Gigabyte GA-8PE667 Ultra

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning



26/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Idag är det dags för att ta en titt på ett av Gigabytes senaste moderkort, GA-8PE667 Ultra. Detta moderkort har ett flertal integrerade funktioner så som ATA133 RAID, Dual BIOS, integrerat nätverkskort mm. Detta är alltså ett kort för dem som vill ha det mesta integrerat på sitt moderkort och slippa köpa till extra funktioner i form av PCI-kort.

Har Gigabyte lyckats än en gång att göra ett stabilt, prisvärt och funktionsladdat kort?

Specifikationer

GA-8PE667 Ultra är baserat på Intels helt nya 845PE-chipsetet. Det nya med detta chipset är officiellt stöd för DDR333 (PC2700) och möjlighet till HyperThreading.

Kortet har en mängd integrerade funktioner, detta återspeglas också i priset, men inte så mycket som man skulle kunna tro.

• Intel Pentium 4 Processor (Willamette/Northwood).
• Socket 478.
• Stöd för processorer med 400- och 533 Mhz busshastighet.
• HyperThreading Technology.
• 3 st. minnesplatser, DDR266/DDR333, upp till 2 GB Ram.
• 6 kanalsljud (Realtek ALC650).
• 2st. ATA133-kanaler.
• 2st. ATA133 RAID-kanaler (Promise, PDC20276, Raid 0,1).
• 1 st. AGP 4X-port (endast för AGP-kort som använder 1,5V).
• 6 st. PCI-portar (PCI 2.2 kompatibla).
• 10st. USB 2.0-portar.
• Dual BIOS.
• Anti-Burn.
• Integrerat nätverkskort (Intel Pro/100 VE).
• Färgkodade frontpanelskontakter.
• Runda kanter på PCB:n.

Som synes innehåller kortet en mängd funktioner. Något som jag uppskattar mycket är valet av chip till nätverkskortet, här har man valt ett från Intel istället för Realtek eller något annat mer budgetstämplat chip. Att man kan använda upp till tio stycken USB-portar kommer säkerligen många uppskatta eftersom nästintill all dagens extrautrustning kopplas in till en USB-port. Intel 845PE-chipsetet stödjer i sig ”endast” sex stycken portar, men med hjälp av ett chip från NEC (D720100AS1) har man lagt till ytterligare fyra stycken.

Gigabyte har även valt att inkludera sitt välkända Dual BIOS på detta kort vilket var ett bra val. Nu behöver man aldrig mer vara orolig att man skall sitta med ett dött kort efter en BIOS-flash, det finns alltid minst ett fungerande BIOS.

Anti-Brun funktionen är inte som många tror en funktion för att förhindra processorn från att överhettas. Det är istället en implementation som förhindra moderkortet att ta skada när man installerar ett AGP-kort som använder sig av en spänning på 3.3V. Anti-Burn varnar också när minnesmoduler inte är helt i tryckta i sina minnesplatser.

De enda funktioner som egentligen saknas enligt mitt tycke är Firewire-kontakter och en Serial ATA (SATA)-kontroller. Firewire-kontakter eftersom dessa verkar komma mer och mer, bla. i externa enheter såsom DVD-brännare och hårddiskar. Håller man dessutom på med videoredigering underlättar det mycket att kunna koppla in kameran direkt till moderkortet utan krångel. SATA-kontroller är inte livsviktigt, men eftersom SATA-kompatibla hårddiskar kommer att dyka upp på marknaden inom kort skulle en sådan göra att moderkortet skulle bli mer ”framtidssäkert”.

Paketets innehåll

Lådan i sig är det värt att säga några ord om. Hela lådan är målad i reflekterande färg vilket får den att se otroligt läcker ut vid belysning. All text och alla bilder är även upphöjda vilket ger ett ännu bättre utseende. Baksidan av lådan beskriver moderkortets mest grundläggande funktioner och på toppen finns ett handtag för att underlättar transport.

Innehållet i lådan är följande:

• Ett moderkort, Gigabyte GA-8PE667 Ultra.
• En manual som beskriver det mesta gällande moderkortet.
• En manual till RAID-chipset.
• Quick PC Installation Guide, ett A2 ark som kortfattat går igenom hur man installerar datorns olika delar.
• ”Easily Install your own PC”. Denna bok går igenom allt man behöver kunna för att välja delar till sin dator, hur man sätter ihop dem osv. Boken gör detta mycket grundligt och lättförståerligt.
• 3 st. ATA133-kablar.
• 1 st. Floppy-kabel.
• En IO-shield.
• 1 st. bakpanel med fyra stycken USB-portar.
• 1 st. bakpanel med SPDIF-, Coaxial-kontakter mm.
• En CD-Skiva med drivrutiner och program. Bland de medföljande programmen återfinns bla. Norton Antivirus 2002, Norton Personal Firewall och mycket mera.
• Ett A4 ark som kortfattat går igenom moderkortets alla enheter och dess funktion.
• En liten klisterlapp som beskriver alla kontakter och byglar på moderkortet
• Ett ark med klistermärken.

Man får alltså med mängder med tillbehör, det är egentligen inget som saknas, allt finns med från början. Något som Gigabyte trots detta skulle kunna förbättra är ATA-kablarna, varför inte skicka med runda sådana istället för de vanliga flata?

Layout

Som vanligt när det gäller Gigabytes moderkort är även detta färgat i en blå nyans vilket ser mycket stilrent och elegant ut. Minnes-platserna och AGP-porten är lilafärgade, USB-kontakterna på moderkortet är gula och ATA133-RAID-kontakterna är gröna. Moderkortet sprakar alltså av färger!

Även på detta moderkort är IDE-, floppy- och ATX-kontakterna placerade till höger om minnesplasterna. Detta gör det mycket lätt att hålla dessa kablar ute i kanten av lådan så att de endast stoppar luftflödet minimalt. Använder man sig av runda-kablar istället för flata sådana kommer IDE-kablarna i princip inte hindra luftlödet något.

Tyvärr sitter det en fläkt på nordbryggans fläns, detta kan vara bra för de som överklockar men den ger naturligtvis ifrån sig ett ljud vilket inte uppskattas av dem som strävar efter en tyst dator.

Nackdelarna med detta moderkorts layout är få, men tyvärr finns de där. Precis som på Alabatron PX845ES som föregående vecka blev recenserat sitter ATX 12V-kontakten lite dåligt och man kan inte ta ur och sätta i minnesmoduler när man har ett grafikkort installerat i sin AGP-plats. Detta är dock inte så farligt eftersom ATX 12V-sladden är ganska tunn och hindrar på så sätt inte luftflödet så enormt och hur ofta byter man egentligen minnesmoduler? En annan mer irriterande detalj med layouten är den spärr som skall hålla fast AGP-kortet i dess plats. Den gör sitt jobb mycket bra, nästan för bra. Jag höll på ett bra tag innan jag lyckades få loss mitt grafikkort. Nämnas bör att jag har en relativt stor fläns på grafikkort som skymmer denna spärr så att jag inte nådde den med fingrarna vilket gjorde att jag var tvungen att ta till externa hjälpmedel.

Längst ner i högra hörnet sitter ATA133-RAID-kontrollern och dess kontakter vilket mer eller mindre är standard idag. Nere i detta hörn återfinns också kontakterna för de extra USB-portarna, frontpanelskontakterna och de båda BIOS-chippen.

Två unika saker med detta moderkorts layout är de rundade kanterna på PCB:n och de färgkodade frontpanelskontakterna. De rundade hörnen ger ett extra skydd till moderkortet, både under frakten och under installationen. De färgkodade frontpanelskontakterna gör det mycket lättare att installera de olika knapparna och dioderna på rätt sätt. Dock har Gigabyte gjort en ganska stor miss, det finns inte en enda bild i färg som beskriver layouten på denna kontakt, enbart svartvita. Hela iden fallerar alltså på grund av detta. Det var en bra idé Gigabyte, men tyvärr inte allt för smart tillämpad.

På moderkortet finns hela fyra stycken 3-pins-kontakter för fläktar. De finns på dessa platser, en vid nordbryggan, en bakom AGP-porten och två uppe till höger om processorsockel.

BIOS

Gigabyte använder sig av ett AWARD-BIOS som har en hel del möjligheter till inställningar. Något udda med detta BIOS är dock att de mer avancerade inställningarna är gömda från början, man måste trycka Ctrl+F1 för att få fram dem. Varför Gigabyte har gjorts så här är underligt, framförallt när många andra moderkortstillverkare använder överklocknings- och inställningsmöjligheter som ett försäljningsargument. Det står naturligtvis i manualen hur man skall göra för att få fram de avancerade inställningarna. Detta kan således vara ett sätt att ”tvinga” köparen att läsa igenom manualen vilket kan vara bra, både för köparen och för säljaren.

I BIOS kan man ändra spänningen på minnet till 0,2V över default och spänningen till processorn går att ändra till 1,75V som mest. Gigabyte håller sig alltså till Intels rekommendationer för spänningen till deras processorer baserade kring Nortwood-kärnan. Att ändra spänningen till AGP-kortet är även det möjligt, och här kan man ändra till 0,3V över default. Som på de flesta andra Intel 845PE-baserade moderkorten kan man fixera PCI- och AGP-hastigheterna till 33- respektive 66 Mhz.

Minneshastigheterna som går att ställa in i BIOS är DDR266 och DDR333. Detta förutsätter dock att du använder dig av din processors originalhastighet, överklockar du den överklockar du naturligtvis även dina minnen.

Överklockning

Överklockningsmöjligheterna på detta moderkort är inte lysande, men de finns där och räcker för de flesta. Något som jag saknar är möjligheten till att höja spänningen till minnet något mer än det nuvarande 0,2V över default.

Vi lyckades precis som på Albatron PX845ES att nå 3 Ghz stabilt, men denna gång med endast en spänning på 1,65V till processorn. Dock inträffade samma sak som innan vid högre hastigheter, datorn blev mycket instabil och de olika spänningarna började pendla en hel del under belastning.

Trots att Intel 845PE ej har officiellt stöd för DD400 så lyckades vi nå denna hastighet på minnena utan problem. Detta med originalspänning (2,6V) och 2-5-2-2 som våra minnesinställningar.

Tester

För alla tester nedan användes följande system:

• Intel Pentium 4 2,4 Ghz, 533 Mhz busshastighet.
• 2* 256 MB Twinmos PC3200 minnen @ 2-5-2-2
• Processor-: Minnes-ratio: 1:1
• Seagate Barracuda IV 80GB
• Inno3d Geforce 4 Ti4200 64MB @ 300/600
• Windows XP Professional SP1
• Nvidia Detonator 40.72
• Senaste drivrutiner till kortet som fanns tillgängliga vid test (2002-11-15)

Mjukvaran som användes för att testa moderkortet var dessa:

• 3D Mark 2001 SE build 330
• PC Mark 2002
• Sisoft Sandra 2003 build 2003.1.9.26
• Unreal Tournament 2003

Moderkorten som användes var Gigabyte 8PE667 Ultra (Intel 845PE) och Albatron PX845ES (Intel 845E). Eftersom det gick utmärkt att köra med processornsbusshastighet i 166 Mhz på båda moderkorten valde vi att även inkludera dessa i testerna.

3D Mark 2001
Vi börjar med att ta oss en titt på Direct3D-prestandan i form av ett test med 3D Mark.


Som ni kan se är det inga stora skillnader korten emellan, och de skillnader som finns är inom felmariginalen.

PC Mark 2002 CPU
Vi går snabbt över till PC Mark och tittar på CPU-poängen.

Också här kan vi se att korten presterar mycket lika. Dock kan vi se en liten tendens till att Albatron-kortet är snabbare, men eftersom skillnaderna är såpass små är det svårt att säga något med säkerhet.

PC Mark 2002, Memory
PC Mark i form av minnespoäng.

Än en gång ligger allt inom felmarginalen och en överklockning ger betydligt mer poäng.

Sisoft Sandra 2003
Vi tittar på minnesprestandan med hjälp av Sisoft Sandra 2003, Memory Bandwidth Benchmark.

Här ser vi en ordentlig ökning vid överklockning. Men som ni säkerligen vet är Sisoft Sandra ett program som får fram teoretiska värden, alltså kan vi nästan förutsätta att prestandaskillnaden i verkligheten inte är såpass stor.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över och testar Open GL-prestandan i form av Unreal Tournament 2003, 1024*768 flyby.

Unreal Tournament 2003
Vi fortsätter med Unreal Tournament 2003, nu är det botmatch 1024*768 som skall användas.

Under Unreal testerna kunde vi för första gången se en tendens till att Gigabyte-kortet är snabbare. Skillnaden i "botmatch"-delen är på ungefär 3-3,5 %. Men denna skillnad är för liten för att man skall kunna känna den vid spel.

Vi märkte inte några som helst stabilitetsproblem med detta moderkort under våra tester. Testdatorn har stått och loopat både 3D Mark och Prime konstant i mer än två dagar utan några problem.

Sammanfattning

Som sammanfattning kan man säga att moderkortet höll för mina högt ställda förväntningar. Det presterar bra samtidigt som det är stabilt och har många bra funktioner. Layouten är delvis nytänkande men det finns trotts detta några mindre missar. Varför har man färgkodat frontpanelskontakterna utan att skicka med en bild i färg på hur den är uppbyggd?

De största nackdelarna med detta moderkort är avsaknaden av Firewire- och SATA-kontakter. Många känner säkerligen att de inte har användning för detta, men eftersom SATA mer och mer kommer ta över marknaden för hårddiskar framöver skulle en sådan kotroller vara önskävrd.

Priset för detta kort är inte så saftig som man skulle kunna tro, det ligger på runt 1800 SEK inklusive moms. Detta får anses mycket humant med tanke på vad man får med, både i lådan och på moderkortet.

Fördelar Nackdelar
Layouten. Ingen Firewire.
De integrerade funktionerna. Placering av ATX 12v-kontakten.
Stabiliteten. Ingen SATA-kontroller.
Överklockningsmöjligheterna.  




26/11-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se