Roundup: Fem kylare för Sockel 939

Inledning
Vad är ett värmeledningsrör?
AMD Opteron Retail Cooler
Spire VertiCool II (SP601B3)
Spire DiamondCool II (SP741B3-U)
Zalman CNPS-9500LED
Noctua NH-U9
Testsystem
Testresultat
Slutsats


Tack till Spire och TystPC.nu som bistod med produkterna för recension.


1/4-06 | ficklampa | ficklampa@64bits.se


Inledning

Datorsystemen idag blir allt mer presterande och därmed stiger värmeutvecklingen. I den här recensionen tar vi oss an fyra processorkylare med värmeledingsrör för sockel 939. Då processorer med dubbla kärnor blir allt vanligare kommer via testa kylarna på ett sådant. Vi jämför ett par budgetkylare från Spire mot högpresterande kylare från Zalman och Noctua. Modellerna vi testar är Spire DiamondCool II, Spire VertiCool II, Zalman CNPS9500-LED och Noctua NH-U9 (med en mCubed X90-fläkt).

Vad är ett värmeledningsrör?

Ett värmeledningsrör är en värmeledare som är framtagen för att flytta värme från en plats till en annan. De är oftast tillverkade i koppar och är formade som en ihålig stav. Inuti staven finner vi en vätska, vilket blir till en gas när denne blir varm och sedan tillbaka till vätska när den kylts ner igen. Därav namnet värmeledningsrör, eller det engelska namnet heatpipe.

AMD Opteron Retail Cooler

Kylflänsen är tillverkad av tätt placerade aluminiumplattor som är nedtryckta i en kopparbas. Vi ser även fyra stycken värmeledningsrör (heatpipes) av koppar. En 80mm fläkt med 3-pins anslutning sitter monterad överst. Undersidan är inte fint slipad eller polerad, vilket kan leda till något försämrad värmeöverföring. Kylpasta sitter vanligtvis förapplicerad på dessa kylare men då kylaren tidigare är använd nyttjas nu vanlig kiselpasta (vit kylpasta). Väldigt lättmonterad genom att man hakar fast ögglorna på kylarens fästannordning på plastramens krokar för att sedam spännas fast. Testets lättaste och snabbaste montering.

Specifikationer

Material Koppar och aluminium
Kompatibilitet AMD: Sockel 754/939/940
Fläkthastighet 3000 RPM
Fläkttyp 80 mm, 3-pins anslutning
Ljudnivå Uppgift saknas
Luftflöde Uppgift saknas
Pris Ingår med processor

Spire VertiCool II (SP601B3)

Man märker att Spire är ett lågprisföretag när man öppnar kartongen, kylaren och alla tillbehör ligger löst utan något skyddsmaterial. I lådan var sprutan med kylpasta krossad och kartongen har djupa märken från monteringsskruvarna. Aluminium och koppar används och de är inte polerade, vilket ger ett smutsigt och billigt intryck jämfört med större märken som till exempel Zalman.

Kopparbas igen med lite glesare placerade aluminiumplattor än AMD's originalkylare, en specialtillverkad 80mm fläkt sitter monterad på ena sidan för att blåsa luft igenom flänsen. På kopparbasen sitter monteringsclipsen monterade, vilka går att bytas ut ifall man ska montera kylaren på antingen LGA775 eller Sockel 939. Fläkten använder en vanlig 3-pinsanslutning för strömförsörjningen. Testets ända spegelblanka undersida. Kylaren är svårmonterad på Sockel 939 då man måste skruva bort fläkten för att kunna skruva fast kylflänsen på moderkortet. Har man redan ett färdigt system måste man ta ur grafikkort och övriga instickskort för att komma åt fläktskruvarna.

Detta finner vi i förpackningen:

Specifikationer

Material Koppar och aluminium
Kompatibilitet AMD: Sockel 754/939/940
Intel: LGA775
Fläkthastighet 2300 RPM
Fläkttyp Specialdesignad (80 mm), 3-pins anslutning
Ljudnivå 19 dBA
Luftflöde 25,78 CFM
Pris Uppgift saknas

Spire DiamondCool II (SP741B3-U)

Den här kylaren är tillverkad helt i koppar med fyra stycken värmeledningsrör, förutom monteringsramen för fläkten som är i aluminium. Fläkten som sitter på är även här specialtillverkad men har monteringshål för 80mm ifall man önskar att byta fläkt. Fläkten har ännu en gång en standard 3-pins anslutning för ström. Den här modellen passar endast Sockel 939 då man inte kan byta monteringsclips. Undersidan är lik den på AMD's precessorkylare, inte polerad eller finslipad vilket man känner tydligt med nageln. Kylaren är mer lättmonterad än VertiCool då man endast behöver ta bort fläkten för att komma åt skruvarna. Monteringen generellt sett upplevs som god då den nyttjar AMD's bakplåt och två skruvar av samma typ så man inte behöver byta bakplåt. Upplevs även mer högljudd än VertiCool II men tystare än Retail. Kylarens konstruktion ej stadig, "rasade isär" under montering [ se bild ].

Detta finner vi i förpackningen:

Specifikationer

Material Koppar
Kompatibilitet AMD: Sockel 754/939/940
Fläkthastighet 2400 RPM
Fläkttyp Specialdesignad (90 mm), 3-pins anslutning
Ljudnivå 21 dBA
Luftflöde 41,15 CFM
Pris Cirka 300 kr

Zalman CNPS-9500LED

Flänsen är tillverkad av tunna kopparplattor som är monterad i en rund form, tre stycken värmeledningsrör passerar igenom kylarens mitt. Basen är tillverkad i koppar, med en ovandel av en hårdare metall för att inte den mjuka kopparen skall förstöras av det hårda fästet. Undersidan är något finare än AMD's retailkylare men ändå inte polerad. Zalman anser vi har lyckats bra med monteringen på olika processorsocklar då kylaren går att montera åt olika håll även på Sockel 939. De går annars bara att montera åt två håll men blir nu möjligt att montera åt fyra håll, det vill säga att man själv kan välja vilket håll fläkten ska blåsa åt. Smart monteringslösning på Sockel 939, nyttjar AMD's plast-ram som distans istället för egna skruvar och nipplar. Kylaren har en utrustats med en 92mm-fläkt som har blåa lysdioder som lyser under drift. Man får även med en Fan-mate som gör det möjligt att ställa in fläktens rotationshastighet. Efter att ha testat kylaren åt olika håll, utan några prestandaskillnader, så valde vi att enbart lista ett värde.

Detta finner vi i förpackningen:

Specifikationer

Material Koppar
Kompatibilitet AMD: Sockel 754/939/940
Intel: LGA775
Fläkthastighet Tyst läge: 1350 RPM
Maximalt läge: 2600 RPM
Fläkttyp Specialdesignad (90 mm), 3-pins anslutning
Ljudnivå Tyst läge: 18 dBA
Maximalt läge: 27,5 dBA
Luftflöde Uppgift saknas
Pris Cirka 550 kr

Noctua NH-U9

Aluminium används igen, med relativt tätt monterade plattor och fyra stycken värmeledningsrör. Ändra till: Kylaren bygger på fyra ett antal aluminiumflänsaroch tre stycken värmeledningsrör som är monterade på en kopparbas. Då kopparbasen är fröst med maskin känner man klart och tydligt ränder efter detta på undersidan genom att dra nageln över. Även Noctua har lyckats med en relativt lättkonstruerad generisk monteringslösning som passar på de aktuella socklarna. Det medföljer ingen fläkt till kylaren vilket innebär att man får köpa till en sådan separet. Fördelen med detta är att man kan välja fläkt efter personliga krav på ljudnivå och prestanda. Nackdelen är å andra sidan den ökade kostanden. Fläkten vi använde kommer ifrån mCubed, X90, och stödjer både fyrapins- och trepins-anslutning. Vi lyckades dock inte hitta någon information om hur mycket fläkten låter, men den upplevs relativt tyst. Fläktens överiga specifikationer är: 35 cfm, 2.3w och 2200 rpm vid 12v. Enkel montering även här, bara ta en titt i manualen efter vilka delar som skall nyttjas, sen skruva fast monteringsplattorna och sen skruva fast kylaren i AMD's bakplåt.

Detta finner vi i förpackningen:

Specifikationer

Material Koppar och aluminium
Kompatibilitet AMD: Sockel 754/939/940
Intel: LGA775
Fläkthastighet 2300 RPM
Fläkttyp 90 mm (Medföljer ej)
Pris Cirka 450 kr

Testsystem

Processor AMD Opteron 165 (Dual Core)
Moderkort ASUS A8N32-SLI Deluxe
Minne 2x 512 MB Adata Vitesta
Grafikkort 1x Club3D 7800GT 256 MB
Chassi Antec P160
Nätaggregat OCZ ModStream 450w (12 cm fläkt)
Övriga fläktar Utsugsfläkt bak: AcoustiFan 12 cm (lågt varvtal)
Insugsfläkt fram: ADDA 12 cm (max varvtal)

Kylpastan som användes i testerna var den som medföljer de olika kylarna. Belastningstestet utfördes med dubbla Prime95 under 1 timme i ett stängt datorchassi, tester utan belastning utfördes genom att låta datorn stå oanvänd under 1 timme. Temperaturerna uppmättes med ASUS Probe II.

Testresultat

AMD's retailkylare ligger väl i prestanda, men ljudnivån ligger inte så bra till. Vi testade även fläkten i 5v för att se hur resultaten förändrades. Redan efter ett par minuter sprang temperaturerna upp över 65 °C. Detta troligtvis på grund av att processorkylarens storlek, då den är relativt liten. Noctua ligger relativt lika, men med betydligt lägre ljudnivå vilket gillas starkt. Detta beror visserligen på vilken fläkt som nyttjas, men i det här fallet så är den fläk vi valt väldigt tyst. Zalman ligger illa till vid låga varv men vid högre varv är det en helt annan sak, kylaren är å andra sidan inte speciellt tyst då.

Slutsats

AMD Opteron Retail Cooler
Bryr man sig inte så mycket om ljudnivån så kan den här processorkylaren duga alldeles utmärkt. Prestandan är det inget fel på, men kan uppfattas som högljudd av vissa. Tråkigt nog går det inte att nyttja långsammare fläktar än den som ingår.
Fördelar Nackdelar
Lättmonterad Ljudnivån
Välpresterande Usel vid låga fläktvarv


Spire VertiCool II (SP601B3)
Tyst och välpresterande, med ett trevligt utseende. Dock är monteringen något jobbig, men det påverkar inte betyget något denna gång. Den mest prisvärda kylaren den här gången och tilldelas därför priset "Nice Price".
Fördelar Nackdelar
Okej prestanda Jobbig montering
Tyst


Spire DiamondCool II (SP741B3-U)
Kvalitet? Njae, inte med tanke på att den rasade isär. Prestanda, ganska dålig för Dual Core. Testets sämst presterande kylare.
Fördelar Nackdelar
Ser bra ut Ser bättre ut än vad den är
Koppar! Dålig konstruktion


Zalman CNPS-9500LED
Folk med fönster i sina chassin kanske föredrar Zalmans nya CNPS9500 då den har blåa lysdioder monterade i fläkten vilket kanske uppskattas av någon. Dock anser vi att priset är i högsta laget jämfört med likvärdiga modeller.
Fördelar Nackdelar
Lättmonterad Priset
Välpresterande
Steglös reglering


Noctua NH-U9
Mest flexibla kylaren i testet! Väldigt lätt att få tyst, bara slänga på en bra fläkt så sköter den arbetet mer än väl. På grund av prestandan och flexibiliteten får den här produkten en utmärkelse för "Best Product".
Fördelar Nackdelar
Ingen medföljande fläkt Ingen medföljande fläkt
Lättmonterat Något dyr
Manual på flera språk




1/4-06 | ficklampa | ficklampa@64bits.se