Antec Phantom 500W

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkten
Tester
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.


23/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

För många är en tyst eller nästintill ljudlös dator betydligt viktigare än en snabb sådan. Men det finns också dem som både vill äta kakan och ha den kvar. Problemet i denna ekvation är att en högprestandadator genererar en hel del värme vilket gör att fläktar och andra kylningsmöjligheter är ett måste och därigenom ökar ljudnivån. Lösningen på det här problemet är många, en av dem är vattenkylning. Denna kylningsform passar däremot inte speciellt bra för nätaggregat, dels för att det är trångt i dem, och dels för att det är just i denna del som all ström tas in till datorn. Men en möjlig lösning inom detta område är så kallade semipassiva nätaggregat. Dessa körs helt passiva upp till en viss nivå, vilket gör att de i de allra flesta lägen är helt tysta. De har också möjligheten att leverera en stor mängd energi till datorkomponenterna när dessa behöver det, exempelvis vid spelande, men då med en aktiv kylning.

Idag är det dags att utvärdera det andra semipassiva nätaggregatet här på 64bits. Det första var ElanVital Greenerger SSM 500W som testades för snart två månader sedan. Denna gång har turen kommit till det purfärska Antec Phantom 500W. Med denna produkt hoppas Antec att de skall kunna tillfredställa de personer som både vill ha en kraftfull och tyst dator.

Specifikationer

På bilden nedan ser ni den klisterlapp som sitter på nätaggregatets ena långsida och som specificerar vilka strömmar nätaggregatet klarar av att leverera vid de olika spänningarna.

Som synes kan Antec Phantom 500W leverera mängder med ström på de olika spänningarna. Exempelvis kan man få ut nästan 400W enbart på de båda 12V-linorna! På tal om dessa så är de två till antalet vilket är ett av kraven för att ett nätaggregat skall följa ATX 2.0-standarden. För att läsa mer om detta, hänvisar vi till vår tidigare artikel "Intel - Allt nytt, allt bättre?" som bland annat behandlar detta.

I tabellen här under är en sammanfattning av de viktigaste specifikationerna för Antec Phantom 500W

Storlek (LxBxH) 183 x 150 x 86 mm
Vikt 3,1 kg
ATX-standard 2.01
Antal fläktar 1 st 80 mm
Effekt 500 W
Effektivitet 80 procent (med PFC)
Garanti 3 år
Pris cirka 1700 SEK inklusive moms

Det första man bör lägga märke till är att det här nätaggregatet både är betydligt större rent fysiskt, och betydligt tyngre än de vanliga nätaggregaten som finns ute på marknaden. Storleksmässigt är det ungefär 2,5 cm längre vilket kan ge problem i vissa datorlådor. Vikten på över 3 kg är mycket ovanligt och andra högkvalitativa nätaggregat brukar ligga på runt 2 kg, och budgetprodukterna någonstans runt 1 kg. Anledningen till den höga vikten är helt enkelt all den aluminium som omger Phantom för att kunna kyla det så effektivt som möjligt.

Effektiviteten är även den mycket hög. Vad som menas med detta är helt enkelt hur stor del av den ström som nätaggregatet plockar från vägguttaget som den är kapabel att levererar in till datorkomponenterna. Skillnaden mellan dessa två värden försvinner i form av värme, så med andra ord vill man naturligtvis ha en så hög effektivitet som möjligt. På det här området spelar Phantom 500W i en egen liga med sina 85 procent. Som jämförelse kan vi använda oss av Antec NeoPower som också anses ha en hög effektivitet med sina 70 procent.

Garantitiden är på hela tre år vilket vi anser vara bra. En lång garantitid tyder på att tillverkaren håller en hög kvalité på produkten och helt enkelt tror att den kommer att hålla länge.

Det enda negativa med den här produkten så här länge är priset, hela 1700 SEK för man lämna ifrån sig om man vill bli ägare till ett Antec Phantom 500W.

I förpackningen

Lådan som produkten levereras i ser betydligt bättre ut än vad många andra nätaggregat brukar vara förpackade i. Dessutom är den tung, mycket tung. När förpackningen väl är öppnad ser vi också att nätaggregatet ligger väl på plats och väl skyddat vilket gör att fraktskador knappast bör kunna uppstå.

Förutom Antec Phantom hittar vi följande i den levererade förpackningen.

ATX-adaptern är det enda som är värt att nämna. Eftersom nätaggregatet följer den nyare ATX 2.01-standarden har den en 24-pins ATX-kontakt. Vissa äldre moderkort har enbart en 20-pins kontakt vilket gör att en adapter är nödvändigt för att nätaggregatet skall kunna användas till dessa.

Noteras bör också att den version som kommer att finnas tillgänglig i butiken kommer att levereras med en 21-sidig manual.

Produkten

Som redan nämnts är Antec Phantom 500W en liten udda produkt. Den är större och tyngre än många nätaggregat och har i princip en enda stor aluminiumkylfläns runt omkring sig.

På baksidan av nätaggregatet hittar vi den enda fläkten, och denna är monterad bakom ett plasthölje. I princip är Phantom 500W ett Phantom 350W fast med en fläkt monterad bak vilket gör det möjligt att pressa ut 150W extra. På framsidan ser vi heller inte speciellt mycket av intresse.

Två lite udda saker är att det på baksidan av nätaggregatet, till höger om fläkten finns ett reglage man kan ställa in fläktfunktionen i tre olika lägen. I princip kan man ändra vid vilka temperaturer fläkten skall börja snurra och därigenom reglera hur ”länge” nätaggregatet skall vara tyst. Ytterligare något intressant är att nätaggregatet har den nya 8-pins-kontakten vilket har börjat användas på de nya moderkorten. Utöver denna finns naturligtvis också den äldre 4-pins-kontakten kvar.

I listan nedan radas nätaggregatets kontakter upp.

I jämförelse med en del andra nätaggregat är antalet kontakter faktiskt förvånansvärt få. Men med tanke på att det fortfarande är fler kontakter än vad de flesta någonsin kommer att behöva är det faktiskt något positivt. Färre kontakter betyder att det blir mindre kablar hängandes i dator vilket resulterar i en bättre luftcirkulation.

Tester

Produkten testades dels genom att låta datorn stå och inte göra något alls i runt en timme (idle) och genom att köra Prime95 i en timma (fulload). Alla spänningar lästes av med hjälp av en multimeter och som referensprodukt valde vi ett Antec NeoPower 480 W.

Hårdvaran som användes vid dessa tester var följande.

I tabellen nedan ser ni de resultat våra tester gav.

Phantom NeoPower
Idle Load Idle Load
3,3 V 3,33 V 3,31 V 3,32 V 3,29 V
5 V 5,01 V 4,99 V 5,03 V 5,02 V
12 V1 12,04 V 12,01 V 12,02 V 11,96 V
12 V2 12,02 V 11,98 V   12,02 V 11,97 V

Som synes klarar båda nätaggregaten av att leverera väldigt stabila spänningar och ingen av dem har någonsin några problem.

Hur är det då med ljudnivån? Under våra tester gick aldrig fläkten i Phantom 500W igång, vilket får anses vara mer än godkänt, framförallt med tanke på att det inte direkt är några energisnåla produkter vår testdator innehåller. Den enda gångerna fläkten börjar rotera är när vi startar ett spel, eller någon annan applikation som använder båda grafikkortet och processorn. I det här läget är fläkten däremot väldigt tyst och roterar långsamt.

Slutsats

Antec Phantom 500W är ett innovativt nätaggregat som kombinerar det bästa från två världar. Inte nog med att det klarar av att leverera spänningar och strömmar som bör räcka till även för dem som använder sig av högprestandaprodukter, utan det har också möjligheten till att kylas helt passivt. Under våra tester startade fläkten enbart under spelsessioner, och även här var nätaggregatet nästan helt ljudlöst. Om man använder sig av en Ahtlon 64 istället för en Pentium 4 samt något grafikkort i mellansegmentet lär fläkten inte ens behöva starta när man spelar. Naturligtvis hålls alla spänningar på en nästintill perfekt nivå, även under full belastning med vår allt annat än energisnåla testdator. Att man dessutom kan reglera hur fläkten skall bete sig genom spaken på nätaggregatet ger ytterligare valmöjligheter för användaren.

Det finns egentligen enbart två negativa aspekter med den här produkten. En av dessa är storleken, nätaggregatet är någon centimeter längre än vad standarden säger att den skall vara. Å andra sidan är det här för de flesta inga problem, men det bör kollas upp innan ett inköp. Den andra, och största nackdelen är priset, hela 1700 SEK. Men för denna summa får man ett av de bästa och mest allsidiga nätaggregaten på marknaden.

Med ovanstående motivering ger vi Antec Phantom 500W utmärkelsen ”Best Product”.

Fördelar Nackdelar
Mycket tyst Priset
Stabilt
Semi-passivt  
Inställningsmöjligheterna  



23/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se