Belkin 4-Port Cable/DSL Gateway Router

Inledning
Belkin 4-PortCable/DSL Gateway Router
Installation
Funktioner och tjänster
Hantering
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som lånade ut produkten för recension.


16/01-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Inledning

Vid det här laget är marknaden fylld med olika routerlösningar från diverse tillverkare. Belkin är inte sämre, och har även de gett sig in i leken. Routern vi nu skall testa är vad Belkin själva väljer att kalla "Belkin 4-Port Cable/DSL Gateway Router". Frågan som många ställer sig nu är; varför köpa en router när man själv kan bygga en router av en pensionerad maskin som mestadels står och dammar? Och svaret är att man antingen inte kan konfigurera sin egen router eller helt enkelt för att man tycker det är smidigare att köpa en färdig produkt som är lättare att handskas med.

Belkin är som du säkert förstår inte den enda aktören på marknaden. Både D-Link som Netgear har likvärdiga produkter som i vissa fall är billigare. För en Belkin-router får man räkna med att betala minst 700 kr, och i den lokala datoraffären uppemot det dubbla. Det skiljer, av någon konstig anledning, oerhört mycket mellan olika butiker på just den här produkten, så det kan vara värt att söka efter bästa pris ett tag innan man slår till.

Belkin 4-PortCable/DSL Gateway Router

Belkin 4-PortCable/DSL Gateway Router är alltså en router med 10 Mbps WAN-stöd, 10/100 Mbps-ethernetswitch och en enklare brandvägg (NAT). Routern följer Ethernet 802.3- och 802.3u standarder. Routern är stiligt formgiven med en design som matchar många av Belkins andra nätverksprodukter. Med färgerna har man inte tagit ut svängarna, istället väljer man att använda den klassiska färgen ljusgrå.

På routerns frontpanel finns 6 stycken tydliga indikationslampor. Dessa behövs vanligtvis bara under felsökning och installation, när allt är igång kan man gömma undan routern. De fyra översta lamporna visar portaktivitet och status för det lokala nätverkets fyra portar. Ett fast gult sken indikerar att det är en 100 Mbps-länk och att den fungerar. Är det istället ett fast grönt sken betyder det att det är en 10 Mbps-länk och att den fungerar. När en statuslampa blinkar (gult eller grönt beroende på hastighet) betyder det att data överförs mellan router och dator/switch/hub.

Lamporna näst längst ned visar status för WAN-länken. Lyser den grönt finns det en aktiv anslutning till ett kabel- eller DSL-modem. Om lampan inte lyser fungerar inte anslutningen. När lysdioden blinkar grönt överför data, precis som på de tidigare statuslamporna.

Den sista lampan, längst ned, har bara en funktion och det är att visa att routern har ström.

På routerns bakre panel finns alla portar, såväl interna LAN-portar som den globala WAN-porten, strömuttaget till nätadaptern och en återställningsknapp som startar om routern och återställer förinställningarna.

Installation

Belkins router kommer välförpackad i en prydlig låda med en bild av produkten på kartongens framsida, och en pedagogisk bild på hur man enklast kopplar in fyra datorer till routern på baksidan. När man väl lyckats öppna förpackningen finner man en bunt manualer, en CD- skiva och själva routern samt nätspänningskabeln. Redan vid första beröring av routern råder det inget tvivel om att det är ett gediget bygge. Manualerna finns på såväl svenska som på danska och finska. CD-skivan som följer med innehåller all nödvändig programvara. Belkin har tänkt till och märkt spänningskabeln med ett litet klistermärke där det står "Belkin Router" vilket inte är fy skam då en grendosa snabbt fylls med diverse kontakter och det blir svårt att veta vilken kabel som leder vart.

Om du har andra nätverksprodukter från Belkin, t ex en switch, kan du använda en dockningsring för att koppla samman enheterna. Dockningsringen är en gummiring som fästes i hålet på sidan av routern (syns på den högra profilbilden), den utstickande delen av dockningsringen fästes i en annan Belkin-nätverksprodukt.

Man kan väggmontera routern, dessvärre blir man tvungen att lägga ut mer pengar på en adapter som fästes på dockningsringen.

Över till kopplandet. Under testet användes fem stycken datorer. Pga av att routern enbart klarar fyra klienter var jag tvungen att använda en av routerns portarna som uplink till en switch (Netgear FS105) som resterande två datorer var anslutna till. De resterande tre kopplades direkt till Belkin-routern, varav en klient med ett 10 Mb-nätverkskort. Eftersom jag sedan tidigare haft en "D-Link Dl-713P"-router var allt nätverkskablage redan draget från början. Men om man köper sig en router till ett alldeles nytt hemmanätverk blir man så illa tvungen att dra alla kablar ifall man inte väljer att köra WLAN. Belkins WLAN-lösningar har tidigare tagits upp här. Att själv dra kablar i villan eller lägenheten behöver varken vara särdeles dyrt eller svårt. Däremot kan det vara tidskrävande beroende på antalet kablar och dess längd. Vanlig TP-kabel går att köpa per löpmeter för att få rätt mått och kontakterna kan man klämma själv för komma undan billigare.

Routern bör fungera för alla maskiner med ethernet-anslutning, i manualen finns det dock bara en instruktion för PC och Mac.

När samtliga klienter fått en port till nätverket var det bara att ansluta spänningskabeln, och vipps var routern "up-and-running" för första gången. Redan vid det här laget fungerade allt ypperligt, några inställningar utöver de som är inställda vid leverans behövs egentligen inte göras. Hur som helst kan det vara intressant att se vad det finns för inställningsmöjligheter.

Funktioner och tjänster

Efter att ha kopplat bort min D-Link Dl-713P upptäckte jag att det var annat än WLAN:et som fattades, nämligen en skrivarport. Att ha en inbyggd skrivarserver i routern är nämligen väldigt behändigt då skrivaren går att använda för alla i det lokala nätverket sålänge routern är igång (vilket den vanligtvis är). Varför Belkin valt att inte ha någon skrivarserver kan bero på kostnaden samt att routern inte skulle ha plats med en skrivarport och fortfarande ha samma form. Vi hoppas att det är någonting Belkin beaktar ifall de utvecklar routern.

För att komma åt routerns alla inställningar ansluter man till adressen 192.168.2.1 i sin webbläsare (skärmdumparna nedan är tagna med routerns standardinställningar). Man behöver alltså inte installera något program för att kunna manövrera routern. Enligt Belkin krävs minst Microsoft Internet Explorer 4.0 eller Netscape Navigator 4.0. Ni som har skarpt öga märkte säkert att skärmdumparna är tagna inifrån Mozilla utan komplikationer. Jag har inte provat med Opera, men det skulle vara förvånande om inte det också fungerar. Skulle man mot förmodan vilja komma åt routern via fjärranslutning med någon annan än det lokala nätverkets datorer går det bra att aktivera en sådan funktion i routerns inställningar. Ifall man väljer att använda fjärranslutning ska man ha i åtanke att det även är en viss säkerhetsrisk. När routern för första gången körs med fabriksinställningarna krävs det att man aktiverar denna funktion från en dator i det lokala nätverket, därefter går det bra att sköta resten globalt.

Menysystemet är i mina ögon inte estetiskt tilltalande, men det fungerar. Belkin har valt att använda samma blå-vita tema som på "Wireless Cable/DSL Gateway Router".

Routern är späckad med funktioner och tjänster. Belkin har bland annat "MAC Cloning/Entry" dvs MAC-kopiering kan vara bra ifall du har en ISP (Interbetleverantör) som binder din uppkoppling till en specifik MAC-adress. Med "MAC Cloning/Entry" aktiverat kopierar routern den första datorns MAC-adress, dessutom håller funktionen igång anslutningen.

"PPPoE" (Point-to-Point Protocol over Ethernet eller punkt-till-punkt-protokoll över Ethernet-nätverk) är ytterligare en fin funktion ifall du fått ett program som t ex WinPOET eller Entrernet3000 av din ISP för att ansluta.

"DMZ" eller Demilitariserad zon gör att man kan placera valda datorer/klienter utanför brandväggens skydd. Vissa spel samt ifall du vill t ex strömma video kan du dra fördel av att vara placerad i en DMZ.

Virtuell server är en annan funktion som kan vara praktisk att ha ifall du vill att ett globalt anrop på t ex port 23 (som vanligtvis används för Telnet) ska ansluta till en viss specifik adress i det lokala nätverket. Har du dessutom program som kräver flera anslutningar kan funktionen "Special Application Ports" vara lösningen.

"NAT" (Network Adress Translation) är som den engelska översättningen antyder en adressöversättning. Den fungerar även som en brandvägg och övervakar all data som kommer från Internet och släpper bara igenom önskad trafik. Trots att det finns en inbyggd brandvägg ska man inte luta sig tillbaka och känna sig säker. Ska du vara helt säker från intrång är det enda rätta att dra ut alla kablar som har kontakt med Internet/Intranet.

"DHCP" (Dynamic Host Configuration Protocol) Routern har en inbyggd DHCP-server som kort och gott en tjänst som automatiskt tilldelar IP-adresser till de anslutna datorerna.

Hantering

Den inbyggda brandväggen loggar flitigt trafik som passerar. Dessvärre presenteras all data i en enda röra vilket gör att den tar lång tid att läsa av. På den medföljande CD-skivan finns bl a programmet NetShare Utility som egentligen inte är mer än ett snyggare grafiskt sätt att hantera sina utdelade kataloger och skrivare.

Prestanda

Lever routern upp till sina utlovade hastigheter? Svaret är ja, i stort sett gör den det. Den interna överförningshastigheten når inte riktigt upp till sina 100 Mbps, men nära på vilket är klart godkänt. Med en längre icke skärmad kabel vart hastigheten inte helt oväntat lägre, men den skulden ska inte läggas på Belkins router utan snarare kablarna. En anmärkningsvärd sak är att routern tar tämligen lång tid på sig att få igång WAN-länken efter omstart i jämförelse med min Dl-713P från D-Link. Visserligen bryter man inte routerns strömtillförsel mer än då det är nödvändigt, men under en felsökning kan det vara enerverande att vänta på att routern ska hämta Internetleverantörens adresser.

Slutsats

Mer lättinstallerad router får man leta efter. Belkin har verkligen lyckats göra en router som nästan alla användare kan använda. Ja, jag är beredd att sträcka mig så långt att säga att de flesta förskolebarn kan få routern att fungera. Men enkelheten behöver inte utesluta avancerade funktioner. Belkin har de flesta funktioner en normal användare kan tänkas behöva, samtidigt som mer avancerad funktioner finns att tillgå.

Fördelar Nackdelar
Enkel installation Avsaknaden av skrivarserver
Utförlig manual på svenska Svårläst log
Funktionsrik Priset
Stadig konstruktion

Tack till Belkin som lånade ut produkten för recension, och tack till EvilGhozt för lånet av digitalkamera.




16/01-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se