GlobalWin CBK-II58 & CDK58

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till GlobalWin som gjorde denna recension möjlig.


10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

För några dagar sedan testade vi GlobalWin CAK4, en dyr, tung och stor högprestandakylare. Alla kan dock inte använda den kylaren av olika skäl. Därför har tillverkaren även släppt två andra kylare som är lite mindre, lättare och billigare för att få en hel serie med produkter avsedda för olika målgrupper. Dessa lite mindre kylare har namnen CDK58 och CBK-II58 och de ska vi nu ta en närmare titt på.

Specifikationer

Kylflänsen (CDK58)  
Storlek 60x60x30mm (LxBxH)
Material Koppar och aluminium
Vikt 250g (utan fläkt)

Kylflänsen (CBK- II58)  
Storlek 60x60x30mm (LxBxH)
Material Koppar
Vikt 320g (utan fläkt)

Fläkten  
Storlek 60x60x15 (LxBxT)
Typ Kullagrad
Rotationshastighet 3000RPM
Luftflöde 16CFM
Ljudnivå 25dBa
Strömförbrukning 1.2W
Kontakt 3-pin

I förpackningarna

Detta följer med i förpackningarna:


CBK-II58


CDK58

Kylflänsarna

Det enda som skiljer CBK-II58 och CDK58 är materialet i kylflänsarna. CBK-II58 är, liksom många andra högprestandakylare, tillverkad helt i koppar. Koppar leder och avger värme mycket bättre än aluminium och passar därför generellt bättre som material i kylflänsar. Pga detta har fler och fler tillverkare övergått till att använda koppar i kylflänsarna eftersom kylarna då kan göras betydligt mindre och ändå kyla lika bra eller bättre än betydligt större kylare tillverkade i aluminium. En nackdel med att använda det är att det väger mer än aluminium. Det är även dyrare och mjukare än aluminium. Mjukheten gör att det är ganska lätt att råka repa kylflänsar tillverkade i materialet, därför bör man vara försiktig när man hanterar dessa.

CDK58 består till stor del av koppar, men ca hälften av de uppstickande bladen består helt av aluminium istället för koppar. Det är den enda skillnaden mellan CBK-II58 och CDK58. Det kan verka lite konstigt att använda aluminium i vissa delar av kylflänsen, men anledningen till detta är att aluminium är billigare och tillverkaren vill kunna erbjuda ett lite billigare alternativ.


CBK-II58

CDK58

Kylflänsarnas design är ganska typiska för kylflänsar, ett visst antal blad är fästa i 90°-vinkel mot kopparbottnen. Över dessa monteras sedan fläkten. Kopparbottnen är relativt tjock och sprider ut värmen över hela kylflänsen.


CBK-II58

CDK58

Bottnen av kylflänsen är inte spegelblank men inte långt ifrån och den är nästan helt fri från repor. Blankare och slätare bottenyta leder till bättre värmeöverföring mellan processor och kylfläns vilket leder till förbättrad prestanda.

På bilden ovan till höger ser man hur metallbladen är fästa i kopparbottnen, nämligen genom hederlig gammal lödning.

Fläktarna

Båda kylarna har identiska fläktar och det är en ganska liten och svag fläkt som mäter 60x60x15mm. Enligt tillverkaren blåser fläkten ca 16CFM samtidigt som den låter 25dBa. Fläkten är med andra ord mycket tyst men blåser inte heller särskilt mycket.

Kylaren går även att få med två andra 60x60mm- fläktar. Det ena alternativet är en mycket stark fläkt som blåser ca 38CFM samtidigt som den låter runt 47dBa. När kylarna har en sådan fläkt kallas den istället "38" i slutet av namnet istället för "58".

För de som tycker att "58-fläkten" är för svag men "38-fläkten" för högljudd så finns det även en "68" modell som blåser ca 23CFM samtidigt som den låter runt 37dBa.

Montering

Tyvärr så är monteringsarmen för socket A av den gamla traditionella typen, dvs den fäster bara vid en plastpigg på varje sida av socketen. Detta är inte ett så stort problem då båda kylarna håller sig under den kritiska gränsen 350g men det är ett gränsfall.

Riskerna med ett monteringssystem för socket A- processorer som denna kylare har är många. Först och främst så kan plastpiggen på socketen lossna vid monteringen. Det som också kan hända är att kylaren kan lossna när man flyttar datorn. Chansen att detta händer är inte stor, men det är ändå en nackdel att tillverkaren inte gjort ett bättre fästclip.

Att montera kylaren med monteringsarmen var trots allt inte särskilt svårt om man använde en skruvmejsel. Kylarens storlek bör inte vara något som helst problem vid monteringen eftersom den inte är större än socketen.

Tyvärr har GlobalWin valt att använda så kallad ThermalPad istället för vanlig kylpasta. ThermalPads är ett mycket sämre val eftersom värmeledningen blir sämre jämfört med vanlig kylpasta. Självklart kan man skrapa bort ThermalPaden och använda vanlig kylpasta, men tyvärr skickas ingen kylpasta med och man får köpa detta själv om man vill ha optimal värmeledning.

Resultat

Testsystem
Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760MHz (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Minne: Samsung 256MB PC2700 DDR-SDRAM
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60GB

För att mäta temperaturen på processorn vid full belastning användes en extern sensor kopplad till en Thermaltake Hardcano 3. Denna sensor placerades precis intill processorkärnan och kylpasta applicerades mellan dessa för att ge en så bra temperaturmätning som möjligt. Toppen av sensorn klipptes även av för att ge så riktiga mätvärden som möjligt. Vi belastade processorn med hjälp av Prime95 som vi körde i ca 30 minuter eller tills temperaturen stabiliserat sig.

Att använda en extern sensor har många fördelar jämfört med att läsa av moderkortets sensor inbyggda sensor. För det första så kan moderkortets sensor vara dåligt placerad så den inte ger så bra bild av hur en kylare egentligen presterar. En annan fördel är att den externa sensorn vi använda visade temperaturen med 1 decimal, men moderkort inte visar några decimaler alls. Fördelen med att ha den där extra decimalen är självklart att man då får en bättre bild av hur kylaren presterar och lättare kan jämföra två kylare som presterar nästan lika. Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager kiseblaserad kylpasta.

Förutom standardfläkten så testades kylaren även med en fläkt på 23CFM och en på 38CFM. Dessa fläktar var inte identiska med de som "68" och "38"-modellerna kommer med, men de har ungefär samma specifikationer och ger därmed en fingervisning om hur dessa presterar.

Som ni ser så presterar inte kylaren särskilt bra med "58-fläkten" eftersom den helt enkelt är för svag. Med en starkare fläkt presterar den mycket bättre men den har ingen chans mot rena högprestandakylare som t ex Alpha PAL8045 och Thermalright AX-7.

Slutsats

Prestandamässigt utmärker denna kylare sig inte, den presterar bra men det finns bättre alternativ.

För vem lämpar sig så denna kylare?
Den är visserligen tyst, men bättre prestanda vid samma ljudnivå går att få med andra kylare. Den är dock väldigt liten och lämpar sig bra för användare som har väldigt trångt med plats runt socketen eller inte har mycket plats i höjdled över socketen.

Tyvärr finns det inte många affärer i Sverige som säljer GlobalWins produkter vilket leder till att man ofta betalar överpris för kylarna pga låg konkurrens. Föregångaren till CBK-II58, CBK58 kostar ca 500kr här i Sverige. Om CDK58 och CBK- II58 hamnar i samma prisklass så kan jag inte rekommendera kylarna alls pga det höga priset.

Fördelar Nackdelar
Kyler bra Dålig monteringsarm
Olika fläktalternativ Pris och tillgänglighet?
Liten Ingen kylpasta medföljer
  Bättre alternativ finns på marknaden

Uppdatering 18/07-02:
Efter kritik så har GlobalWin valt att byta ut monteringsarmen på CDK-kylarna mot en bättre arm som fäster vid tre socketpiggar på varje sida. Till en början gäller inte detta CBK-II-kylarna, men det är troligen bara en tidfråga innan denna förändring gäller även de kylarna.
10/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se