Innehåll

Thermaltake P4 Spark 7

Inledning
Specifikationer
Kylflänsen
Tester
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

13/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Tester

• Intel Pentium 4 2,4 Ghz, 533 Mhz busshastighet.
• Gigabyte GA-8PE667 Ultra.
• 2 st. chassifläktar bak i lådan, Enermax 80 mm.
• Windows XP Professional SP1.

Vi mätte temperaturerna genom att låta datorn få köra Seti@Home i runt en timme. Vi avläste sedan temperaturen med hjälp av programmet Motherboard Monitor 5.2.1.0. Spänningen till processorn som användes var 1,75 V respektive 1,525 V i hastigheterna 3,0 Ghz och 2,4 Ghz. Värdet inom parantes i graferna är det värde på spänningen som Motherboard Monitor rapporterade under testerna.

Det vi testade var P4 Spark 7 med fläkten på full hastighet och fläkten på lägsta hastighet. Även Intels kylare som är inkluderar i de boxade versionerna av deras socket 478-processorer är med i testet. Mellan kylflänsen och processorn applicerades en lämplig mängd Artic Silver 3 innan testet utfördes.

Fulload; 3Ghz
Här mäter vi temperaturen vid hastigheten 3,0 GHz.


Som synes presterar P4 Spark 7 ypperligt med fläkten på hösta nivå, en temperatur på enbart 44 C på processorn med luftkylning i denna hastighet imponerar. Man ser också att Intels originalkylare kyler bättre än P4 Spark 7 med fläkten på lägsta hastighet.

Fulload; 2,4 Ghz
Här mäter vi temperaturen i hastigheten 2,4 GHz.

Även här pretserar P4 Spark 7 bäst bland deltagarna med fläkten på max, detta är naturligtvis inte förvånande. En temperatur under 40 C på en processor får anses som mer än godkänt.

P4 Spark 7 prester mycket bra, framförallt med fläkten satt på högsta hastighet, tyvärr låter den då otroligt mycket, på gränsen till för mycket. Intels orignalkylfläns presterar bättre än P4 Spark 7 i silent-läget, detta trots att fläkten på Intels kylfläns har ett betydligt trevligare ljudläge.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att kylflänsen presterar bra, t.o.m. mycket bra när man kör fläkten i maxhastighet. Dock är ljudnivån på gränsen till outhärdlig med denna inställning. Inte heller med fläkten satt på lägsta hastigheten blir den riktigt tyst, den ger ifrån sig ett irriterande vinande och klickande ljud. Att köra denna kylfläns med fläkten på lägsta hastighet känns heller inte motiverat eftersom Intels originalkylfläns med fläkt både är tystare och presterar bättre än P4 Spark 7 i detta läge.

Tyvärr är det enbart en 70 mm-fläkt på kylflänsen, och möjligheten att montera dit en 80 mm-fläkt är obefintlig.

Fästanordningen på kylflänsen är mycket bra och genomtänkt, det är lätt att båda montera och avmontera kylflänsen till skillnad från Intels originalkylfläns. Det är ingen risk för skada på vare sig moderkortet eller processorn om man läser igenom de instruktioner som medföljer.

Fördelar Nackdelar
Kylningsförmågan. 70 mm-fläkt.
Fästningsanordningen. Irriterande ljudläge på fläkten.
Inställbar fläkthastighet.  « Föregående  

 

13/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!