Antec P180

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan-nedre kammare
Insidan-övre kammare
Montering
Minimering av ljudnivån
Slutsats

Tack till Antec, PCB Distribution, och GTek, som gjorde denna recension möjlig.


29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se


Inledning

Antec P180 är en av de mest efterlängtade datorlådorna på länge och man har under det senaste halvåret kunnat läsa en hel del spekulationer och förhandsinformation ute på Internet. På pappret inför lanseringen verkade P180 var en udda skapelse med flera innovativa lösningar och färdiga funktioner för att kyla datorkomponenterna väl. Men inte nog med detta, Antec har också lagt ner tid och energi på att optimera kylningsmöjligheterna och luftgenomströmningen för att göra det möjligt att bygga en så tyst dator som möjligt.

Några veckor efter lanseringen av P180 har nu produkten äntligen nått fram till Europa, och så fort båten lagt till i hamnen, budades ett exemplar upp till oss på 64bits för en recension. Efter en tids användning är det alltså nu dags för utvärderingen. Vi har valt att inte enbart fokusera på själva lådan och dess egenskaper, utan också hur man rent praktiskt kan använda den. Därför har vi inkluderat en del där vi beskriver hur vi med hjälp av P180 och produkter från Zalman och GTek byggde en så tyst dator som möjligt. Men för att göra det hela lite mer komplicerat använder vi oss av datorkomponenter som är mycket kraftfulla samt genererar en hel del värme, närmare bestämt en Pentium 4 3,73 GHz Extreme Edition, ASUS GeForce 6800 Ultra med mera.

Specifikationer

Nedan är en tabell med de viktigaste specifikationerna för Antec P180.

Storlek 206 x 541 x 505 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material Kombination av aluminium och plast i tre lager.
Vikt 14,1 kg.
Standard ATX och mATX.
3,5”-platser 7 st (en extern, och sex interna).
5,25”-platser 4 st.
Fläktplatser 4 st 120 mm samt en 80 mm i grafikkortstunneln.
Medföljande fläktar Tre stycken Antec Tricool 120 mm, varav en 38 mm tjock och två 25 mm tjocka.
Nätaggregat Medföljer ej.
Övrigt Extra frontkontakter, en Firewire-kontakt, två USB-, och två ljud-kontakter, gummiupphängningar på alla 3,5”-platser samt tvättbara dammfilter.
Pris Cirka 1500 SEK med moms.

Antec P180 är varken gjord i plast, aluminium eller stål, utan en kombination av dessa. Själva grundstommen är gjord i 0,8 mm- och 1,0 mm-tjockt stål. Sidoplåtarna och fronten består sedan av en kombination av plast och aluminium. Fördelen med det här är att man med ett trekomponentskikt kan absorbera båda ljud och vibrationer på ett enkelt sätt, samtidigt som vikten kan hållas nere eftersom man använder sig av aluminium.

Fläktplatser finns det gott om i P180, totalt fyra stycken 120 mm-platser och ytterligare en 80 mm plats i lufttunneln för grafikkortet. Antec har också valt att inkludera hela tre stycken 120 mm-fläktar, med andra ord är det alltså enbart en 120 mm-fläktplats som är tom. Däremot medföljer det ingen fläkt till lufttunneln. Alla medföljande fläktar är av Tricool-typen, vilka går att justera fläkthastigheten i tre olika lägen på. Den ena (den som är monterade i den lägre kammaren) är hela 38 mm tjock, istället för normala 25 mm. Fördelen med det är att man kan förflytta mer luft vid samma varvtal vilket är optimalt ur ljudnivåsynpunkt. I tabellen nedan ser ni de två olika fläktarnas prestanda i de tre olika lägena.

120x120x25   120x120x38
RPM CFM dBA   RPM CFM dBa
High 2000 79 30   1500 60 28
Medium 1600 56 28   1200 48 23
Low 1200 39 25   900 36 17

I fronten sitter två lättåtkomliga dammfilter som enkelt kan tas bort och tvättas. För att komma åt dessa trycker man enbart på skyddet framför så öppnas det och man kan lyfta ur dem. Fördelen med att ha dammfilter i datorlådan är att man slipper få in allt för mycket damm bland sina komponenter. Nackdelen är att dammfiltren efter ett tag blir igenproppade med damm och därigenom hindrar luft att ta sig in. Men eftersom dessa filter är låttåtkomliga och går att tvätta under rinnande vatten kan man alltid hålla dem fräscha på ett enkelt och snabbt sätt.

Antec har valt att leverera P180 utan något nätaggregat. Detta är troligen ett smart drag eftersom de potentiella köparna av den här produkten troligen är något mer kunniga än medel och därför också är intresserade av att välja vilket nätaggregat man skall använda. Därigenom hålls priset nere och valmöjligheten ökar.

Priset för hela produkten ligger idag på ungefär 1500 SEK med moms i Sverige. Detta kan ses som en ansenlig summa, framförallt med tanke på att det inte medföljer något nätaggregat och att denna kostnad således tillkommer. Frågan är om P180 har så pass många unika funktioner och egenskaper som kan motivera det höga priset.

I förpacknigen

Det som levereras förutom datorlådan är följande.

Tillbehören är inget som gör P180 speciellt unik, utan det som medföljer är mer eller mindre standard och är inget utöver det vanliga.

Något som däremot är lite udda är vart alla skruvar och liknande är placerade. De ligger i en plastpåse som i sin tur är placerad i ett plastfack som sitter på baksidan av det övre enhetsfacket. Med andra ord har man alltid alla skruvar och andra småattiraljer i närheten när man skruvar i datorn.

Utsidan

Vid en första anblick av Antec P180 ser den nästan ut som ett förkrympt kylskåp av modernare slag. Alla ytor är helt rena och silverfärgade vilket lätt kan ge detta intryck. Om P180 är stilrent eller rent ut sagt fult är en svår fråga att besvara. Men helt klart är att vi i alla fall hade tyckt en helsvart version varit betydligt mer passande. Det existerar också en sådan modell av P180, men denna är för tillfället enbart möjlig att få tag på i USA, och det i en speciell "SPCR-modell".

Fronten består av en stor lucka som precis som sidorna består av flera lager material, men i detta fall två till antalet. Yttersidan är av aluminium medan innersidan och själva stommen är gjord av plast. Luckan i sig kan öppnas hela 270 grader och därigenom ligga platt utmed sidan av datorlådan. Fördelen med det här är att man på ett enkelt sätt kan gömma undan luckan när det är passande, till exempel de gånger man använder de optiska enheterna intensivt. Vi hittar också frontkontakterna väl synliga utan att öppna själva luckan. Dessa är mycket behändiga att använda exempelvis när man temporärt skall ansluta en MP3-spelare eller annat tillbehör.

Bakom luckan ser vi de fyra 5,25”-platserna, två fläktgaller och de externa 3,5”-platsen. De båda fläktgallerna kan enkelt öppnas för att komma åt dammfiltren för rengöring. För den oinvigde kan det se konstigt ut att ha placerat två luftintag bakom en solid lucka. Men Antec har löst detta genom att ha öppningar både på sidan och längst ner under luckan där luft obehindrat kan sugas in. Fördelen med den här lösningen är att man blockerar det direkta luft- och ljudflödet mellan fläktarna och användaren samtidigt som luft kan ta sig in för att kyla de olika komponenterna. Vi ser också de båda knapparna bakom luckan. Det krävs alltså att man öppnar luckan för att kunna starta datorn.

Baksidan ser tämligen ordinär ut förutom på en punkt, nätaggregatet skall monteras i botten istället för toppen av lådan. Detta är också en av de mest intressanta aspekterna med Antec P180, den udda inre layouten som gör att nätaggregatet har placerats här nere. Runt hålet för nätaggregatet är plåten perforerad för att göra det enklare för luften att ta sig ut ur datorlådan. Samma perforering finns också precis ovanför, men denna gång är den till för att suga in luft till lufttunneln för grafikkortet. Längst upp till höger på baksidan hittar vi den första av de två 120 mm-fläktplatserna som lämpligast används för att suga ut luft ur datorn.

Den andra 120 mm-fläktplatsen återfinns i toppen av lådan. Till denna medföljer också en kåpa som kan installeras för att förhindra skräp och annat att trilla rakt in i själva innandömet. Vänder vi sedan på hela lådan ser vi de fyra gummifötterna som hela produkten står på. Eftersom de är gjorda i gummi förhindras den största delen av de vibrationer som kommer från datorlådan att fortplanta sig genom golv och möbler. Vi ser också här en av de springor som finns runt själva frontluckan som är till för att låta luften sugas in i datorlådan.

De båda stora sidopanelerna är som redan beskrivits gjorda av en kombination av aluminium och plast. Det yttre och inre skiktet är gjort helt i aluminium, medan stommen som håller ihop dessa två delar är gjorda i plast. Fördelen med denna konstruktion är att man kan absorbera mycket ljud samtidigt som vibrationerna från själva sidoplåtarna hålls till ett minimum. Om man knackar på sidoplåtarna möts man inte av det välkända ekot som i princip alla odämpade datorlådor ger ifrån sig. Utan ljudet som returneras är en tjock och stum duns, med andra ord fungerar konstruktionen precis som tänkt! På insidan av sidorna ser vi också att aluminiumet är upphöjt i ett specifikt mönster som hjälper till att öka på lådans vridstyvhet.

Insidan-nedre kammare

Eftersom det finns så många innovativa lösningar och intressanta aspekter med P180 har vi valt att dela upp utvärderingen och informationsdelgivningen av insidan i två stycken. Den första delen beskriver den nedre kammaren där nätaggregatet och hårddiskar kan placeras, den andra delen kommer således att handla om den övre kammaren, och därigenom också resten av insidan.

Den nedre kammaren är volymmässigt något mindre än en tredje del av hela datorlådan. Denna del är väl avskild från den övre kammaren dels genom ett plåtskikt men också med hjälp av en isoleringskant som gör att luft inte kan färdas fritt mellan de båda avdelningarna ut med sidoplåtarna.

I den nedre kammaren skall nätaggregatet monteras. Det sätts fast med hjälp av en ramkonstruktion som sätts runt nätaggregatet och sedan skruvas fast i själva datorlådan. På insidan av ramen sitter ett flertal silikonremsor som både gör att nätaggregatet kommer att sitta på plats, men också är till för att minimera de vibrationer som tillkommer på grund av nätaggregatets inbyggda fläkt.

Utöver nätaggregatet sitter det också en 120 mm-fläkt monterad som standard i denna del av lådan. Detta är den tjockare, 38 mm tjock, utav de båda standardtyperna. Precis som alla andra Tricool-fläktar från Antec kan man ställa fläkthastigheten i tre olika lägen beroende på vilken kylningsförmåga och ljudnivå som man för tillfället eftersträvar. Själva fläkten monteras genom att den skruvas fast i en plastram som sedan sätts fast i själva datorlådan. Något vi saknar med den här konstruktionen är att fästkonstruktionen inte på något sätt är konstruerad för att eliminera de vibrationer som fläkten ger upphov till. Som vi sett tidigare är både fötterna till datorlådan och hållaren till nätaggregatet utrustade med sådana.

Det sista som återfinns här nere är ett fack för fyra stycken 3,5”-enheter. Detta fack sitter fast med en tummskruv och när den är borttagen kan man enkelt dra ut hela facket för att montera sina enheter utanför datorlådan. På alla de fyra platserna sitter det silikonpackningar som naturligtvis är till för att minimera vibrationer från de enheter som monteras här, förslagsvis hårddiskar. Detta är en av de stora fördelarna med P180, att man på ett enkelt sätt kan minimera de otäcka vibrationer som kommer från dagens moderna hårddiskar. Om man är ute efter ett bygga en tyst dator kommer man ganska snart underfund med att hårddiskarnas vibrationer är en stor del av problemet. Faktum är att dessa gummipackningar fungerar över förväntan, till och med när vi monterade fyra stycken hårddiskar av modernt slag som alla roterade i 7200 varv per minut.

Insidan-övre kammare

Den övre delen av P180 är där moderkortet, processorn, grafikkortet och de optiska enheterna kommer att placeras. Utöver dessa finns det också tre stycken 3,5”-platser, varav en extern, där exempelvis en diskettstation eller liknande kan placeras.

Mellan de båda kammarna kan man inte ha det helt tätt eftersom kablar skall dras från nätaggregatet och hårddiskarna upp till moderkortet och de andra enheterna. Därför finns det i mellanskiktet en plastmekanism som fungerar ungefär som en liggande skjutdörr. Denna går att ha i två olika lägen, öppen, respektive stängd. Under installationen när kabeldragningen görs har man den lämpligast öppen för att på enklast sätt kunna dra fram de olika kablarna till sitt mål. När detta är gjort stänger man luckan så långt som går och gör det så tätt som möjligt. Luckan fästes sedan med hjälp av två tummskruvar så att den stannar på plats.

Kylningen av den övre kammaren tas om hand av totalt tre stycken 120 mm-fläktar, varav två stycken medföljer. Dessa två sitter monterade längst upp och längst bak i lådan och agerar lämpligast för att suga ut luft ur datorn. Den tredje fläktplatsen är belägen framför det andra enhetsfacket, under 5,25”-platserna”, och där kan man montera en fläkt för att suga in luft i datorlådan. Detta är dock ofta onödigt eftersom det naturligt skapas ett undertryck om man suger ut luft ur något vilket gör att luft då måste sugas in någon annan stans. Enda egentliga fördelen med att placera en fläkt här är att man på ett mer precis sätt kan reglera och justera luftströmmen.

Enhetsfacket som den tredje fläkten sitter framför, och som man kan montera två stycken 3,5”-enheter i, är monterad i datorlådan på samma sätt som det undre enhetsfacket, med hjälp av en tummskruv. När denna är bortskruvad kan man enkelt dra ut hela facket för att utföra installationen av sina enheter. Även dessa två platser är utrustade med samma typ av vibrationsdämpare som det nedre enhetsfacket är.

Den stora svarta modulen som finns i det nedre vänstra hörnet i den övre kammaren är lufttunneln för grafikkortet. På denna sitter också sex av de åtta skenorna som skall användas för installation av 5,25”-enheter. Lufttunneln fungerar på så sätt att luft sugs in utifrån datorlådan med hjälp av en fläkt och blåses sedan ut över grafikkortet. Eftersom alla grafikkort inte ser ut på exakt samma sätt är lufttunneln justerbar horisontellt så att fläkten hamnar precis över grafikkortet. Tyvärr medföljer det ingen fläkt till denna funktion, men det är en vanlig 80 mm-fläkt som skall användas här, så att hitta en lämplig sådan bör inte vara några problem.

Tyvärr har P180 inte någon löstagbar moderkortsplåt som en del andra datorlådor. Fördelen med dessa är att man på ett enkelt sätt kan montera moderkort, processor, kylare, minne och grafikkort utanför själva datorlådan, för att sedan skjuta in denna plåt och fästa i datorlådan. Som tur är så är den övre kammaren i P180 relativt stor och ren samt ganska enkel att jobba i trots att man måste montera moderkortet direkt i det. Vi hade dock lite problem under vår installation vid ett tillfälle där vi lyckades kila fast moderkortet och var tvungna att ta till våld för att få loss det. Men är man bara försiktigt och tar det lugnt bör man inte råka ut för dessa problem.

Montering

Monteringen av de olika datordelarna går till mångt och mycket till på samma sätt i P180 som i många andra datorlådor, även om det finns vissa stora skillnader. För den mest grundläggande informationen om hur man monterar en dator hänvisar vi som vanligt till vår ypperliga PC-byggarskola.

Det man lämpligast börjar med att montera i P180 är nätaggregatet och de hårddiskar man vill placera i den nedre kammaren. Om man inte har fler än fyra hårddiskar är det dessutom fördelaktigt att placera alla i den nedre kammaren. Nätaggregatet monteras som vi redan nämnts genom att en plåtram med silikonlister skruvas fast över den i datorlådan. Hårddiskarna skruvas sedan fast i enhetsfacket som efter detta skjuts in i datorlådan. Det är också nu man skall byta ut fläkten i den nedre kammaren, alternativt ta bort den om man så önskar. I vissa fall kan det vara fördelaktigt att antingen byta ut den mot en tystare eller helt enkelt ta bort den helt. Om man enbart har en eller två hårddiskar kan fläkten i nätaggregatet enskilt skapa en luftström som är tillräckligt stark för att kyla dem utan problem.

När både nätaggregatet och hårddiskarna är på plats kan man fördelaktigt börja med att dra fram strömkabeln till hårddiskarna och koppla in dessa. Som standard måste man dra denna strömkabel via den övre kammaren eftersom det inte finns några hål i den undre (förutom fläkthålet) som man kan nyttja för kabeldragning. Men vi lyckades efter en del bändande och hamrande få ner kabeln i ett litet hål mellan den plåtbit som fläkten är monterad på och själva chassiet. Om man är villig att göra en sådan åverkan på ett helt nytt P180 är upp till var och en, men Antec hade enkelt kunna lösa det här problemet genom att lämna en springa på en halv centimeter i plåtbiten som håller fast fläkten. En sådan förändring hade varken påverkat funktionen eller vridstyvheten på märkbart sätt.

Vi testade också att installera ett Antec Phantom 500W i P180. Detta gjorde vi eftersom det här nätaggregatet är något längre än vad ATX-standarden säger. Som ni kan se på bilden nedan fick det plats utan några större problem, även om det hamnar väldigt nära fläkten till datorlådan.

Nästa steg i installationen är att montera loss lufttunneln för grafikkortet för att kunna installera moderkortet och dess enheter. Denna tas enkelt loss genom att två skruvar tas bort. Nu kan man montera fast moderkortet, grafikkortet och de andra enheterna som skall anslutas direkt till moderkortet på samma sätt som i många andra datorlådor.

Sedan är det dags att bestämma sig för om man skall använda sig av lufttunneln för grafikkortet eller inte. Vi tycker att man skall skruva loss den och glömma att den existerar av tre olika anledningar. För det första är den väldigt skranglig och håller inte alls samma kvalité som P180 självt gör. Den andra anledningen är att den enligt våra tester med ett GeForce 6800 Ultra inte påverkar temperaturerna nämnvärt, och således inte är värt att lägga ner energi på. Den tredje och sista anledningen är att den genererar en hel del oljud, bland annat på grund av sin skranglighet som leder till vibrationer, men också på grund av den turbulens som skapas i den smala lufttunneln.

Det som nu återstår är det svåraste med hela installationen, kabeldragningen. På grund av den unika designen på P180 är de flesta nätaggregat inte anpassade efter en så här avancerad kabeldragning och udda placering av komponenter vilket gör att vissa kombinationer av datorhårdvara och nätaggregat kan göra att kablarna är för korta. Främst är det de båda strömkontakterna som skall till moderkortet som kan ställa till problem, varav ATX12V-kontakten är den mest invecklade att dra på ett snyggt och effektivt sätt. I vanliga fall är denna kontakt och nätaggregat mycket nära varandra, men nu hamnar de ofta så långt ifrån varandra som möjligt (beroende på moderkort). Många har därför valt att dra denna kabel under själva moderkortet för att får fram den på ett effektivt sätt. Det gjorde vi också men vi råkade då ut för kortslutning vilket gjorde att både moderkortet och nätaggregat idag inte går att använda till något annat än prydnad. Vi avråder alltså från alla som tänkt dra kablar under moderkortet, i alla dess former!

Längden på ATX12V- och ATX-kabeln som kommer från nätaggregatet bör vara runt 50 centimeter (20 inch) för att man skall vara på den säkra sidan att man skall kunna dra dem på ett snyggt sätt. Vi använde oss av ett Antec SmartPower 500W där dessa båda kablar var exakt 50 centimeter, och med vårt moderkort, ASUS P5AD2-E Premium blev dragningen av dessa två kablar relativt enkel.

Minimering av ljudnivån

Antec P180 är från första början designad för en optimerad luftström som skall kunna kyla datorns komponenter vid en låg ljudnivå. Designen med de två kammarna gör att man kan ha två helt frånskilda luftströmmar som optimalt används för att kyla hårddisken och nätaggregatet samt de övriga delarna. Möjligheterna är också nästan oändliga vad gäller olika kombinationer av fläktars placering, vridning och vara eller icke vara. Vi har därför valt att inkludera ett avsnitt i den här recensionen där vi lägger fram de resultat vi nått genom experimenterande med P180 och extrem varm hårdvara i form av Intel Pentium 4 3,73 GHz Extreme Edition, ASUS GeForce 6800 Ultra med mera.

För att göra denna del så komplett som möjligt bad vi PCB Distribution, respektive GTek att bistå med produkter för att kunna kyla våra komponenter så optimalt som möjligt, och till en så låg ljudnivå som det bara gick. PCB Distribution bistod med deras största processor- och grafikkortskylare i form av CNPS7700-Cu och VF700-Cu. Från GTek levererades de mest omtalade fläktarna för tysta datorer, Nexus Real Silent 120 mm. Det är på intet sätt något fel på de fläktar som redan är monterade i P180 vid leverans, men fläktarna från Nexus är snäppet tystare och roterar i 1000 varv per minut istället för 1200 som Antecs Tricool-fläktar (25 mm-varianten i lägsta läget). För den som inte är allt för kräsen kommer Antecs fläktar med lägsta inställningen vara mer än tillräckligt. Redan här är datorn otroligt tyst, men vi kände helt enkelt att vi ville ha mer, och ville också se hur långt ner i decibelskalan vi kunde nå.

För alla tester som utfördes användes följande system:

Det första vi gjorde var att montera de fyra hårddiskarna i det nedre enhetsfacket. Dessa kopplades sedan in till nätaggregatet med hjälp av en specialgjord strömkontakt som gjorde det möjligt att koppla alla hårddiskarna på en och samma kabel för att minimera antalet kablar som hindrar luftströmmen. Efter det bytte vi ut den 120 mm-fläkt som sitter i den nedre kammaren mot en Nexus. Vi valde också att köra denna i fem volt istället för tolv, som annars är standard. Anledningen till detta var att nätaggregatet själv genererar en del luftgenomströmning, och det tillsammans med den långsamt roterande Nexus-fläkten var mer än nog för att kyla hårddiskarna. Under våra tester steg aldrig temperaturen på någon av de fyra hårddiskarna över 40 C, oavsett om vi satt och surfade eller defragmenterade dem.

Nästa steg var att byta ut de båda fläktarna i den övre kammaren mot två Nexus-fläktar. Men eftersom en Pentium 4 i nästan 4 GHz genererar kopiösa mängder värme var vi tvungna att köra dessa två i full hastighet, alltså tolv volt och 1000 varv per minut. Båda dessa fläktar vändes också så att de blåsa luft ur lådan, och inte sög in.

Eftersom Antec har valt att fästa alla fläktar direkt i datorlådan med hjälp av skruvar kände vi oss uppmanade att göra något åt detta. Vi löste det här med hjälp av papp, buntband och gummibussningar! Som ni kan se på bilden nedan trädde vi på en pappbit på ett buntband (för att fördela trycket jämnt) och sedan en gummibussning. Buntbandet träddes sedan igenom det hål fläkten skulle fästas i och sedan satte vi ytterligare en gummibussning på baksidan mellan chassiet och fläkten. Sista steget var att dra på ytterligare ett buntband på baksidan av fläkten för att spänna fast den. Denna procedur gjordes naturligtvis på alla fyra fästpunkterna hos fläkten och gjorde att i princip alla vibrationer från fläkten försvann. Tyvärr gick det inte att fästa alla fläktar på detta sätt eftersom fästningsmekanismen såg något olika ut där de tre fläktarna skulle sitta. Dock använde vi alltid gummibussningar i en eller annan form för att minimera vibrationerna.

Kylningen på processorn och grafikkortet byttes ut mot de båda kylarna som PCB Distribution tillhandahöll, och naturligtvis använde vi oss av en lämplig mängd kylpasta, Arctic Silver 5, för att optimera värmeöverföringen. Båda fläktarna på Zalman-kylarna kördes i fem volt, och blev därigenom helt ljudlösa.

Det sista steget i vårt bygge var att dra alla kablar på lämpligast sätt. Här använde vi oss återigen av vår kära vän buntband. Eftersom nätaggregatet, Antec SmartPower 2.0, har löstagbara kablar behövde vi heller inte dras med en massa oanvända kablar i datorlådan vilket är fördelaktigt ur kylningssynpunkt.

Efter våra modifikationer och monteringsarbete är datorn nu mer eller mindre helt ljudlös. Det enda ljud som kommer från datorn är ett hummande från hårddiskarna, dock är vibrationerna från dem mer eller mindre noll på grund av gummibussningarna. Om det finns någon som helst annan ljudkälla i rummet är det praktiskt taget omöjligt att höra om datorn är igång eller inte. Det enda som krävs är en radio på lägsta nivå, en viskning, eller ett öppet fönster där man hör vinden susa utanför.

Trots den låga ljudnivån och fläktar som roterar sakta kyls alla komponenter mer än tillräckligt. Processorns temperatur ligger strax över 60 grader vid full belastning, och grafikkortet stiger en bit över 80 grader vid spelande. Dessa temperaturer är ungefär samma som man får med respektive originalkylare, allt tack vara den ypperliga designen hos P180.

Slutsats

Efter en lång väntan levererades äntligen Antecs nya flaggskepp P180. Naturligtvis hade vi enormt höga förväntningar på datorlådan och nu efter några veckors användning är vi ändå positivt överraskade! Alla funktioner och nya lösningar fungerar ypperligt.

Den tvådelade designen med hårddiskar samt nätaggregat i botten och övriga komponenter i toppen fungerar perfekt. Kylningen blir optimerad på ett smart sätt vilket gör att man kan hålla alla komponenter kylda samtidigt som ljudnivån hålls nere.

Ljudnivån är också något som Antec har haft i åtanke under hela processen. Fläktarna som medföljer är alla mycket tysta och man har använt gummibussningar i princip överallt där det är möjligt. Tyvärr sitter dock fläktarna hårdmonterade direkt i chassiet, men eftersom de inte roterar speciellt snabbt i lägsta hastighet är vibrationerna inte allt för störande. Detta tillsammans med fronten och sidorna som är gjorda av flera lager material gör att ljudnivån hålls på ett minimum.

En annan kanske inte lika uppenbar fördel är den stora variationsmöjligheten. Om man så vill ha en tyst dator eller en som kyler komponenterna vid överklockning är det inga problem. Man kan relativt enkelt anpassa Antec P180 helt efter sina egna önskemål.

Egentligen finns det bara två nackdelar med P180 som är värda att nämnas. Den största är att kabeldragningen är betydligt mer komplicerad än i en vanlig datorlåda, framförallt om man vill ha det snyggt. Med andra ord är det ett krav att ha ett nätaggregat med långa kablar för att det hela skall gå någorlunda smidigt. Den andra nackdelen är lufttunneln för grafikkortet, som inte alls håller samma kvalité som alla övriga delar av P180. Vi anser inte ens att den är värd besväret att använda, skruva loss den och släng i närmaste papperskorg!

Vissa kan anse att priset är alldeles för högt. Men om man jämför med andra högkvalitativa datorlådor är priset snarare lågt. Exempelvis kostar många Lian-Li-produkter betydligt mer än P180.

Antec P180 är helt enkelt det mest innovativa inom datorlådor vi sett på länge, och det mesta som Antec har implementerat är ett stort steg framåt. P180 förtjänar definitivt utmärkelsen ”Best Product” av den enkla anledningen att det helt enkelt inte finns en bättre datorlåda ute på marknaden idag.

Fördelar Nackdelar
Byggkvalitén. Komplicerad kabeldragning.
Välfungerande design.
Stor valbarhet.



29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se