Gigabyte GA-8PENXP

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.


14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

Än en gång skall vi ta oss en titt på ett moderkort för Pentium 4-plattformen. Denna gång är det ett från det välkända förtaget Gigabyte som vi skall klämma, vrida och titta på. Kretsen som moderkortet bygger på är Intel 865PE vilket i princip har alla de funktioner som dess storebror 875P har.

Moderkortet ifråga är Gigabyte GA-8PENXP och just detta moderkort är riktat till personer som vill ha prestanda, tillbehör och stabilitet. Vi skall i denna recension försöka lägga fram argument till varför du skall, eller inte skall köpa just det här moderkortet.

Specifikationer

I tabellen här nedan ser ni vilka specifikationer och funktioner moderkortet har.

Processorstöd Sockel 478-baserade, Northwood/Prescott, med 400-, 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 865PE.
Sydbrygga Intel ICH5.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version F4 (30/04/03).
PCI-platser 5 stycken, PCI 2.3-kompatibla.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 4 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Max antal USB-portar 8 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC655).
Nätverk Intel PRO/1000 CT Desktop Connection Gigabit LAN (stödjer CSA), 10/100/1000 Mbit.
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-150-portar, (Intel ICH5-R och Silicon Image Sil3112A ).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1 (enbart via Silicon Image-kretsen) och GigaRAID, RAID 0, 1 och 0+1.
HyperThreading Technology Ja.
Övrigt Två Firewire-portar, DPS2, Dual BIOS.

För er som vill läsa lite mer om 875P- och 865PE-chipsen, CSA och PAT hänvisar vi till två (1 2) tidigare recensioner

När man enbart tittar i ovanstående tabell är det egentligen ingenting som saknas. Det finns stöd för Firewire, RAID för både PATA- och SATA-enheter (Dual RAID) och dessutom har moderkortet Dubbla BIOS-kretsar (DualBIOS). Framförallt det sistnämnda är något jag är extra förtjust i. Om ni har läst några andra recensioner av mig så vet ni säkerligen redan detta.

En annan intressant funktion är Dual Power System 2. Detta är ett instickskort som man monterar på moderkortet. Genom att installera detta kan man få sexfas-ström till processorn. Detta gör att moderkortet klarar av att leverera stabilare ström och på så sätt bör man rent teoretiskt kunna uppnå en högre hastighet på sin processor utan problem.

Ytterligare en sak som är bra är att moderkortet är utrustat med hela sex stycken minnesplatser. Detta gör att man inte behöver vara rädd att köpa för små minnesmoduler och vid en senare uppgradering vara tvungen att plocka ut minnesmoduler och ersätta dem med större. Nu kan man ha kvar de små modulerna samtidigt som man kan installera större.

Fler fördelar på pappret med moderkortet är att det har stöd för Dual Channel DDR400, processorer med en busshastighet på 800 MHz och har en nätverksanslutning på 1 Gbit som har stöd för CSA. Det enda som vi saknas är stöd för PAT vilket enbart officiellt från Intels sida finns på 865PE:s storebror 875P. Dock har många tillverkare lyckats att aktivera minnesoptimerande funktioner på sina 865PE-moderkort som gjort att de blivit i princip lika snabba som 875P-moderkorten. Förhoppningsvis har Gigabyte lyckats med något liknande, vi får se längre fram i recensionen.

I förpackningen

Lådan som moderkortet levereras i har främst två färger, guld och silver. Detta tillsammans med den futuristiska framsidan med ett rymdskepp får lådan att se minst sagt udda ut. När man sedan går närmare ser man att framsidan kan vikas upp. Under denna lucka gömmer sig information om inte bara moderkortet själv, utan också om andra produkter från Gigabyte, reklam helt enkelt.

När vi sedan öppnade själva lådan är det fullständigt fullproppat med tillbehör. Faktum är att när vi efter en tjuvkik skulle packa ner allt i lådan igen fick inte allt plats. Här kommer i alla fall en lista med allt som återfanns i förpackningen (moderkortet självt exkluderat):

Som ni kan se medföljer allt mellan himmel och jord. Det enda som vi egentligen saknar är en SATA-adapter så att man kan använda äldre enheter till denna nya standard. I övrigt återfinns allt man kan tänkas behöva.

Bakplåten med SATA-kontakter är extra intressant. Mig veterligen är det bara Gigabyte som skickar med en sådan. Men vad kan då detta kort användas till? Jo meningen är att man skall kunna få externa SATA-kontakter och genom dessa koppla in externa enheter såsom CD-brännare med SATA-standard. Att det medföljer fem stycken SATA-kablar gör att det inte lär lida brist på sådana på ett tag. Dock kommer två stycken av dem att behövas om man skall koppla in SATA-bakplåten.

Manualerna som medföljer är bland de bättre vi sett. Den tillhörande moderkortet beskriver inte bara det allra viktigaste utan går också in på djupet. Här återfinns mycket information om de integrerade funktionerna, de olika inställningarna i BIOS och mycket mera. De manualer som hör till RAID-kontrollern är också de välskrivna. För en person som aldrig satt upp en RAID-array blir det knappast några större problem om personen ifråga först läser igenom dessa manualer.

På den medföljande CD-skivan hittar vi inte bara drivrutiner som behövs till moderkortet, vi hittar även ett en samlig program som tillsammans kallas Norton Internet Security 2003. Det kanske inte ser så mycket ut för världen men när man läser vidare och ser vad detta programpaket innehåller blir man lite mer imponerad. Internet Security-paketet från Norton innehåller följande titlar från samma företag; Antivirus, Personal Firewall, Privacy Control, Spam Alert och Parent Control. Bara detta programpaket kostar runt 700 SEK inklusive moms ute i handeln.

Layout & integrerade funktioner

Vid en första anblick på moderkortet blir man förvånad över alla klara färger, grönt, lila, orange, blått, vitt och rött. Om det är snyggt eller inte är upp till var och en, personligen tycker vi det har blivit lite väl mycket färgar och att allt bara ser rörigt ut. Det verkar som man har valt att färga så många komponenter som möjligt utan någon baktanke. Något man dock gjort bra med färgerna är att man valt att färga de två olika minnesbussarna olika. Det gör installationen lättare om man läst manualen och vet att man skall installera sina två minnesmoduler i minnesplatser med samma färg för att kunna dra nytta av Dual Channel.

Vi börjar som vanligt uppe i det högra hörnet. Här återfinner vi de sex minnesplatserna, ATX-kontakten, floppy-kontakten och två stycken IDE-kontakter. Alla dessa kontakter sitter mycket bra, man behöver inte dra dessa stora kablar någon längre sträcka för att de skall nå fram dit de skall. Detta leder till att luftflödet i lådan inte stoppas mer än nödvändigt av dessa stora och klumpiga kablar. För att återgå till minnesplatserna så är de belägna på ett sådant sätt att man utan problem kan byta minnesmoduler utan att först behöva avlägsna grafikkortet. Just på denna punkt slarvar många tillverkare men Gigabyte har gjort det helt rätt, i alla fall på just denna punkt.

Till vänster hittar vi processorsockeln. Runt denna sitter en hel del komponenter med det är tillräckligt med plats för att kunna installera stora kylare som till exempel en Alpha PAL8942. Till vänster om detta hittar vi den plats där DPS 2-kortet kopplas in. Nedanför denna kontakt sitter otroligt nog ATX12V-kotakten. Här sitter den utomordentligt dumt till, framförallt om man har tänkt installera DPS 2-kortet. Då måste man dra denna kabel inte bara över den fläkt som sitter på processorn, utan också den fläkt som sitter monterad på DPS 2-kortet. Här tycker vi Gigabyte borde försökt sätta denna kontakt någon annanstans.

Nere till höger på moderkortet sitter det som vanligt en mängd med kretsar, kontakter och diverse annat. Längst ner till höger sitter den kontakt där man installerar de knappar och ljusdioder som sitter fram i lådan. Något intressant med denna kontakt är att den är färgkodad och att det är tryck i PCB:n vilken färg som hör till vad, det blir alltså betydligt lättare att installera dessa annars krångliga kontakter. Ovanför denna färgkodade kontakt sitter de två gröna kontakterer som hör till GigaRAID-kretsen. Till vänster om dessa sitter två SATA-kontakter som hör till Silicon Image-kretsen. Dessa två kretsar är belägna precis ovanför de nämnda kontakterna. Lite längre upp på moderkortet hittar vi de dubbla BIOS-kretsarna och ytterligare två SATA-kontakter. Dessa två hör dock till sydbryggan som för övrigt är belägen precis ovanför.

Flänsen och fläkten som sitter på nordbryggan ser riktigt maffig ut. Vid en första anblick för man definitivt intrycket av att denna kylare utan problem skall klarar av att kyla nordbryggan. Ljudnivån på fläkten är dock inte lika bra, den låter en hel del och lämnar ifrån sig ett riktigt irriterande tjut. Varför man valt att montera en sådan här fläkt på nordbryggan förstår vi inte alls. Det blir än mer konstigt när vi ser att andra tillverkare inte använder någon fläkt alls på sina nordbryggor. Kanske har Gigabyte satsat på att skicka med en kylare som klarar av att kyla nordbryggan vid hård överklockning?

Bak på moderkortet hittar vi de kontakter som brukar återfinnas där; två stycken PS/2-portar, en parallell-port, två stycken com-portar, fyra stycken USB-portar, en nätverkskontakt och tre kontakter till ljudkortet. Här skulle vi definitivt ha velat ta bort åtminstone en com-port och istället monterat dit antingen fler USB-portar eller fler kontakter till ljudkortet. Nu är det sistnämnda kanske inte något större problem eftersom dessa kontakter finns på bakplåtar som medföljer moderkortet.

Totalt finns det enbart tre stycken fläktkontakter på moderkortet vilket definitivt är för lite. En av dem är placerade i det nordvänstra hörnet av processorn, den andra återfinns på moderkortets övre högra del och den tredje är belägen längst ner på moderkortets högra sida. Om man till exempel har en fläkt monterad bak i lådan ställer dessa placeringar till med problem. Man har då i princip bara en möjlighet att koppla in denna fläkt och det är till den kontakt som sitter vid processorsockeln. Detta leder i sin tur till att fläkten som sitter på processorn måste kopplas in i den kontakten som återfinns på andra sidan minnesplatserna. Som ni kanske har räknat ut är detta inte den optimala lösningen, personligen skulle vi velat ha sett ytterligare en fläktkontakt på moderkortet övre vänstra del.

Alla de integrerade funktionerna fungerar utan några som helst problem. Ljudkortet med ALC 655-kretsen ger tillräckligt bra ljud för den normala användaren utan exceptionella krav. Något intressant är att moderkortet själv känner av vad det är som kopplas in i de olika ljud-kontakterna. Sätter man till exempel in en mikrofon i ljudutgången kommer det upp en varning på bildskärmen (förutsatt att datorn är igång). Det är med andra ord nästan idiotsäkert att installera olika tillbehör till ljudkortet. Även DualBIOS-funktionen är lättanvänt och fungerar ypperligt bra. Vi testade att stänga av datorn mitt upp i en omprogrammering av BIOS och det var inga som helst problem att få igång datorn igen.

BIOS, stabilitet & överklockning

Gigabyte GA-8PENXP använder som så många andra moderkort ett BIOS från tillverkaren Award Software. Gigabyte har valt att hålla sig till standardlayouten i princip hela vägen, med två undantag.

Man ser inte de mest avancerade funktionera som standard, för att få fram dessa måste man trycka Ctrl+F1 ute i menyn. Det här står dock tydligt i manualen så det bör inte vålla några större problem. Dessutom visas inte vad de olika spänningarna ligger på under ”PC Health Status” utan bara om de är ”OK” eller inte vilket känns lite snålt. Vi tror att många skulle vilja veta exakt vad de olika spänningarna ligger på, inte bara om de är inom felmarginalen eller inte.

Systembussens hastighet går att ändra från 100 MHz upp till 355 MHz vilket bör vara tillräckligt för de flesta. Förhållandet mellan minnet och processorns hastighet går att ställa in mellan 1,33 X, 1,66 X och 2,0 X vid användning av en processor med busshastighet på 800 MHz.

Man kan ändra på spänningarna till processorn, minnet och till AGP-kortet. Spänningen till processorn går faktiskt bara att ändra upp till 1,6 V, eftersom standard ligger på 1,525 V så är ökningen alltså bara 0,075 V. Något som gör det ännu mer konstigt är att man kan välja en spänning så låg som 0,8375 V! Ökningen på denna spänning sker i 0,0125 V-steg. AGP-spänningen går att ändra upp till 0,3 V över standard och denna förändring sker i 0,1 V-steg. Även spänningen till minnet går att öka med maximalt 0,3 V och även denna ökning sker i 0,1 V-steg.

Nu är det dags att testa moderkortets överklockningspotential i praktiken. Till detta använde vi oss av en Pentium 4-processor på 2,4 GHz och som hade en busshastighet på 800 MHz. Minnet var två moduler av TwinMos 256 MB PC3200 DDR-SDRAM med Winbond-kretsar. Kylning var en Alpha PAL8942 med en 20 CFM-fläkt. Under alla tester var HTT och PAT aktiverat. För att testa om systemet var stabilt kördes 3DMark2001 SE och Prime95 oavbrutet i runt en dag. Klarade systemet av denna behandling klassades det som stabilt.

Tyvärr var den hösta hastigheten på systembussen vi lyckades uppnå måttliga 238 MHz. Rekodet tidigare med exakt samma konfiguration (förutom moderkortet) är hela 262 MHz, alltså ligger detta Gigabyte-moderkort en bra bit efter. Det hjälpte varken att öka spänningen till processorn eller att installera DPS2-kortet. Moderkortet var alltså en klar besvikelse på denna punkt.

Prestandatester

För alla tester nedan användes följande system:

Mjukvaran som användes för att testa moderkorten var följande:

Här under ser ni den hastighet som systembussen kördes i som standard när vi valde 200 MHz i BIOS.


Som ni kan se har Gigabyte valt att köra med en systembuss som är något högre än vad som är normalt. Skillnaden är enbart runt 1- 1,5%, men den finns fortfarande där.

Denna gång har vi valt att exkludera de olika 3D-testerna, vill ni veta hur 865PE- och 875P-moderkort presterar gentemot varandra i sådana tester hänvisar vi till ABIT IC7-G-recensionen .

PCMark2002, CPU
Nästa test på vår lista är PCMark och här tar vi oss en titt på CPU-poängen.

De olika korten presterar nästan exakt lika, Gigabyte-kortet vinner dock med en liten mariginal, troligtvis beroende på den högre systembussen.

PCMark2002, Memory
Här använder vi oss av samma program men tar en titt på minnespoängen.

Här ser vi något intressant. Trots att Gigabyte-kortet inte har PAT-aktiverat når det nästan upp i ABIT-kortets nivå och det slår klart det andra 865PE-kortet.

SiSoftware Sandra 2003
Följande test är Memory Bandwidth Benchmark i SiSoftware Sandra 2003.

Samma ska här, Gigabyte-kortet presterar betydligt bättre än Albatrons 865PE-moderkort och når nästan upp till 875P-kortens prestanda.

Som ni kan se presterar Gigabyte GA-8PENXP riktigt bra, framförallt minnestesterna imponerar. Att ett 865PE-kort kommer så här nära 875P-kortet i prestanda är antagligen något som Intel inte gillar, vem lägger ut extra pengar på något som egentligen inte har några som helst fördelar?

Slutsats

Det verkar som om Gigabyte med detta moderkort verkligen har satsat på användarvänlighet, det är inga stora steg framåt, men små och viktiga. Som exempel på detta kan vi ta den färgade kontakten där man monterar knapparna och lysdioderna som hör till chassit, den mycket utförliga och lättförståeliga manualen, de dubbla BIOS-kretsarna, hjälpen man får vid installation av ljud-kontakterna med mera. Andra fördelar med moderkortet är att det presterar mycket bra, nästintill lika bra som 875P-moderkorten gör. Layouten är även den bra, nästan helt perfekt, men två undantag, den totalt felplacerade ATX12V-kontakten och de för få fläktkontakterna, i övrigt är allt mer eller mindre utmärkt placerat.

Ytterligare en fördel är alla de tillbehör som medföljer. Det enda som egentligen saknas är en adapter som gör att man kan koppla sina äldre hårddiskar och liknande till SATA-kontakterna.

Nackdelarna är dock den högljudda fläkten som sitter på nordbryggan och att moderkortet inte gick att använda för hög överklockning, enbart 238 MHz på systembussen är långt ifrån vad vi är vana att se.

Produkten går inte att få tag på i Sverige ännu men priset lär bli ganska högt med tanke på vilka tillbehör som medföljer. Räkna med att detta specifika moderkort kommer vara ett av de dyraste 865PE-moderkorten på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Tillbehören. Överklockningspotentialen.
Layouten. Priset?
Dubbla BIOS-kretsar. Placeringen av ATX12V-kontakten.
Prestandan.  



14/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se