Grafikkortsroundup, April 04

Inledning
ABIT Radeon 9600XT-VIVO
Albatron GeForce FX5900XTV
Gigabyte GeForce FX5700LE
MSI GeForce FX5950 Ultra
PowerColor Radeon 9600SE
PowerColor Radeon 9800XT
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ABIT, Albatron, Gigabyte, MSI och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.


27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

För inte allt för länge sedan lanserade NVIDIA sitt nya grafikkort, GeForce6 6800 Ultra (NV40). Det är snabbt, snabbt och åter snabbt, men har också sitt pris. Inte många vill eller har möjligheten att lägga ut sådana stora summor på ett grafikkort. Istället är det de billigare produkterna som säljs i stora mängder. De presterar inte lika bra som de allra snabbaste, men kostar bara en bråkdel av priset. Dessutom finns dessa kort redan att köpa, till skillnad från NV40 som lär dröja ännu ett tag till.

Idag skall vi ta oss en titt på sex stycken olika grafikkort, tre baserade på NVIDIA-kretsar, och lika många som är baserade på kretsar från den andra stora aktören, ATI. Vi testar två kort i det övre budgetsegmentet, lika många i mellansegmentet och således även två stycken i prestandasegmentet. Korten kommer från ABIT, Albatron, Gigabyte, PowerColor och MSI. De bygger på sex stycken olika kretsar och vi kan således ge ett utlåtande på sex helt olika grafikkort. Vilket kort ger mest valuta för pengarna, vilket är smartast att lägga sina surt förvärvade pengar på?

ABIT Radeon 9600XT-VIVO

ABIT har varit ett välkännt företag bland hårdvaruentusiaster ett bra tag, främst på grund av deras moderkort. De har dock tillverkat grafikkort ett bra tag men först nu på senare tid har de börjat tillverka ATI-baserade diton. Kortet som ABIT har bistått med till detta test är ett sådant och baserat på ATI:s mellankrets, 9600XT.

Specifikationer

Chip ATI Radeon 9600XT.
GPU-hastighet 500 MHz.
Minneshastighet 300 MHz [600 MHz DDR].
Minnesbuss 128 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut, Video-in.
Pris Ca. 1800 SEK.

Priset är ett ungefärligt medelvärde från några av Sveriges största butiker som saluför kortet, priset inkluderar också moms. Det är detta priset som kommer uppges för alla andra kort längre fram också.

Som ni kan se är det ett ganska normalutrustat grafikkort för den här klassen. De få saker som gör att man höjer på ögonbrynen är att ABIT har utrustat kortet med hela 256 MB-minne, utan att sänka dess hastighet. Vanligt är annars att man sätter på onödigt mycket minne på grafikkortet för att det ser ”bra” ut. Nackdelen med det är att tillverkarna då oftast väljer långsammare minnen vilket gör kortet betydligt sämre och långsammare.

En annan intressant sak är att kortet har stöd för att hämta in video från till exempel en VCR eller videokamera. Man kan alltså använda kortet för videoredigering om man har en relativt modern dator som orkar med sådant.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

Som ni kan se är det i princip standardtillbehören som medföljer, varken mer eller mindre. Det enda utanför det ordinära är den adapter man kopplar in till grafikkortet för att kunna ta del av dess videofunktioner.

På de båda CD-skivorna hittar man förutom drivrutiner och specialutvecklade program också ett videoredigeringsprogram vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att kortet har möjligt till att hämta in video.

Layout och kylning
Grafikkort baserade kring ATI Radeon 9600XT är betydligt mindre och smäckrare än de grafikkort baserade på de vassaste kretsarna. Det gör att någon enorm och högljudd fläkt inte är nödvändigt, ej heller någon extra strömkontakt behövs vilket i vissa fall kan vara en stor fördel.

Kylaren som sitter på själva kärnan ser vid en första anblick ganska stor ut. Men tittar man närmare ser man att det enbart är en relativt liten kylare och sedan är det en metallplatta som ligger på. Enda vettiga syftet bakom den här är att ABIT vill få kortet att se häftigare ut. Ur kylningssynpunkt borde den göra en relativt liten skillnad.

Den lilla kylaren på kärnan är inget som helst problem eftersom kretsen som grafikkortet är baserat på ger ifrån sig relativt lite värme och någon monsterkylare är allt annat än nödvändigt. Ljudnivån som denna fläkt ger ifrån sig är helt normal, varken mer eller mindre. För den som är intresserad kan meddelas att fläkten avger ett blått sken när den är igång. Även detta ser vi som ganska onödigt, men det finns säkert folk som blir imponerade.

Albatron GeForce FX5900XTV

Albatron har funnits på den svenska marknaden några år nu och har växt enormt på den lilla tid de har existerat. Kortet som testas är baserat på en krets från NVIDIA, närmare bestämt GeForce FX5900XT. Denna krets är riktad till dem som vill ha ett snabbt kort utan att betala en mindre förmögenhet.

Specifikationer

Chip NVIDIA GeForce FX5900XT.
GPU-hastighet 390 MHz.
Minneshastighet 350 MHz [700 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 128 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut, Video-in.
Pris Ca. 2200 SEK.

Enda skillnaden på det här kortet och dess betydligt dyrare storebröder FX5900 och FX5900 Ultra (även till viss del FX5950 Ultra) är klockfrekvensen på minnet och GPU:n. Så med överklockningen är det fullt möjligt att få ut prestanda likvärdigt ett betydligt dyrare kort. Det är också det som har gjort det här kortet till en favorit. Det har enbart fått sänkta hastigheter och inte blivit nedskalat på något annat sätt, som till exempel halverad minnesbuss eller liknande.

Även det här kortet har stöd för Video-in, men nu börjar vi komma upp i en sådan prisklass där det mer eller mindre är standard med en sådan funktion.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

Inte heller till det här kortet medföljer något extra intressant. Det enda lite udda är alla CD-skivor som medföljer. På dessa hittar man flertalet lite äldre demon till spel, såsom Max Payne, Age of Wonders II, men också ett spel i fullversion, Duke Nukem: Manhattan Project. På en annan skiva hittar man drivrutiner, manualer och andra program tillhörande grafikkortet. På de två resterande CD-skivorna hittar man ett DVD-uppspelningsprogram och ett videoredigeringsprogram så att man kan nyttja kortets funktioner maximalt.

Layout och kylning
Eftersom grafikkortet är en nedskalad version av ett högprestandakort avger det en del värme och en effektiv kylning är ett måste. Albatron har löst detta genom att placera sin vanliga kopparkylare på kärnan vilket visar sig vara mer än tillräckligt. Frågan är dock hur den presterar när vi överklockar grafikkortet lite längre fram. Tyvärr snurrar fläkten på kylaren ganska fort och låter en del över det normala. Men som tur är ger den inte ifrån sig något irriterande ljud som skär i öronen, utan mer ett bekvämt susande. Så att arbeta med fläkten igång är inga som helst problem.

På minnena sitter det kylflänsar vilket borde hålla minnena välkylda och göra så att man kan få upp dem i en högre hastighet utan att grafikkortet blir instabilt. Det sitter bara sådana kylflänsar på framsidan av kortet vilket helt enkelt beror på att det inte finns några minneskretsar på grafikkortet baksida.

Uppe i det övre vänstra hörnet på grafikkortet sitter det en molex-kontakt. Denna är man tvungen att koppla in för att grafikkortet skall få det ström den behöver. AGP-porten klarar helt enkelt inte av att leverera tillräckligt. Vad man tycker om detta får stå för var och en, dock har det här kortets största konkurrent, ATI Radeon 9600XT inte behov av en sådan kontakt.

Gigabyte GeForce FX5700LE

Gigabyte är ganska liten på den svenska marknaden, men de är likväl kända för sin kvalité och sitt nytänkande. Kortet från dem till detta test är baserad på en budgetkrets från NVIDIA, GeForce FX5700LE.

Specifikationer

Chip NVIDIA GeForce FX5700LE.
GPU-hastighet 250 MHz.
Minneshastighet 200 MHz [400 MHz DDR].
Minnesbuss 128 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut.
Pris Ca. 1300SEK.

Det här kortet är en nedskalad version av NVIDIA:s mellankrets, GeForce FX5700. Med andra ord är kortet inte någon superpresterande dito. Dessutom kostar kortet lite väl mycket med tanke på vad man får, det finns betydligt bättre kort i den här prisklassen.

Här ser vi också ett exempel på där man har monterat en oanständigt stor mängd minne på kortet utan anledningen. Minneshastigheten är också väldigt låg. Det hade varit betydligt bättre att enbart montera 128 MB minne och istället satsat på snabbare sådana.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

Som synes är medföljer det inte speciellt många tillberhör. Man får inte med några kablar för att ansluta datorn till TV:n eller liknande. Det enda man får utöver det extra är tre CD-skivor. Tyvärr hittar man inget vettigt på dem förutom ett DVD-uppspelningsprogram.

Layout och kylning
Som brukligt med produkter från Gigabyte har kretskort en speciell blå färg. Till storleken är kortet relativt litet, så att få plats med det i datorn skall inte vålla några problem över huvud taget. Det behövs inte heller någon extra strömadapter, men det var mer eller mindre väntat med tanke på det här kortets hastighet på kärnan och minnet.

Till kylning har Gigabyte valt en koppardito som är relativt stor för den här typen av grafikkort. Tyvärr låter den en hel del och ger ifrån sig ett väldigt irriterande ljud. Varför har man inte satsat på en passiv kylning av det här kortet? Det är ju inte direkt så att det behöver en aktiv kylning. Hade man gjort det hade man sett något positivt med det här kortet över huvud taget. Dessutom hade man sluppit en rörlig del vilket gör att man har en sak mindre på grafikkortet som kan gå sönder. Ytterligare en anledning är att en sådan lösning är billigare än den nuvarande. Alla hade helt enkelt vunnit på en passiv kylning. Naturligtvis sitter det heller inte någon kylning på minnena på det här kortet.

MSI GeForce FX5950 Ultra

Microstar International som MSI egentligen heter är en av de största tillverkarna av grafikkortet, så det vore allt annat än konstigt om de inte hade ett av NVIDIA:s värsta grafikkort i sortimentet. Kortet ifråga är baserat på det för närvarande snabbaste NVIDIA-kortet som finns ute på den svenska marknaden, GeForce FX5950 Ultra.

Specifikationer

Chip NVIDIA GeForce FX5950 Ultra.
GPU-hastighet 475 MHz.
Minneshastighet 475 MHz [950 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut, Video-in.
Pris Ca. 4600SEK.

När man tittar på specifikationerna verkar det som kortet bör prestera bra, minnena har till exempel nästan en klockfrekvens på hela 1 GHz. Även kärnan har en relativt hög hastighet. Men tyvärr är dessa inte det enda som har en hög siffra, även priset har en sådan, runt 4600 SEK för ett grafikkort är betydligt mer än vad många kan tänka sig att lägga ut på ett sådant.

I övrigt är det inte något intressant med kortets specifikationer, TV-ut och Video-in finns naturligtvis på ett kort av den här kalibern. Det förstnämna är i och för sig mer eller mindre en standard idag. Att hitta ett kort utan TV-ut idag är som att leta efter en nål i en höstack.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

Eftersom grafikkortet hör till toppskiktet är det inte speciellt förvånande att man får med en hel del tillbehör. En mycket udda sak som medföljer är dock ett litet block. Det är helt enkelt en hög av papper man kan ha på skrivbordet och göra anteckningar på. Inte direkt något man brukar få med varje grafikkort, men ej heller något man saknar i vanliga fall.

På de hela 11 stycken CD-skivorna hittar man allt mellan himmel och jord. De spel som medföljer är Morrowind, The Elder Scrolls III, Ghost Recon, Duke Nuken: Manhattan Project, dessutom får man med en CD med ytterligare sju spel, dock i nedbantad form.

På de andra skivorna hittar man diverse program, bland annat för videoredigering, bildredigering, videouppspelning med flera.

Strömsladden som medföljer är helt enkelt till för att dela upp den kabel som kommer från nätaggregatet till två. På så sätt får man inte en mindre kontakt inuti datorn, vilket i vissa fall kan vara uppskattat.

Layout och kylning
Grafikkortet är stort, mycket stort, och är som alla andra grafikkort MSI, rött till färgen. På detta sitter det sedan två enorma kylare, en på framsidan, men även en på baksidan! Med andra ord inger grafikkortet respekt.

De två kylarna på grafikkortet, är gjorda i aluminium men har en kopparaktig färg vilket får det hela att se bättre ut än vad det egentligen är. Dessa sträcker sig naturligtvis ut över minneskretsarna så även dessa får den kylning som behövs, de går trots allt i närmare 1 GHz. Med de båda fläktarna på kortet förväntar man sig att grafikkortet skall avge en hel del ljud, men så är faktiskt inte fallet. Faktum är att kortet är testets tystaste kort bland dem som använder sig av fläktar över huvud taget! Framförallt när man sitter vid datorn utan att spela eller göra något annat icke grafikintensivt hör man knappt grafikkortet alls när chassit är stängt. När man börjar spela eller liknande stiger ljudnivån, men kortet är fortfarande mycket tyst!

Även till det här kortet krävs en extra strömadapter, men kortet är som sagt av den vassare sorten och drar en hel del ström. Förhoppningsvis skall vi slippa dessa kontakter när AGP-standarden blir utbytt senare i år.

PowerColor Radeon 9600SE

Märket PowerColor är inte allt för känt inom Sveriges gränser. De tillverkar dock flertalet olika grafikkort, och idag skall vi ta oss en titt på två stycken från dem. Det första är baserat på budgetkretsen Radeon 9600SE från ATI.

Specifikationer

Chip ATI Radeon 9600SE.
GPU-hastighet 325 MHz.
Minneshastighet 200 MHz [400 MHz DDR].
Minnesbuss 64 bitar.
Minnesmängd 128 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut.
Pris Ca. 800SEK.

Priset är som ni kan se det lägsta i testet, men det är också de övriga specifikationerna. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att det är ett budgetkort. Men de ser faktiskt lite väl veka ut, och frågan är om kortets prestanda ens kommer upp i modern klass?

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

PowerColor har varit sparsamma med grafikkortets tillbehör, men priset är lågt så det fanns troligen inte något utrymme till något annat. Det mest upphetsande är DVD-uppspelningsprogrammet som medföljer på den ena CD-skivan och pci-plåten. Med hjälp av denna kan man omvandla kortet till ett lowprofile-kort, alltså ett kort som inte är lika högt på höjden som vanliga kort och på så sätt får plats i mindre system.

Layout och kylning
Kortet är som redan nämnts litet rent fysiskt. Det har ungefär hälften så stor yta som Gigabyte-kortet. Färgen på kortet är rött, men det har mindre betydelse med tanke på vilka det är ämnat åt. De som helt enkelt vill ha ett grafikkort för att kunna visa skrivbordet och ordbehandlaren. Därför sitter det också en passiv kylning på kortet, alltså ingen fläkt. Detta gör att grafikkortet är helt ljudlöst vilket säkerligen många uppskattar.

Något lite udda med kortet är att VGA-kontakten sitter ihop med kortet med hjälp av en kabel. Detta för att man skall kunna ta bort den om man vill byta pci-plåt. Problemet då blir bara att man enbart får en DVI-utgång, och någon adapter medföljer inte vilket känns lite tråkigt.

I övrigt finns det inte så mycket att säga, det är ett ganska sparsamt kort utan massa ”lull-lull” som stor kylare, kylflänsar på minneskretsarna och så vidare.

PowerColor Radeon 9800XT

Det andra grafikkortet från PowerColor är baserat på ATI:s snabbaste krets, Radeon 9800XT. Det är efterföljaren till det mycket populära Radeon 9800 PRO och är i mångt och mycket väldigt lik, den enda skillnaden av större betydelse är att XT-modellen har högra klockfrekvens.

Specifikationer

Chip ATI Radeon 9800XT.
GPU-hastighet 412 MHz.
Minneshastighet 365 MHz [730 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Utgångar DVI, VGA, TV-ut.
Pris Ca. 4300SEK.

Även det här kortet ser intressant ut, det har dock inte lika höga klockfrekvenser som MSI-kortet. Men som vi sett hos bland annat processorerna på senare tid är MHz inte allt. Även den interna arkitekturen är av stor betydelse.

Priset för den här produkten är i saftigaste laget, en bit över 4000 SEK. Frågan är om det är värt det, och om man får något extra utöver de betydligt billigare FX5900XT- och 9600XT-korten

Något som saknas på det här kortet är möjlighet till att hämta in video, det finns alltså ingen Video-in-möjlighet på det här grafikkortet. Kortet kostar faktiskt en hel del, och vi tycker helt enkelt att en sådan funktion bör finnas på ett kort av den här sorten.

I förpackningen
Följande skickas med förutom grafikkortet:

På de medföljande CD-skivorna hittar man några fullversionsspel, Tomb Raider: The Angel of Darkness och Big Mutha Truckers, men också flertalet ”lite-versioner” av spel, såsom Warcraft III, TOCA Race Driver med flera. Det enda programmet av värde man får med är ett som används till DVD-uppspelning, och på den femte och sista skivan hittar vi de obligatoriska drivrutinerna.

Den medföljande Half-Life 2-kupongen kan säkerligen intressera många. Anledningen till att en sådan medföljer är att när ATI-lanserade 9800XT-kretsen förra året var lanseringen av det för många efterlängtade Half-Life 2 inte långt borta. Så ATI skapade helt enkelt ett mervärde för sina köpare genom att inkludera spelet. Problemet var bara att Half-Life 2 inte var färdigutvecklat (och är fortfarande inte…) så man skickar med en pappersbit med en kod på. När spelet sedan släpps kan man mata in koden och antingen ladda hem spelet direkt eller få det hemskickat till sig, om nu pappersbiten inte har hunnit mögla upp innan Half-Life 2 släpps det vill säga…

Layout och kylning
Hela grafikkortets framsida domineras av en stor kylare. På denna kopparkylfläns sitter det sedan en enorm fläkt. Istället för att använda sig av en liten 40 mm-fläkt har de satt på en som har en diameter på hela 70 mm. På så sätt kan fläkten transportera betydligt mera luft, utan att öka ljudnivån. I alla fall i praktiken, fläkten låter trots sin storlek en hel del. Vi tycker att det borde hade kunnat gå att lösa på något annat sätt, kylaren är som sagt gjord i koppar och fläkten har en stor diameter vilket borde gör att fläkten inte behöver snurra så fort. Men så är tyvärr inte fallet, och fläkten ger ifrån sig ett skärande ljud vilket många kan uppfatta som störande.

Vänder vi på grafikkortet ser vi att det även på baksidan finns kylning, i form av en kopparplatta. Den kyler baksidan av kortet precis där kärnan sitter placerad och de minneskretsar som sitter monterad på denna sida av kortet.

Naturligtvis krävs det att man kopplar in en extra strömkabel till grafikkortet. Detta bör dock inte vara några problem eftersom det redan vid leverans sitter en sådan kopplad på kortet som delar sig i två, så man ”tappar” inte någon intern kontakt genom att använda det här grafikkortet.

Överklockning

När vi överklockade korten använde vi oss av Coolbits till NVIDIA-korten och Rage 3D Tweaker till de baserade på ATI-kretsar. Vi höjde först kärnan i steg om 5 MHz tills vi hittade den högsta stabila hastigheten. Vi testade stabiliteten genom att köra 3D Mark 2001 flertalet timmar i sträck. När vi hittat den högsta hastighen på kärnan upprepade vi proceduren på minnena.

Alla överklockningsresultat är placerade i ett diagram, men eftersom det var så många kort och det skulle bli lättöverskådligt blev bilden för stor för att placeras rakt in i recensionen. Därför måste ni klicka här för att se diagrammet. Notera att de staplar med namntilläget ”-Or” syftar på originalhastigheten, medan de med ”-Öv” är den hastighet vi uppnådde vi överklockning.

Det två budgetkorten, Gigabyte GeForce 5700LE och PowerColor Radeon 9600SE överklockade inte speciellt mycket, men det var heller inte väntat. Eftersom de är just budgetkort har tillverkarna satsat på så billiga komponenter som möjligt vilket gör att någon enorm överklockning inte är att vänta. Lite synd är det dock att kärnan på Gigabyte-kortet inte gick högre, med tanke på den öronbedövande kylningen som sitter på.

De båda mellankorten gjorde betydligt bättre ifrån sig. ABIT-kortet kunde öka en hel del på kärnan, dock inte lika mycket på minnet. Men eftersom minneskretsarna var specificerade för den hastighet som de kördes i vid leverans är det kanske inte så konstigt. När vi tar oss en titt på Albatron-kortet ser vi en otrolig ökning av klockfrekvensen på kärnan, från 390 till 555 MHz! En ökning på nästan 40 %, och det utan någon mastodontkylning, vilket är riktigt bra. Kortet når alltså en högre hastighet än dess storebror från MSI (med FX5950 Ultra-kärnan), vilket är en bedrift i sig. Minnet överklockade dock inte lika högt som kärnan, men man kan inte få allt här i världen.

När vi går över till de båda högprestandakorten och kollar på deras resultat ser vi att de inte gick att överklocka speciellt mycket. Detta beror på att tillverkarna redan pressat ut så mycket som går ur korten redan från början. Den enda större ökningen är minneshastigheten på MSI-kortet, i övrigt är det inga större skillnader.

Testsystem

För alla testerna som redovisas längre fram användes följande system:

Vi valde att testa grafikkorten på ett så snabbt system som möjligt för att kunna pressa grafikkorten till deras yttersta. Dock kommer man inte upp i samma siffror med en långsammare dator, men på det här sättet ser vi lättare skillnad på grafikkorten och kan bilda oss en mer rättvis uppfattning om dem.

Som referensgrafikkort valde vi att använda ett ATI Radeon 9800PRO vilket av många anses vara det kort med bäst pris- och prestandafårhållande.

Något annat vi hade problem med var att bestämma vilka tester vi skulle köra. Det får inte ta för lång tid, inte vara för intetsägande och så vidare. Vi hoppas att vi har kommit fram till en bra blandning med klassiker, spel, syntetiska tester och så vidare. Vi har också försökt få med några spel som använder DirectX 9, eftersom det kommer allt fler spel som använder sig av det.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkortet var följande:

Alla testerna kördes tre gånger och medianvärdet togs av dessa. Om något värde avvek på tok för mycket, vilket enbart hände vi ett fåtal tillfällen, uteslöts det värdet och en ny omgång kördes.

Prestandatester -1

Vi börjar vår testsvit med att köra en del syntetiska tester, bland dessa de båda 3DMark-versionerna. Vi har valt att inkludera dessa eftersom många efterfrågar siffror från just de programmen. Vi anser dock att man inte skall lägga någon större vikt vid dessa resultaten när man bedömmer ett grafikkorts prestanda. Detta på grund av allt fusk som förekommit, och troligen fortfarande gör det, från båda tillverkarnas sidor.

I 3DMark-testerna körde vi naturligtvis standardtesterna, fast ändrade upplösningen när det krävdes.

I de båda 3DMark2001SE-testerna ser vi att det är Radeon 9800XT-kortet som vinner, med 9800PRO- och FX5950 Ultra-korten hack i häl. PowerColor 9600SE-kortet ser ut att prestera riktigt dåligt, men vi får se hur det utvecklas längre fram.

3DMark03 är en efterföljare till 2001-versionen och använder sig av DirectX 9.0. Här ser vi ungefär samma resultat som i 3DMark2001.

Även Aquamark är ett DirectX 9.0-test, och vi körde naturligtvis standardtestet, inga inställningar ändrades med andra ord.

Än en gång hamnar 9800XT-kortet överst på pallen med 9800PRO och FX5950 Ultra tätt efter.

I de följande två testprogrammen, FabelMark och VillageMark, tesas bland annat grafikkortets förmåga att enbart rendera det som skall synas på bilden. Alltså att inte först rendera ett objekt, och sedan ytterligare ett objekt ovanpå det. Detta är allt annat än optimalt eftersom då något som inte syns tar upp grafikkortskraft.

Än en gång ser vi samma resultat som alla de andra testerna.

I toppskicktet ser vi en liten förändring i VillageMark-testerna, och det är att FX5950 Ultra-kortet i princip presterar lika bra som 9800XT-kortet. Lite längre ner i fältet ser vi också att 9600SE-kortet för första gången slår sin närmaste konkurrent 5700LE. Dessutom är 5900XT-kortet inte allt för långt efter 9800PRO-kortet, men en bra bit före 9600XT-kortet som är dess närmaste konkurrent.

Codecreatures är ett DirectX 8.1-baserat benchmarkprogram som bland annat testar grafikkortens Vertex- och Pixel-Shader pretstanda. Standardtestet kördes, dock med ändrad upplösning.

Här ser vi i precis samma resultat som vi har gjort tidigare, enda skillnaden är att FX5950 Ultra-krotet ligger lite före 9800XT-kortet, istället för tvärt om. Men det mest intressanta är att mellankortet 5900XT presterar i princip lika bra som 9800PRO-kortet, och ligger bara ytterst lite efter 9800XT-kortet!

Commanche 4 är ett helikopterspel som aldrig blev speciellt populärt. Dock fungerar det ypperligt som prestandatest i sådana här sammanhang. Det är ett DirectX 8.1-spel, alltså inte ett av de allra mest krävande på marknaden.

Det enda vi ändrade innan vi körde testet var att ställa in rätt upplösning.

Här ser vi klart och tydligt att det är övriga systemet som är flaskhalsen, inte grafikkortet. Alla korten (förutom de två budgetkorten) presterar nästan exakt likadant. Det är först när vi höjer upplösningen som vi börjar se en tendens till skillnad, dock ligger korten väl sammlade runt 55 till 58 FPS fortfarande.

Prestandatester -2

Quake 3 är ett gammalt spel, det vet vi alla. Men det används dock fortfarande flitigt för att testa grafikkorts OpenGL-prestanda, och det är precis det vi skall göra nu. Vi körde Quake 3 med inställningen "High Quality" och ändrade sedan enbart upplösningen.

Som synes får alla grafikkorten oanständigt höga FPS, i båda upplösningarna. Även det mycket kraftlösa Radeon 9600SE presterar över 100 FPS i 1024*768, å andra sidan får de snabbaste korten närmare 300 FPS. Vi ser också att FX5950 Ultra-kortet är snabbast i båda testerna, och tappar heller inte speciellt många FPS när vi höjer upplösningen. På andra plats hittar vi förvånandsvårt nog 5900XT-kortet, alltså ett kort som skall ligga i mellanklassen slår inte bara 9800PRO-kortet, utan också 9800XT! Därav kan vi nog dra slutsatsen att Quake 3 gynnar NVIDIA-kort mer än ATI-kort.

Nästa test är bygger på ett relativt nytt spel, X2 - The Threat. Det släppts sent förra året och vi har använt Demo-versionen av spelet med en inbyggd benchmark-miljö där det enda vi ändrade var upplösningen. Spelet i sig innehåller en hel del intressanta effekter så som dynamiska 3D-skuggor, riktiga gasmoln och så vidare. Det bygger på DirectX 8.1-funktioner men är trots detta mycket krävande.

Här får vi än en gång två NVIDIA-kort i toppen, FX5950 Ultra-krotet presterar en hel del bättre än alla andra korten, och FX5900XT-kortet hamnar precis för de två snabbaste ATI-korten, men slår sin närmaste konkurrent, 9600XT med hästlängder. I den högre upplösnignen blir spelet i princip totalt ospelbart om vi använder oss av de två långsammaste grafikkorten, 9600SE och 5700LE.

Första gången Halo visades upp för allmänheten blev många mycket imponerande av dess utseende. När det sedan visade sig att spelet först enbart skulle komma till Xbox blev många besvikna, och när det väl komm till PC hade hypen släppt för länge sedan. Det blev en stor succé som Xbox-spel, men inte som PC-spel där det kom och gick relativt fort. Spelet är dock ganska krävnade, och därför har vi valt att använda oss av det för att uvärdera grafikkorten.

I det här tester ser vi att det är ATI-korten som prester bäst, varav 9800XT-kortet presterar något bättre än 9800PRO. De båda budgetkorten presterar dessutom riktigt dåligt, och spelen är inte spelbara med dessa.

Det sista testet är Gun Metal 2, demo-versionen av det spelet har två inbyggda benchmarks och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Som ni kan se får vi knappt spelbar prestanda från något kort. Dock är FX5950 Ultra-kortet snabbast i båda testerna, med de två snabbaste ATI-korten hack i häl, och något efter dem ser vi än en gång mellanklasskortet 5900XT som presterar otroligt bra med tanke på dess pris.

Sist har vi valt att köra några tester med anti-aliasing och anisotropen filtrering. Tyvärr hade vi inte tid att göra några omfattande tester med dessa inställningar, men håll till godo.

Här ser vi ungefär samma resultat som vanligt, dock presterar FX5950 Ultra-kortet något bättre i 3DMark i relation till 9800XT-kortet med AA och AF påslaget, än vad det gjorde med dem avslagna.

Nu är det inte övriga systemet som är en lika stor flaskhals i Commanche 4, dock kan vi fortfarande se en tendens till det, framförallt i den lägre upplösningen. Vad gäller kortens placering ser vi inget nytt utan allt är som det har varit under de senaste spel-testerna. FX5950-ultra presterar bäst, dock enbart med en liten mariginal. De båda budgetkroten går på knäna rejält, och att använda AA och AF vid spel med något av de korten är bara att glömma.

Slutsats

ABIT Radeon 9600XT-VIVO
ABIT:s deltagare är ett kort som är svenskt ”lagom”. Priset är lagom, prestandan är lagom, tillbehören är lagom. Man får varken för mycket eller för lite. Kortet passar troligen dem som söker efter ett kort med ett pris under 2000 SEK och som skall vill att det skall prestera bra i dagens spel. Vi tycker dock att steget upp till Albatron-kortets pris är lite väl litet för att inte motivera ett sådant. Det är enligt oss helt klart ett bättre köp.

Albatron GeForce FX5900XTV
Detta kort är det bästa mellansegmentkortet i det här testet. Det är inte bara snabbt, utan också billigt. Det överklockar som en gud vilket gör att det presterar ännu bättre. Tillbehören som medföljer är dock inte så mycket att hurra över, men så brukar heller inte vara fallet för kort i det här segmentet, och Video-In-funktionen kan säkerligen intressera några.

Den allra största nackdelen med det här kortet är dock att det är i princip omöjligt att få tag på! Det blev helt enkelt en för stor succé , så NVIDIA tappade försäljning på alla andra korten vilket gjorde att de tyvärr valde att sluta tillhandahålla den kretsen som det här kortet bygger på.

Med reservation för tillgängligheten ger vi Albatron-kortet utmärkelsen ”Nice-price”.

Gigabyte GeForce FX5700LE
Kortet Gigabyte bistod med i det här testet har egentligen inga fördelar över huvud taget. Det är relativt dyrt, presterar under all kritik, har en högljudd kylning, så vi har mycket svårt att rekommendera kortet till någon över huvud taget. Hade kortet haft passiv kylning hade det kanske med vissa reservationer gått att rekommendera vissa grupper, men som det är nu, håll er borta!

MSI GeForce FX5950 Ultra
Vad skall man säga, ett kort som presterar riktigt bra och som dessutom är tyst, kan det blir bättre? Ja tyvärr, kortet kostar tyvärr både ett ben och en arm. Men det är inte så konstigt med tanke på att det är ett av de snabbaste korten idag.

Anledningen till att vi väljer det här kortet framför PowerColor:s 9800XT-kort är kylningen som på MSI-kortet är betydligt tystare. Något man dock bör ha i åtanke innan man springer ut och lägger sina surt förvärvade pengar på det här kortet är att det inom enbart någon månad kommer nya kort från både NVIDIA och ATI som enligt spekulationer och tester skall prestera betydligt bättre.

Tillbehören som medföljer är utom dess like, 11 CD-skivor säger väl det mesta. Men inte nog med att man har skickat med en massa runda plastbitar, de har dessutom fyllt dem med program och spel som är intressanta och inte ett halvt decennium gamla.

På grund av ovanstående motivering får MSI-kortet utmärkelsen ”Best product”, enda nackdelen med kortet är som sagt priset och möjligen de kommande produkterna från ATI och NVIDIA.

PowerColor Radeon 9600SE
Det här kortet är mycket litet rent fysiskt vilket säkerligen många ser som en fördel. Dessutom är det passivt kylt vilket gör det helt ljudlöst. Till dess nackdel är prestandan, det presterar rent ut sagt riktigt dålig och går egentligen inte att använda till moderna spel över huvud taget.

PowerColorRadeon 9600SE passar dem som vill ha ett litet och tyst kort enbart för ordbehandling eller liknande, och inget spelande. Dock finns det betydligt billigare begagnade alternativ för dessa användare.

PowerColor Radeon 9800XT
Vill man ha ett snabbt kort, men också ett relativt litet, eller vill ha ett ATI-kort av någon annan anledning skall man satsa på det här kortet. Det är tillsammans med FX5950 Ultra-kortet det snabbaste i testet. De två presterar ungefär lika bra, det är som sagt enbart mindre skillnader emellan dem. Nackdelen med det här kortet är som sagt kylningen, den låter tyvärr en hel del.

Tillbehören man får med är av god kvalité, och man får också med två speltitlar som troligen bör intressera många, framförallt det ännu inte släppta Half-Life 2 är eftertraktat. Nackdelen är dock att det helt enkelt inte är släppt ännu, och när det kommer ske skall vi inte spekulera i, men har man otur kan det tyvärr dröja ett tag.

Ytterligare två saker som talar emot kortet är att det inom en mycket kort tid kommer nya och snabbare kort, och dessutom saknar vi Video-in vilket vi tycker bör finnas på ett kort i den här prisklassen.




27/04-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se