Aspire 5021WLMi

Inledning
I förpackningen
Utseende, byggkvalité & funktioner
Genomgång av komponenter
Skärm
Tangentbord
Touchpad
Högtalarna
Ljudnivå och värmeutveckling
Testsystem
Prestandatester 1
Prestandatester 2
Prestandatester 3
Överklockning & batteritest
Slutsats



16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se


Inledning

För den som idag står och väljer mellan en bärbar och en stationär dator är valet inte längre lika enkelt. De bärbara datorerna har under de senaste åren minskat kraftigt i pris, samtidigt som deras prestanda har krupit allt närmre de stationäras.

Acer är ett företag som på senare tid rönt stor framgång på den europeiska marknaden för bärbara datorer. En av anledningarna till framgångarna kan ses i att bolaget erbjuder till synes prisvärda datorer i de billigare prissegmenten. Detta har visat sig vara en bra satsning då den här marknaden ökat markant under de senaste åren. I enighet med marknadsekonomiska grunder har vi kunnat se hur allt fler människor i dagsläget väljer att köpa en ny bärbar dator istället för en stationär, i takt med att priserna minskat; substitution av varor med lika egenskaper när priset sjunker.

Aspire 5021WLMi, som vi idag ska titta på, är en sådan produkt, dvs. en iögonfallande bärbar dator med ett brett användningsområde. Det som gör den här datorn extra intressant är att den, i förhållande till priset, ger intryck av att vara mycket välutrustad. För ett pris strax över 10.000 kr ser den ut att vara en kraftfull dator, som borde räcka till att skriva, se på film och spela större delen av dagens mest krävande spel på. Om så verkligen är fallet ska vi dock ta reda på i följande text.

I förpackningen

Lådan som datorn levereras i är tämligen liten och behändig. Den övre delen av lådan har även utrustats med ett plasthandtag så att det ska vara enkelt att bära den med sig.

Från ett estetiskt perspektiv är det kanske inte den mest i ögonfallande förpackning vi sett, samtidigt så upplevs den inte heller som direkt frånstötande. Vi på redaktionen föredrar en renare och enklare design framför en plottrig låda med mängder av klistermärken. Även om det inte går att förneka att förpackningens estetik har en viss inverkan på det första intrycket så är det i slutändan produkten i sig som är av störst intresse.

Lådans innehåll är uppdelad i två delar, datorn och en låda med tillbehör. Datorn är väl förpackad med plast samt frigolit och lådans innehåll är välinplastade. Vi börjar med att ta en titt på tillbehören.

Det tillbehör som Acer skickar med som standard är följande:

Acer har skicka med ett relativt komplett tillbehörspaket, med sånär som det mesta man kan förvänta sig. Vi är dock inte helt nöjda då det, enligt oss, saknas en nätverkskabel och en TV-ut-kabel; något som borde vara standard till en dator som den här.

Vi tog oss en närmre titt på manualen och kunde snabbt konstatera att den räckte gott och väl för att en nybörjare ska kunna förstå sig på och få igång datorn. Det finns även en bra beskrivning över datorns speciella finesser samt hur man ska gå tillväga för att kunna använda dem. Vi saknar dock en beskrivning om hur man får tillgång till och ställer datorns BIOS, vilket kan vara viktigt i vissa sammanhang. Det saknas även helt information om hur man går tillväga för att uppdatera BIOS manuellt, något som även det borde ha funnits med. Som tur är så finns det en bättre användarmanual förinstallerad på datorn, där dessa delar tas upp.

Utseende, byggkvalité & funktioner

Aspire 5021WLMi har ett utseende som borde tilltala de flesta användare. Datorn känns, trots sitt plasthölje, mycket robust i sin konstruktion. Blandningen av silverimitation och svart ger datorn ett rent och professionellt intryck samt en känsla av bra kvalité.

Storleksmässigt är datorn som de flesta andra datorer med 15.4" skärm på marknaden. Vikten ligger på runt tre kilo, vilket även det inte är ovanligt för en dator i den här storleksklassen i dagsläget. Den personliga upplevelsen är att vikten inte känns som något större problem så länge man använder sig av en bra väska i samband med förflyttning av datorn. Kort sammanfattat så är uppfattningen att vikten är ok, men att en lättare dator hade varit att föredra.

Framsidan

På datorns framsida hittar vi två stycken små högtalare, en på/av-knapp med indikator för Bluetooth, en på/av-knapp med indikator för trådlöst nätverk, en mikrofonkontakt, en hörlursutgång, en batteriindikator och en strömindikator. Datorn kommer dock inte utrustad med Bluetooth, utan detta måste köpas till separat.

Baksidan

Den bakre delen av datorn är utrustad med säkerhetslås (kan låsa fast datorn med en vajer), strömuttag, modemutgång, nätverksutgång, USB 2.0 port, utgång för extern skärm och ventilationshål för kylanordningen.

Vänster sida

På den vänstra sidan återfinns ett ventilationshål för kylanordningen, en S-video utgång, en FireWire / IEEE 1394 port, tre USB-utgångar, en IR-port, en PC-kortplats och en minneskort-läsare; klarar av att läsa MS-, MS PRO-, MMC-, SD-, SM-, eller XD-minnen.

Höger sida

Den högra sidan har, till skillnad från de andra, utrustats med endast en sak; en DVD-brännare.

Undersidan

På undersida återfinns ett antal luckor, under vilka man hittar datorns utbytbara delar. I mitten ser vi det trådlösa nätverket, nedanför återfinns hårddisken, sidan om den finns två minnesplatser och längst ner till vänster är platsen för batteriet.

I stora drag så upplevs Aspire 5021WLMi som en tilltalande, välbyggd och välutrustad produkt, med goda expansionsmöjligheter. Som normalanvändare har datorn i princip det mesta man kan önska sig. Det enda vi egentligen saknar är hårdvarustöd för Bluetooth, något som kan vara bra för den som vill kunna föra över information snabbt mellan datorn och tex. mobiltelefonen. Majoriteten av användarna kommer antagligen inte att bry sig om detta, utan att använda sig av IR-porten istället, men för den som vill ha Bluetooth innebär det en extra utgift på i alla fall 500 kr.

Genomgång av komponenter

Som vi tidigare nämnt ser de tekniska specifikationerna över lag trevliga ut, dock finns det samtidigt en del saker vi ställer oss frågande till. Vi tänkte därför studera några av datorns komponenter mer ingående.

Processorn
Datorn är utrustad med AMD:s mobila Athlon 64-processor Turion 64 1.6GHz. Det är i princip en strömsnålare variant av en Athlon 64 baserad på Venice-kärnan; tillverkad i 90nm, har stöd för SSE1, SSE2, SSE3, 64-bit instruktioner etc. Strömförbrukningen ligger på max 35W, vilket får ses som bra för en bärbar processor. Det finns dock en ännu strömsnålare variant av Turion som har en strömförbrukning på max 25W. Den senare står sig riktigt bra i förhållande till Pentium M, medan ML-modellen som sitter i vår dator drar något mer ström. Moderkortet
Acer har valt att utrusta datorn med ett ATI Mobility Radeon Xpress 200, vilket är ett av de bättre mobila sockel 754/939-moderkorten som finns på marknaden i dagsläget. Kortets enda riktiga svaghet ligger i den långsamma USB-överföringshastigheten. För den som tänkt använda sig av en extern hårddisk är det med andra ord bättre att använda sig av Firewire. Minnet
När vi öppnade datorn för att ta en titt på vad som fanns innanför skalet upptäckte vi till vår förvåning att den utrustats med två stycken 256 MB Samsung PC2700 / DDR333-minnen. Vi ställer oss frågande till varför Acer har valt att sätta in DD333-minnen när både processorn och moderkortet är gjorda för att klara av DDR400 / PC3200-minnen. Följden av valet innebär att prestandan blir sämre än vad den skulle kunna ha varit. Valet av långsammare minnen är dock inget unikt för Acers datorer, de flesta kända tillverkare på marknaden verkar ha valt att använda sig av långsammare minnen i sina Turion-baserade system.

Tyvärr hade vi inte tillgång till några DDR400-minnen vid testtillfället, så vi kunde inte göra någon jämförelse. I vårt fall är dock frågan om det går att köra systemet med högre minneshastighet än 166Mhz, då det inte finns några inställningsmöjligheter i BIOS:en. Valet av två 256Mb-minnen medför även att båda minnesplatserna är upptagna. Vid en eventuell uppgradering måste man med andra ord plocka bort ett av de befintliga minnena för att få plats med ett större. Grafikkortet
För vår del var det framförallt grafikkortet som fick oss att höja extra mycket på ögonbrynen när vi såg prislappen på datorn. Acer har nämligen valt att stoppa in ett Mobility Radeon X700 med 128 MB DDR3. Specifikationerna ser ut enligt följande:

Grafikkortets specifikationer påminner om den stationära varianten av X700, med den stora skillnaden att Mobility Radeon X700 har 50MHz lägre klockhastighet på kärnan. Mobility-versionen har även en mängd olika strömsparfunktioner, tex. Powerplay, som innebär att kärnan och minnet körs i olika hastighet beroende på hur hårt grafikkortet belastas. Ur ett teoretiskt perspektiv borde grafikkortet kunna klara av att köra samtliga av dagens mest grafikkrävande spel. Hårddisken
Datorn har utrustats med en 80 GB ATA/100 hårddisk från Toshiba, med en rotationshastighet på 4200 rpm (varv/minut). Disken har delats upp i två FAT32-partioner, vilket är ett ganska ovanligt val med tanke på de fördelar som NTFS har i Windowsmiljö, tex. är den maximala filstorleken på en FAT32-partition 4 GB; något som kan ställa till problem för en del användare. Du kan läsa mer om för och nackdelar med FAT32 och NTFS här.

Rotationshastigheten på hårddisken är inte den bästa, något som märks främst genom längre laddningstider. Med tanke på övriga komponenter anser vi att Acer har varit lite väl snåla i detta sammanhang. Från ett system som det här hade vi förväntat oss att man hade stoppat in en snabbare hårddisk. Ett bättre val hade varit en 5400 rpm disk, som i dagsläget har mer eller mindre samma värmeutveckling och strömförbrukning fast presterar cirka 33 procent bättre. Det verkar som om Acer har valt att satsa sina slantar på lagringsutrymmet istället, vilket är bra för en bärbar dator. CD/DVD-brännaren
Datorn kommer utrustad med en DVD-brännare från Panasonic/Matshita, som klarar av att läsa samt bränna dual-layer-skivor. Vi har dessvärre inte hunnit göra några omfattande tester, men kan konstatera att vi inte har upplevt några problem med varken läsning eller bränning av CD- / DVD-skivor. Ljudnivån vid bränning respektive läsning av musik är även den klart godkänd. Mest högljudd var spelaren då vi testade att föra över datafiler från läsaren till hårddisken. Läsaren snurrade då i sitt högsta läge, något som inte upplevdes speciellt högljutt.

Skärmen

Skärmen Aspire 5021WLMi kommer utrustad med en 15.4" WXGA (1280x800) TFT LCD-skärm, med Acers CrystalBrite-teknologi. Det rör sig med andra ord om en 15.4” Widescreen-skärm, med ”normalupplösning”. Det första man lägger märke till är att datorns skärm har en ganska glansig yta. Detta beror på att den är baserad på Acers CrystalBrite-teknologi, som ska medföra bättre färgåtergivning. Den något glansiga ytan påminner om den som återfinns på Sonys skärmar med Xbrite-teknologi.

Färgåtergivningen upplevs som klart bättre än de flesta mobila skärmar på marknaden. Den blanka ytan medför dock en del oönskade reflektioner, som framförallt blir extra märkbara i samband med svart bakgrund. I samband med ljusare bilder/bakgrunder är detta fenomen mindre tydligt, dvs. man upplever inte detta som ett större problem. Viktigt att poängtera är dock att detta antagligen inte kommer att uppskattas av alla användare, framförallt inte de som tänkt sitta ute och skriva i trädgården en solig dag.

Betraktningsvinkel upplevs som både bra och mindre bra, beroende på vilken vinkel man tittar från. Den är framförallt bra i horisontalled, där man kan titta relativt långt i sidled innan färgerna börjar förvrängas. Vertikalledes är betraktningsvinkeln desto känsligare, vilket resulterar i att färgerna lättare förvrängs. Problemet medför framförallt att man behöver vara lite extra noga med att vinkla skärmen rätt, för att få rätt färgåtergivning.

Tangentbordet

Tangentbordet har, liksom på alla andra bärbara datorer, en något annorlunda utformning än det som finns till stationära datorer. Tangenterna sitter av platsmässiga skäl mer kompakt, vilket oftast medför att det blir något svårare att skriva på. Det finns dock bättre och sämre tangentbordslösningar på bärbara datorer. Tangentbordet på Aspire 5021WLMi är utformat så att bokstavs- och siffertangenterna i mångt om mycket är lika stort som de på en stationär dator. Vidare har man tryckt ihop och halverat storleken på Funktionstangenterna tillsammans med print screen-, pause break-, insert- och deleteknapparna. Man har även valt att placera piltangenterna nere i det högra hörnet av tangentbordet, strax under returnknappen.

Den generella upplevelsen är att tangentbordet är lätt att skriva på tack vare att man har samma storlek på bokstavs- och siffertangenterna som på ett ”vanligt” tangentbord. Det gäller dock att trycka mitt på tangenterna, annars registrerar inte tangentbordet knapptryckningen. Det sistnämnda är en vanesak, men kan upplevas som en aning frustrerande innan man vant sig. F-knapparna känns dock inte riktigt lika bra, på grund av att de sitter mer kompakt och är betydligt mindre.

Många av tangentbordets funktionstangenter har utrustats med nya alternativa funktioner, som gör det möjligt att kontrollera tex. skärmens ljusstyrka, ljudnivån, cd-spelaren etc. Man har även infört två separata tangenter för dollar och euro samt ett antal snabbtangenter för webbläsaren, e-postbrevlåda samt för Acer-specifika program; e-manager och launch manager. Extra-knapparna är många på tangentbordet, men när man väl har lärt sig använda alla nya funktioner och tangenter så känns de nästan lika oumbärliga som ”klipp- och klistra-knapparna” i Word.

Helhetsomdömet är att Acer har en kompakt men genomtänkt tangentbordsdesign som har en bra balans mellan användarvänlighet och funktionalitet. För att vara tangentbord på en bärbar dator så håller det hög kvalité, dock känns det inte lika bra som på en stationär dator.

Touchpaden

Touchpaden är tillverkad av Synaptics och skiljer sig utseendemässigt inte nämnvärt från liknande på majoriteten av dagens bärbara datorer. Den är lätt att vänja sig vid, då den känns precis och lättmanövrerbar. Det går självfallet att ställa in rörelse- och tryckkänsligheten på plattan med hjälp av medföljande mjukvara.

Likt många andra modeller går det även att skrolla i höjdled och sidled genom att hålla fingret nere i högra, respektive nedersta delen av plattan. Strax nedanför touchpaden återfinns även en navigeringsplatta samt relativt stora vänster- och högermusknappar, som även de fungerar bra. Knapparna känns och låter något plastiga när man använder sig av dem. I det stora hela finns det dock inte mycket att klaga på.

Högtalarna

Som på de flesta andra bärbara datorer så är de inbyggda högtalarna ingenting att skryta med. Ljudet är funktionellt och funkar till vanlig kontorsanvändning, men de är i klenaste laget för att använda till musik och spela spel. Om man tänkt göra något av det sistnämnda bör man med andra ord se sig om efter par högtalare eller hörlurar som man kan koppla till datorn.

Ljudnivå och värmeutveckling

Efter att ha använt datorn under en tid kan man konstatera att den håller ganska låg ljudnivå så länge man inte pressar den alltför mycket. Vid surfning och skrivverksamhet är datorn sånär som knäpptyst större delen av tiden. Då och då startar dock fläkten till kylaren för att hålla temperaturen i schack. Fläkten är märkbar när den körs i sitt lägsta läge, det är dock inget som upplevs som särskilt störande. Datorn är dock konstant sval i detta läge och visar inga tendenser till att bli alltför varm.

När man spelar spel på datorn ser dock situationen annorlunda ut. I detta läge snurrar fläkten på betydligt högre varv och detta är inte direkt något njutbart för öronen. Vid de få tillfällen som fläkten varvar upp i sitt högsta läge, upplevs datorn som högljudd. Under hård påfrestning blir med andra ord datorn ganska varm. Luften från kylarens utblås känns dock förhållandevis sval, vilket tyder på att komponenterna verkar kylas effektivt. Frågan är dock om Acer inte borde ha valt att satsa på en större fläkt som snurrade något långsammare och på så sätt fått ner ljudnivån på en mer behaglig nivå. För den som använder sig av mer påfrestande program och spelar spel är rådet att skaffa ett par hörlurar och på så sätt slippa höra när fläkten varvar upp. Problemet med hög ljudnivå vid hög belastning är dock inget unikt problem för Acers datorer, utan ganska genomgående för majoriteten av dagens bärbara datorer.

Testsystem

Då är vi framme vid den del där vi ska ta reda på vad datorn egentligen går för. För att få en uppfattning om datorns prestanda, kommer vi att köra samma tester på en, i dagsläget, medelmåttig stationär dator. De båda systemen skiljer sig en del från varandra; något som vi förväntar oss kommer att påverka prestandaresultaten. Vi kommer därför att studera delresultaten i de syntetiska testprogrammen och kommentera vad det är som gör att vissa av prestandaresultaten eventuellt skiljer sig märkbart ifrån varandra. Testsystemens specifikationer ser ut enligt följande:

Testmetodik
Vi inleder med att köra några generella prestandatester med hjälp av PCMark och SiSoft Sandra, för att sedan testa processorn, grafikkortet och datorns generella spelprestanda. Avslutningsvis kommer vi även att testa grafikkortets överklockningspotential samt datorns batteritid.

Vi kommer att köra samtliga tester, utom batteritestet, på den bärbara datorn:

Alla testerna körs tre gånger, sedan räknar vi ut ett medelvärde av de tre resultaten. Om något av de tre värdena avviker markant från de övriga, kör vi testet en runda till och stryker det avvikande resultatet.

Prestandatester 1

I den första delen av våra prestandatester kommer vi att gå igenom och testa hur datorn och dess komponenter presterar i största allmänhet. Till vår hjälp har vi valt att använda oss av PCMark 2004, den senaste versionen av SiSoftware Sandra 2005 och Nero CD-DVD Speed.

PCMark 2004
PCMark är ett program som testar datorns processor, minne, hårddisk och grafikkort. Varje test tilldelas en viss poängsumma, som i slutändan läggs samman och ger det slutliga resultatet.

I PCMark 2004 kan vi se att vårt referenssystem får ett bättre slutresultat än Aspire 5021WLMi; ungefär 23 % bättre. När vi går in och tittar på delresultaten så kan man se att det är Aspire 5021WLMi:s hårddiskprestanda som framförallt bidrar till det sämre resultatet. Hårddiskens prestanda är hela 47 % sämre än referenssystemets, vilket är en hel del. Vi gick även in och körde det separata hårddisktest som finns tillgängligt i PCMark 2004 (XP Startup, Application Loading, File Copying och General HDD Usage) och fick ett resultat som var mellan 42 och 60 % sämre än den stationära datorns. Även processorns prestanda skiljer sig en del från referenssystemets; 20 % sämre.

SiSoftware Sandra 2005

SiSoft Sandra har två stycken processortester; ett som testar aritmetik samt flyttalsberäkningar och ett som testar processorns förmåga att hantera multimedia-beräkningar. Enligt testen kan vi se att referenssystemets Athlon XP3200+ har ett prestandaövertag med i genomsnitt 20 %, vilket är samma som skillnaden i PCMark 2004. Om man utgår från de båda processorernas klockfrekvens, är prestandaskillnaden 4 % mindre. Utgår man däremot från den procentuella skillnaden mellan de olika beteckningarna så är prestandaskillnaden 7 % större.

Testet av minnets bandbredd är inte helt oväntat till fördel för vårt referenssystem. Skillnaden ligger i genomsnitt på 20 %. Den procentuella skillnaden är betydligt högre än vad vi fick i PCMark (3 %). Anledningen till detta är att PCMark inte enbart fokuserar på bandbredden utan även på minnets läs-, skriv-, kopierings- och slumpmässig tillgångs-prestanda.

Till skillnad från PCMark 2004 kör SiSoft Sandra ett antal olika tester som vart och ett testar hårddiskens maximala prestanda under olika typer av läs- och skrivförhållanden. Hårddisken i Aspire visar sig prestera sämre än referenssystemets i alla tester utom vid buffrad läsning. I detta test är prestandan å andra sidan betydligt bättre, vilket gör att den genomsnittliga skillnaden mellan hårddiskarna blir mindre än vad den annars skulle ha varit; referenssystemets hårddisk presterar nu i genomsnitt 8 % bättre.

Den subjektiva uppfattningen av de två systemen är dock att Aspire 5021:s hårddisk är betydligt långsammare än referenssystemets, i samband med uppstart av tex. operativsystem och spel samt vid komprimering av filer. Den procentuella skillnaden som uppmättes i PCMark känns med andra ord mer rimlig än den i SiSoft Sandra. Troligtvis ligger dock den faktiska prestandan någonstans mellan de båda testprogrammens resultat.

SiSoft Sandra har även ett testprogram för CD/DVD-spelare som testar CD/DVD-spelarens maximala prestanda under olika typ av läs- och skrivförhållanden. Inte helt oväntat så får vi betydligt bättre resultat med den stationära datorns CD/DVD-spelare, närmare bestämt dubbelt så bra prestanda, vilket stämmer överens med de båda läsarnas specifikationer. Vi blev dock något förvånade över de båda läsarnas långa söktider, något som gjorde att vi även valde att använda oss av programmet Nero CD-DVD Speed.

Nero CD-DVD Speed
Vi använder oss av NeroCD-DVD speed för att få en alternativ bedömning av den optiska enhetens söktid. Vi passade dock på att köra ytterligare några tester när vi ändå var i farten. Även i detta test använde vi oss av dels en CD-skiva med 700 MB data, dels en DVD-skiva med 7,76 GB data.

I Nero CD-DVD speed uppmäts en betydligt mer rimlig söktid än den i SiSoft Sandra. Söktiden för den optiska enheten i Aspire 5021 är klart långsammare, än referenssystemets, vid läsning av DVD-skivor och lika bra vid läsning av CD-skivor. Det sistnämnda resultatet är inget annat än mycket bra för att vara en optisk enhet i en bärbar dator; även om referenssystemets NEC-modell har bland de långsammare söktiderna på den stationära marknaden.

Vid test av läsarnas överföringshastighet ser vi att ingen av dem klarar av att läsa i så hög hastighet som angivits. Den optiska enheten i Aspire 5021 visar sig max klara av att läsa CD-skivor i 20 gånger normalhastigheten och DVD-skivor i 6 gånger hastigheten; medelvärdet ligger ännu lägre. Att optiska enheter inte klarar av att läsa i den hastighet som utlovats är dessvärre en regel, mer än ett undantag. Medelvärdet är dock aningen lågt med tanke på vad som utlovats.

Sammanfattning av prestandatest 1

Utifrån de gjorda testerna kan vi se att Aspire 5021:s presterar sämre än en medelmåttig stationär dator i samtliga tester. Framförallt är det hårddisken som bidrar till den sämre prestandan, vilket beror på dess betydligt långsammare rotationshastighet. Skillnaden mellan Aspire 5021WLMi med och utan batteri är marginell, dvs. man får i princip samma prestanda när datorn körs på batteri som med den externa strömkällan är inkopplad.

Prestandatester 2

I denna del kommer vi att testa datorernas spelprestanda med hjälp av de tre senaste versionerna av det välkända syntetiska testprogrammet 3DMark.

3DMark2001SE är det av de tre versionerna som tar störst hänsyn till processorns prestanda, vilket gör att det blir något svårare att dra en slutsats av grafikkortets prestanda. Utifrån resultatet kan vi se att referenssystemet klarar sig bättre än Aspire 5021WLMi, även med grafikkortet överklockat. Vi kan se att vår bärbara dator får markant försämrad prestanda när vi väljer att köra den på batteri.

Till skillnad från 3DMark2001SE så lägger 3DMark03 betydligt större vikt vid grafikkortets prestanda, vilket även syns på resultatet. Det mobila X700-grafikkortet klarar sig klart bättre i förhållande till den stationära datorns 9700Pro-grafikkort. Vid original-frekvensen ligger X700 något efter, men vid överklockning drar det ifrån. Då vi kör på batteri så uppstår samma markanta prestandaförlust än en gång; Aspire 5021WLMi:s prestanda nästintill halveras.

I 3DMark05 ser vi mer eller mindre en upprepning av 3DMark03; X700-grafikkortet presterar sämre än 9700Pro med originalklockning, bättre med överklockning och när man kör med batteri mer än halveras prestandan. Sammanfattning av prestandatest 2 Av testerna att döma kan vi se att det mobila grafikkortets prestanda varierar en hel del beroende på vilken version av 3DMark vi testar det i. Aspire 5021WLMi:s X700-grafikkort presterar mellan 10 och 18% sämre än referenssystemets Radeon 9700Pro med originalklockning. Med överklockning presterar det 5-7% bättre i två av testerna och 5% sämre i ett av dem.

Sammanfattning av prestandatest 2

Av testerna att döma kan vi se att det mobila grafikkortets prestanda varierar en hel del beroende på vilken version av 3DMark vi testar det i. Generellt så presterar Aspire 5021WLMi:s X700-grafikkort mellan 10-18% sämre än ett Radeon 9700Pro och i överklockat läge har det dels ett övertag med 5-7%; dels ett undertag med 5%.

Vid en närmre titt på resultaten ser vi att vårt mobila X700-grafikkorts sämre prestanda främst beror på att Radeon 9700Pro har betydligt bättre minnesbandbredd. I överklockat läge har X700 fortfarande sämre minnesbandbredd, men tack vare att kretsens arkitektur är effektivare blir resultatet bättre i de två senaste versionerna av 3DMark. Så blir dock inte fallet i 3DMark 2001SE, dels på grund av processorn, dels på grund av att detta test lägger större vikt vid minnesbandbredds-krävande tester. När vi testar datorn med batteri sjunker prestandan markant, vilket främst beror på att datorn sänker och höjer klockhastigheten på grafikkortets kärna och minne automatiskt. Detta beror på att grafikkortets batterisparsfunktion är aktiverad. Vi blev tvungna att stänga av grafikkortets batterisparfunktioner helt och hållet för att uppnå samma resultat som med den externa strömkällan är inkopplad.

Prestandatester 3

I den här delen kommer vi att fokusera på hur datorerna klarar sig i spel. Vi kommer i följande stycken att se vad systemen går för i tre av dagens mest krävande spel. Doom 3
Doom 3 är ett spel som ställer höga krav på såväl processor som grafikkort. Vi använde oss av ID-softwares eget medföljande timedemo för att testa prestandan. Inställningarna vi använde var High Quality i upplösningarna 800x600 och 1024x768 med och utan fyra gånger kantutjämning och åtta gånger anisotropic filtering.

I lägre upplösning har referenssystemet baserat på Radeon 9700Pro ett litet övertag mot Aspire 5021WLMi, även då vi kör med ett överklockat grafikkort. Vårt överklockade system tar sig dock förbi när vi höjer upplösningen till 1024x768. Prestandan ser dock inte alls lika bra ut när vi kör Aspire 5021WLMi på batteri. Prestandan hamnar på blygsamma 30 fps; gränsen för spelbar upplösning, i den lägre upplösningen. När vi höjer upplösningen faller prestandan ner på den ospelbara nivån 20 fps.

Efter att ha lyckats köra Doom 3 i upplösningarna 800x600 och 1024x768 provar vi med kantutjämning och anisotropic påslaget. Referenssystemet och Aspire 5021WLMi med originalklockning får kämpa hårt för att hålla prestandan på en spelbar nivå i den lägre upplösningen. Med överklockat grafikkort finns det lite mer marginal att gå på. När vi höjer upplösningen lyckas vi inte få spelbar prestanda på något av systemen. Med ett överklockat X700 blir resultatet något bättre dock räcker det inte för att spelet ska bli spelbart. Med Aspire 5021WLMi på batteri blir prestandan helt ospelbar i samtliga upplösningar. FarCry
FarCry är ett spel som funnits på markanden under en längre tid. Trots detta ser det fortfarande grafiskt mycket tilltalande ut. Prestandakraven är inte riktigt lika höga som för de övriga speltesterna, men det krävs fortfarande en bra maskin för den som vill kunna köra spelet med kantutjämning och anisotropic filtering. Vi testade spelets prestanda med hjälp av ett timedemo från banan Training. Inställningarna vi använde oss av var Very High i upplösningarna 800x600 och 1024x768 med och utan fyra gånger kantutjämning och åtta gånger anisotropic filtering.

I lägre upplösning har referenssystemet baserat på Radeon 9700Pro ett litet övertag mot Aspire 5021WLMi, även då vi kör med ett överklockat grafikkort. Vårt överklockade system tar sig dock förbi när vi höjer upplösningen till 1024x768. Prestandan ser dock inte alls lika bra ut när vi kör den bärbara dator på batteri. Resultatet hamnar på gränsen till spelbar i den lägre upplösningen, dvs. 30 fps. När vi höjer upplösningen faller prestandan ner på den ospelbara nivån 20 fps.

Med kantutjämning och anisotropic påslaget lyckas vi fortfarande få bra spelprestanda i den lägre upplösningen. Aspire 5021WLMi med originalklockning får dock kämpa desto hårdare för att hålla prestandan på en spelbar nivå när vi höjer upplösningen till 1024x768. Med överklockat grafikkort får vi lite mer marginal att gå på. Det är dock inte förrän i den högre upplösningen som Aspire 5021WLMi med överklockning lyckas prestera bättre. När vi kör Aspire 5021WLMi med batteri fortsätter prestandan att vara ospelbar i samtliga upplösningar. F.E.A.R.
F.E.A.R. är ett av de senaste och absolut mest krävande spelen på marknaden idag. Utvecklarna har valt att balansera spelet så att det framförallt kräver mycket av datorns grafikkort, dock behövs det även en snabb processor och mycket minne för att spelet ska flyta bra. Vi testade spelet med hjälp av utvecklarnas egenutvecklade demo för att testa prestandan. Inställningarna vi använde oss av var Medium, upplösningarna 800x600 och 1024x768. Då spelet är mycket krävande, avstod vi från att använda oss av kantutjämning och anisotropic filtering. Med tanke på att prestandan varierar kraftigt i spelet valde vi att även ta med det lägsta prestanda-värdet; se strecket på staplarnas mitt.

I F.E.A.R. ser vi ett trendbrott i förhållande till de övriga testerna. Referenssystemet, Radeon 9700Pro, har inte längre något övertag gentemot Aspire 5021WLMi med överklockat grafikkort. Det får även ge vika i upplösningen 1024x768 när vi kör med orginalklockning på grafikkortet. I den här upplösningen hamnar dock båda systemen under spelbar nivå. När vi kör Aspire 5021WLMi med batteri hamnar prestandan på en ospelbar nivå; i samtliga upplösningar.

Subjektiv spelupplevelse
Den subjektiva upplevelsen efter att har kört igenom spelen i olika upplösningar, med och utan AA och AF, är att inget av systemen riktigt klarar av att köra spelen i upplösningen 1024x768 utan att det hackar. Troligtvis beror detta på att systemen bara utrustats med 512Mb RAM-minne. Under spelens gång får hårddisken stundtals arbeta mycket hårt då RAM-minnet inte riktigt räcker till. För den som tänkt spela spel är med andra ord mer minne att föredra.

Sammanfattning av prestandatest 3

Aspire 5021WLMi visar sig klara av att köra samtliga spel med höga inställningar i upplösningen 800x600. I det något äldre FarCry kan vi till och med använda oss av kantutjämning och ändå få spelbar prestanda, något som vi inte riktigt hade hoppats på innan vi började testa. Över lag så är vi positivt överraskade att det faktiskt går att spela samtliga spel med så här pass höga inställningar. Helhetsomdömet är att spelen flyter och ser, trots lägre upplösning, riktigt bra ut. Aspire 5021WLMi är dock en dator som inte funkar lika bra att spela krävande spel på med när man kör på batteri och har batterisparfunktionerna aktiverade. Det är med andra ord viktigt att se till att stänga av dessa innan man börjar spela. När man väl inaktiverat dessa uppnår man mer eller mindre samma prestanda som när den externa strömkällan är inkopplad.

Överklockning

I samband med överklockning av grafikkortet använde vi oss av det välkända programmet Powerstrip. Vi höjde klockfrekvensen på kärnan och minnet till dess att vi upplevde såkallade visuella artefakter eller att systemet började bli instabilt. När vi uppnått maximal klockfrekvens loopade vi ett FarCry-demo under en timmes tid, detta för att kontrollera så att grafikkortet var helt stabilt i den överklockade hastigheten.

Efter ett tags laborerande fick vi fram att 410 MHz på kärnan och 400 MHz (800Mhz effektivt) på minnet var den högsta stabila överklockningshastigheten. Skillnaden blev således en ökning med 60Mhz på kärnan och 50MHz (100MHz) på minnet, vilket är en ganska så blygsam ökning. Värt att nämna är att överklockningspotentialen kan varierar en del mellan olika kort, dvs. det är inte omöjligt att vi fick ett mindre klockvänligt exemplar.

I 3DMark så uppmätte vi en prestandaökning mellan 5 och 22 %. Den stora variationen mellan de olika versionerna av 3DMark kan ses i att det senare programmet fokuserar mer på grafikkortes prestanda samt använder sig av mer komplicerade Pixel och Vertex Shader-instruktioner.

Prestandaökningen vid överklockning är ganska så blygsam i spel, mellan 3% och 11%. Störst ökning får vi i Doom 3 och lägst i F.E.A.R. Utifrån våra spelupplevelse kan vi konstatera att den blygsamma ökningen i F.E.A.R med största sannolikhet på att mängden RAM-minne är gränssättande.

Batteritest

Då har vi kommit fram till det sista testmomentet, närmare bestämt batteritestet. Vi har valt att använda oss av ett program vid namn Batteri Eater Pro och dess instruktioner för att mäta den maximala och minimala batteritiden. Utöver detta körde vi även ett lästest, för att få en bättre bild av hur länge batteriet räcker när man sitter och skriver samt läser framför datorn.

Vid maximal användning ser vi att batteriet tar slut relativt fort. I detta läge belastas både processorn och hårddisken maximalt samtidigt som det körs en 3D-bild för att belasta grafikkortet. Med tanke på att det rör sig om ett relativt kraftigt system så får resultatet ses som klart godkänt. Man ska dock ha i åtanke att grafikkortet inte belastas särskilt hårt i detta test, dvs. sannolikheten är mycket stor att batteritiden förkortas ytterligare i ett krävande spel som tex. F.E.A.R. eller Doom 3; något som vi inte hunnit testa.

Systemets längsta möjliga batteritid uppmättes till resultatet 3:27 timmar, något som får ses om ett mycket bra värde med tanke på att Acer utlovade en maximal batteritid på tre timmar. Resultatet får dock tas med en nypa salt, detta då alla strömsparsfunktioner var aktiverade; bland annat avstängning av bildskärm efter 15 min och avstängning av hårddisk efter 30 min. Då vi gick in och stängde av dessa strömsparsfunktioner hamnade den lägsta möjliga batteritiden på runt 2:40 timmar.

Vid körning av ett simulerat lästest, The Tragedy of Hamlet, varade datorns batteri 2:24 timmar. För den som är ute efter den maximala batteritiden om man sitter konstant framför datorn och skriver / läser / surfar är detta resultat det man främst bör utgå ifrån. Vår bedöming är att två timmar och tjugofyra minuter får ses som ett godkänt resultat, även om det inte ligger i närheten av tre timmar.

Slutsats

Efter att ha testat Aspire 5021WLMi under en tid kan man konstatera att det är en dator som efterlämnar ett blandat intryck. Datorn är på pappret en mycket intressant produkt för den som funderat på en bärbar dator, men samtidigt inte vill göra alltför stora eftergifter i förhållande till en medelmåttig stationär dator.

Vid en närmare undersökning är dock intrycket att Acer i vissa avseenden har gjort ett antal tveksamma komponentval, som bidrar till att prestandan inte riktigt blir vad den annars skulle kunna ha varit. Framförallt upplever vi att Acer har snålat när det kommit till valet av hårddisk och minne. Valet av en 4200 rpm hårddisk bidrar till markant försämrad generell prestanda, något som främst upplevs i form av långa laddningstider.

På det stora hela kan man dock inget annat säga än att Aspire 5021 WLMi är en mycket prisvärd dator som har ett osedvanligt brett användningsområde. Förutom till vanlig ordbehandling, surfning och film, fungerar den även bra till mer avancerad bildredigering och de mest krävande spelen på marknaden i dagsläget; med höga inställningar. Det är framförallt det sistnämnda som gör att den här Aspire 5021WLMi skiljer sig från de billigare bärbara datorerna på marknaden. Datorn bör dock inte enbart ses som ett bra val för den som även vill kunna spela spel, utan även ett alternativ för den som i framtiden har planer på att uppgradera till Microsofts kommande operativsystem Windows Vista, vilket kräver en processor med 64bit-stöd samt ett bra grafikkort med hårdvarustöd för DX9.

Diskussion

För den som idag står och väljer mellan en medelmåttig stationär dator och en bättre bärbar dator för 10 000 kr, är valet inte längre lika självklart som förr. För samma pengar får man visserligen en stationär dator med genomgående bättre komponenter, men bärbara datorer i klass med Acer Aspire 5021WLMi erbjuder idag prestanda som räcker för att tillfredsställa en stor del av dagens normalanvändare, med medelmåttiga krav på grafikprestanda i spel. En stor del av den stationära datorns fördelar ligger dock fortfarande i möjligheten att byta ut samtliga komponenter, något som i dagsläget inte är helt möjligt på en bärbar. Vi ser dock med spänning fram emot vad ett ökat intresse från industrin att göra detta möjligt kommer att resultera i.

Acer Aspire 5021WLMi är en bärbar dator som ger köparen osedvanligt mycket mycket för pengarna. 64bits tilldelar därför Aspire 5021WLMi utmärkelsen "Nice Price".


Acer Aspire 5021WLMi
Fördelar Nackdelar
Mycket för pengarna Långsam hårddisk (4200rpm)
Bra prestanda i spel Pc2700-minnen
Bra bildskärm Skärmen reflekterar ljus
Batteritiden Högljudd fläkt vid hård belastning



16/02-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se