BQT P5-470W-S1.3

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkten
Anslutningar
Tester
Slutsats


Ett stort tack till Be Quiet! för nätdelen.


19/3-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com


Inledning

Många användare kräver ständigt förbättrad prestanda från processor, minne och grafikkort, men många glömmer en viktig del, nämligen nätaggregatet. Det är nätaggregatet som ger datorn den ström den behöver för att kunna prestera fullt ut med samtliga komponenter. En dålig strömförsörjning ger upphov till ojämna spänningsnivåer vilket kan skada systemet på längre sikt.

Vi ska idag kika närmare på ett nätaggregat från Be Quiet!, nämligen Blackline 2 BQT P5-470W-S1.3. Nätaggregatet har en effekt på 470 Watt och levereras i en glänsande plåtfinish som direkt tillfredställer ögonen.

Specifikationer

Storlek (BxLxH) 150 x 150 x 85 mm
Vikt 2,8 kg
ATX-standard 1.3
Effekt 470 W
PFC typ Aktiv PFC
5 V 40 A
-5 V 0,8 A
12 V 29 A
-12 V 1 A
3,3 V 30 A
5 VSB 2,5 A
Fläktar 2 st. 80mm fläkt

I Förpackningen

Produkten ligger förpackad i en vanlig kartong med en blank yta. När vi sedan öppnar den möts vi av diverse tillbehör som är snyggt förpackat.Förutom nätaggregatet hittar vi en vanlig nätkabel som ansluts från nätdelen till vägguttaget. Vi hittar fyra stycken stjärnskruvar med vilka man fäster nätaggregatet med på baksidan av chassit. En 24-pin till 20-pins konverterare, eftersom att ATX-kabeln som ansluts till moderkortet är 24-pin från början. Fyra stycken buntband med böjd överkropp för lättare fastsättning. Vi finner fem stycken färgade kardborreband som jag fann mycket användbara med tanke på de otroligt många kablar som följer med. Till sist också en manual där de flesta tekniska data finns.


Produkten

Nätaggregatet glänser som en svart spegel och man får iakta försiktighet om man inte vill få fläckar på plåtchassit. Fläktgallrena är guldfärgade och man får ett intryck av att det är en mycket fin produkt man köpt.En mycket uppfinningsrik funktion som Be Quiet! har valt att lägga till är ESACO (Enhanced Cooling After System Off) som innebär att när datorn stängs av så fortsätter de två fläktarna att snurra yttligare tre minuter. Allt för att nätdelen inte ska ta skada av den värme som fortfarande cirkulerar inuti. Har man dessutom chassifläktarna inkopplade via "multi connector" som jag kommer ta upp senare, snurrar de fläktarna också vidare efter att datorn stängts av. Det fiffiga är att den inte alltid fortsätter kyla efter avstängning, utan det är bara om systemet belastats fullt mer än tjugo minuter.

Förutom dessa smarta lösningar innehåller nätdelen en mycket kraftig prestanda genom 12V-linan och fläktar som absolut inte snurrar mer än vad som är nödvändigt.

Anslutningar

1 st. ATX 24/20-pin (60cm)
1 st. P4 (60cm)
1 st. PCI-E (60cm)
1 st. VGA/HDD (60cm)
4 st. SATA (75cm)
6 st. 4-pin (105cm) *
2 st. Floppy (105cm) *
3 st. 3-pin (75cm) **
3 st. FAN (75cm) **

*/**=sitter tillsammans

En sak jag finner som en nackdel är de otroligt många kablar som följer med. Även att tre av de största är hylsade med ett svart nät och övriga kablar tvinnade blir det ändå som ett ormbo inne i lådan.Med nackdelar kommer också fördelar. Nätaggregatet kommer med alla möjliga anslutningar du kan tänka dig. fyra stycken SATA-kontakter och PCI-Express kontakt för nya generationens gränssnitt följer med. En annan 8-pin kontakt är EPS-kontakten som ger möjlighet att använda nätdelen med dubbla E-ATX servermoderkort.Det finns en hel del intressanta detaljer vi nu ska titta närmare på. Vi börjar med en funktion som de har valt att kalla "multi connector", som innebär att datorns chassifläktar och nätaggregat kan kopplas ihop med antingen 4- eller 3-pins-kontakter. Nätaggregatet styr då också chassifläktarna, vilket kan vara en fördel speciellt om man är ljudkänslig.En annan funktion är den ensamma adaptern som kan kopplas antingen till grafikkort eller hårddisk, med vars syfte är att stabilicera spänningarna.

Tester

Nätaggregatet är testat med följande system.


Hårdvara
Processor Intel Pentium 4 3.00GHz (D1)
Moderkort Asus P4P800 SE, BIOS 1008
Minne Crucial BallistiX PC4000 512MB
Grafikkort ATi Radeon 9800PRO 128MB
Hårddisk Hitachi 7K250 160GB
Mjukvara
övervakning Asus PC Probe V2.22.00
Belastning Prime95, 3DMark, Win Defrag
Tillbehör
övervakning Multimeter


Följande spänningar uppmättes:

  Asus Probe Multimeter
  Vila Last Vila Last
12 V 12.03 11,90 12.10 12.01
5 V 5,05 5,02 5,02 5,01
3,3 V 3,32 3,31 3,38 3,38
Vcore 1,50 1,47 - -

Här kan vi notera att spänningarna är bra. Inte någonstans går spänningarna över fem procent nominellt vilket tyder på ett stabilt nätaggregat.

Ljudnivån har inte mätts upp men jämfört med mitt föregående nätaggregat Antec SmartBlue blev det tystare. Mycket för att nätdelen är tillverkat av ett legerat hölje som dämpar ljudet mer effetivt än hos vanliga plåtburkar. Min processorfläkt överröstade ljudet från nätaggregatet vilket den inte gjorde med mitt Antec.

Slutsats

När jag fick hem nätdelen måste jag erkänna att jag inte väntade mig något nätaggregat i toppklass direkt. Jag förväntade mig en medelklassprodukt som inte kunde klassas med de riktigt kända nätaggregaten på marknaden. Men oj vad jag hade fel. Be Quiet! 470W var det tystaste nätaggregatet med fläkt jag någonsin skådat. Även designen gjorde mig fascinerad och fäst vid det. Stabilitetstesten var i klass med topp nätdelarna på marknaden. Om man nu ska påpeka nackdelarna så får det först och främst bli de otroligt många kablar som följde med. Jag hade velat se en lösning där man kan välja vilka kablar man vill ha inkopplade eller alternativt samtliga kablar i kabelstrumpor. Jag hade också velat se justerbara spänningar mellan 3,3V, 5V och 12V efter behov och belastning. Nätaggregatet finns tillgängligt hos återförsäljare i Sverige och priset ligger runt 800 kronor till slutkund.


Fördelar Nackdelar
Stabilt Inte alla kablar i strumpa
Snygg design Kabellängden
Tyst  
Kan användas i många system  
Tre års garanti  
Speciell VGA/HDD-kabel  19/3-05 | z1nQ | ogge86@gmail.com