Gigabyte 8PE800 Ultra

Inledning
Specifikationer
Moderkort och Layout
BIOS och överklockning
Integrera mera
Utseende
Prestanda
Sammanfattning



2/5-03 | Axman | axman@64bits.se


Inledning

Nya moderkort har kommit från Intel som har stöd för 200 MHz i busshastighet, dubbla kanaler som ger dubbel prestanda till minnet och Serial ATA. Alltsamman saker som gör teknikfantasten smått lycklig. De äldre kretsarna, exempelvis 845PE, ser tämligen bleka ut i jämförelse då de har stöd för endast 133 (533) MHz busshastighet och har inget stöd för Dual DDR. Dock så är det en sak som de flesta moderkort med dessa kretsar har gemensamt, de är synnerligen överklockningsbara. Sedan länge så har hastigheterna runt 160 MHz varit stoppet för vad moderkorten har klarat. Vissa har klarat en bit till men det har varit moderkort från exempelvis Abit och som är specialtrimmade för att komma så högt. På senare tid har dock moderkort från både VIA, nVidia och Intel visat potential att nå över 200 MHz och ibland en bit däröver.

När nu Intel lanserar sina nya processorer som använder sig av 200 i busshastighet så blir det än mer aktuellt för företagen att visa att deras moderkort klarar av vad framtiden har att ge. Förhoppningsvis så skall man inte bara ha stöd för processorerna med 200 MHz i busshastighet utan även kommande Prescott. Hur gör man då för att försäkra sig om att man har moderkort som klarar av det som kommer? Ja, det första är att man skall läsa recensioner, leta upp moderkorten som klarar 200 MHz i busshastigheten och chansa. Nu finns det dock ytterligare en möjlighet. Kombinerat att man vill visa att produkterna har stöd för 200 MHz i busshastighet och att man vill visa musklerna för datorentusiasterna så garanterar ett antal företag nu att deras 845-moderkort klarar av de höga kraven. Busshastigheter på 200 MHz och över och man utrustar moderkorten till tänderna så att de både hastighets och finessmässigt kommer att överleva ett bra tag.

Vi skall idag ta oss en titt på Gigabyte 8PE800 Ultra, Gigabytes moderkort som är utrustat till tänderna.

Specifikationer

Vi börjar med att kika på den långa listan och så går vi närmare in på detaljerna och de viktiga delarna efteråt.

Pris

1800-2000 kr

Storlek

ATX (30.5mm x 24.4mm)

Processorstöd

Intel Pentium 4-processorer (Willamette/Northwood/Prescott)

Nordbrygga

Intel 82845PE

Sydbrygga

Intel ICH4

AGP-stöd

AGP 4X (Enbart AGP-kort på 1,5V)

PCI-platser

5 st PCI 2.2-platser

Minnesplatser

3 st DDR-platser

Minnesstandard

DDR266/333/400 med storlekarna 64 MB/128 MB/256 MB/512 MB/1 GB (obuffrat och utan ECC)

Maximal minneskapacitet

Upp till 2 GB

IDE-standard

ATA100/66/33

USB-portar

6 st.

USB-standard

USB 1.1/2.0

Ljud

Integrerat ACL650

Nätverk

Intel 10/100/1000 Mbit, Kenai-32

RAID

Ja, ITE GigaRAID ITE IT8212F

Serial ATA

Ja, Silicon Image, 2 portar

FireWire (IEEE 1394)

Ja, VIA VT6306

BIOS Dual BIOS 4 Mbit

Till att börja med så baserar sig moderkortet på 845PE, det är Intels Single DDR-lösning utan integrerat grafikkort. Till detta har man ett Intelbaserat Gigabit-nätverkskort. Man bör nästan kräva numera att det är Gigabit-hastighet på de integrerade nätverkskorten numera. Tyvärr är Gigabit-nätverksutrustning fortfarande dyr, men det skadar inte att vara förberedd. Om inte annat så kan man koppla ihop sina datorer med en rak kabel så kan man få Gigabit mellan två datorer till en låg kostnad i vart fall.

Ytterligare är Serial ATA från Silicon Image, ett val som inte är särskilt ovanligt. Tänk dock på att Serial ATA inte kan nå upp i sina 150 MB/s med extrakretsar som denna så länge de använder den nu gamla PCI-bussen som är begränsad till 133 MB/s och att man delar den bussen med nätverkskort, ljudkort och en hel del annat. Dock är det inte något som man skall gräma sig över allt för mycket. SATA-kretsen ger oss även tillgång till RAID 0 samt RAID 1.

Nästa steg är en GigaRAID-krets som ger oss två IDE-kontakter till med möjlighet till RAID 0, 1 och 0+1. Totalt ger detta oss upp till 10 olika enheter varav 6 med möjlighet till olika former av RAID.

Nästa steg på listan är en krets från VIA, vissa kanske undrar vad sjutton en krets från VIA gör på ett Intelmoderkort men faktum är att VIA inte bara gör kretsar till moderkort. De har en hel del annat i sin repertoar och Firewire-kort är en av dessa saker. VIA-kretsen ger oss Firewire, det är ett ganska så enkelt kort men för oss vanliga användare så duger det utmärkt.

Det integrerade ljudet står Realteks ACL650E för vilket är väldigt vanligt just nu. Det duger för de enkla behoven och sett finessmässigt när det gäller kontakter med mera så går det inte att klandra. När det gäller ljudkvalitén så återkommer vi till det senare i recensionen.

Det sista vi finner av extrafinesser är dubbla BIOS. Gigabyte hör till de få tillverkarna som förser sina moderkort med två BIOS-kretsar och det är onekligen en stor trygghet. På så vis kan man testa och uppgradera med BIOS utan att riskera en död dator. Med tanke på att vissa tillverkare har en krets som dessutom inte går att ta loss så är man betydligt säkrare.

Utöver dessa saker så är det då stöd för en busshastighet på 200 MHz samt minneshastigheter på detsamma.

I övrigt så är kortet tämligen standard på många punkter. Kontakterna på baksidan är den ganska så vanliga kombinationen som ni ser i listan. På moderkortet finns även en kontakt för att ansluta smart-cards.

Medföljande utrustning

När det gäller kablar så har Gigabyte sett till att man får nästan allt man behöver och lite till. I lådan hittar vi:

Medföljande mjukvara

Mjukvaran som följer med är inte speciellt imponerande men man ger ett mer enhetligt och genomarbetat paket än vad man får i de flesta fall. Nortons produkter är vi vana att få med moderkort och här är det Internet Security- varianten som hänger med. Ett alternativ som jag gissar på att de flesta har bättre användning av än Norton Ghost. Ghost må vara väldigt användbart på sitt område men frågan är hur många hemanvändare som ens vet vad det är.

Övrig mjukvara som utmärker sig är egentligen bara Gigabytes egen mjukvara som dels tillåter oss att överklocka genom Windows och dels förser oss med program för att uppdatera BIOS samt byta BIOS-logo via Windows.

När det gäller drivrutiner så här det till den mest kompletta uppsättning jag har stött på hitills. Man har även skickat med uppdateringar för USB till Windows bland annat.

Det blir ett litet plus i kanten för den medföljande mjukvaran. Det är inget revolutionerande som medföljer men Gigabyte ger oss ett komplett och genomarbetat paket med en bra drivrutinsdel.

Moderkort och Layout

Det är ett ganska så stort moderkort som möter oss. Det är 24.4 cm bredd och det behövs för att få plats med all extrautrustning. Till att börja med så vill vi säga att moderkortet är överlag tämligen väl designat. Vi skall gå igenom det i lite mer detalj här nedan.

Vi börjar vid I/O-panelen. Som vi tidigare nämnt så är den uppbyggd i stort sett enligt standarden men layouten är lite annorlunda så man får använda den medföljande plåten. Intill I/O-delen så hittar vi 12V-kontakten och strömförsörjningen för processorn. Kortet använder sig av 3-fas vilket är så gott som standard. Vissa moderkort kan dock ha 4-fas vilket är en stor fördel vid extrem överklockning då P4 är en krävande patient när det gäller överklockning. Med 3-fas så kan man förvänta sig lite svajigare värden när man överklockar.

Går vi vidare så hittar vi en vackert (nja) orange hållare för kylflänsen och en nordbrygga som är försedd med en fläkt. Kylflänsen på nordbryggan är guldfärgad och fläkten är skyddad av ett galler med Gigabytes logo i samma stil. Fläkten verkar vara av lite bättre kvalité än vad vi brukar finna vilket är positivt. Normalt så brukar jag anmärka på en aktivt kyld nordbrygga som en nackdel men med tanke på att kortet skall klara 200 MHz i busshastighet stabilt så är det nästan ett krav för annars så skulle vi stöta på värmeproblem. Strax intill i ovankant hittar vi strömförsörjning till två fläktar.

Går vi vidare så hittar vi tre lilafärgade minnesplatser. Att tänka på är att plats nr 2 och 3 är delade vilket innebär att minnena måste vara enkelsidiga (kretsar på bara ena sidan av minnet) för att båda platserna skall kunna utnyttjas. Här hittar vi dessutom en nackdel och det är minnesplatsernas position. Som på så många moderkort så kan vi inte ta ut minnena om vi har ett grafikkort i. Det är inte helt omöjligt att få ur ett minne men det är inte att rekommendera. Hade man flyttat minnesplatserna endast ett par millimeter uppåt så hade det gått bättre. En diod markerar om det är ström till minnena eller ej.

Slutligen hittar vi ATX-kontakten och intill den kontakten för diskettläsaren. Positionen på båda är tämligen bra. Under dem hittar vi de vanliga IDE-kontakterna där den röda är den första IDE-porten. Här sitter även en strömkontakt för fläkten samt en bygel för att radera ett eventuellt lösenord för BIOS.

Går vi längre ned så ser vi AGP- och PCI-platserna och man utnyttjar alltså inte platsen längst ned. Det beror på mängden integrerad utrustning samt att den bästa placeringen för dess portar är längst ned på moderkortet. Det hade varit bättre om man hade flyttat ned PCI-platserna så att man hade haft ett ledigt utrymme mellan första PCI-platsen och AGP-porten men som ni ser så hade det nog inte varit möjligt att lösa med tanke på allt det integrerade. En diod sitter intill AGP-platsen och tänds ifall att man skulle använda sig av ett grafikkort som inte stödjer AGP 4X. Intels moderkort har inte stöd för kort som saknar AGP 2X och utan detta skydd kan moderkortet brännas.

På AGP-porten sitter det en fästanordning för att se till att grafikkortet inte glider ur. Den består av en hake som man drar rakt ut. Den fungerar bra men har man ett grafikkort med en stor passiv kylfläns eller liknande så är det troligtvis svårt att komma åt.

Till vänster om nordbryggan hittar vi ett par saker. Dels finns där en CD-in, placeringen på den är både bra och dålig. Fördelen är att man inte behöver en så lång kabel och nackdelen är att man måste dra den i närheten av processorn. Den andra porten vi hittar är för front-audio och positionen här är inte speciellt bra. Man klarar sig visserligen med lite kortare kablar men man får verkligen dra dem över hela moderkortet.

Fler portar för ljud hittar vi till vänster om PCI-platserna. Vi har SPDIF för optisk och RCA-portarna, AUX-in och portar för surroundpanelen.

Direkt under PCI-platserna så hittar vi VIA´s Firewire. En port används till den medföljande kontakten och en är ledig för att användas exempelvis i fronten på chassit. Ingen kabel medföljer till den andra kontakten.

Runt sydbryggan så hittar vi ett myller av kretsar och kontakter. Närmast sydbryggan så hittar vi de två BIOS-kretsarna rakt under och smartcard-kontakten till höger. Under dessa ser vi de två gröna IDE-RAID-kontakterna samt de två SATA-kontakterna i nederkant. Till vänster om dessa kontakter så ser vi styrenheterna för RAID och SATA.

De två gula kontakterna under SATA-kretsen är två kontakter för USB2. Kabel medföljer till en av dessa.

Längst nere till höger hittar vi färgkodade kontakter för chassits LEDs med mera. Tyvärr så nämns det inte något om färgkodningen i manualen så den hjälper en inte mer än att se vilka stift som hör ihop vilket visserligen var en klar fördel.

Gigabyte har som sagt varit frikostiga med kablaget överlag. Visserligen har man inte skickat med alla kablar för USB och Firewire men med tanke på att de kan utnyttjas i fronten så är det inte en enorm nackdel om man har kontakter för det.

Detta har man kompenserat när det gäller ljud och Serial-ATA. På ljudfronten har man skickat med en panel för att om man vill utnyttja två extra kontakter för surround eller om man vill använda sig av de digitala utgångarna via en optisk kabel eller via en RCA-kontakt.

Tilläggsutrustningen var faktiskt innovativ och intressant. Det är en mycket enkel men faktiskt innovativ kontakt där man gör så att de interna SATA-kontakterna kan användas som externa SATA-portar. Det är helt enkelt ett litet kort med två SATA-kontakter samt en kontakt för strömförsörjning. Därigenom kan man koppla in hårddiskar och optiska enheter direkt utan att använda sig av långsammare och dyrare lösningar via USB eller Firewire. Vi hoppas på att vi ser fler lösningar av den stilen i framtiden. Vi vill även be er att titta på SATA-sladdarna och strömkabeln som följer med. Dels har strömkabeln en kontakt för SATA-enheter men som kuriosa så är det plastskydd både på SATA-kabeln och strömkontakterna. Det är egentligen onödigt men det gav faktiskt en känsla av kvalité.

BIOS och överklockning

Gigabytes BIOS ger oss blandade känslor. För överklockaren så är BIOS en hyfsat stor besvikelse. Vi har synnerligen dåliga inställningar när det gäller inställningar för minnen och spänningen till processor och minnen. Det parat med en så lovande busshastighet gör oss besvikna.

Börjar vi dock med att frånse överklockningen så hittar vi ett välsorterat och ganska så lättnavigerat BIOS. Man har gjort det enkelt för användaren och BIOS är överlag lättnavigerat. Till den största delen så är det lite fler finesser än vad vi brukar hitta. Bland annat så kan man sätta alarm på alla fläktkontakterna på moderkortet för att övervaka dem. Det enda jag har att klaga på här var egentligen bara att funktionen för att starta datorn via tangentbordet saknar ett flertal alternativ. Dock så gick det utmärkt att starta genom att klicka på musen.

När det gäller överklockning och trimning av prestanda så har moderkortet ett antal riktigt ljusa punkter men ett antal allvarliga brister. Till att börja med så saknas inställningarna för timings av minnet helt i de vanliga menyerna och möjligheterna att köra minnet snabbare än busshastigheten när man överklockar är begränsade. Vi hade helst sett att man kunde köra minnet på *2.66 och inte bara *2.5 när man överklockar.

Minnesinställningarna är dolda för användaren och man får trycka Ctrl+F1 för att få fram menyn för att ändra Cas latency och AGP Aperture Size bland annat. Gigabyte skyddar sig därigenom mot användare som inte har så stor koll på vad de gör i BIOS. Det är dock tråkigt för dem som vill ändra dessa inställningar men inte vet hur man får fram menyn.

När det gäller busshastigheten så kan man ställa in allt mellan 100 till 355 i steg om 1 MHz. Naturligtvis så skall man inte stirra sig blind på 355 MHz, det kommer vi inte att nå, men vi vet att vi inte kommer att hindras av inställningarna på den biten i vart fall.

Som sig bör så kan man låsa hastigheten på PCI och AGP till 33 respektive 66 MHz. Här har Gigabyte dock gett oss en överklockningspotential som heter duga. Vi kan i steg om 1 MHz ändra från 33 till 50 MHz på PCI och 66 till 100 MHz på AGP, dock ej separat från varandra.

När det gäller spänning till processor, minne och AGP så finner vi tämligen underliga inställningar. Processorn kan vi endast öka till 1.6 V vilket är väldigt lite. 1.7 V brukar vara mer normalt på de moderkort som har försiktigare inställningar. När det gäller minnet så är det även här snålt. Vi kan öka med max 0.2V till 2.7V. Dubbelt så mycket hade vi önskat att vi kunde höja.

Däremot så kan vi höja med hela 0.3V till 1.9V på AGP-porten. Något som är ganska så mycket och för det mesta onödigt.

Slutligen så har moderkortet en funktion för att ställa in prestandan. Vi kan aktivera "Top Performance" i BIOS vilket gör att moderkortet får arbeta lite hårdare och med mindre marginaler. Vi skall kika på vad detta ger oss för prestanda.

Överlag så är moderkortets BIOS bra, vissa funktioner är ganska så unika och andra saknas. Den stora nackdelen är dock överklockningen vilken är väldigt obalanserad. På ena fronten har vi all busshastighet och fina inställningar men å andra sidan har vi låga eller konstiga spänningar att välja mellan.

Vi testade naturligtvis ändå att överklocka och resultatet blev bra. Med en nyare P4 2.4 av C1-stepping nådde vi ända upp över 3.3 GHz och en busshastighet på 185 MHz. Tyvärr så har vi inte någon processor ämnad för 200 MHz tillgänglig för tester ännu så vi kan inte testa moderkortets riktiga gränser. 3.33 GHz var det stabilaste vi uppnådde med 1.6V med Intels originalkylning. Dock så hade vi 3.6 GHz med en busshastighet på 200 MHz stabilt nog för att vara i datorn BIOS och ändra. En minst sagt trevlig överklockningspotential. Tyvärr så kan vi inte nå hela vägen när moderkortet begränsar oss så.

Integrera mera

Integrerat är den senaste flugan och det är en gammal bekant i ny kostym. Skillnaden numera är att det integrerade sällan påverkar produkten i sig negativt annat än prismässigt. Man kan lätt uppgradera trots att moderkortet har massor av integrerade funktioner genom att de är lätta att avaktivera. Faktum är att det nu har gått så långt att man så gott som kräver att ha åtminstone integrerat ljud och nätverkskort. Gigabyte har gått lite längre än vad som är vanligt och man erbjuder som sagt ett kort med ingeterad IDE-RAID, SATA, Firewire, Gigabit-LAN och ljud samtidigt som vi fortfarande har 5 PCI-platser kvar. Vi skall nu gå igenom de integrerade delarna och dess kvalité.

:: Ljud

Den integrerade kretsen från Realtek är den i dagsläget vanligast ljudkretsen som vi ser integrerad på moderkort. ACL650 som den heter är ett tämligen kompetent kort när det gäller funktioner men inte allt för mycket att hurra över när det gäller spel. Det duger för den vardaglige användaren, man har gott om kontakter, digital utgång och flera möjligheter till hur man vill konfigurera sitt surroundljud. Med tiden så har kretsen även fått en hel del extra funktionalitet och till ytan så skiljer det sig inte mycket från exempelvis Soundblaster Live! Implementeringen som Gigabyte har på sitt moderkort får ett helt klart plus i kanten då man kan välja att utnyttja de tre utgångarna på moderkortet som vanligt eller som tre utgången för surround. Det är dock inte detta som är finessen utan det är den tillhörande panelen med två extra utgångar för analoga signaler samt digitalt ut. Därigenom kan man fortsätta att använda line-in och mic-in som vanligt.

När det gäller ljudkvalité så är tyvärr det integrerade ljudet inte allt för mycket att hänga upp i granen. Det duger för att lyssna på musik med och att spela spel sporadiskt. Ljudkvalitén lämnar mycket att önska jämfört med kort i klass med Audigy och Audigy 2 när det gäller musik och i spel så blir skillnaden än större. Positionering och ljudkvalité är väldigt mycket bättre med ett Audigy som vi jämförde med. Dessutom bör vi tänka på att det integrerade ljudet drar mer kraft eftersom det mesta sker genom mjukvara hos processorn.

Kort sagt så duger det integrerade för enklare ändamål, särskilt eftersom det i detta fallet har bra anslutningar. Vår rekommendation är att använda det integrerade ljudet eller att köpa ett riktigt bra ljudkort som kostar minst 800-900 kronor

:: Serial ATA och IDE-RAID

Tyvärr har vi ingen adapter för att köra vanliga hårddiskar på SATA-enheten för tillfället men Silicon Images SATA-kort är ett ganska så vanligt val för tillfället. Enheten stödjer RAID 0 och RAID 1 så som sig bör.

Raidenheten från ITE, GigaRAID (passande namn i detta fallet), är ett ganska så oprövat kort på marknaden men än så länge så har vi inte sett några varningstecken. De är enligt vad vi erfar fullgoda kretsar och prestandan är som den skall. Notera även att kretsen stödjer optiska enheter (CD/DVD) vilket inte Promise kort gör.

:: Nätverk och Firewire

Intel Gigabit-nätverk får vi genom Intels egna Kenai-32. Vi skall inte säga för mycket när det gäller hur bra denna krets är men Intels nätverkskort håller en hög kvalité. I denna form är det dock en budgetvariant så som vi oftast finner de integrerade nätverkskorten vara.

Slutligen så har vi VIAs firewire-krets och det finns inte så mycket annat att säga än att den sköter sitt jobb.

Totalt sett så är det väldigt trevliga integrerade funktioner som vi ser på moderkortet. Man har valt komponenter som har tillräcklig eller bra kvalité och det känns inte som att man har snålat allt för mycket. Med USB, firewire, SATA, RAID och stöd för totalt 10 IDE/SATA-enheter, Gigabit-LAN, ljud och 5 PCI så har man fått in de vanligaste sakerna man använder och alla har god potential för att stå sig en tid framöver.

Utseende

En liten ovanlig del är utseendet på moderkortet men eftersom man har gjort det färgglatt och designat så bör vi kanske ägna en kort spalt åt detta.

Moderkortet fångar definitivt ens uppmärksamhet. En mörkblå PCB, blålila minnesplatser och AGP-port, en guldfärgad kylfläns och en ilsket orange fästanordning för processorn gör att det hela sticker ut. Särskilt den skarpa kontrasten som blir med den orange färgen. Vackert eller fult? Det orange skulle jag personligen ha varit lyckligare utan. Helt klart är att moderkortet inte är trist och tråkigt att se på så det kan mycket väl komma till sin rätt om man har en fönstermodd.

En sak som vi undrar över är varför texten på moderkortet som visar modell och olika egenskaper är upp och ned?

Prestanda

På grund av den dolda menyn där man inte kan ändra minnesinställningarna så har vi främst testat med låga inställningar för CAS på minnet. Vi har inriktat oss på att jämföra med ett Epox 845G-moderkort där vi visar vad skillnaden på minnesinställningarna kan göra. Dessutom har vi testat överklockningen och har med resultat från 3.33 GHz och jämför med 2.4 GHz, vilket är original.

Testsystem

Processor: Intel P4 2.4 GHz 133 MHz FSB (533)
Moderkort: Gigabyte 8PE800 Ultra samt Epox 4G4A+
Minnen: 1 st Corsair PC3500
Grafikkort: ATI Radeon 9700 PRO
Hårddisk: Western Digital 80 GB Special Edition
Nätaggregat: Maxpower 430W
Minnesinställningar: 2,5-3-3-7

Ljudet var avaktiverat under samtliga tester.

Operativsystem: Windows XP Professional
Grafikkortsdrivrutiner: Catalyst 3.2

Vi börjar med att se hur moderkortet står sig i normalläget mot Epox moderkort. Både Epox och Gigabyte brukar ha bra kvalité och bra prestanda så vi bör förvänta oss snarlika resultat.

Vi testar i Quake 3 med High Quality och med ganska låga inställningar på 800*600 för att inte begränsas så mycket av grafikkortet. Vi ser att de båda moderkorten ligger mycket nära varandra. Skillnaden på en ynka FPS är försumbar. Däremot så ser vi vad stor skillnad det kan göra genom att endast ändra inställningarna för minnet. Tänk på att minnet går i samma hastighet fortfarande, det är bara minnets "latency" som vi ändrat och det gav oss en ökning till 300 FPS.

Går vi vidare till PCMark2002 och dess processortest så ändras bilden lite. Här hjälper inte minnesinställningarna mycket utan Gigabytekortet tar en marginell men tydlig ledning.

Minnestestet i PCMark visar upp liknande resultat som Quake 3 gjorde. Den enda egentliga prestandaskillnaden ser vi när vi använder oss av snabbare minnesinställningar på Epox-kortet. Vi bör nämna att samma värden uppnår vi med Gigabytes moderkort när vi väl har letat oss in i den dolda menyn och ändrat.

Det är dags för oss att se hur prestandan blir när vi överklockar samt när vi testar "Top Performance" och effekten det gör. I 2.4 GHz så kördes minnet i 333 MHz och i överklockat läge så kördes det i samma som busshastigheten.

Det första vi noterar är den kraftiga prestandaförbättringen vi får av överklockningen. Från 289 FPS så kommer vi upp i över 360 FPS. Man kan lugnt säga att Quake 3 inte är någon match för en värstingdator nu för tiden. Moderkortets prestandaläge gör inte någon stor skillnad men den är i vart fall mätbar i detta läget.

Återigen ser vi en stor effekt av överklockningen. Man kan lugnt säga att P4 2.4B är en processor med stor överklockningspotential. 1 GHz i överklockning är nog inte omöjligt med mer spänning och bättre kylning.

För första gången så ser vi att prestandaläget ger en lite större skillnad. Skillnaden är inte märkbar men väl mätbar. Ofta så gäller det att hitta många olika sätt att få små förbättringar som gör att man i slutändan har en snabb och bra dator. Många bäckar små som en vis man sade.

Som kuriosa så testade vi att överklocka grafikkortet till 380/350 och att köra 3DMark2001 samt 3DMark03. I 3DMark2001 fick vi 17 155 poäng och i 3DMark03 fick vi 5433. Inte illa för att vara helt otweakat när det gäller drivrutinsinställningar och Windows.

För att sammanfatta prestandan för 8PE800 Ultra så är den vad vi förväntar oss eller kanske aningen bättre. Det hör helt klart till de moderkorten som inte har några underligheter när det gäller prestanda enligt våra tester. Räknar vi in att vi trots allt kommer åt minnesinställningarna även om de är dolda samt att prestandan är som den skall så ger vi moderkortet ett klart godkänt när det gäller prestanda.

Sammanfattning

Så var det dags att avrunda en ganska så lång recension. Ni har kanske märkt att vi gillade detta moderkortet. Det är tämligen bra och svagheterna är få. Gigabyte är generösa med vad de skickar med och vissa av finesserna är riktigt trevliga. Bland annat adaptern för att kunna ha externa SATA-diskar är riktigt trevlig. Design och layout på moderkortet är överlag bra med bara två lite tveksamma punkter som inte är allvarliga. Funktionerna som man får när man köper detta kort är väl avvägda och komponenterna håller bra kvalité. Kort sagt så finns det väldigt lite vi kan klaga på och moderkortet är helt klart mycket bra.

Den negativa delen med moderkortet är dock ganska så allvarlig för vissa av våra läsare. Överklockningen är minst sagt begränsad. Dels har vi strålande möjligheter när det gäller busshastighet, övervakning av fläktar, hastighet på PCI och AGP och dels har vi underliga och dåliga möjligheter till att öka spänning till minnen och processor. Kort sagt så räcker inte detta moderkortet till för att få ut de sista MHz:en ur komponenterna trots att vi lyckades visa upp en lyckad överklockning själva.

Trots problemen med överklockningen så känner vi att detta är ett moderkort som förtjänar en utmärkelse. Vår bästa utmärkelse "Bästa produkt" ligger nära tillhands men överklockningen och en prislapp på 1800-2000 kronor gör att det känns väl svårt att ge den den utmärkelsen. I de prisklasserna är steget till moderkort baserade på 875 och möjligheten till Dual DDR inte långt borta. Dock så får man mycket för pengarna, känner man att man har behov av allt det som är integrerat så kan man göra ett riktigt klipp då man får väldigt mycket för pengarna. 8PE800 Ultra får nöja sig med ett pris för hög kvalité som ett tecken på att moderkortet definitivt hamnar bland de som vi med gott samvete kan rekommendera.

Fördelar

Nackdelar

Layout och design

Dolda menyer i BIOS

Gigabit-LAN

Tämligen dyrt om inte alla funktioner utnyttjas.

Firewire

Begränsad överklockning
IDE-RAID  
SATA  
200 MHz FSB  
Prestandan  
Tillbehör  




2/5-03 | Axman | axman@64bits.se