Innehåll

POV GeForce FX 5600 XP

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestanda
Slutsats


Tack till Point of View som gjorde denna recension möjlig.

07/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det holländska företaget BestCom grundades 1994 och har sedan dess fungerat som en distributör av datorkomponenter från allehanda tillverkare. De bedriver dock sedan en tid tillbaka egen tillverkning av grafikkort under varunamnet Point of View. Point Of Views produkter lanserades i Sverige för lite över två år sedan, då en av de största svenska nätbutikerna drog igång en helhjärtad satsning på varumärket. Utmärkande för POVs grafikkort blev främst de föredelaktiga priserna; genom att exempelvis inte skicka med några spel så strävade man efter, och lyckades i mångas mening med, att erbjuda mer hårdvara för pengarna än de dåvarande konkurrenterna gjorde.

Datorvärlden är dock en värld av snabba förändringar, och idag har inte POV en särskilt stor andel av den svenska grafikkortsmarknaden längre. De har dock inte legat på latsidan vad gäller att lansera produkter, och deras senaste grafikkort som fått skåda dagens ljus heter PoV GeForce 5600 XP och är naturligtvis som namnet antyder baserat på NVIDIAs grafikkrets GeForce FX 5600. Som ni säkerligen anar så är det detta kort denna recension ska behandla.

Specifikationer

GeForce FX 5600 är som kanske bekant den grafikkortskrets som NVIDIA tillverkar för det lukrativa medelklassegmentet på grafikkortsmarknaden, alltså det segment som riktar sig till köpare som är beredda att spendera i runda svängar 2000 kr på ett grafikkort. GeForce FX 5600 finns även i en så kallad Ultra-variant, vilket är en dyrare variant som i gengäld dels har en mer optimerad kretskortslayout vilken tillåter högre frekvenser samt dels en GPU som arbetar i en högre klockfrekvens. GPU:n hos den vanliga varianten arbetar i normalfall på 325 MHz medan GPU:n hos Ultra-varianten har en standardfrekvens på 400 MHz. Vidare så ligger motsvarande siffror hos minnena på respektive variant på 275/550 MHz (200/400 MHz för 256 MB-varianten) respektive 350/700 MHz för Ultra-varianten. Dessa frekvenser är dock endast de som NVIDIA själva rekommenderar; grafikkortstillverkarna kan och får välja andra frekvenser för just sina kort. POV har exempelvis inte valt att följa NVIDIAs specifikationer till punkt och pricka, de har valt en högre minnesfrekvens på det grafikkort vi tittar på i denna recension.

Utan att avsluta för mycket så går vi vidare och tar en titt på POV GeForce 5600 FXs specifikationer:

Rekommenderat pris 1850 kr**
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
GPU GeForce FX 5600 (NV31)
Tillverkningsprocess (GPU) 0,13 µ
GPU-hastighet 325 MHz
AGP-standard 3,0/8X (bakåtkompatibelt med 2,0/4X)
Minnesbuss 128 bit
Minnestyp DDR-SDRAM, BGA-format
Minneshastighet 325/650 MHz (Hynix 2,8 ns)
Minnesbandbredd (teoretisk) 10,4 GB/s
Minnesmängd 128 MB
Utgångar D-SUB, DVI och S-Video
Övrigt DirectX 9.0-kompatibelt.
Samma kretskortsdesign som FX 5600 Ultra.

**Detta pris är det som tillverkaren rekommenderar i vanliga butiker. Priset hos de stora onlinebutikerna kommer med stor sannolikhet att bli lägre.

Som synes har man valt en minnesfrekvens som ligger 50/100 MHz över den frekvens som NVIDIA rekommenderar.

För mer djupgående information om GeForce FX-serien rekommenderar vi att ni tittar på vår tidigare recension av Albatron FX5200 Ultra 128 MB.

I förpackningen

Grafikkortet levererades i en butiksanpassad förpackning. I denna fann vi, förutom grafikkortet självt, följande:
  • Två manualer.

  • Tre stycken CD-skivor.

  • En DVI till D-SUB-adapter.

  • En composite-kabel.

  • En S-Video till composite-adapter.

Som ni ser ovan så medföljer inte direkt mängder med tillbehör och mjukvara, utan snarare det allra mest väsentliga; allt för att hålla priset på en så låg nivå som möjligt. Möjligtvis saknar vi en S-Video-kabel samt en 4-pins Y-kabel för att ge grafikkortet ström (för de med nätaggregat som inte har särskilt många 4-pin-kontakter), men i övrigt medföljer det man kan tänkas kräva. DVI till D-SUB-adaptern kommer väl till pass då man vill använda två vanliga D-SUB-skärmar, och det är trevligt att tillverkaren valt att skicka med en sådan. Dessvärre är det vanligt att grafikkortstillverkare slarvar med att skicka med.

Mjukvarupaketet är tämligen spartanskt; tre skivor medföljer varav en av dessa är den obligatoriska skivan med nödvändiga drivrutiner och dylikt. På den andra skivan finner vi Aquanox, som är ett förhållandevis gammalt sci-fi-spel. På den sista skivan finner vi en fullversion av det populära DVD-programmet PowerDVD. Vi kan direkt konstatera att detta grafikkort inte är ämnat för de som ser ett medföljande brett mjukvarupaket med en uppsjö av spel som något självklart. Detta grafikkort är snarare avsett för den prismedvetne spelaren som vill få så mycket 3D-prestanda till så lite pengar som möjligt.


  Nästa sida »


07/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!