Antec Performance TX 1050B

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan
Montering
SmartPower 2.0
Slutsats

Tack till Antec som gjorde denna recension möjlig.


07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

En av de största aktörerna på marknaden för datorlådor är det amerikanska företaget Antec. Till en början använde de sig främst av färdigproducerade utformningar, så kallade OEM-tillverkning, som de sedan modifierade för att få en personlig prägel på produkterna. Under de senaste åren har de dock börjat utveckla helt egna produkter mer och mer, varav Antec P160, P180, Aria, SuperLanboy, Sonata med flera är ypperliga exempel på. Utöver detta har man också fortsatt att köpa in OEM-produkter.

Lådan vi idag skall utvärdera är en av de nya i Antecs Performance TX-serie, TX1050B. I mångt och mycket är det i princip samma grundutförande på den här produkten som de så kallade ”Chiftec-lådorna” har använt sig av under flera år. Värt att notera att Chieftec så väl som Antec köper in designen från en OEM-tillverkare, och således är det inte den ene som kopierar den andre. Som vanligt med Antec så duger det inte att enbart köpa in en produkt och sätta sitt eget märke på den, den måste först specialanpassas efter deras kunders önskemål.

Vad är det då som gör TX1050B speciell, och varför skall man satsa på denna produkt istället för en annan datorlåda byggd kring samma grunddesign?

Specifikationer

Nedan är en tabell med de viktigaste specifikationerna för Antec TX1050B.

Storlek 207 x 476 x 527 mm (Bredd x Höjd x Djup).
Material 1.0mm-plåt.
Vikt 14 KG.
Standard ATX och mATX..
3,5”-platser 6 st (två externa, och fyra interna).
5,25”-platser 4 st.
Fläktplatser 1 st 120 mm, 1 st 92 mm samt 3 st 80 mm (varav en 80 mm och en 92 mm monteras i ena sidoplåten.
Nätaggregat Antec SmartPower 2.0 500W.
Övrigt Extra frontkontakter, en Firewire-kontakt, två USB-, och två ljud-kontakter, en medföljande Antec TriCool 120 mm-fläkt, ventilationsrör till processorn och ett tvättbart dammfilter.
Pris Cirka 1500 SEK med moms.

Som ni kan se är denna låda gjord i stål istället för det allt vanligare materialet aluminium. Detta har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att lådan blir tyngre, och därigenom står stadigare på golvet, avger mindre vibrationer och dessutom helt enkelt blir mer vridstyv. Nackdelarna är främst att det inte är speciellt smidigt att flytta datorn på grund av dess vikt, i övrigt finns det i praktiken inga.

Fläktplatser finns det gott om i TX1050B, tyvärr skickar Antec enbart med en fläkt för att fylla dessa, och det är en 120 mm dito som sitter monterad längst bak ovanför expansionsplatserna. Något intressant med denna är dock att man kan styra dess rotationshastighet med hjälp av ett enkelt reglage. Andra saker värda att nämna vad gäller kylningen är att det finns ett dammfilter i fronten av lådan som enkelt kan tas ut för att tvättas, och att det finns en ventilationskanal i datorlådans ena sidoplåt vilket gör att man kan få in luft utifrån direkt till processorn för att kyla denna.

Antec har också valt att skicka med ett nätaggregat till den här produkten, närmare bestämt ett SmartPower 2.0 på hela 500 W. Eftersom Antec officiellt riktar denna produkt till filservrar är ett starkt nätaggregat troligen en viktig aspekt.

Priset för hela produkten ligger idag på ungefär 1500 SEK med moms här i Sverige. Detta kan ses som en ansenlig summa, tänk dock på att det medföljer ett nätaggregat.

I förpacknigen

Det man hittar i papplådan vid leverans förutom datorlådan är följande.

Man får alltså inte med en mängd med tillbehör, men så brukar inte heller fallet vara med datorlådor. Något lite udda är dock en manual vilket mycket sällan brukar följa med. I denna hittar man allt man behöver veta för att montera olika delar och ta isär datorlådan, föredömligt Antec!

Utsidan

Rent utseendemässigt hittar vi inte speciellt mycket nytt med den här datorlådan. Några av de mest populära lådorna de senaste åren ser i princip lika ut, men vissa undantag för fronten som delvis har fått en ny design. Som jämförelse kan vi använda oss av Antec SX1030B som vi utvärderade för lite drygt fyra år sedan.

Vikten på lådan är hela 14 kilo vilket helt beror på att man har valt att använda sig av 1mm tjockt stål. Om vi jämför detta med vissa av de aluminiumlådor som finns ute på marknaden idag väger TX1050B mer än dubbelt så mycket. Med andra ord är detta inte någon produkt för dem som ofta flyttar datorn och vill ha en lätt dito.

Färgen på hela härligheten är gråsvart vilket har sina fördelar. Den främsta är att man slipper den fula datorbeiga färgen som var vanlig fram till slutet av förra seklet. Ytterligare något positivt är att smuts inte syns lika tydligt som på en ljusfärgad låda, dessutom slipper man de jobbiga och synliga fettfläckar man lätt får på de flesta aluminiumlådor.

Om vi tar oss en närmare titt på fronten ser vi att alla synliga expansionsfack är dolda bakom en lucka. Det spelar alltså ingen roll om man idag har optiska enheter som är vita, eftersom dessa ändock inte kommer att synas när dator är igång, och därigenom också luckan stängd. Ljudnivån blir också lägre från datorn eftersom ljudvågorna skall ta sig igenom ytterligare ett lager plast. Luckan i fråga kan också låsas vilket gör att obehöriga inte kommer åt de optiska enheterna, eller start- och reset-knapparna. Värt att notera är också att det finns hela fyra stycken dioder på frontluckan, istället för de vanliga två till antalet. Ett möjligt användningsområde till dessa är att ansluta tre stycken olika hårddiskar, och därigenom få en individuell belastningsindikation. För övrigt kan luckan vridas en bit över 200 grader i det horisontella planet så att den inte är i vägen när man vill använda sina optiska- eller andra frontanslutna enheter.

Några centimeter under ovannämnda lucka hittar vi en mindre dörr som kan öppnas uppåt. Bakom denna hittar vi de frontanslutna anslutningarna, två USB-kontakter, en Firewire-kontakt och slutligen också två ljudkontakter. Dessa kommer säkert väl till pass idag när MP3-spelare, fickminnen och liknande enheter finns i var mans hand.

På baksidan av lådan hittar vi inte mycket värt att nämna. Det enda intressanta som ses här är hålet för den medföljande 120 mm-fläkten. Fläkten ifråga är märkt Antec och kan regleras i tre olika lägen, low, medium och high. I tabellen nedan återfinns de specifikationer som Antec själva delar ut. Vi kan dock passa på att nämna att fläkten är ytterst tyst i det lägsta läget.

Läga Low Medium High
Rotationshastighet 1200 1600 2000
Ljudnivå (dBa) 26 28 30
Luftflöde (CFM) 39 56 79

På högersidan av lådan återfinns två stycken stora hål. Dessa är naturligtvis till för att leda in sval luft direkt in i lådan. Bakom det översta hålet finns dessutom en reglerbar lufttunnel som gör det möjligt att rikta luften direkt mot processorn. Det något mindre hålet längst ner är till för att blåsa luft på grafikkortet, här använder man dock inte någon lufttunnel.

Under datorlådan hittar vi fyra stycken fötter gjorda av hårdplast. Tidigare har vi sett Antec montera gummifötter på dessa platser för att minska vibrationerna, men så är inte fallet denna gång. Längst fram på undersidan hittar vi däremot något mer innovativt, luckan till dammfiltret! Hos många av de konkurrerande produkterna inom detta segment finns det ofta inget dammfilter över huvud taget installerat, och om det mot förmodan finns ett är det relativt omständligt att ta loss det för rengörning. Men Antec har löst det på ett mycket smidigt sätt på TX1050B. Det enda man behöver göra är att ta tag i dammfiltret underifrån och dra ut det, hela proceduren tar mindre än en sekund!

Insidan

Att öppna lådan är inga problem, det behövs inga verktyg över huvud taget utan det är enbart att trycka in de två reglagen så kan man enkelt svänga upp den ena sidan.

Väl inne i lådan ser vi att även här är det mycket oförändrat jämfört med Antecs tidigare SX1030B. Faktum är att den enda direkta skillnaden mellan dem är att TX1050B har en 120mm-fläkt monterade i bakstycket istället för två stycken 80mm. Med detta inte sagt att TX1050B är dålig, varför ändra på ett vinnande koncept? Dock finns det en hel del förbättringar som hade varit enkelt att införa, exempelvis gummibussningar för hårddiskarna och andra ljuddämpande ingrepp.

Moderkortsplåten går fortfarande inte att montera loss, även om detta är möjligt på många andra lådor i Antecs sortiment. Vad som däremot kan monteras loss är de rack som hårddiskarna skall monteras i. De är två till antalet och kan enkelt lossas genom att dra i en spak.

På golvet sitter de åtta skenor som används för att montera fast 5,25”-enheterna. Att de sitter fast i själva lådan gör att man alltid vet vart de befinner sig och alltid finns till hand. Längst fram i golvhöjd hittar vi också en av de två stycken 80 mm-fläktarna som används för att suga in luft i datorn. Den andra återfinns några decimeter längre upp, längst fram i det ena hårddisk-racket. Här hade vi gärna sett en 120 mm-fläkt precis som i bakdelen av lådan.

På insidan av högerdörren ser vi den omtalade lufttunneln. Denna kan enkelt regleras i höjdled så att den kommer precis ovanför kylningen till processorn. Med andra ord kan man på ett enkelt sätt förflytta ny och sval luft direkt till datorns troligen varmaste komponent.

Montering

Monteringen av de olika datordelarna går till på samma sätt i Antec Performance TX TC1050B som i många andra datorlådor. Den största skillnaden är hur hårddiskarna och de optiska enheterna sätts fast. Därför väljer vi att hänvisa till vår PC-byggarskola. I den artikeln har vi använt oss av en datorlåda som i mångt och mycket är invändigt identisk med TX1050B, skillnaderna är minimala.

Det största problemet med att montera sina datordelar i TX1050B är att koppla in USB- och Firewire-kontakterna som sitter i fronten av datorlådan. Det är lite pilligt att ansluta alla kontakter på rätt ställe på moderkortet, men går man bara metodiskt till väga och använder sig av manualerna till moderkortet och datorlådan bör det inte vara några problem.

SmartPower 2.0

Som tidigare nämnts medföljer det ett nätaggregat som standard till TX1050B. Det är den största modellen i den nyligen introducerade SmartPower 2.0-serien som Antec har valt att skicka med. Nätaggregatet är specificerat till hela 500 W vilket bör vara mer än tillräckligt för de allra flesta tillämpningar.

Det unika med SmartPower 2.0 är framförallt två saker. För det första är det ett så kallat moduluppbyggt nätaggregat, precis som NeoPower 480 W. Med det menas att man kan koppla bort de kablar man inte använder istället för att de skall hänga löst inuti datorlådan. Fördelen med det här är främst att man kan få mer ordning på kabeldragningen i sin dator. Den andra nyheten är att man har gjort en helt ny typ av kylning. Man använder precis som många andra nätaggregat två stycken 80 mm-fläktar, men man har ändrat både innandömet i nätaggregatet, och fläktarnas funktion för att optimera kylningen på bästa möjliga sätt. För det mesta är det bara insugsfläkten som är i rotation, och den andra fläkten börjar först rotera när det är absolut nödvändigt.

Värt att notera är också att det medföljer två stycken PCI-Express-kontakter för dem som använder sig av två grafikkort.

Naturligtvis stödjer SmartPower 2.0 den nyare ATX-standarden, 2.01 med allt vad det innebär.

Nedan kommer en tabell med vad nätaggregatet klarar för strömmar vid de olika spänningarna.

Spänning + 5 V + 12V (1) + 12V (2) + 3,3 V - 12 V +5 Vsb
Strömstyrka 35 A 17 A 19 A 32 A 0,3 A 2,0 A

Under våra tester var alla spänningar otroligt stabila, precis som de var med vårt tidigare nätaggregat, NeoPower 480 W. Detta trots att datorn drar en hel del ström med sin Pentium 4 3,73 GHz, ASUS GeForce 6800 Ultra, fem hårddiskar och mycket annat.

Slutsats

Antec TX1050B är på intet sätt en dålig produkt, även om grundutförandet idag börjar kännas lite föråldrat. Att använda sig av en grundstomme som redan fanns för lite drygt fem år sedan och släppa som en ny produkt efter lite justeringar känns helt fel. Det är inte speciellt mycket som är spännande med TX1050B, även om flertalet förbättringar har gjorts. Den mest påtagliga är att det sitter en 120 mm-fläkt istället för två 80mm diton i bakdelen av lådan, samt möjligheten att montera två stycken fläktar i sidoplåten.

Den största fördelen med den här produkten är faktiskt inte datorlådan i sig, utan nätaggregatet som medföljer. Löst kostar detta ungefär 1000 SEK vilket faktiskt gör TX1050B prisvärd! Man får inte bara en bra och välbeprövad konstruktion på datorlådan, utan också ett välspecificerat och innovativt nätaggregat.

Troligen kommer Antec att sälja en stor mängd TX1050B även om det är en ganska tråkig produkt, helt enkelt eftersom den är måttligt bra på det mesta, och att det medföljer ett så pass bra nätaggregat. För dem som vill ha något mer innovativt och nytänkande att montera sina datordelar i har Antec betydligt mer lämpliga produkter, varav vissa ni snart kommer att återfinna här på 64bits.

Fördelar Nackdelar
Byggkvalitén. Tråkig/gammalmodig
Priset.
Nätaggregatet.



07/06-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se