Innehåll

PowerColor X800 XT (PCIe)

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats


Tack till Green Computer som gjorde denna recension möjlig.

14/09-04 | Niclas Alfinson | niclas(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & funktioner

Kretskortet som grafikkortet är byggt på är inte helt förvånande rött till färgen. Detta är mer eller mindre standardfärgen för de flesta ATI-baserade grafikkort. Att ett grafikkort byggt kring ATI-kretsar inte är rött är betydligt mer uppseendeväckande än det motsatta.

Rent fysiskt är grafikkortet relativt litet. Det är inte på långa vägar lika stort som de kort NVIDIA har lanserat den senaste tiden i form av FX 5900-korten, och inte minst de i 6800-serien. Som ni kan se på bilden är kortet ungefär lika högt som PCX 5900-kortet, men betydligt kortare. För dem som använder sig av små datorlådor kommer detta som en positiv nyhet, att X800-kortet dessutom inte kräver en extra PCI-plats för kylningen gör det hela ännu mer intressant för dessa användare.

Totalt sitter det åtta stycken minneskretsar monterade på grafikkortet. Dessa är av BGA-modellen och är 2,0 nanosekunders GDDR3-kretsar. Eftersom de är specificerade till 500 MHz (1000/2) går de redan i sin maximala hastighet vid leverans, man bör alltså inte ha några större förväntningar vid överklockning av minnena. Dock är det lite förvånande att det här grafikkortet inte levereras med de snabbare 1,6 nanosekunderskretsarna eftersom man kan hitta dessa på många X800 Pro-grafikkort.

Längst upp till höger på grafikkortet hittar ni den obligatoriska strömkontakten. Det speciella med den här är dock att den är av en ny typ. Tidigare har det varit en vanlig molex-kontakt, alternativt en sådan strömkontakt diskettstationer använder sig av, men nu är det alltså en helt ny 6-pins-kontakt. Denna infördes tillsammans med ATX12V 2.0-specifikationera för nätaggregat och är relativt ny vilket gör att de flesta inte har denna kontakt på sina nätaggregat. Men som tur är medföljer det som redan nämnts en adapter vilket gör att även de kan använda sig av grafikkortet. Har man ingen strömkontakt inkopplad vägrar datorn helt enkelt att starta och det enda som händer är att man får upp ett felmeddelande på skärmen om att strömkontakten inte är inkopplad.

Att det över huvud taget sitter en strömkontakt på PowerColor X800 XT är ganska förvånande. Det har cirkulerat rykten om att de X800 XT-kort som använder sig av PCIe-anslutning skulle klara sig utan en extra strömkontakt och kunna fungera perfekt med den ström PCIe-porten klarar av att leverera. Tittar man dessutom på de bilder som PowerColor har publicerat i manualer, på sin hemsida och inte minst på den kartongen vårt kort levererades i så ser vi inte en skymt av strömkontakten. Det verkar alltså som att ATI har fått ändra layouten i sista minut när de kom fram till att de 75W som PCIe-porten klarar av att leverera inte var tillräckligt.

Ett problem vi stötte på var att låset på PCIe-kortet inte gick att operera på ett enkelt sätt. Kylaren på grafikkortet satt precis ovanför låset, och på moderkortet satt det en hel hög kondensatorer runt om. Detta ledde till att enda sättet att ta loss grafikkortet var genom att trycka med en skruvmejsel ovanifrån, alternativ använda en tång. Men detta är ett problem som skapas genom att moderkortet har kondensatorer dumt placerade, tillsammans med kylarens placering. Dock är detta troligen inget större problem för de flesta eftersom det inte är speciellt många som monterar loss eller byter grafikkort dagligen.

Bak på kortet hittar vi tre kontakter, en DVI-, en VGA- och en VIVO-kontakt. Här hade vi mycket hellre sett två stycken DVI-kontakter istället för enbart en. Detta hade varit en stor fördel för dem som till exempel använder sig av dubbla TFT-skärmar. För de som fortfarande använder VGA-skärmar hade det heller inte varit några som helst problem om man hade skickat med två stycken DVI till VGA-adaptrar.

VIVO-kontakten används både för att skicka ut videosignaler och för att ta in dem. Dessutom kan man genom denna få ut en komponent-signal vilket med fördel används till plasma-, LCD, och bakprojektions-apparater. Med hjälp av denna signal får man utan problem ut en helt kompatibel HDTV-signal. Detta är främst en funktion för dem på andra sidan atlanten eftersom många av deras TV-sändningar använder sig av HDTV. För oss européer ger detta inte speciellt mycket i dagens läge. Om man vill koppla in sin dator till en plasmaskärm går det precis lika bra med en DVI-anslutning.


« Föregående Nästa sida »


14/09-04 | Niclas Alfinson | niclas(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!