Innehåll

Plextor PX-W4824TU - 48x USB 2.0-brännare

Introduktion
Första intrycket
Brännaren i detalj
Brännardata i siffror
Installation och mjukvaror
Test av brännaren
Testmoment 1 - Läsning
Testmoment 2 - Bränning
Overburn & CloneCD
Slutsats


Tack till Plextor som bistod med denna CD-brännare för recension.

09/10-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Testmoment 2 - Bränning

Detta är nog den mest intressanta delen i hela recensionen - går det verkligen att bränna i 48x och hur snabbt är det egentligen i praktiken? För att utröna detta tänker jag använda Nero och helt enkelt bränna några olika CD-skivor vid 48x och vid 24x för jämförelsens skull. Testet kommer att utföras med dels en stor mängd små filer, dels med en stor image-fil.

Först lite om valda CD-media som jag tänker testa med.


Den vänstra bilden visar de skivor som Plextor skickade med i förpackningen. De är på 700MB (80min) och saknar märkning av högsta möjliga brännhastighet. Eftersom de följde med en 48x-brännare antar jag att de klarar 48x. Höger bild visar de 900MB (99min) CD som jag använder för Overburn-test. Dessa skivor är godkända för upp till 32x-bränning. Den tredje mediatypen som jag har med i testet (ej på bild) är ProMedia 700MB/32x.

Nero-testerna för CD-R utfördes på två sätt, i tre olika hastigheter. För testet med många filer använder jag 2 225 bilder och html-dokument. Totalt är detta på 701MB, vilket är precis så att det fyller en 80min CD. Vid testet med en stor fil använde jag en image på 700MB. CD-RW testades genom att bränna 650MB i lösfiler vid 24x samt de två olika raderingsmetoderna (Q-Erase = Quick Erase, motsvarar en snabbformattering, Erase = full radering, motsvarar komplett formattering).

Vid 48x-skrivningen använde jag Plextors skivor, övriga tester utfördes med ProMedia (det följde endast med fem Plextor-CD). Innan bränning verifierade jag med Diskkeeper att filerna som skall brännas inte var fragmenterade. Tiden angiven inkluderar skrivning av Lead-in och Lead-out. CPU-belastningen visas vid både lägsta och högsta skrivhastighet (skrivhastigheten ökar när brännaren närmar sig kanten på skivan, detta påverkar CPU-belastningen). Värdet på bufferten visar lägsta värdet (när bufferten hade som minst innehåll). Alla tider är angivna i minuter och sekunder (mm:ss).

Test Hastighet Tid CPU Buffer Vinst*
2 225 filer, 701MB
48x
3.43
14-24%
97%
14%
 
24x
4.13
5-8%
97%
159%
 
8x
10.55
2-3%
97%
-
1 fil, 700MB
48x
2.58
5-10%
97%**
30%
 
24x
3.51
0-2%
97%
176%
 
8x
10.38
0-1%
97%
-
CD-RW, 650MB
24x
4.04
5-8%
97%
-
CD-RW, Q-Erase
24x
0.23
0%
-
-
CD-RW, Erase
24x
3.47
0%
-
-


* Vinst = skillnad mellan två på varandra följande tider. Exempelvis vinsten för 48x visar hur mycket snabbare brännaren är jämfört med 24x.
** Vid slutet av bränningen trädde skyddet för buffer underrun i kraft. Det gick nog lite väl fort för att systemet skulle hänga med. Detta bevisade dock att BurnProof fungerade som det skulle och den färdiga skivan kunde läsas utan problem.


700MB på mindre än 3 minuter!

Jag kan bara säga en sak - denna brännare är snabb! Har man levt med brännare där 8x och 12x var högsta hastigheten är denna maskin en ordentlig uppgradering ifall man har bråttom. Det man ser av detta test är att vinsten av att gå från 24x till 48x inte är så stor. Att gå från 8x till 24x gör betydligt mer. En av anledningarna till detta är att brännaren inte kör 48x hela tiden, utan når denna hastighet vid slutet av skivan. Detta gör också att belastningen på systemet ökar betydligt när 48x-gränsen närmar sig och risken för buffer underrun ökar. Vill man bränna snabbt gäller det att ha ett rappt system med ordnade diskar som tillåter höga datahastigheter. Att ta ner hastigheten till 24x reducerar systembelastningen markant utan att man tappar särskilt mycket i tid. Dessutom finns det mycket mer CD-media att välja på som är godkända för 24x jämfört med skivor som garanterat tål 48x.


Ett ytterligare bevis på denna brännares hastighet: CD Speed visar att som högst kommer man upp i 46x vid slutet av skivan (ut mot kanten) och att medelhastigheten ligger på knappa 36x. Med andra ord, denna brännare är lika snabb som en 36x som håller samma hastighet över hela skivan (om det nu finns en sådan apparat).

Som ett avslutande test i denna sektion provade jag att bränna med 48x på budget-media för att se om ett användbart resultat kunde uppnås. Ett packe no-name-CD införskaffades på Clas Ohlson. Dessa skivor var märkta med CD-R80 Multispeed. Ingen hänvisning till någon tillverkare kunde hittas på vare sig förpackningen eller själva skivorna. Ingen max brännhastighet var angiven. Så, i med en skiva i brännaren och på med data (samma som i tidigare test) i 48x. Efter 3 minuter och 41 sekunder kunde jag plocka ut en fullt fungerande CD ur brännaren. Min gamla DVD (som är lite kinkig av sig) hade inga problem med att läsa skivan. Så det verkar som brännaren kan hantera enklare media utan problem. Dock är ett provskott lite för lite att verkligen kunna avgöra hur bra denna brännare hanterar budgetskivor. Detta skulle kräva ett antal provbränningar på skivor av olika fabrikat. Ett sådant test ligger helt utanför syftet med denna recension.


« Föregående Nästa sida »

 

09/10-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!