DFI PRO875 Lanparty

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.


19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

Intel har nyss lanserat ett nytt moderkortschipsetet, Intel 875P. Det är en hel del nyheter kring detta chipsetet, bland annat stöd för Dual Channel DDR400, 1 Gbit LAN, stöd för processorer med en busshastighet på 800 MHz, Serial ATA och mycket mera. DFI nöjde sig dock inte med att lansera ett kort med enbart dessa nyheter, de har själva inkluderat en mängd mer eller mindre användbara funktioner för att få sitt eget moderkort att stå ut i mängden.

Något annat speciellt med detta moderkort är LAN-temat som går rakt igenom hela produkten. Moderkortet är alltså avsett för personer som gillar LAN och ofta går på dem. Som exempel på detta kan nämnas att man får med en bärsele, och att vissa delar på moderkortet är UV-känsliga.

Skall man springa till affären och köpa ett nytt moderkort med en gång eller är skillnaden inte så enorm mot de till synes blekare 845PE-moderkorten?

Specifikationer

DFI PRO875 Lanparty bygger runt ett nytt chipsetet vilket gör att det innehåller en del trevliga funktioner och egenskaper. Här under kommer först en lista med detta moderkorts specifikationer.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Willamette/Northwood, med 400-, 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 875P.
Revisionsnummer A.
BIOS-version 875D3509.BIN
PCI-platser 5 stycken, PCI 2.2-kompatibla.
AGP-platsen AGP 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Ljud 6-kanalsljud (Intel ICH5R, sydbryggan, AC97).
Nätverk Intel 82547EI Gigabit LAN CSA , 10/100/1000 Mbit.
RAID 2-kanals ATA133-RAID-kanal, HighPoint 372N RAID (0, 1, 0+1 och 1.5).
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, klara RAID 0 (Intel ICH5R, sydbryggan).
Övrigt Klarar HyperThreading Technology, UV-känsliga komponenter.

Som redan nämnt är detta moderkort utrustat med helt nya syd- och nordbryggor. Dessa är Intel 875P och ICHR5. Båda dessa chip innehåller en mängd nyheter vilket ni säkerligen har lagt märke till ovan. Den största skillnaden är officiellt stöd för processorer med en busshastighet på 800 MHz och stöd för Dual Channel DDR400. Detta gör att minnesprestandan teoretiskt kan öka med 100 % mot Single Channel DDR400. Dual Channel innebär alltså att det finns två minneskanaler på moderkortet. Detta gör att man måste ha två likadana minnesmoduler för att kunna dra nytta av detta. Andra nyheter är inbyggt stöd för SATA, man behöver alltså inte längre integrera extra chip på moderkortet för att kunna få sådana kontakter för nu finns det inbyggt direkt i sydbryggan. Ytterligare en nyhet är det inbyggda nätverkskortet på hela 1 Gbit. Detta nätverkskort är också kopplat direkt till nordbryggan på moderkortet vilket gör att signalerna slipper ta upp värdefull bandbredd på PCI-bussen genom sydbryggan som annars är den vanliga vägen för nätverkstrafik från inbyggda nätverkskort. AGP 8X är också en nyhet men denna är inte lika efterlängtad eftersom skillnaden mot föregående AGP 4X-standard är minimal och knappt mätbar. Allt detta gör att moderkortet känns mer framtidssäkert eftersom det innehåller såpass många nya funktioner.

RAID 1.5 är för tillfället något exklusivt för DFI, det är idag enbart de som officiellt tillhandahåller denna RAID-form till sina moderkort. RAID 1.5 är enligt DFI själva en blandning av RAID 0 och RAID 1 fast man skall enbart behöva ha två hårddiskar för att kunna använda det, alltså RAID 0+1 fast man behöver inte ha fyra stycken hårddiskar som brukligt. Hur detta fungerar rent praktiskt är det dock svårt att tolka. På grund av att vi inte fått någon konkret information från DFI tvingas vi själva försöka tolka hur RAID 1.5 fungerar och här kommer våran gissning. Vi antar att samma information sparas på båda hårddiskarna som man använder, man speglar alltså informationen. Detta medför att säkerheten ökar eftersom exakt samma information sparas på de båda hårddiskarna. Detta är dock vanlig RAID 1. Vad som sedan sker är att informationen delas upp på de båda hårddiskarna, så kallad striping, alltså RAID 0. Detta ökar i detta fall läsprestandan eftersom varannan "fil" kan läsas från den ena hårddisken och de andra "filerna" från den andra. Det man förlorar på detta är dock att ens totala hårddiskkapacitet halveras. Använder man sig av två stycken 80 GB diskar kan man enbart nyttja 80 GB av dessa 160 GB.

Tyvärr saknar jag en hel del funktioner på detta moderkort. Den största missen är enligt mig avsaknanden av firewire-portar. Idag börjar det komma en hel del externa tillbehör som använder sig av denna kontakt. Därför är det enligt mig synd att DFI valt att inte inkludera sådana. Något annat som också saknas men som är en funktion jag önskar är dubbla BIOS-kretsar. Dessa gör att om man misslyckas med en omprogrammering av BIOS har man alltid en BIOS-krets som man kan starta datorn med. Idag skickas allt fler moderkort ut med en sådan funktion och jag tycker det rent ut sagt är dåligt att DFI valt att inte göra så.

Paketets innehåll

När man först får hem lådan blir man riktigt chockad, lådan är enorm i jämförelse med de som moderkort vanligtvis levereras i. Min första tanke var helt enkelt att det var mycket luft i lådan, antingen för att försöka få moderkortet att stå ut i mängden eller för att göra förpackningen säkrare emot postsystemets inte alltid allt för varsamma hantering. Men när man öppnar lådan ser man att det inte alls är speciellt mycket luft i lådan, snarare tvärt om. Inuti den stora lådan återfinns inte mindre än fem mindre lådor och en del där moderkortet självt ligger. Inuti dessa fem mindre lådor tämligen dräller det ut accessoarer av diverse slag. När man efter ett bra tag lyckats öppna alla lådor och letat igenom alla skrymslen och vrår har man hela golvet fullt och vet knappt var man skall ta vägen. Man undrar om det är tillbehör med ett medföljande moderkort eller tvärt om man har köpt, och det är inte helt lätt att komma fram till vilket.

Här nere kommer en inte allt för kort lista med allt som återfinns inuti alla lådorna.

Som ni ser är det inte lite som gömmer sig inuti lådan och ibland undrar man vad man skall ha allt till. Något som dock är ganska lätt att komma underfund med är att alla dessa tillbehör nästan garanterat drar upp priset på moderkortet, och det rejält. Detta ställer jag mig relativt frågande till, framförallt med tanke på att mycket av det som medföljer verkar vara av ganska dålig kvalité. Då tänker jag främst på FrontX-produkten som känns riktigt plastig. Dessutom känns bärselen ganska oanvändbar. Men med tanke på att detta moderkort tydligen är riktigt till personer som ofta går på LAN är det antagligen ett välkommet tillbehör.

Något som jag dock saknar bland denna mängd av tillbehör är en SATA-adapter. En sådan används för att kunna använda äldre hårddiskar utan SATA-standarden på en SATA-kontakt. Detta är fördelaktigt eftersom processorbelastningen blir lägre än om man kopplar in hårddisken till det vanliga IDE-uttaget och dessutom slipper man de klumpiga IDE-kontakterna vilket i sig är en enorm fördel. En annan sak som jag tycker DFI borde valt att skicka med är en bakpanel med extra USB-uttag. Detta eftersom det som standard enbart sitter fyra stycken sådana på moderkortet. Vissa moderkort har idag hela sex stycken sådana uttag bak på moderkortet och trots detta skickar de med en bakplåt med extra USB-uttag. Jag själv fick sätta in ett PCI-kort med extra USB-uttag för att kunna koppla in alla tillbehör vilket känns lite trist att göra.

Layout

Det första man märker när man tar upp moderkortet ur dess låda är alla orangefärgade delar på moderkortet. Efter lite läsande i manualen ser man att dessa delar inte bara ser otroligt snygga ut i dagsljus utan de blir ännu mer spektakulära i UV-ljus där de börjar glöda. Med andra ord är detta moderkort gjort för en datorlåda med fönster i sidan. Själva PCB:n är svart till färgen vilket för en bara kontrast mot de UV-känsliga orange delarna.

Alla komponenterna känns genomtänkt utplacerade på kortet med ett fåtal undantag. Det mest osedvanliga placeringen är processorsocketen som är vriden 90 grader mot vad som annars är normalt. Vad detta är bra för vet jag inte riktigt men jag antar att det beror på att det annars skulle ha blivit mycket lite plats kvar på PCB:n i toppen på moderkortet. Anledningen till detta är att nordbryggan är vriden 45 grader och därför tar upp större plats i det vertikala ledet. Att vrida nordbryggan är fördelaktigt eftersom ledningarna i moderkortet inte behöver vara lika långa för att nå fram till minnesplatserna, processorn, AGP-porten och så vidare. Det blir helt enkelt närmare till de vitala delarna på moderkortet. I övrigt ser layouten på detta moderkort ut som i princip alla andra med ett undantag, de rundade kanterna. Dessa gör att risken för fraktskador minskar eftersom det inte finns några vassa kanter som kan ta skada.

Uppe till höger på moderkortet återfinns som brukligt minnesplatserna. Dessa är som redan nämnts fyra till antalet, två till varje kanal. Minnesplatserna är också placerade på ett sådant sätt att man kan ta ut och sätta dit minnesmodulerna utan att ta bort AGP-kortet. Till vänster om dessa sitter ATX12V-kontakten, här sitter den relativt bra. Den sitter alltså nära processorn så att strömmen inte behöver fördas över en stor yta och ganska nära kanten så man slipper dra sladden över till exempel processorn och på så sätt hindra luftflödet. Till höger om minnesplatserna hittar man ATX-kontakten och de två IDE-kontakterna. De är alla tre placerade på ett mycket bra ställe. Detta eftersom de ofta stora kablarna som går hit inte behöver dras några längre sträckor för att nå fram och då inte hindra luftflödet märkbart. Alla dessa kontakter som är placerade uppe till höger är i princip perfekt placerade ur kylningssynpunkt.

Nere till höger sitter det som vanligt en mängd kontakter och chip. Längst ner till höger sitter två IDE-kanaler som är kopplade till RAID-chipet som är beläget lite åt vänster. Ovanför dessa sitter floppy-kontakten som sitter så långt ut till vänster på kortet som möjligt. Denna placeringen är inte speciellt bra om man har diskettstationen långt upp i lådan, men idag när diskettstationen är på väg att fasas ut kanske detta inte är något större problem. Till vänster om floppy-kontakten sitter BIOS-chipet och batteriet som ger ström till CMOS när datorn är avstängd. Precis bredvid dessa sitter två SATA-kontakter. Lite längre upp på kortet hittar man den inbyggda PC-speakern och två underliga knappar. Dessa två knappar är dock mycket användbara, det är nämligen inbyggda power- och resetknappar. Denna funktion finns idag bara på ett fåtal moderkort på marknaden men personligen tycker jag detta bör bli standard. Här nere på moderkortet är också sydbryggan belägen vilket den i princip alltid är, ingen överraskning här alltså. Till höger om allt det här är naturligtvis PCI-platserna och de är fem till antalet. De bör alltså räcka till för de flesta ändamålen.

Nordbryggan på detta moderkort har bara en stor kylfläns på sig, alltså ingen fläkt. Detta har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att man får en rörlig del mindre i datorn, man minskar alltså risken att något går sönder. Och eftersom man har en mindre sak som snurrar minskar också ljudnivån. Nackdelen är dock att nordbryggan inte blir kyld lika bra. Detta skulle också visa sig vara ett problem med detta moderkort.

De olika fläktkontakterna på moderkortet är placerade mycket illa. Det finns totalt enbart tre stycken, varav bara en placerad på den övre halvan av moderkortet. Den ena är placerade precis bredvid processorsocketen, den andra i moderkortets främre del, i höjd med AGP-porten och den tredje och sista sitter allra längst ner på moderkortet. Detta ställde till problem för mig eftersom jag har två fläktar i toppen av lådan. En av dem var naturligtvis placerade på kylflänsen som satt på processorn och den andra satt bak i lådan för att suga ut luft. Detta gick dock att lösa med en y-kabel, men detta medförde att man inte kunde kontrollera hur snabbt de olika fläktarna snurrade, vilket jag vill göra. Då återstod bara att dra en lång kabel från fläkten som satt på processorns kylfläns och ner till den fläktkontakt som var belägen i moderkortets front. Inte den mest optimala lösningen med andra ord, men det fungerade. Personligen hade jag helst velat ha en fläktkontakt placerad även i moderkortets över kant, detta hade löst problemet med att behöva dra långa fläktkablar.

Runt processorsocketen finns det en mängd med saker. På nordsidan är det en hel rad med kondensatorer, åt höger sitter ATX12V-kontakten och en fläktkontakt och till syd återfinns nordbryggan relativt nära. Men det är gott om plats kvar runt processorsocketen för att få plats med en stor kylare. Vi hade inga som helst problem med att montera på en Alpha PAL8942T som är en av de större kylarna på marknaden idag.

Kontakterna bak på moderkortet finns det inget speciellt att anmärka på. Dock skulle jag personligen se fler USB-portar istället för COM- och LPT-porten. Detta eftersom de tillbehör som använder de nämnda portarna sakta börjar försvinna från marknaden och ersätts av produkter som använder sig av USB-standarden.

BIOS

DFI PRO875 Lanparty använder sig av ett BIOS från Phoenix och utseendet på det är standard, inge överraskningar där alltså. Enda skillnaden är ”Genie BIOS” som enligt DFI skall var perfekt för att optimera systemet och att överklocka det. Men som vanligt så är det inget speciellt med det, utan därinne kan man ändra busshastigheten, spänningen till processorn och minnet och liknande.

En av de viktigaste delarna av BIOS är den del som kallas ”PC Health Status”. Här kan man kolla ens dators ”hälsa” genom att se hur snabbt de olika fläktarna snurrar, hur de olika spänningarna till datorns olika delar är och slutligen även se hur varm processorn och dylikt är. I denna del av BIOS kan man relativt lätt se om något är fel och behöver åtgärdas.

I övrigt är det mesta i BIOS mycket standardmässigt. Har man tidigare använt sig av ett moderkort med BIOS från Phoenix bör man heller inte ha några problem att använda det här BIOS.

Man kan naturligtvis stänga av vissa portar i BIOS, man kan ändra inställningarna till minnet och göra en hel hög med olika inställningar till olika enheter på moderkortet. Alltså inget revolutionerande i detta BIOS, heller.

Överklockning

Överklockningsmöjligheterna är både goda och mindre goda på detta moderkort, det beror helt och hållet på vilken busshastighet ens processorn använder sig av. Detta eftersom möjligheten att ändra systembussens hastighet varierar beroende på processorns busshastighet. Använder man sig av processor med busshastigheten 400 MHz QDR kan man enbart ändra systembussen mellan 100 MHz och 133 MHz vilket enligt mig är alldeles för lite. Sätter man i en 533 MHz kompatibel processor kan man ändra mellan 133 MHz och 200 MHz. Från början när jag fick kortet gick det enbart att ändra mellan 133 MHz och 165 MHz men efter att en utvecklings-BIOS skickades kunde man ändra systembussen ända upp till 200 MHz. Chanser finns alltså att en framtida BIOS-uppdatering kommer att göra att man kan ändra systembussen högre än 133 MHz om man använder sig av en 400 MHz kompatibel processor. Använder man sig dock av den nya sortens processorer från Intel som har en busshastighet på 800 MHz kan man ändra systembussen mellan 200 MHz (standard) och 300 MHz, alltså klart tillräckligt. Men jag tycker det är riktigt dåligt att DFI skickar ut ett moderkort med en icke färdigutvecklat BIOS. Jag anser att när man får produkten hemskickad så skall den fungera, och man skall inte behöva byta drivrutiner, uppdatera BIOS och dylikt för att få det att fungera tillfredställande.

Spänningen till processorn kan man höja ganska mycket, ända upp till 1,875 volt. Men konstigt nog kan man inte sänka spänningen till processorn. Detta kan vara bra om man till exempel vill underklocka sin processor för att få den svalare och genom detta kan använda sig av kylning som inte avger lika mycket ljud. Dock är det lite sämre med spänningsändringen till minnet, här kan man bara höja till 2,7 volt. Personligen tycker jag att 2,8 eller till och med 2,9 volt skulle vara önskvärt. Framförallt med tanke på att en del minnesmoduler som säljs idag kräver 2,8 volt för att fungera i den hastighet som utlovas.

En annan mycket användbar funktion på detta moderkort och alla andra moderkort baserade på Intel 857P-chipsetet för den delen, är att man kan köra minnet i en lägre hastighet än processorns systembuss. Detta kan man genom att aktivera antingen 3:2- eller 5:4-dividern. Detta gör att man till exempel kan köra processorns systembuss i 300 MHz men trots detta hålla minnet till sin originalhastighet på 200 MHz (om man använder sig av DDR400 minnen), detta genom att använda 3:2-dividern (300/3 = 200).

Hur var då moderkortet att överklocka med? Tyvärr måste jag erkänna att det var en riktig besvikelse. Jag använde mig av två stycken TwinMos PC3200 256 MB-minnen och en Intel Pentium 4-processor på 2400 MHz och en busshastighet på 800 MHz. Standardsystembussen på denna processor är som redan nämnts 200 MHz. Vi kunde tyvärr inte få upp denna processor i mer än 231 * 12 MHz, alltså runt 2750 MHz helt stabilt. Vid denna hastighet blev flänsen som satt på nordbryggan riktigt varm, och faktum är att jag brände mig rejält när jag satte tummen emot den för att se hur varm den var. Därför satte vi en 80 mm-fläkt som blåste rakt på nordbryggan för att få den svalare. Detta gjorde att vi kunde överklocka en bit till, vi kom upp i en systembuss på 250 MHz (3000 MHz) med aktiv kylning på nordbryggan. Alltså gick det att överklocka en bit till efter att man modifierat moderkortet något. Vid all överklockning var spänningen till processor inte ändrad utan kördes på standard, alltså 1,525V. Dividern vi använde oss vad 5:4 vilket gjorde att inte heller minnet håller oss tillbaka eftersom minnet hela tiden kördes i en lägre hastighet än vad minnet var avsett för. Under alla tester var också HyperThreading aktiverat.

Det hjälpte heller inte att öka spänningen till processorn denna för att uppnå en högre hastighet. Detta tillsammans med den mycket heta nordbryggan får oss att tro att det är moderkortet och inte minnet eller processorn som gör att vi inte kan får upp processorn i en högre hastighet än 3000 MHz.

Tester

För alla tester nedan användes följande system:

Mjukvaran som användes för att testa moderkortet var dessa:

Eftersom denna recension är den första med den nya processorn från Intel med 800 MHz-buss har vi tyvärr inga referenskort. Detta kommer dock att ordnas allt eftersom fler moderkort dyker upp för recension. Dock valde jag att inkludera ett testresultat i SiSoftware Sandra från vår recension av Abit IT7-MAX2 V2.0 . Notera dock att där användes en Intel Celeron 2 GHz, men detta skall inte inverka på testresultatet eftersom testet utvärderar minnesbandbredden.

Vi valde även att inkludera testvärdena vi fick när processorn kördes i 3 GHz och med en systembuss på 250 MHz, alltså i en busshastighet på hela 1 GHz (QDR)!

Notera att HyperThreading var aktiverat under alla tester.

3DMark2001
Det första testet är det klassiska som tar reda på Direct3D-prestandan, 3DMark2001.


Som synes ger en överklockning knappt någon skillnad alls, och absolut ingen märkbar sådan. Detta har antagligen att göra med att grafikkortet för länge sedan har blivit en bromskloss i systemet. Har vi satt i ett snabbare grafikkort hade antaligen skillnaden blivit större mellan de olika hastigheterna.

3DMark03
Nästa program som vi använder oss av är det betydligt nyare 3DMark03.


Här ser vi samma sak, att grafikkortet är flaskhalsen och att en överklockning i princip inte ger någon ökning av prestandan alls.

PCMark2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

I detta test ser man en klar ökning vid överklockning. Vi ser här en ökning på runt 25% vilket får anses helt ok med tanke på att processorn i originalutförande hade relativt höga poäng. Men eftersom detta test är ett syntetiskt sådant och att systembussen ökades med 25% vad det knappast oväntat att testresultaten ökade med lika mycket.

PCMark2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoäng.

Här ser vi inte en lika stor ökning, men det beror på att minnet i båda fallen kördes i 200 MHz. Detta eftersom vi använde oss av olika dividers. Ökningen beror dock på att systembussen gick i 250 MHz istället för 200 MHz vilket göra att datan kan transporteras snabbare över den.

SiSoftware Sandra 2002
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2002.

I detta test ser vi något mycket trevligt, att 875P har mycket högre minnesbandbredd än det äldre chipsetet 845PE. Ökvar vi dessutom systembussen får vi fram den monstruösa siffran på hela 5400 MB/s! Detta värde var bara för några månader sedan i princip omöjliga att uppnå, och runt 3000 MB/s ansågs vara ett riktigt bra resultat.

Unreal Tournament 2003
Nu går vi över till att testa OpenGL-prestandan. Till detta använder vi oss av Unreal Tournament 2003, flyby 1024*768.

Unreal Tournament 2003
Sista testet är Unreal Tournament 2003, botmatch 1024*768.

I Unreal Torunament 2003 testerna ser vi än en gång att det är grafikkortet som är flaskhalsen, en överklockning ger i princip ingen ökning av grafikprestandan över huvud taget.

Efter att ha utfört dessa tester är det framför allt minnesprestandan som har satt sig på minnet. 875P har en minnesbandbredd på i runda slängar 50% högre än 845PE vilket inte är alls dåligt. Förut har det mer eller mindre varit en ökning med fåtalet procent när man gick från en generation chipsetet till en annan och det var ett bra tag sedan vi såg en sådan här ökning av prestandan.

Sammanfattning

För att sammanfatta denna recension kan man säga att DFI PRO875 Lanparty är ett duligt kort med en del missar. Det medföljer massvis med tillbehör men dessa är tyvärr inte av högsta kvalité.

Den största missen med detta moderkort tycker jag är den passiva kylningen på nordbryggan. Redan i originalhastighet blir kylflänsen mycket varm vilket inte är speciellt bra. Att överklocka utan extra kylning på denna kylfläns är i princip omöjligt. Däför hade det varit bra med en fläkt på denna, det hade antagligen räckt med en lågvarvig sådan för att få ner temperaturen avsevärt. En annan relativt stor nackdel är det BIOS som nu finns tillgängligt till moderkortet. Det är helt klart inte färdigutvecklat än och beter sig ibland mycket underligt. Men detta är antagligen något som DFI kommer att rätta till med tiden. Men som jag redan nämnt tycker jag att när man släpper en produkt på marknaden skall slutkunden inte behöver mixtra med det för att få det till att fungera på det sätt som det från början var avsett.

Fördelarna med moderkortet är dock dess prestanda och då framför allt minnesprestandan som är monstruös, det har redan nämnts men är värt att nämnas igen. Ytterligare en fördel är den mängd tillbehör som medföljer. Men har man ingen användning av de flesta av de som medföljer höjer de bara priset på moderkortet till ingen synlig nytta.

Priset på detta kort ligger ute i handeln på runt 2300-2500 SEK inklusive moms vilket får anses skäligt med tanke på att 875P är avsett till arbetsstationer och inte till standarddatorer, men 2500 SEK för ett moderkort är för många hutlöst.

Så i min mening finns det egentligen ingen anledning till att byta ut sitt nuvarande moderkort om man idag sitter med ett relativt modernt sådant, framförallt inte med tanke på priset. Visst, detta kort och dess nya chipsetet ger ökad prestanda, men knappast till den grad att det är ett måsta att köpa det. Enda gången det enligt mig är motiverat att byta upp sig från ett 845PE till ett 875P är om man använder mycket minnesintensiva program, eller om man nu tvunget måste ha det allra senaste och allra snabbaste. Dock kan det vara motiverat att köpa ett moderkort baserade på Intels nya chipsetet om man bygger ihop en helt ny dator. Prestandaökningen är trots allt märkbar.

Fördelar Nackdelar
Dual Channel DDR400 Priset
Tillbehören (mängden) Tillbehören (kvalitén)
Prestandan Överklockningen
BIOS



19/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se