ABIT Fatal1ty AA8XE

Inledning
Specifikationer
Fatal1ty
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.


11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Mitt under den svenska högsommaren introducerade Intel sina nya moderkortskretsar som hade många stora förändringar. Det var inte bara processorsockeln som ändrades, utan även grafikkort- och minnesstandarder tog ett steg framåt i utvecklingen. Med moderkortskretsarna i 900-serien introducerade Intel för första gången stöd för LGA755, PCI-Express och DDR2. Den billigare 915-kretsen var avsedd för vanliga konsumenter (och var därför också bakåtkompatibel med DDR-, men inte med AGP-standarden), den dyrare 925X var ämnad åt de entusiaster som ville få den absolut bästa prestandan. För er som vill veta mer om 900-serien, DDR2, PCI-Express och mycket mera rekommenderas vår artikel ”Intel - Allt nytt, allt bättre?” från augusti.

Men allt blev inte som Intel hade tänkt sig. Det största problemet var att DDR2 visade sig var allt annat än den stora revolution många hade hävdat och väntat sig. Ytterligare något som ställde till det var att grafikkort med PCI-Express-standarden i princip var omöjliga att få tag på (och till viss del är det även idag). Som om detta inte var nog visade det sig att 900-seriens kretsar hade problem med att nå en hög hastighet på systembussen, vilket gjorde att överklockningspotentialen sjönk markant. Allt detta gjorde att många valde att basera sina LGA775-byggen kring de äldre moderkortskretsarna i 800-serien, eller helt enkelt gick över till AMDs nykomling, sockel 939.

Intels svar på ovanstående problem är att lansera ytterligare en moderkortskrets, Intel 925XE. Som ni kan se på namnet är det i princip samma krets som 925X, den enda egentliga skillnaden är att 925XE har officiellt stöd för 1066 MHz-buss mot 925X som enbart har stöd för 800 MHz. Överklockningspotentialen bör med andra ord vara löst med tanke på att alla 925XE-moderkort är garanterade att klara minst 266 MHz. Problemet med PCI-Express-grafikkort är också löst till viss del idag och det är inga större problem att få tag på grafikkort med denna standard (om man bortser från NVIDIAs 6800-serie som fortfarande lyser med sin frånvaro) och DDR2-minnena har börjat få en mer mänsklig latency.

Men i och med lanseringen av 1066-bussen dök det naturligtvis också upp en processor från Intel som kan i den busshastigheten, Intel Pentium 4 3.46 Extreme Edition, men en sådan kostar närmare 10 000 SEK vilket gör att i princip ingen kommer att använda sig av en sådan.

Moderkortet vi idag skall ta oss en djupare titt på är ABIT Fatal1ty AA8XE och detta är naturligtvis baserat kring den nya kretsen 925XE. Som referens har vi ASUS mest exklusiva 925XE-kort, P5AD2-E Premium. De båda korten är riktade åt två helt olika marknadssegment vilket gör att man egentligen inte kan jämföra dem, men prestandamässigt bör de prestera ungefär samma.

Specifikationer

Här under ser ni en tabell med specifikationerna för moderkortet:

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 925XE.
Sydbrygga Intel ICH6R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.1 (03/12/04).
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar..
PCI-platser 2 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR533.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 1 ATA-100-kanal (via ICH6R).
USB-portar 6 stycken (max 8 stycken via bakplåtar).
Firewire Ja, 1394a (Texas Instruments TSB43AB23).
Ljud Ja, med stöd för 7.1 (Realtek ALC880D).
Nätverk 1 Gbit/s och 100 MB/s (via i82541P1 och i82552EZ).
Serial ATA (SATA) (SATA) 4 stycken SATA-150-portar (via ICH6R).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1.

ABIT Fatal1ty AA8XE ser mycket intressant ut på pappret, även om det i vissa avseenden ser lite budgetaktigt ut. Till exempel återfinns bara fyra stycken SATA-portar och en IDE-kanal vilket med dagens mått mätt är tämligen standard. Det finns flertalet moderkort som är baserade på 925XE-kretsarna med 8 SATA-portar och två eller tre IDE-kanaler. Något annat vi också saknar är stöd för 1394b. ABIT har valt att nöja sig med stöd för den äldre standarden, 1394a.

Det finns två stycken nätverkskretsar på moderkortet, men det är bara en av dem som har stöd för 1 Gbit/s. Något bra med dessa är dock att Gbit-anslutning är kopplad på PCIe- och inte på PCI-bussen vilket ger extra prestanda.

Men eftersom moderkortet inte är avsett för arbetsstationer eller andra högpresterande arbetsdatorer är det inte så konstigt att ABIT valt att inte satsa på fler SATA-portar, två stycken Gbit-anslutningar med mera. Fatal1ty är avsett för överklockare, och sådana behöver inte mer än vad ABIT har valt att integrera.

Fatal1ty

Med Fatal1ty (som för övrigt är ett smeknamn på en duktig person inom datorspelsvärlden) satsar ABIT på att göra produkter avsedda för överklockning och datorspelande. Utöver det moderkortet vi idag recenserar finns det just nu enbart en till produkt i denna serie, ett grafikkort. Men fler är på väg och bör dyka upp inom kort.

Om vi enbart tittar på de vanliga specifikationerna för moderkortet ser det ganska ordinärt ut och det står inte ut på något sätt. Men när vi börjar kika närmare ser vi att det finns en hel del nya och intressanta specifikationer, men också en del bekanta och unika ABIT-funktioner.

Det vid det här laget välkända uGuru finns naturligtvis med på moderkortet. För er som vill läsa mer om det här rekommenderar vi denna sida i en föregående recension. Trots att det är två moderkort av helt olika karaktär är uGuru-funktionerna i princip den samma.

Något vi känner igen från tidigare MAX-produkter (till exempel ABIT IC7-MAX3) från ABIT är OTES-kylningen. Men nu har man tagit ett steg längre och inte nöjt sig med en fläkt, utan har istället satsat på två stycken, plus att man har placerat stora kylflänsar direkt på de kretsar som levererar ström till processorn/moderkortet (så kallade mosfets). Dessa blir mycket varma vid höga hastigheter vilket gör att de i vissa fall är flaskhalsen vid överklockning. Men ABIT hoppas nu att man löst det hela med både kylflänsar och en fläkttunnel ovanför. En annan fördel med dessa fläktar är att man suger varm luft direkt ur datorlådan istället för att enbart cirkulera den inuti lådan.

Två stycken 40mm-fläktar låter kanske inte som någon rolig historia. Men tack vare uGuru kan man reglera fläktarnas hastighet, och för det mesta står de helt stilla. Det är först när man börjar belasta datorn hårt och temperaturerna börjar stiga som fläktarna börjar snurra. I högsta hastighet låter de trots allt en del, men det är inte ofta de roterar i maxhastighet, som tur är.

Men man nöjer sig inte med att hålla mosfetsarna kylda, med moderkortet levereras också en plastattiralj (OTES RAMFlow) med ytterligare två stycken 40mm-fläktar som är avsedd att hålla arbetsminnet till rätt temperatur. Dessa monteras mycket enkelt och samma sak gäller med dessa fläktar som de i OTES-tunneln. Men att ha totalt fem stycken 40mm-fläktar (den femte på nordbryggan) genererar naturligtvis en hel del ljud när de roterar allihop, så man får inte vara rädd för lite ljud om man skall nyttja alla.

På undersidan av moderkortet hittar vi kopparsträngar precis under processorn. Dessa skall enligt ABIT öka värmeöverföringen från moderkortets kretskort till luften, och detta skall hjälpa till vid överklockning.

Ytterligare något intressant är att ABIT skickar med ett litet kretskort som monterar som PCI/AGP/PCIe-kort görs, alltså vid bakplåtarna. På detta kort återfinns alla ljudingångar (och utgångar). Enligt ABIT själva skall detta göra att signalen blir mer ren och inte utsättas för lika mycket störningar som om de placeras på sina vaniga platser.

Eftersom moderkortet är avsett för datorentusiaster tror ABIT att dessa också eftersöker saker som lyser. Detta kommer till sken genom att man har monterat flertalet röda lysdioder över hela moderkortet vilket gör att det lyser upp rött när man använder det. Tyvärr går dessa inte att stänga av på något enkelt sätt vilket troligen kommer att irritera många (undertecknad inkluderat).

I förpackningen

Lådan som moderkortet levereras i är enorm, den är ungefär dubbelt så tjock som vanliga moderkortslådor. När vi öppnar den ser vi att moderkortet ligger prydligt paketerat under ett plasthölje. Lyfter vi bort innerlådan som moderkortet är placerat i hittar vi ytterligare två mindre lådor som alla tillbehör är placerade i. På så sätt är moderkortet frånskiljt från lösa föremål som kan skada det under transport.

Allt som hittas i lådan vid leverans förutom moderkortet är följande;

På tillbehörsfronten ser det helt normalt ut, även om det inte är så mycket utöver det vanliga. Men som redan nämnts är moderkortet ämnat åt överklockare, så ABIT hade i princip lika gärna kunnat skicka ett moderkort i en vit pappkartong.

Det enda utöver det vanliga som medföljer är OTES RAMFlow (som vi har beskrivit ovan) och den optiska ljudkabeln. Den senare är dock mycket kort och lär inte vara speciellt användbar för många, men det är alltid trevligt att se nya saker som moderkortstillverkare skickar med sina moderkort!

Något annat intressant är disketten. Det låter kanske inte så upphetsande med faktum är att det inte är alls många som skickar med dessa längre. I vissa fall är man då tvungen att själv skapa en för att kunna installera sitt moderkort vilket inte är speciellt jobbigt, men väl irriterande eftersom man tycker att moderkortstillverkarna borde skicka med allt som behövs för att installera sin produkt.

De båda manualerna som medföljer är enbart skrivna på engelska, snabbstartsguiden är dock skriven på 20 olika språk (dock inte svenska). Alla manualer är välskrivna och det är inga problem att förstå sig på dem. Som vanligt tycker vi dock att man går igenom de olika BIOS-inställningarna lite väl ytligt. Papperslapparna som ABIT skickar med har diverse viktig information tryckt på sig. Bland annat hur man installerar processorn, hur man tar bort OTES-kylningen för att kunna montera moderkortet och annat.

Layout & integrerade funktioner

Kretskortet som moderkortet är byggt kring har en klarröd färg. Utöver detta har man valt att färga de flesta plastattiraljer antingen svarta eller röda vilket gör att allt får ett enhetligt utseende på moderkortet. Detta är troligen inte alls speciellt viktigt för de flesta, men dem som ABIT riktar sig åt tycker kanske annorlunda. Färgkombinationen tillsammans med de röda lysdioderna som finns lite överallt på moderkortet gör helt klart att vissa säkert tycker att det ser fräckt ut, medan andra bara irriterar sig på det (och då framförallt lysdioderna).

Uppe till vänster kring processorsockeln är det relativt trångt vilket beror på den stora OTES-tunneln. Man bör alltså vara noga när man väljer ut vilken kylare man skall använda till processorn eftersom alla inte får plats. Vi lyckades till exempel inte montera Zalman CNPS7700-Cu, vilket kanske inte är speciellt förvånande heller.

I det högra hörnet av moderkortets övre del hittar vi båda strömkontakterna, ATX och ATX12V. Dessa sitter båda placerade ypperligt och man behöver inte dra dess kablar över processorn eller någon annan komponent. Värt att notera är också att fläktkontakten med fyra pinnar (den som processorfläkten skall kopplas till) sitter precis bredvid ATX12V-kontakten.

På nordbryggan sitter det en ovanligt stor fläns. Men ABIT har inte nöjt sig med enbart en sådan utan har dessutom valt att placera dit en fläkt. Denna är av 40mm-typ och är totalt en av fem stycken sådana som finns på moderkortet när man har monterat allt. Flänsen är för övrigt väldigt hög vilket är en av anledningarna till att vi inte kunde montera Zalman-flänsen. Men monterar vi loss nordbryggekylaren och roterar den ett halvt varv så att fläkten hamnar på andra sidan är inte kylaren för nordbryggan i vägen vid montering av den enorma Zalman-kylaren (OTES-tunneln är dock fortfarande ett problem).

I hörnet längst ner till höger återfinns som vanligt de flesta kontakter och kretsar. Ut med högerkanten sitter den enda IDE-kontakten, och den är dessutom vinklad vilket är fördelaktigt. Snett nedåt vänster från denna sitter alla fyra SATA-portar fint samlade och dess placering är mer eller mindre standard. Under denna sitter det förutom BIOS- och uGuru-kretsen ett litet teckenfönster. Genom det kan man se i vilken fas moderkortet befinner sig under uppstart, och om något går fel får man en felkod. Med hjälp av denna och manualen kan man snabbt få reda på vad det är som inte fungerar som det skall. Lite längre ner på moderkortet hittar vi kontakten för frontknapparna och frontdioderna. Något intressant med denna är att den är färgkodad, och det gör inkopplingen av dess små kablar betydligt enklare. Denna finess var det Gigabyte som började med för ungefär ett år sedan, men vi ser nu att den har börjat sprida sig till moderkort från andra tillverkare. Ytterligare något som i alla fall undertecknade uppskattade är att det till vänster om denna kontakt, längst ner på moderkortet, finns två stycken knappar. Den ena av dessa fungerar som power-knapp och den andra som reset. Detta underlättar något enormt när man felsöker eller testar hårdvara, men gemene man kommer troligen inte ha någon större nytta av dessa.

Längst ner i moderkortets vänstra hörn sitter den sista av de två lediga fläktkontakterna. Totalt finns det fyra stycken av dessa, men två av dem används redan, en till OTES-fläktarna och en till fläkten som sitter på nordbryggan. Med andra ord har man i princip bara en ledig fläktkontakt (eftersom processorfläkten kräver den andra), och om man dessutom monterar OTES RAMFlow så har man inte en enda ledig fläktkontakt, snålt ABIT! Till höger om fläktkontakten sitter kontakten för diskettstationen. Den sitter med andra ord lite dumt till längst ner på moderkortet, men i ärlighetens namn, vem använder disketter idag?

ABIT har valt att placera de två PCIe 1x-portarna precis under 16x-porten. Under dessa sitter sedan de vanliga PCI-portarna. I vilken ordning och hur man sätter dessa kan ha en enorm betydelse. De flesta grafikkort idag tar upp två stycken kortplatser vilket på det här moderkortet gör att man bara har en PCIe 1x-plats över. Idag är det inget problem eftersom utbudet av sådana kort är minimala, men om ett tag kommer detta absolut inte räcka till. När man nu redan har valt att ta bort en port (många andra moderkort har två PCI- och tre PCIe 1x-portar) vore det väl mycket mer vettigt att flytta ner alla andra portar ett steg så att om man installerar ett grafikkort som kräver två stycken platser så förlorar man ingen port.

Bak på moderkortet hittar vi inte speciellt många portar, vilket helt enkelt beror på att de två fläktarna tar upp större delen av dess utrymme. Dock hittar vi fyra stycken USB-portar, en Firewire-port, två nätverksuttag och de vanliga PS/2-portara. Vi hittar alltså inga som helst kontakter för ljudfunktionen, men dessa kommer man åt med hjälp av det medföljande kortet. Man får också tillgång till fyra stycken (två av varje sort) extra USB- och Firewire-portar via en medföljande bakplåt.

De integrerade funktionerna såsom ljudkort och nätverkskort håller båda två tillräckligt hög kvalité för vanligt bruk. Den ena av de två nätverkskretsarna (Gbit-anslutningen) är som redan nämnt kopplad till PCIe-bussen vilket gör att den kommer prestera som den skall. 100 Mbit-anslutningen är däremot ansluten till PCI-bussen, men det har ingen större betydelse eftersom 100 Mbit inte är speciellt mycket (i jämförelse med 1 Gbit). Ljudkortet är inte lika bra, men det duger helt och hållet till vanlig användning såsom spelande och ljudlyssnande om man inte har exceptionellt höga krav. Dessutom är det betydligt bättre än dem som återfanns på förra generationens moderkort på grund av att man med Intel High Definition Audio har förbättrat ljudkvalitén avsevärt. Något extra kul med ljudkortet är att alla kontakter och liknande är placerade på ett medföljande kretskort vilket leder till att de blir betydligt lättare att använda, och alla hamnar på samma plats (i vanliga fall sitter de både på en bakplåt och vid I/O-portarna).

BIOS, stabilitet & överklockning

Precis som med alla andra entusiastkort använder ABIT ett BIOS från Award till det här moderkortet. Man känner alltså igen sig direkt när man går in i BIOS:et för att ändra värden och andra inställningar. En sak som dock är lite udda är hur man kommer åt informationen för temperaturer och liknande. Det gör man genom att trycka på den högra piltangenten när man är inne i ”uGuru Utility”. Detta står klart och tydligt i manualen, men om man inte läser den får man leta ihjäl sig.

I tabellen nedan ser ni vilka olika spänningar och hastigheter man kan reglera i BIOS.

Busshastighet 200 till 400 MHz (1 MHz intervall).
PCI-Express hastighet 99 till 255 MHz (1 MHz intervall).
CPU/DIMM-ratio 1:1 och 3:4.
VCore 1,375 till 1,925 V.
VDimm 1,6 till 2,55 V.
NB Voltage 1,3 till 2,1 V.
NB 2,5V Voltage 2,3 till 3,0 V.

Delen som man ställer in alla parametrar för att överklocka och så vidare görs i det redan nämna uGuru Utility. Här har man också möjlighet att låsa hastigheten för PCIe-bussen vilket är viktigt om man överklockar. Detta har tidigare varit ett problem på moderkort baserade kring Intels nya 900-serie av kretsar. En annan intressant funktion är att man på vissa processorer kan ändra multipeln, dock enbart nedåt och då till 14. Genom att göra så kan man uppnå en högre systembuss vilket ökar systemets totala prestanda.

Det går också bra att överklocka direkt ifrån Windows tack vara uGuru, och det fungerar precis som det skall. För övrigt är alla programvaror som ABIT skickar med stabil och fungerar väl, vilket i dagens läge är allt annat än säkert.

Vad gäller stabiliteten så var den överlag god. Vi råkade aldrig ut för någon systemkrash över huvud taget under den tid vi utvärderade kortet, och något annat vore rent ut sagt varit riktigt dåligt!

Att testa överklockningspotentialen på det här moderkortet med hjälp av den hårdvara vi hade tillgänglig vid testtillfället var helt meningslöst. Detta eftersom moderkortet är specificerat att klara 266 MHz på systembussen och vår processor klarar på inga sätt den hastigheten. Vi kan dock nämna att vi kunde köra vår processor med en systembuss på 261 MHz utan några problem, och det med en spänning på 1,4 V (1,385 V är standard). Detta är å andra sidan ett nytt rekord får vår lilla krabat till processor, tidigare har den enbart varit stabil med en systembuss på 255 Mhz. Med stabil menar vi för övrigt att den klarar att köra Prime95 och 3D Mark2001 simultant i 24 timmar.

Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

Som tidigare nämnt har vi lyckats få tag på ett ASUS P5AD2-E Premium som skall vara motståndaren till ABIT Fatal1ty AA8XE i de här testprogrammen.

I BIOS valde vi först att återställa alla inställningar till standard. Det vi sen gjorde var att stänga av alla integrerade kontrollers som inte behövdes, ljud, nätverk, Firewire och så vidare. På ABIT kortet lät vi dessutom ”Game Acceleration” stå kvar på enabled, och hos ASUS-kortet valde vi att ställa om PEG Link Mode till ”Slow”. Det senare är en funktion som gör att moderkortet kan överklocka grafikkortet, vilket kan vara både en för- och nackdel. Problemet i det här fallet är att ASUS har aktiverat den funktionen som standard vilket kan leda till att datorn blir instabil på grund av att grafikkortet inte klarar den högre hastigheten. Sätter man dock PEG Link Mode i läget ”Slow” sker ingen överklockning av grafikkortet, utan allt fungerar som det bör.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkorten var följande:

Vi börjar våra tester med att köra det välkända programmet 3DMark 2001SE. Även om många ogillar detta program på grund av diverse tveksamma optimeringar från grafikkorttillverkarnas sida anser vi det ändå vara ett bra verktyg i de här sammanhangen eftersom man hela tiden använder sig av samma grafikkort och drivrutiner.

3DMark05 är den senaste versionen i 3DMark-serien. Den använder sig av DirectX 9.0 och de allra senaste funktionerna host grafikkorten. Detta gör att resultatet i det här testet blir relativt begränsat av grafikkortet.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade detta spel genom att använda oss av ett verktyg kallat ”HardwareOC Far Cry Benchmark 1.3”. I detta program valde vi oss att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen Ultra Details.

Doom 3 släpptes i mitten på förra året men är fortfarande ett av de mest krävande spelen idag. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Demo-versionen av Gun Metal 2 har två inbyggda hårdvarutester och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I programmet ScienceMark 2.0 valde vi att köra två tester. Dels ett som testar minnesbandbredden och dels ett som utför diverse beräkningar och därigenom tester hela systemets beräkningskapacitet.

Som ni kan se presterar de båda korten i princip identiskt. Något vi däremot kan se är att ASUS-kortet presterar något bättre i de flesta test, men skillnaderna mellan de två är i princip helt obefintliga. Detta är heller inte speciellt förvånande med tanke på att de båda moderkorten är baserade på samma moderkortskrets, 925XE.

Slutsats

ABIT Fatal1ty AA8XE är en mycket intressant produkt, men många unika funktioner, även om det säkerligen inte kommer tilltala mängden. Om ABITs Fatal1ty-serie kommer att lyckas kan bara tiden utvisa, även om AA8XE verkar vara en genomtänkt produkt.

Layouten på moderkortet är så bra det kan bli, med vissa undantag. För det första gör OTES-tunneln det väldigt trångt runt processorsockeln, man får alltså inte plats med de riktigt stora kylflänsarna, till exempel Zalman CNPS7700-Cu. Något annat vi saknar är fläktkontakter, om man kopplar in de medföljande fläktarna ämnade för arbetsminnet finns det inte en enda fläktkontakt över på moderkortet! Å andra sidan går det utmärkt att koppla in fläktar direkt till nätaggregatet.

Vi saknar också en del funktioner som extra SATA-portar, dubbla Gbit-anslutningar och stöd för den snabbare Firewire-versionen, 1394b. Å andra sidan har ABIT ämnat det här moderkortet åt extrema överklockare och gamers som vill få ut så mycket prestanda som möjligt ur sin dator, och inte folk som söker efter moderkort med så mycket som möjligt integrerat.

Något vi gillade med moderkortet var dock att alla ljudkontakter har samlats på ett ställe, och att dessa placerats på ett eget kretskort. Ytterligare något som vi uppskattade var att moderkortet inte lät som mycket som vi befarande. Tack vara uGuru som sköter fläkthastigheterna snurrar alla 40mm-fläktar inte speciellt fort, och de som sitter i OTES-tunneln och ovanför arbetsminnet står för det mesta stilla. uGuru fungerade för övrigt helt perfekt under våra tester och man kan utan problem sköta de flesta BIOS-inställningara direkt inifrån Windows.

Tyvärr hade vi ingen möjlighet att kontrollera exakt hur bra moderkortet är vid överklockning på grund av att processorn vi använder helt klart hämmar moderkortets potential. Dock lyckades vi få upp får processor i en ny högsta hastighet vilket säger en del om moderkortets potential.

ABIT Fatal1ty AA8XE är ett mycket unikt moderkort och om man gillar det eller inte beror på flera faktorer. Är man ute efter ett moderkort med många finesser men inte skall överklocka eller finjustera inställningar är Fatal1ty-kortet troligen inget som eftersöks. Men gillar man ett flashigt moderkort med lysdioder och eleganta färger samt att man gillar att leka med småinställningar och överklocka är troligen Fatal1ty AA8XE något som kommer att vara intressant.

Priset för ABIT Fatal1ty AA8XE ligger i skrivande stund på ungefär 2300 SEK med moms vilket placerar det i det övre segmentet, även om det inte är det dyraste moderkortet för LGA775-processorer som finns på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Överklockningspotentialen Priset
Inställningsmöjligheterna Halvsnåla specifikationer
uGuru
Utseendet (?)
OTES-kylningen



11/01-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se