Innehåll

Thermaltake P4 Spark 7

Inledning
Specifikationer
Kylflänsen
Tester
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

13/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Thermaltake är ett relativt välkänt märke på marknaden för kylningsprodukter. För några år sedan var deras Orb-serie mycket omtyckt men de har nu helt övergett denna udda design och satsar nu än en gång på mer kylflänsar med en ”vanlig” design, en fyrkantig kopparklump med en fläkt på.

En av deras senaste alster på kylningsmarknaden för socket478-baserade-processorer är P4 Spark 7. Den är tillverkad helt i koppar vilket borgar för bra kylningsförmåga. Den har även inbyggd tempsensor och manuell inställning för fläkthastigheten vilket borde göra att den passar både för de som vill ha en riktigt tyst dator och för de som vill kunna kyla sin processor oavsett ljudnivå.

Uppdatering: 2002-12-12 klockan 14:35 uppdaterades recensionen, vissa stavfel och andra rent språkliga felaktigheter har rättats till.

Specifikationer

Med i paketet förutom kylflänsen är en hel del. Först och främst medföljer ett pappersark som grundligt beskriver installationen av kylflänsen. Naturligtvis medföljer också två metallspännen som gör det möjligt att montera fast kylflänsen ovanpå processorn. Ytterligare saker som medföljer är en 3- till 4-pins-adapter som gör det möjligt att koppla fläkten direkt till nätaggregatet, en liten mängd kylpasta medföljer också. Två tempsensorer finns med i förpackningen vilket gör att fläkten automatiskt kan ändra hastigheten beroende på processorns temperatur. Medföljer gör även en liten klisterlapp som skall hjälpa till att fixera tempsensor på sin plats. En sladd med vridpott som kopplas in om man vill kunna ändra fläktens hastighet manuellt återfinns också i paketet. För att kunna välja mellan manuell och automatisk reglering medföljer en bygel som sätts på fläkten om man vill att fläkten skall reglera varvtalet automatiskt.

Fläkten som följer med kylflänsen kan alltså ändra sitt varvtal vilket har sina fördelar. Man kan själv reglera ljudnivån på fläkten tills man hittar den som man anser vara den mest behagliga. Man kan också anpassa kylningsförmågan vilken kan vara användbart, på vintern kan man köra med en lägre hastighet på fläkten och på sommaren kan man höja hastigheten och på så sätt få samma fulloadtemperatur vinter som sommar.

Processor Passar alla socket 478-baserade processorer.
Kylflänsens storlek 82* 63* 35,5 (mm).
Material Koppar.
Fläktens storlek 70* 70* 25 (mm).
Fläkttyp Kullagrad.
Fläktens hastighet Mellan 1300 ±10%- och 6000 ±10% RPM.
Luftflöde Mellan 10,42- och 47,17 CFM.
Ljudnivå Mellan 17- och 43 dBA.

Kylflänsen

Utseendet på kylflänsen är det inget märkvärdigt med, kopparkylfläns med en "kjol" runt om för att fästa fläkten och fästena, sedan en fläkt ovanpå detta. Det som är lite speciellt med denna kylfläns utseende är den orangefärgade fläkten ovanpå kylflänsen, denna gör sig mycket bra här eftersom kylflänsen och fläkten då har snarlika färger.

Kylflänsens fästanordning är mycket angenäm att arbeta med. Att montera kylflänsen är inga som helst problem, att avmontera den går också det smärtfritt.

Bottnen på kylflänsen är relativt slät, det finns dock en del större repor men dessa befinner sig utanför den plats där flänsen skall ha kontakt med processorn. Men vill man "lappa" (slipa med finkornigt papper så den blir helt slät) kylflänsen är det inget större problem.

Som redan nämnts är fläktens varvtal reglerbart, men trots detta var det helt omöjligt att hitta en ljudnivå på denna fläkt som var behaglig. Inställd på max lät fläkten otroligt mycket, det var nästan outhärdligt att ens vistas i samma rum. När man sedan ställde ner hastigheten till det minsta upptäckte man att fläkten inte ens här var tyst. I detta läge hörde man ett "klickande" från fläkten som var irriterande, ljudet som kom från själva fläkten var också ganska skrikande vilket gjorde att man snabbt tröttnade på det.

En annan nackdel med fläkten är att det är en 70 mm-fläkt, att det inte heller är möjligt att montera dit en 80 mm-dito gör inte saken bättre. En 80 mm-fläkt hade varit fördelaktigt ur många synpunkter, för det första flyttar en sådan mer luft i förhållande till dess ljudnivå än en 70 mm-fläkt, dessutom är utbudet på 80 mm-fläktar mycket större vilket gör det lättare om man vill byta till en annan fläkt.


  Nästa sida »

 

13/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!