CoolerMaster AquaGate Mini R120

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkten
Montering
Tester
Slutsats


Tack till SLC för att de bistod med produkten för recension.


01/12-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se


Inledning

Ännu en gång har vi fått möjlighet att testa ett vattenkylningspaket. Denna gång kommer produkten från Coolermaster och är döpt AquaGate Mini. Till skillnad från traditionella vattenkylningssystem levereras AquaGate Mini färdigmonterat direkt från fabriken. Det enda man behöver göra är att installera kylanordningen i datorn. Att produkten kommer färdigmonterad är en trevlig lösning som antagligen kommer att uppskattas av många som aldrig varit i kontakt med vattenkylning tidigare. Ett moment som brukar avskräcka många potentiella köpare av vattenkylningssystem är nämligen svårigheterna att veta vilka delar som behövs och hur dessa ska kopplas ihop. Vi på redaktionen ser det enbart som positivt att det finns tillverkare som vill göra det lätt för sina kunder.

Samtidigt som vattenkylningssystem ofta medför fördelar som tystare och bättre kylning har det även en baksida. Ett vattenkylningssystem kostar en del mer samt kräver underhåll i form av att vätskan måste bytas och blocken rengöras, för att systemet ska prestera optimalt. Den produkt vi testar idag är avsedd för att minska dessa nackdelar genom att vara ”helt underhållsfri” samt billigare än de flesta vattenkylningskitt på marknaden.

Hur presterar då detta paket? Läs vidare så får du svaret.

Specifikationer

Kompatibilitet Intel: Socket 478, 603, 604 och LGA 775.
AMD: Socket A, 754, 939 och 940.
Material Vattenblock: Koppar.
Radiator: Aluminium.
Fläkt (variabel hastighet) 120 x 120 x 25 mm
800 ~ 2,800 varv per minut
21,3 ~ 35,32 dBA.
Hållbarhet Cirka 2 år.
Vikt 570 gram. (hela systemet).
Pris Cirka 1000 kr.

Coolermaster har två modeller av det här paketet, AquaGate Mini R80 och AquaGate Mini R120. Det som skiljer dem åt är storleken på radiatorn och fläkten. AquaGate Mini R80 är utrustad med 80 mm radiator samt en lika stor fläkt och AquaGate Mini R120, det system som vi testar idag, har en 120 mm radiator en lika stor fläkt. Enligt specifikationerna kan ni se att paketet passar de flesta av dagens processorer, vilket innebär att det kan användas av i stort sett vem som helst. Detta paket är endast för processorer! Moderkortet måste ha monteringshål runt sockeln, finns det inga hål går det med andra ord inte att montera/använda.

Livslängden har av tillverkaren beräknats upp till två år, det vill säga man ska alltså inte behöva byta vätska i systemet under den här tiden. Vätskan som systemet innehåller är blå till färgen och klarar lägst -30 grader samt högst 197,6 grader. Vad vätskan består av finns det dessvärre inga uppgifter om, det är en företagshemlighet.

AquaGate Mini kommer utrustad med en reglerbar fläkt, vilket tyder på att man kan få ett väldigt tyst systemet. Mer om detta längre fram i artikeln.

I förpackningen

Till kylanordningen medföljer allt man behöver. Eftersom paketet passar de flesta processorsocklar idag är det i princip bara att välja rätt fäste. Manualen är utförlig och relativt lättförståelig. Coolermaster har även skickat med en PCI-plåt för att montera den potentiometer som sitter fast på fläkten, på så sätt man kan reglera fläkten externt utan att behöva öppna chassit. Det ingår även en adapter så att man vid monteringen kan använda sig av en vanlig skruvmejsel om en skiftnyckel inte finns att tillgå.

Produkten

Vårt första intryck är att produkten håller hög kvalité, slangarna är mjuka utan att vika sig och kopparblocket har en relativt välpolerad yta. Blocket, med den inbyggda pumpen och vätskebehållaren, känns gedigen och robust. Radiatorn känns lite tunn men monteringsramen känns väldigt stabil. Fläkten ser även den bra ut. Vi uppskattar framförallt att man kan reglera fläkten direkt utan att behöva öppna chassit.

Pumpen och vattenblocket är hopmonterade i samma skal, troligtvis för att spara plats. Under drift ger systemet ifrån sig ett ljust surrande ljud, vilket vi upplever som något störande. Det surrande ljudet verkar ursprungligen komma från pumpens motor. Eftersom pump och vattenblock är hopbyggt så gissar vi att det kommer från vibrationer som sprider sig i pumpens chassi. Ljudet överröstas som tur är lätt med lite musik.

Montering

Vi monterade paketet på ett Asus P4C800 för Pentium 4 med sockel 478. Monteringen krävde att man tog bort monteringsramen runt processorsockeln. Paketet skruvas alltid fast i moderkortet oavsett sockeltyp.. När väl plastramen var borta montera vi fyra stycken vibrationsdämpande ringar på moderkortet, dessa är till för att motverka att eventuella vibrationer från pumpen fortplantar sig vidare ut i lådan.

Efter att fästet var fastskruvat i blocket placerade vi blocket över processorn och skruvade sedan fast det i moderkortet. Tänk på att bottenplattan måste stämma med de fyra hålen för att man ska kunna skruva fast anordningen ordentligt; vi använde fyra muttrar och fyra skruvar.

Tester

Testsystem:

  • Intel Pentium 4 2400 MHz - Northwood
  • 2x 512 MB Adata Vitesta DDR500
  • Asus P4C800
  • PowerColor 9800 Pro AIW
  • Antec P160
  • Alla belastningstester utfördes med prime95; systemet belastades med tortyrtestet för mest värmeutveckling under cirka 60 minuter. Luftkylningen som användes i jämförelsetestet är en Swiftech MCX478-v med en ADDA 80mm fläkt (Modell: AD0812DX-A76GL). Vill ni se hur det här paketet står sig jämfört med ett komplett paket, se vår tidigare recension av Vantec Stingray, som testkördes i samma maskin.

    Testresultat; låg rpm
    Prime95 (1 tim) 2,4 GHz: 43 °C
    Prime95 (1 tim) 2,76 GHz: 45 °C
    Låg belastning 2,4 GHz: 33 °C
    Låg belastning 2,76 GHz: 34 °C

    Testresultat; hög rpm
    Prime95 (1 tim) 2,4 GHz: 36 °C
    Prime95 (1 tim) 2,76 GHz: 41 °C
    Låg belastning 2,4 GHz: 30 °C
    Låg belastning 2,76 GHz: 31 °C

    Testresultat; Lufkylning
    Prime95 (1 tim) 2,4 GHz: 61 °C
    Prime95 (1 tim) 2,76 GHz: 68 °C
    Låg belastning 2,4 GHz: 48 °C
    Låg belastning 2,76 GHz: 51 °C

    Som ni ser så presterar paketet bra. Prestanda och ljudnivå ligger bättre till än hos en bra luftkylare, för att få ner temperaturen så här lågt krävs en väldigt högvarvig fläkt. Systemet klarar sig även bra i förhållande till många av dagens vattenkylningspaket, framförallt när fläkten körs i det högre läget.

    Slutsats

    Det är alltid trevligt att se när tillverkare försöker utveckla produkter som är mer användarvänliga. CoolerMaster AquaGate Mini R120 är en sådan produkt. Framförallt är paketet väldigt lätt att installera för kunden. Prestandan är det inget fel på, vill man ha enkel och billig vätskekylning bör man se hit.

    Processorkylaren känns relativt prisvärd; man får bra prestanda med låg ljudnivå och kylanordningen kostar inte en förmögenhet, som en del vattenkylningspaket kan göra. Paketet bör få plats i de flesta chassin där det finns en 120mm fläktplats, vi rekommenderar dock att man mäter upp runt omkring innan, då viss inkompatibilitet kan förekomma på grund av att radiatorn är något större än vad själva hålet är. Förutom detta så fann vi ett väldigt störande surrande ljud från pumpen, som går lätt att överrösta med lite musik. Ljudet var med andra ord inte speciellt högt, men det fanns där och hördes tydligt, framförallt när det var tyst i rummet.

    CoolerMaster AquaGate Mini R120
    Fördelar Nackdelar
    Bra prestanda Störande surrande ljud
    Enkel installation Viss inkompatibilitet kan förekomma
    Billigt




    01/12-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se