Chieftec Dragon Super MidiTower (AX-01SL-D)

Inledning
Ett bra chassi
Specifikationer
Intryck & funktioner
Fler funktioner
Montering & kylning
Slutsats


Tack till Alcyone för att de bistod med produkt för test.


02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se

Inledning

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Det gäller inte minst för din PC. En dator utrustad med stark processor men svagt grafikkort gör att du inte kommer kunna köra moderna spel med full kraft. Det krävs en balans i systemet för att du ska kunna maximera alla komponenter. Vissa delar spelar dock mindre eller ingen roll alls när det gäller prestanda.

Tangentbordet jag skriver det här med har drygt fyra år på nacken, det drar knappast ner några FPS när jag spelar Quake. Chassit där hårdvaran huserar gör heller inte någon skillnad på prestandan. Eller? För den del av oss PC-användare som inte kräver mindre än 110% prestanda, med andra ord vi som överklockar, spelar chassit stor roll vad det gäller prestanda, indirekt. Låt oss kika närmare på vad som spelar vilken roll i chassivärlden.

Ett bra chassi

Överklockning ger värme som biprodukt. Värmen måste bort för att inte skada komponenterna. Det är här som chassit kommer in i bilden. Ur överklockssynpunkt bör ett chassi vara byggt strategiskt för att kunna föra bort värmen på bästa vis. Fläktarna skall placeras så att det blir ett jämnt flöde där en värma luften snabbt sugs ut och ersätts av ny. Det får inte uppstå turbulens så den sprider sig och istället värmer upp andra komponenter. Saker som genererar värme (överklockade eller ej) som CPU, hårddiskar och grafikkort bör kunna placeras där de får maximalt med kall-luft. Slutligen skall själva chassit själv helst vara tillverkat av ett material som snabbt leder bort värmen.

Den som läser ovanstående text kan lätt få intrycket att valet av chassi inte spelar någon roll om man inte överklockar, fel. Även om överklockare ofta ses som luttrade konsumenter finns det många faktorer utöver kylning man bör väga in vid val av ett chassi.

Den första PC jag någonsin gjorde något annat än mjukvaruuppdateringar på hade ett hemskt chassi. Funktionsmässigt var det dåligt, man var tvungen att lossa ett tiotal skruvar och lyfta av hela skyddsplåten för att komma åt hårdvaran. Tillverkaren hade inte välsignat sin skapelse med något extra utrymme att tala om, det var minst sagt bökigt att komma åt sladdar och att göra minsta förändringar. Materialet var billig plåt som man inte bemödat sig med att slipa kanterna på, minsta felmanöver resulterade i blodbad. Behöver jag ens tillägga att chassit var beigefärgat och fult som stryk?

Nåväl, det här var 1995 då sk. "case-modding" inte slagit igenom på samma vis som på senare år. Datorer var fula helt enkelt. Syftet med tillbakablicken var att ge dig ett hum om vad man bör kräva av ett modernt chassi (förutom rent kylningsmässigt).

1. Det ska vara lättarbetat. Enkelt att öppna och komma åt hårdvaran.
2. Utrymme ska inte vara något problem, varken när du arbetar i den eller när det är dags för en ev. uppgradering.
3. Det skall vara av god kvalitet. Med andra ord, plåten/plasten ska kunna ta några smällar, och du ska inte riskera att skära dig.
4. Det ska vara snyggt. Vilket är helt upp till dig. :-)

Chassit som vi ska utröna om det klarar våra önskemål heter Dragon Super Miditower och kommer från välkända tillverkaren Chieftec.

Specifikationer

Pris Ca. 1800 SEK
Storlek 473x205x522mm.
(LxBxH)
Material Aluminium och plast
Anpassad efter standard ATX
Nätaggregat 360W
5.25"-platser 4 stycken externa
3.5"-platser 6 stycken interna och 2
extern
Fläktplatser 5 stycken 80mm.

Intryck & funktioner

Första intrycket av Chieftec Dragon säger inte så mycket. När jag tog upp chassit ur förpackningen förvånades jag över hur lätt det var, det blir en ganska stor skillnad i vikt när man byter upp sig till aluminium från stål. Själva lådan, och särskilt sidoplåtarna såg därför misstänkt tunna ut. De är dock stabila och fladdrar inte så som billiga chassins plåtar har en tendens att göra.

Själva utseendet går inte att klaga på. Den är snygg, stilren och silverfärgad som det mesta är inom Hi-Fi och annan hemelektronik nuförtiden. Tyvärr skiljer den sig inte nämnvärt från resten av Chieftecs sortiment vilket gör den på gränsen till tråkig. Chieftecs chassin är populära vilket gör att det känns lite trist att satsa på något som är nästan identiskt med polarens datorlåda.

Även om ett chassi knappast räknas till den innovativa delen av hårdvarubranschen dyker det upp en del smarta lösningar då och då. Inte sällan har dessa först introducerats av uppfinningsrika hårdvarufantaster. Chieftec har på sina modeller en del smarta funktioner vi ska kika närmare på.

Ena sidan är utrustad med låsbart handtag vilket gör servicearbete smidigt. Det finns också fästen för skruvar, men de känns näst intill onödiga. Vill man går det att komplettera med sk. tumskruvar så man slipper använda verktyg. Dörren hakas också av direkt utåt så man slipper dra den hela vägen bak, ett system som t.ex. Aopen använde på sina HX-08-chassin.

Fläktarna monteras mycket smidigt i plasthållare, inga skruvar behövs. I en av de löstagbara hållarna för 3,5"-enheter finns också möjlighet att fästa en fläkt. Perfekt för varma hårddiskar. Själva hållaren är också mycket trevlig att arbeta med då man kan skruva fast hårddiskar, diskettstationer och liknande utan att behöva arbeta i lådan. Tummen upp!

För att slippa bekymra sig över om DVD-spelaren matchar färgen på lådan har Chieftec utrustat chassit med en dörr att dölja dessa bakom. Den är dessutom låsbar vilket gör att man kan hindra sina klåfingriga ungar från att trycka på reset. Nackdelen är förstås att det blir besvärligare att komma åt CD/DVD, vill man så går det att koppla loss dörren, det förstör dock helhetsintrycket av lådan.

Montering av CD/DVD-enheter sköts i likhet med diskarna inte direkt i chassit. Man skruvar istället fast skenor på enhetn och sticker sedan in den i lådan. På så vis är det enkelt att byta ut enheter samt montera dem utan att behöva plocka av bägge sidorna på chassit. Tyvärr fungerar dessa dåligt då det gäller mindre vanliga 5,25"-enheter. Min hårddiskhållare visade sig sitta väldigt löst då man plockar bort kassetten med disken. Det finns även ett mindre problem med vibrationer då enheterna inte sitter riktigt fast. Mindre kul för dig med snabba läsare.

Fler funktioner

Materialet man valt är som jag nämnde tidigare aluminium (och plast i fronten). Fördelarna med aluminium är att själva lådan blir lättare, vilket säkert både frekventa LAN-besökare och Posten tycker om. Rent kylningsmässigt både leder och avstrålar aluminium värme bättre än stål, det är dock svårt att visa med rena siffror om detta gör någon större skillnad.

Aluminium är också mjukare än vanligt stål, en faktor som är välkommen om man planerar att modifiera sitt chassi genom att göra hål för fläktar eller plexiglasfönster. Tyvärr gäller det att se upp med gängor då det är lätt att förstöra dem genom att skruva för hårt. På ett kvalitetschassi som detta märktes inte några farliga områden i form av vassa kanter. Alla kanter har slipats ner eller bockats så att man skall kunna arbeta utan risk.

Undertill är den utrustad med fyra svarta tassar som man kan fälla ut när de behövs. Inget speciellt anmärkningsvärt, de finns där vid behov.

Nätagget ligger på 360W och bär Chieftecs märkning. Det klarar utan problem det mesta man kan fylla lådan med. För vidare specifikationer se bilden nedan. Sladd och kontaktmässigt bör det inte innebära några problem. Sladdarna är långa nog för hela lådan och antalet kontakter bör räcka även för ett fullt chassi. Sex molexkontakter och två till diskettenheter.

För vidare specifikationer se bilden nedan.

Även om luckan lades till i fronten för att göra bekymret med omatchande CD/DVD-läsare mindre tog jag mig friheten att lacka dem i passande färg.

Montering & kylning

Som jag nämnde tidigare har man tagit till en del knep för att förenkla monteringen så mycket som möjligt för datorbyggare. Chassit i sig själv är stort för att vara av typen Miditower vilket bör tilltala de flesta. För en normal PC med en DVD-läsare, brännare, en eller två hårddiskar och en del annat godis bör det här täcka ens behov. Monteringen av moderkortet görs också enklare med tanke på att man kan plocka bort hållaren för 3,5"-enheter.

Kylningen kan monteras på fem olika platser (alla med plats för 80mm. fläkt). Två stycken placerade under nätaggregatet och framför processorn vilket gör det extra smidigt att få ut varmluften direkt. Två stycken fläktar kan placeras framtill, den ena framför hårddiskar för att ge dem god ventilation och den andra undertill där den tjänstgör som insug. Insuget är enligt min ringa meningen aningen för klent och motsvarar inte riktigt utblåsen.

Den sista fläkten placeras i dörren. Placeringen gör att den fungerar utmärkt som utsug för varmluften från grafikkortet och andra varma instickskort. Endast två fläktar följer med lådan, den ena i nätaggregatet och den andra i dörren. Några specifikationer går inte att finna, men jag dömde ut dem snabbt pga. den höga ljudnivån. Det är trots allt inte svårt att byta ut dem. Även om tanken med att skicka med fläktar är god ser jag hellre att jag som konsument betalar lite mindre och kan välja fläktar efter tycke och smak själv.

Det är svårt att uttala sig om någon direkt skillnad i temperatur mellan den här lådan och min gamla, en modifierad Aopen HX-08. Jag kan i alla fall slå fast, efter utbyte av mina gamla högljudda fläktar, mot tysta motsvarigheter från Papst och Zalman, att jag har en mycket tystare dator nu, utan att ha kompromissat med någon prestanda från min överklockning.

Slutsats

Underskatta inte valet av chassi! även om det känns roligare att lägga de där extra hundralapparna på mer minne eller kraftigare CPU lär du nog ångra dig om du väljer ett chassi modell budget. Chassit kommer du, precis som skärmen, antagligen ha kvar flera år efter det att du bytt processor och andra delar. Investera klokt, tänk hellre efter en gång för mycket.

Chieftec Dragon MidiTower är något av en svärmorsdröm när det gäller chassin. Snäll och enkel att arbeta med, smarta lösningar, lätt att lyfta på, gott utrymme och riktigt stilig. Tyvärr är den inte speciellt unik till sitt utseende, den som vill ha något mer exotiskt får fortsätta att söka eller "modda".

Skulle jag rekommendera ett chassi till en nyfrälst datorbyggare skulle jag definitvit ha den här i tankarna. även om priset kan anses vara högt vid första anblicken får man en kvalitetsprodukt i alumininum komplett med nätaggregat. Komplettera gärna med tumskruvar och tystare fläktar.

Fördelar Nackdelar
Lättarbetat Stoppar vibrationer dåligt
Funktionsrikt Högljudda fläktar medföljer
Kvalitetsprodukt Ingen löstagbar moderkortsplåt
Stilrent .
Låg vikt .

02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se