Aspire X-Dreamer II

Inledning
Specifikationer
Lådan
Installation
Testkörning
Slutsats


Tack till SLC Scandinavian AB för att de ställt ett chassi till vårt förfogande.


28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se


Inledning

Aspire X-Dreamer II är en mycket intressant låda, då det är en budgetlåda som trots det kommer med nätaggregat, fönster, frontportar, belysta chassifläktar, färgmatchning, termometer mm. För den som inte har så mycket tid - och givetvis även pengar - att lägga på egenhändig moddning av lådor så fyller X-Dreamer II en intressant niche. Det som behöver tillsättas till receptet är någon extra fläkt och en packe interna datordelar - moderkort, HD etc - så har man ett färdigt paket att ta med och fresta kompisarna med på nästa LAN-träff.

Lådan kommer från Aspire, som är färska på den svenska marknaden. Företaget startade 1999, och specialiserar sig på stylade produkter i första hand för spel-burkar. För närvarande innefattar produktsortimentet bland annat datorlådor, fläktar, nätaggregat, tangentbord, möss och högtalare.

Specifikationer

Typ av lådaATX Midi-tower
Antal kortplatser7
Nätaggregat400W
Interna enheter4st 3,5"
Externa enheter2st 3,5" och 4st 5,25"
FläktarInstallerat: 80mm i tak och vänstersida
Option: 2*80mm i fronten samt 80, 92 eller 120mm bak.
Höjd430mm
Bredd200mm
Djup440mm
Vikt9kg
MaterialStål
Färgersvart, blå, grön, silver eller gul.
Prisca 700-760:- inkl. moms

Lådan

Hela lådan är - i detta fall - enhetligt blå med alla plåtdetaljer vackert pulverlackade. I fronten sitter en genomskinlig skiva av akrylplast med 6 blå högintensiva lysdioder. Framför de två översta 5,25" platserna sitter det fjäderbelastade luckor med en tunn fönsterlist och en ejektknapp, vilket gör att CD-enheterna normalt sett inte syns. Använder man hörlursuttaget på sin CD-spelare så är luckan däremot ivägen, eftersom den är svår att öppna utan att ejekta CD-trayen.

Även diskettstationen har en matchande täckpanel med spår för diskett samt ejektknapp.

För information sitter dels två lysdioder - ström och hårddisk - samt en bakgrundsbelyst display som visar temperaturen i lådan.

Läst ner på lådan sitter en liten uppvikbar lucka som gömmer hörlurs- och mikrofonuttag, samt två USB-kontakter. På den testade lådan finns även en lösbrytbar täckplatta för ett FireWire-uttag. Hörlurs- och mikrofonuttagen är kopplade till två kablar som via en PCI täckplåt dras ut och kopplas in i motsvarande uttag på ljudkortet. De två USB-kontakterna däremot har kablar för inkoppling direkt på moderkortet.

Den högra sidopanelen är fastskruvad med vanlig krysskruv, medan den vänstra, som kommer med ett akrylglasfönster, använder tumskruvar för att förenkla att komma in i lådan utan användning av verktyg.

Lådan kommer i orignal med 2 stycken 80mm fläktar med blå lysdioder i. En fläkt i taket som drar ut värme, och en fläkt i fönstret på vänster sida som suger in sval luft. Båda fläktarna är UV-reaktiva. På baksidan finns det plats för en fläkt i jämnhöjd med processorn. Denna plats har färdiga hål för 80, 92 eller 120mm fläkt.

Vidare finns det plats för två 80mm fläktar i fronten, som förutom att suga in luft i lådan även ger lite svalka åt installerade hårddiskar. Tyvärr sitter de två fläktarna i bredd. Det hade varit mer fördelaktigt att få montera fläktarna ovanför varandra, för att ge jämnare luftcirkulation över diskplatserna.

Alla plåtkanter är falsade eller på annat sätt avrundade för att hålla händer och kablar hela.

Nätaggregatet som sitter installerat är på 400W och har följande data:
SpänningStrömEffekt
+3,3V15A49,5W
+5V30A150W
+12V15A180W
-5V0,6A3W
-12V0,6A7,2W
+5VSB2A10W
Totalt 400W
För enkelhets skull har jag valt att i tabellen även skriva ut den tillåtna effekten för de olika spänningarna. Om man tittar på summan av de olika effekterna så ser man att detta är ett aggregat som det är i princip omöjligt att ta ut 400W ur, eftersom det inte finns någon överlappning mellan olika kombinationer av uttag. Dyrare aggregat brukar normalt låta användaren till viss del själv planera fördelningen av effektuttag mellan de olika matningsspänningarna, så att till exempel en dator som förbrukar lite på +5V kan ta ut lite mera på +12V i stället.

Som sig bör så levereras lådan med en påse skruv och ett par fötter. Då lådan inte har någon inbyggd högtalare så levereras ett litet piezoelement som man sätter direkt på högtalarkontakten på moderkortet.

Installation

Första gången jag skulle öppna lådan så satt den högra sidopanelen väldigt hårt fast. Efter att väl ha fått loss den en gång, så känns passformen bra.

En detalj man saknar från en del lite dyrare lådor är fastsnäppbara hållare för alla fläktar. Den bakre fläkten är lätt att skruva in, och sväljer 80, 92 eller 120 mm fläkt. Tyvärr är det ganska små lufthål i plåten, så fläkten tappar lite kapacitet, samtidigt som blåsljudet ökar. För att montera någon fläkt i fronten måste man ta loss frontpanelen - 6 plastpinnar som man får trycka ihop lite medan man drar ut fronten - så att man kommer åt att skruva.

Medan man skruvar fast fläktarna får man en känsla att plåten i fram och bakpanel är något tunn - den sviktar lite medan man skruvar. Detta verkar nu inte vara något problem, för tack vare alla falsningar av plåten så känns lådan som helhet väldigt stabil. Inga tendenser till att vilja skeva när man fyllt upp lådan.

En trevlig detalj när man kommer till själva datorbygget är att moderkortet monteras på en lös bricka. Vissa kombinationer av lådor och CPU-kylare kan ibland ställa till stora problem att komma åt när man skall måtta in och spänna fast kylaren. Ett litet irritationsmoment i sammanhanget är att 6 av distanserna till moderkortet är av mässing, medan de tre sista distanserna - längst fram - är av fjädertyp och med en helt annan skruvgänga.

Externa enheter - CD, diskett, hårdisk mm - skruvas på traditionellt vis fast direkt i lådan. För filservrar och liknande är det bättre med glidlister, men trots allt är detta en väldigt billig låda och många låter sin dator vara ifred när de väl satt ihop den och fått den att fungera.

Nätaggregatet kommer med två kablar för externa enheter. Vardera kabeln har 2 kontakter för 5,25" enheter, och en kontakt för 3,5" enheter Om man, som i detta fallet, monterar två CD-enheter och två hårddiskar så finns det ingen ledig kontakt för att på ett snyggt sätt mata fläktar och frontpanel, utan en separat splitter-kabel är lämplig.

Lådan är inte allt för stor, och vid montering av grafikkortet så bör man tänka på var man monterar hårddiskarna. Som synes på nedanstående bild så blir det lätt trångt mellan grafikkort och kablarna som sticker ut ur hårddisken. Ett litet problem jag stötte på är att det sitter en nit just ovanför bakplåten för grafikkortet. Gör man som man är van vid och trycker i kortet rakt ner så är det lätt att missa att niten är i vägen. Enklast är att ta bort en av täckplåtarna på sidan om AGP-sloten för att lättare trä in kortet under niten.

Ljudkablarna från frontpanelen dras igenom en medföljande täckplåt och kopplas in i ljudkortet. Personligen hade jag gärna sett att lådan hade haft ett separat hål för att trä ut dessa kablar, så att man slapp förlora en kortplats.

USB-kablarna är avsedda för intern montering. Den ena kabeln har en 4-polig kontakt och den andra kabeln en 5-polig kontakt. Den 5:e polen är skärm.

Kabeln till temperaturgivaren är ungefär 20cm lång, så den används lämpligast för att mäta allmän temperatur i lådan.

Testkörning

Vid provkörning kan jag konstatera att luften som kommer ur nätaggregatet blir betydligt mycket varmare än när samma utrustning körde med ett Chieftec 360W nätaggregat.

Lysdioderna på fronten lyser väldigt intensivt blått. Om man eventuellt vill köra datorn dygnet runt och ha den stående i sängkammaren så kunde det vara bra med en strömbrytare för att släcka ner maskinen.

Vid testningen av lådan användes en Enermax 120mm fläkt bak samt två billiga 80mm fläktar på lågt varvtal fram. Efter ett par timmar med full last så stannade temperaturen i lådan på 26 grader.

Följande spänningar uppmättes:

NominelltAsus ProbeMultimeter
VilaLastVilaLast
+12V12,3V12,4V12,51V12,55V
+5V4,78V4,73V4,96V4,93V
+3,3V3,26V3,26V--
Vcore1,664V1,664V--

Följande temperaturer uppmättes, vid en omgivande temperatur av 25 grader:

PositionVilaSeti@Home3DMark2001
Processor374243
Moderkort323333
Grafik GPU646671
Grafik RAM474952
HD A29,229,529,6
HD B30,931,131,1

HD A är lådans inbyggda temperatursensor, som placerades mellan två hårddiskar.
HD B är mätt med en extern digtaltermometer, vars sensor placerades på samma ställe.

Som synes varierar temperaturen i lådan väldigt marginellt beroende på last. 6 grader skillnad mellan vila och max för processorn, 1 grad för moderkortet och 7 grader för grafikprocessorn. Alltså väldigt marginella temperaturförändringar, dvs kylningen verkar fungera bra i lådan.

Slutsats

Med tanke på priset så får man nog säga att man får väldigt mycket låda för pengarna. Lådan har väldigt fin ytfinish och är fullt tillräckligt stor för de flesta vanliga användare. Vid hårdare överklockning - framför allt i kombination med ett vasst grafikkort - skulle jag dock vilja höja ett varningens finger för nätaggregatets kapacitet.

Vill man köra med vattenkylning så är lådan lite för trång för att på ett bra sätt kunna pressa in radiator och pump utan att göra ingrepp eller blockera hårddiskplatser eller likande.

FördelarNackdelar
  • Lågt pris
  • Gott om plats för fläktar
  • Löstagbar bricka för moderkortet
  • Välutrustat
  • Snygg lack
  • Borde haft separat hål för audiokablarna
  • Strömbrytare för belysningen
  • För få strömkontakter/kablar




28/5 -04 | pwm | nospam_pwm@64bits.se