Creative Inspire Digital 2800

Inledning
Kvalité
Leverans
Designen satelliterna
Designen basen
Sladdar och tillbehör
Volymkontrollen
Anslutningar
Ljudet
Sammanfattning


Tack till Creative som bistod med produkterna för recension.


31/9-02 | Axman | axman@64bits.se

Inledning

För ett och ett halvt år sedan så testade vi ett par av Creatives ljudpaket, nu är det dags igen och vi tar det nu i två etapper. Vi börjar med tre 2.1 system. Alltså system med två högtalare för vanligt stereoljud samt en subwoofer, det vill säga en bashögtalare. De flesta har inte plats för eller behov av fler högtalare än detta och därför väljer vi att börja med dessa system. Under hösten så kommer vi även att ta oss en titt på de kraftfullare systemen från Creative.

De system vi skall titta på är tre paket ur Creatives rykande färska Inspire-serie. Vi börjar med det dyraste och kraftfullaste av de tre. Nämligen Creative Inspire 2.1 Digital 2800.


Kvalité

Drar vi oss till minnes hur de paket vi tidigare testat var så är det lite blandade känslor, de var tämligen bra paket. Ljudet var bra men klarade inte alls av höga volymer. Basen fick missljud och satelliterna hade problem med att hålla samma volym över hela registret. Det märkes särskilt i de billigare paketen med fyra satelliter.
Det vi undrar över nu är huruvida detta problem kvarstår eller om det är justerat till det bättre. Efter att ha pratat med Creative så säger de att man har satsat extra på ljudet och designen jämfört med tidigare. Inspire-serien är tillverkad med extra hänsyn till ljudet jämfört med de gamla Cambridge SoundWorks. Om detta stämmer eller ej skall vi försöka ta reda på.

Leverans

Creative packar sina system väldigt bra. Allt ligger väl packar så att det inte kan röra sig i lådan. Det är faktiskt så väl packat att man nästan har lite problem med att få ur sakerna. När man väl fått upp sakerna ur lådan så ser man att allt är prydligt inslaget i små plastpåsar. Allt ligger så väl skyddat att det inte kan repas eller skava mot varannat.

Det som ligger i lådan är:

Specifikationer

Designen satelliterna

Att genomföra tester av ljud är något som vi på 64bits får sköta genom att lyssna och testa. Alltså har vi svårt för att visa siffror. Ljud är dessutom något som alla har lite olika smak för. Vissa föredrar bas, andra föredrar diskant eller kanske rent utav vill att man skall känna vibrationerna i hela rummet. De vi kan göra är att ge vår åsikt samt att presentera lite bilder på hur paketet ser ut. Högtalare är inte bara ljud, de skall även gå att placera i rummet.

Tidigare paket från Creative innehöll satelliter i form av små kuber och de nya högtalarna är tämligen lika. Även om den del har ändrats. Man har lagt ned lite mer tid på att få en bra form, de ser onekligen mindre trista ut än förut. Mycket av intrycket beror på att de är svarta och inte vita/beige som så många högtalare är. De främsta skillnaderna rent praktiskt är att högtalarna är smalare baktill och att foten har förbättrats ganska mycket. Kort sagt så är de stilrenare och mer designade än innan. De är inte mästerverk men jag tror att de har det mesta man kan kräva av en liten kub i design. Foten är väldigt enkel och ser bra ut när man tittar på högtalaren. Främsta fördelen är dock ändå att den gör att högtalaren står stadigt samt att den inte sprider vibrationer till underlaget. Fästen för väggmontering finns, frågan är dock hur bra det blir.

Tack vare att de är smalare baktill är de faktiskt lite lättare att placera och vinkla i rummet än vad de tidigare helt kubiska modellerna var.

Designen basen

Basen är en så gott som helt kubisk låda med ett bashål på vänstersidan och tyg på framsidan. Den innehåller all ektronik så som förstärkare och digital/analoga ingångar. Den är tillverkad i trä och är som satelliterna helt målad i svart. I övrigt är det inte mycket att säga, i praktiken blir den en svart låda med en massa sladdar på baksidan.

Sladdar och tillbehör

Man får med alla de sladdar man behöver, adapter för den analoga utgången, nätadapter med mera. Kabellängderna är lagom för de flesta även om man får planera lite hur man skall ställa högtalarna. Att ha högtalarna på skrivbordet och basen under skrivbordet fungerar utmärkt, men vill man flytta basen en bit från sig eller kanske ha högtalarna uppe på väggen så börjar det bli lite väl ont om sladd.

Nätadaptern har bra längder på kablarna, det är inte så att den är kort på ena sidan och lång på andra utan det finns kabel nog för att få själva adaptern där man vill.

Som tidigare nämnt så är kablarna anpassade för att ha systemet i närheten av ljudkällan.

Volymkontrollen

Volymkontrollen är helt klart mycket trevligare än i tidigare paket då man numera även kan justera basen. Det är enkelt att ändra volymen och man får ett bra gensvar när man ändrar volym. Dock så känns den väldigt plastig och lätt. Faktiskt så lätt att kabeln lätt drar iväg med själv kontrollen om man inte gör fast kontrollen på något sätt, exempelvis med de två dubbelhäftande "kuddar" som medföljer. Det skulle dock ha varit en fördel om det fanns något alternativ annat än att låta kontrollen ligga och skräpa eller sitta fast utan att man kan flytta den.

I övrigt skulle det ha varit bra om man lättare kunde hitta "rätt" läge på volymen. Nu stänger man av/sätter på högtalarna genom att sänka volymen till noll(eller snarare ett steg under noll) vilket gör att man alltid får leta upp det "optimala" läget igen.

Kort sagt så fungerar volymkontrollen utmärkt, men det känns som att man kunde göra mycket mer. Kanske ha en liten låda med en display där ,man ser volymen och en fjärrkontroll istället?

Anslutningar

Det finns ett flertal anslutningar på baksidan av baslådan och här är en av fördelarna med "Digital". Nämligen att paketet är flexibelt. Det finns en ingång för digital ljudkälla samt två för analoga ljudkällor. Detta betyder att man inte bara kan ansluta datorn, utan även sin konsol, tv eller kanske bärbara CD utan att behöva krångla. För det mesta så är detta naturligtvis en funktion som inte är särskilt nödvändig men den är definitivt "bra att ha".

Ljudet

Testet genomfördes på ett P4-system med ett i850-moderkort.
Digital 2800 testades både med ett Live! Value och ett Soundblaster Audigy.

Då kommer vi till det svåraste, att avgöra om dessa högtalare är värda att köpa eller ej. Jag vill börja med att nämna lite om vad jag utgår ifrån när jag provlyssnar högtalarna.

En fin stereo kan utan problem prestera bättre än de flesta "multimediahögtalare", men det är orättvist att jämföra dessa eftersom de är avsedda för helt olika saker. När jag testar högtalarsystem utgår jag ifrån hur bra de presterar tillsammans med den sak de faktiskt ska användas med, nämligen en PC. En viktig faktor i bedömningen av högtalarsystem för PCs är att de inte bör ta för mycket utrymme i anspråk.

Jag skall försöka ge en klar bild över hur ljudet är, och även vad för ljud det är. Ha dock i åtanke att alla har olika smak gällande ljud.

Ljudet har testats genom att mycket slitsamt se på film, lyssna på musik och att spela diverse spel.

Vad är det för ljud?
Man måste börja beskriva ljudet någonstans och vi kan börja med att säga att det är bra mycket bättre än i de gamla systemen enligt min mening. Det gäller såväl ljudkvalité som ljudnivå.

Ljudet i de nya Inspire 2800 kan nog beskrivas som ganska så neutralt med lite extra betoning på mellanregister och diskant. Basen är inte särskilt dominant utan det är ett tydligt och klart ljud som levereras. För att vara ärligt så gillade inte mina öron alls det till en början men det var helt klart en vanesak. Jämfört med mitt vanliga ljudsystem så var det betydligt klarare ljud. I filmer så var det betydligt enklare att höra vad som sades. Kanske en bra sak i dessa tider där talet i filmer har en tendens att drunkna i alla andra ljud.

Enligt Creative har man satsat betydligt mer på ljudkvalitén i dessa nya paket och det stämmer faktiskt. Jämfört med många andra datorhögtalare så är det bra kvalité. Samtidigt så bör man tänka på att ljudet kanske inte riktigt lämpar sig för den som vill lyssna på techno med en bas som får grannarna tre kvarter bort att tro det är en jordbävning. Basen finns och är relativt bra, men den dominerar inte särskilt.

En väldigt stor skillnad nu jämfört med tidigare är att man faktiskt kan höja volymen. Ja, det kunde man naturligtvis tidigare med men i de gamla paketen så blev ljudbilden ganska så förvrängd utan att man behövde höja volymen särskilt mycket. Nu så har basen lite svårt att hänga med lika långt som satelliterna men framför allt så kan man höja till en volym som är näst intill obehaglig innan det börjar låta illa från diskanterna. Det betyder visserligen inte att det är högtalare som man plockar fram på en fest och dansar till, men de klarar definitivt av att man höjer om man vill ha lite extra volym.

För att sammanfatta ljudet så vill jag säga att det är överraskande bra ljud man får ur dessa högtalare. Det är kanske inte något som får rummet att vibrera när en Star Destroyer i Star Wars passerar men det är ganska så nära i vart fall. Ljudet är tydligt och bra, sett till storlek och ändamål så imponerar paketet på mig.

Sammanfattning

Inspire 2800 går loss på cirka 1300-1500:- och det får man nog anse vara ganska så häftigt för ett system med 2 satelliter och 1 bas. Man kan få system med 4 satelliter för samma kostnad utan att leta allt för mycket. Frågan är då vad man skall prioritera, flera högtalare eller bra ljud (inte för att billiga system måste vara dåliga)?

För min del så är ljudet en av de absolut viktigaste delarna av en dator. Men det är naturligtvis efter vilket behov man har men högtalarna är något man bör lägga lite extra på. De kommer förmodligen att överleva det mesta i datorn om man köper bra från början. Vad man kanske bör ta en funderare över är om man vill ha ett hemmabiosystem eller kanske ett bra system med bara högtalare fram.

Är då Inspire 2800 värda att lägga pengarna på? Ja det beror på, man kan få system med 5.1 som är hyfsat mycket billigare men då får man även tänka på att man offrar kvalité och volym. Vill man ha ett bra och flexibelt 2.1-system så är Inspire 2800 definitivt ett bra val som vi helt klart kan rekommendera. 1500:- är aningen magstarkt men det går att motivera.

Creative Inspire 2800 Digital får tummen upp av mig med en viss reservation för priset.


Fördelar Nackdelar
Snygga och diskreta Aningen svag bas
Klart och bra ljud Aningen dyrt
Klarar hyfsad volym  31/9-02 | Axman | axman@64bits.se