Coolermaster IHC-L71

Inledning
Specifikationer
Kylflänsen
Kylförmåga
Sammanfattning
Slutsats


Tack till Coolermaster som bistod med produkten för recension.


24/9-02 | Axman | axman@64bits.se

Inledning

Coolermaster, ett namn som har dominerat ett bra tag när det gäller standardkylflänsar här i Sverige. Innan överklockning blev så spritt som det är nu så kan man med råge säga att de var utan konkurrens. Jag drar mig till minnes hur jag vandrade runt till nio butiker här i Göteborg men till slut var tvungen att köpa en standardfläkt av märket Coolermaster. Något annat som Coolermaster på senare tid gjort sig kända för är chassin. Dyra, tillverkade i aluminium, hög kvalité och, glömde jag säga dyra?

I takt med varmare processorer och det växande intresset för överklockning har Coolermaster rubbats aningen från sin position. Det räcker inte längre med mediokra aluminiumkylflänsar, en fläkt som har aningen för hög ljudnivå och ett lågt pris längre. Det måste till lite extra. Bland annat så är koppar nästan ett måste numera, därefter kommer valet mellan hög prestanda eller låg ljudvolym. Något som förhoppningsvis går att kombinera eller i vart fall anpassa fläkten efter behov. Här passar IHC-L71 in. För det första så kommer den i två varianter. En med en fläkt som snurrar på i stillsamma 2500 rpm, och dels med en fläkt som vildsint flyttar luft i 6000 rpm. Det är bara namnet som skiljer modellerna åt, H71 är den högljudda modellen och L71 är den betydligt tystare modellen som vi skall testa idag.

Specifikationer

Specifikationerna för kylfläns och fläkt är följande.

 • Fan Dimension 70 x 70 x 25 mm
 • Rated Speed 2500 RPM
 • Air Flow 20.5 CFM
 • Rated Voltage 12 VDC
 • Heat Sink Dimension 83 x 70 x 50 mm
 • Rca ( /W) = 0.4 (FC - PGA2)
 • För s478 (P4)

  Med i lådan medföljer standard-kylpasta.

  Tyvärr så har vi inte kunnat hitta specifikationerna på hur mycket fläkten låter.

  Kylflänsen

  Till att börja med så noterar vi att kylflänsen ger ett intryck av kvalité. Kylflänsen är tillverkad helt i koppar, har två så kallade heatpipes, har galler över fläkten samt har två spännen för att spänna fast kylflänsen.

  Sidorna på kylflänsen är borstade vilket ger en matt och lite mer beständig yta. Koppar brukar ha en tendens till att ärja och få fläckar vid hanteringen men i detta fallet så blir det inget sådant. Detta hjälper mycket för intrycket av kvalité som man får av flänsen.

  Spännena som håller kylflänsen är de bästa jag har sett hittills, i vart fall när det gäller möjligheten att ta av kylflänsen efter monteringen. Eftersom de är ledade så kan det bli lite slingrigt att få dem att sitta men med det rätta handlaget så är det ingen match. Den enda kylflänsen jag testat som är lättare att montera är Intels orginalkylare. Dock så är IHC-L71 busenkel att få av igen vilket är något man definitivt inte kan säga om Intel-original.

  Fläkten som sitter på är tämligen lågvarvig och har en behaglig ljudnivå. Den är inte helt tyst men det är långt ifrån störande. Det låga varvtalet gör dessutom att själva ljudet är mer uthärdligt än från högvarviga fläktar. Fläkten är specificerad för 2500RPM +-10%. I vårt fall så arbetade den strax över 2700 rpm vilket är precis på gränsen för vad den max skall få snurra. För de som vet hur mycket Intels orginalfläkt låter så kan vi säga att IHC-L71 har en märkbart lägre ljudnivå vilket är ett gott betyg då orginalfläkten bara snurrar aningen snabbare. Fläkten skyddas av ett galler, något som man tycker borde vara standard i dessa dagar då en sladd i fläkten kan vara förödande i vissa system.

  Heatpipes är något som främst Coolermaster pysslar med, vi har tidigare testat några kylflänsar med så kallade heatpipes men vi har inte hitills kunnat bli helt på det klara med hur bra de fungerar. Inte heller lär vi bli klarare i det hela efter detta test men en sak är säker, det är en hyfsad innovativ lösning i dessa sammanhang och vi ser det som en åtminstone kul lösning. Heatpipes är inte som man kan tro solida kopparstänger utan rör delvis fyllda med vätska. Tanken är att vätskan skall förångas inne i rören och stiga uppåt mot svalare delar av kylflänsen där de återgår till flytande form då de kyls ned och rinner ned till bottnen igen.
  Återigen så frågar vi oss hur bra detta fungerar, är det tänkt att det skall fungera som bäst när kylflänsen står upp eller ligger? Gissningsvis så är det bäst när den ligger ned men det är sällan så är fallet numera.

  Till sist så noterar vi det kraftiga skydd man har på bottnen av kylflänsen som man har för att skydda den mot repor och annan åverkan. Det är en rejäl röd tejpbit med lim på ena sidan och den fyller sin funktion väl. Faktiskt alldeles för väl, när man tar bort tejpen så stannar limmet och papperslagret emellan kvar vilket skapar en minst sagt dum situation. Man får sitta och skrapa bort tejp och pappersrester från bottnen vilket kan resultera i såväl repor som rester vilka försämrar kylförmågan. En bra idé men tyvärr för bra utfört. Vi låter bilderna tala för sig själva.

  Kylförmåga

  Så utfördes testet:

  Testsystem:
  Epox 4G4A+
  P4 2.26 @ original vcore
  300W Nätaggregat
  Miditower med ena sidan öppen

  Motherboard Monitor 5 användes för att läs av tempraturen via den inbyggda dioden i P4-processorn.
  CPUburn användes för att belasta processorn.

  Alla mätvärden togs när de stabiliserat sig. Silverpasta användes istället för den medföljande pastan.

  Vi jämför IHC-L71 med Intels orginalkylare. Faktum är att Intel-original är fenomenalt bra för att vara en medföljande kylfläns. Det är en mycket stor aluminiumfläns försedd men en lågvarvig fläkt och den gör sannerligen sitt jobb väl och det till en behaglig ljudnivå. Faktiskt så väl att många av de P4-kylflänsarna man kan köpa i butik är sämre. En liten notis är att Intel-original är hela en cm bredare än vad IHC-L71 är.

  Vi börjar med temperaturen i viloläge. Alltså när processorn ej utför något nämnvärt arbete utan man är inne i Windows utan några aktiva program.

  Skillnaden är inte stor, Coolermaster IHC-L71 vinner med endast en grad vid inaktivitet. Vi går vidare till testerna under belastning.

  Även under belastning så är skillnaden mycket liten. Endast en ynka grad skiljer dem åt.

  Sammanfattning

  Prestandamässigt är inte skillnaden stor mellan dessa två kylflänsar. Intels kylare är enkel och effektiv, Coolermasters är snygg, lätt att hantera och lika effektiv som Intels. En grad i tempskillnad är inget att tala om även om det naturligtvis ger en viss fördel till Coolermaster. Särskilt undrar vi om inte den parad med en kraftig fläkt kan göra underverk. Det som imponerar är tre saker: aningen bättre kylning, lägre ljudnivå samt att den är lätt att montera men framför allt lätt att ta av. Hela kylflänsen ger ett intryck av kvalité sett till hur den ser ut och hur den presterar. Den enda egentliga nackdelen rent praktiskt är skyddsplasten som satt undertill. Det är frustrerande att se den någorlunda blanka ytan bli nedkladdad av limrester medan man sitter och plockar bort millimeter för millimeter av lim och papper.

  Slutsats

  Kan vi då rekommendera kylflänsen? Ja, vi tvekar inte på att säga att den är mycket bra. Den kanske inte passar i alla system om man vill överklocka rejält eftersom den är riktad till de som vill ha en riktigt tyst dator. Men trots det så hänger den med en bra bit även på det området.

  I de fall där man inte har fått med någon kylfläns när man har köpt sin P4 eller kanske har en högljudd fläkt i ens färdiga paket så är IHC-L71 ett utmärkt val. De lite drygt 450:- som man får lägga på den är tämligen väl spenderade. I vart fall så är det inte hutlöst dyrt med tanke på att man får en stor, tyst och högkvalitativ kylfläns. Det finns betydligt billigare alternativ och de ger definitivt mer per krona, det är upp till köparen att bestämma om det är värt den lägre ljudnivån.

  Det finns dock ett fall där man definitivt inte tjänar på att byta till IHC-L71 och det är när man redan har Intels tysta orginalkylning. Att betala så pass mycket för aningen lägre ljudnivå och en grad lägre temp är definitivt att kasta pengarna i sjön.

  Kort sagt, IHC-L71 håller hög kvalité för ett rimligt pris.

  Fördelar Nackdelar
  Bra kvalité Priset
  Tyst Tejpen på undersidan
  Bra spännen  
  Hyfsad prestanda  
  Kylpasta medföljer  
  Fläktgaller  
  24/9-02 | Axman | axman@64bits.se