriga knapparna är i medurs ordning bläddringsknapp, menu/mode samt EQ/A>B. Den sistnämnda knappen har till funktion att välja equalizerläge och ställa in repetition från en punkt (A) till en annan (B). På spelarens högersida finns ett Mini-USB-uttag samt en skjutknapp för att låsa de andra knapparna.

USB-uttagets skydd är tyvärr inte alls av samma kvalité som övriga spelaren. Det är tillverkat i ett mjukt gummiliknande material som tyvärr är ganska pilligt att hantera och skär sig med spelarens metallkänsla.

På ovansidan finns två 3,5 millimetersuttag, det högra är det vanliga hörlursuttaget och det till vänster är en linjeingång som möjliggör inspelning från en extern ljudkälla.

Batteriluckan på spelarens undersida är tillverkad i plast men gångjärnen är båda tillverkade i metall. Liksom övriga spelaren inger luckan förtroende om att den kan klara av hårdhänt hantering utan att gå sönder.

Menysystem

Spelaren har en ganska högupplöst display som visar ljus text på en mörk bakgrund. Med bakgrundsbelysningen aktiverad blir texten klart blåfärgad, mycket lättläst så länge det inte är för ljust i omgivningen. I direkt solljus kan displayen bli svårläst.

Spelaren startas genom att navigationsknappen trycks in och hålls intryckt en liten stund. Då syns först ”Loading…” i någon sekund och sedan Northern Stars logo i lika lång tid. Då startar spelaren i samma läge och med samma låt som den stängdes av i men låten är stoppad, inte pausad.

För att växla mellan mp3- och radioläge håller man inne menyknappen i ett par sekunder med spelaren i pausat läge i fallet från mp3-läge till radio. Vid ett kortare tryck på menyknappen kommer man istället in huvudmenyn som skiljer beroende på läge. I mp3-läge finns åtta val. Allt från uppspelningslägen till equalizer till information. När spelaren istället spelar radio finns bara två alternativ: FREQ. Save och Auto Preset. Vilka fungerar som man kan förvänta sig. med FREQ. Save går det att spara upp till frekvenser och Auto Preset gör det automatiskt. Det senare alternativet är känsligt för dålig signal vilket betyder att det ibland missar vissa kanaler som har hyfsad mottagning.

Menysystemet är enkelt och intuitivt. Precis som man kan förvänta sig används navigationspinnen för att bläddra i menyerna. Upp och ner för att välja meny och höger för att gå in i den. Att markera ett alternativ görs genom att pinnen tryck in. Det går i alla menyer alltid att gå tillbaka till uppspelningsläget genom att trycka på menyknappen.


« Föregående Nästa sida »


15/09 -04 | Jonas Lundh | lundh((at))64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!