ELV Temperaturmonitor och fläktstyrning

Inledning
ELV och byggsatser
Egenskaper
Användning och bedömning
Modda? Självklart!27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com

Inledning

Att visa temperaturen på valda delar av PC'ns innanmäte har blivit populärt bland PC-moddare. Det finns olika sätt, där ett av dem är LED- eller LCD-displayer på fronten. Detta brukar kombineras med någon form av övervakning och fläktstyrning. Denna recension behandlar just en sådan produkt - en kombinerad temperaturdisplay med övervakning och fläktstyrning som använder LED-displayer och monteras i en vanlig 3.5"-plats i datorn. Dessutom kan man få den i byggsats...

ELV och byggsatser

ELV är en tysk elektronikfirma som säljer sina produkter via internet. Jag kom i kontakt med denna firma på CeBIT där jag fick deras produktkatalog som i storlek påminner om den från Elfa. En stor del av katalogen tas upp av elektroniska byggsatser avsedda för alla möjliga ändamål.
Jag beställde temperaturmätaren via ELV's hemsida (www.elv.de) där allt står på tyska (vad annars). Även katalogen som jag fick är helt på tyska, så har man inte läst tyska kan det bli svårt att få ut något vettigt av både katalog och hemsida. Som tur var för mig så kan jag lite av detta språk och lyckades beställa mätaren plus lite annat som var av intresse. Betalningen skedde med MasterCard, vilket löste pengaproblemet enkelt. Efter tre dagar kom ett paket på posten med det jag hade beställt - prydligt packat i en kartong.

Vad fick jag nu för något från ELV?
Byggsatsen innehöll följande som bilder visar:


Allt som behövs för att bygga ihop enheten ingår - inget behöver köpas till för att få en fungerande produkt. Kretskorten är dubbelsidiga och av hög kvalitet, likaså är kvaliteten på de ingående komponenterna bra. Instruktionen är 4 A4-sidor (dubbelsidiga) med funktions- och byggbeskrivning på tyska, ritningar, komponentlista och placeringsbilder. Även om man inte hänger med i texten så är ritningarna fullt förståerliga.
En viktig sak med denna byggsats är att ytmonterade komponenter används flitigt. För att klara av detta bygge måste man ha god lödvana, en temperaturstyrd lödkolv med fin spets, bra syn och ett stort tålamod. Det är ett riktigt pillergöra att löda ytmonterat - speciellt IC-kretsarna. För att få en uppfattning om svårigheten på byggsatsen, titta på ditt ljudkort och tänk dig att du måste löda dit komponenterna själv.
För den som skulle vilja ha denna manick men drar sig för monteringen så finns det en lösning - ELV säljer även denna enhet färdigbyggd och testad.


Kretskorten som ingår - det lilla är för fronten.


Ytmontering - inget för den darrhänte :-)

För er som väljer byggsatsen så får man alla delar prydligt förpackade, med alla ytmonterade komponenter i tydligt märkta små påsar (själva komponenterna är så små att de saknar märkning eller har märkningar som är svårlästa). För att få ett snyggt slutresultat så har man använt plexi för både sidor (helt transparenta) och front (med förtryckt text & grå färg). Metallvinklar ser till att hålla ihop det hela. En smart lösning som fungerar bra och ger ett snyggt slutresultat.


De färdiga kretskorten - efter två timmars lödarbete.


Enheten ihopmonterad - här syns användningen av plexi bra.


En bild framifrån - även fronten är av plexi.

Egenskaper

Nog om byggsatser - vad kan nu denna enhet klara av?
Med denna temperaturdisplay får tre olika funktioner - display som visar temperatur, larm för för hög temperatur samt styrning av fläktar beroende på avläst temperatur.

Sammanfattning av egenskaper:

* Temperaturmätning, 2 kanaler, 0 - 100 grader Celsius.
* Kan visa temperatur i både Celsius och Farenheiht.
* Visar temperaturen med en decimals noggrannhet.
* Styr två fläktar (en per kanal), max 300mA fläktström per kanal.
* Temperaturlarm med inbyggd summer (oberoende larm per kanal).
* Lagrar inställningarna i EEPROM - inget batteri behövs.
* En 3.5"-plats räcker för enheten.
* Tar ström från en vanlig HD-kontakt (5V/150mA, 12V/max 600mA).
* Max 70cm kabel till sensorerna.
* Helt kalibreringsfri - man behöver inte justera något.

Enhetens pris är €49 för byggsats och €79.95 för färdigbyggd, testad enhet. I dessa priser är 16% tysk moms inräknad - efter EU betalar man momsen i det land man köper sakerna, man slipper svensk moms samt tullen och dess pålägg. Det enda som tillkommer är frakt, vilken var €16.90 (jag köpte dock mer än bara temperaturmätaren).


Temperaturmätaren som man skall se den.


Denna typ av sensor är det som ingår (två stycken).
Vill man ha andra typer borde dessa som används till
exempelvis DigitalDoc kunna användas - jag har dock
inte verifierat detta.


Mätarens anslutningar (från vänster): sensorer (kanal 2 & 1),
Fläktarna (kanal 2 & 1) och strömförsörjning.
En nackdel är att fläktanslutningarna är av skruvtyp -
det blir till att klippa kablarna till fläktarna.


Mätaren placerad i ett mini-chassi av aluminium.
Tack vare att fronten är grå och utav plexi så
passar det riktigt bra.


Mätaren i gång.

Användning och bedömning

Hur är nu temperaturmätare att använda? När den väl är sammanbyggd, testad, monterad och programmerad finns det inte så mycket att göra med den. Den lyser upp tillvaron med sin gröna LED-display och börjar skrika om något blir för varmt. Har man ett svalt system tystar den dessutom ned fläktarna genom att sänka deras spänning. Med andra ord, den gör det den är byggd för.
Mätaren är helt programmerbar (via displayen och de tre knapparna). Båda kanalerna har sina egna inställningar och fungerar oberoende av varandra. Man har möjlighet att programmera övertemperaturlarm, lägsta/högsta temperatur för fläktstyrningen och val av temperaturenhet (Celsius eller Farenheit).

Fördelar:

- Liten, kompakt enhet. Behöver inte ta upp en 5.25"-plats.
- övervakar två temperaturer oberoende av varandra.
- Styr två fläktar.
- Bra kvailtet på konstruktionen.
- Mikroprocessorstyrd - ingen kalibrering samt programmerbar.
- Alla delar ingår - kan användas direkt.
- Finns som både byggsats och som färdig enhet.

Nackdelar:

- Instruktioner endast på tyska.
- Sensorerna kan vara för tjocka (om man vill mäta på CPU/GPU).
- 300mA fläktström (max) kan vara en begränsning, speciellt om man kör mycket Delta.
- Fläktanslutningarna är av skruvtyp.

Den som nu önskar beställa denna temperaturmätare går bara in på ELV's hemsida och söker på följande artikelnummer:

- Byggsats: 20- 461-82
- Färdig enhet: 20-433-69

Modda? Självklart!

Vad kan man nu göra för att få lite mer personlig touch på denna produkt? De flesta skulle nog vara nöjda med att få mätaren att fungera (om man köpt byggsatsen) och att den gör det den ska. Som sann 64bits-medlem stannar jag dock inte där... jag tänkte presentera (som en liten bonus till recensionen) en liten mod där jag utnyttjar plexins förmåga att leda ljus. Bilden nedan visar vad jag ville uppnå (jämför med bilden ovan som visar mätaren i originalutförande):Här kommer en utförlig beskrivning hur man får denna effekt. Bilder har använts för att illustrera varje steg.

1. Iden är att montera två lysdioder i änden på varje plexiglasbit. På så sätt lyses plexit upp inifrån och skapar den önskade effekten. Bilden nedan visar plexit i ursprungsutförandet.


2. Först borrade jag två hål i plexiänden. Det var lite trixigt eftersom plexit är 3mm tjockt och lysdioderna är av samma dimension (3mm). Därför blir hålen mer av utfrästa spår.


3. Lysdioderna fäste jag med Loctite snabblim. Jag använde gröna 3mm lysdioder eftersom grönt matchar displayen.4. När limmet hade torkat är det bara att seriekoppla lysdioderna. Två gröna LED i serie funkar fint på 5V utan att man behöver något motstånd. Andra typer av LED kan kräva motstånd och/eller att man kör från 12V istället.


5. Inkoppling till +5V på HD-kontakten. Enklast är att använda lödpunkterna på kretskortets baksida. Bilden visar endast ena sidan - båda sidors lysdioder kopplas in till sama punkter (parallellkoppling).


6. Första provskottet. Lysdioderna är vanliga standard gröna.


7. Tänt var det här - fyra små LED ger en markant effekt - plexit leder ljuset riktigt bra och extra starka LED är knappast nödvändigt (det handlar om dekoration, inte huvudbelysning i rummet :- ).


8. Här ser man bra hur ljuset sprider sig genom plexits alla kanter. Tyvärr så kommer det mesta hamna inuti chassit.


Denna LED-mod kan förstås göras med valfria lysdioder så länge man ser till att de får rätt spänning.
Vill man gå längre i moddandet kan man byta ut displayerna till annan färg. Detta göres enklast om man har köpt mätaren som byggsats - att ta bort displaymodulerna från kretskortet är inget som rekommenderas (risken är stor att man skadar ledarbanorna). Passande LED-displayer finns i rött och gult och även blått. Det sistnämnda kan dock vara svårt att få tag på samt att blåa displayer är än så länge mycket dyra.


27/05-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com