Grafikkortsroundup, April 05

Inledning
ASUS GeForce 6800 Ultra
Gigabyte Radeon X700
Gigabyte Radeon X800 XL
Point of View GeForce 6800 Ultra
PowerColor Radeon X800 XT
PowerColor Radeon X850 XT
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ASUS, Gigabyte, och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.


08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se


Inledning

Nu är det nästan exakt ett år sedan vi gjorde förra grafikkortsroundupen. Den gången handlade det uteslutande om AGP-kort, och nu är det uteslutande kort med PCI-Express-anslutning. AGP-standarden är på väg att fasas ut på marknaden och många av de nya korten som lanseras kommer enbart med en PCIe-anslutning (PCI-Express) vid lansering. Majoriteten av nya moderkort saknar dessutom helt AGP-anslutning vilket ytterligare skyndar på övergången till den nya standarden. För er som vill veta vad det är för skillnad mellan AGP och PCIe rekommenderas vår tidigare artikel som behandlar ämnet, ”Intel - Allt nytt, allt bättre?”.

I den här specifika artikeln har vi försökt få in så många intressanta grafikkort som möjligt, och inte enbart helt vanliga kort som alla ser likadana ut. Korten ifråga levererades från ASUS, Gigabyte, Point of View och PowerColor. Något extra intressant är att båda grafikkorten från Gigabyte är kylda helt passivt, vilket är en stor fördel om man strävar efter en tyst dator.

Totalt deltar sex stycken grafikkort baserade kring fem olika grafikkortskretsar, ATI Radeon X700, X800 XL, X800 XT, X850 XT samt Nvida GeForce 6800 Ultra. Vi har också lyckats lägga vantarna på en Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,73 GHz som vi kommer att använda under våra tester.

Vilket grafikkort är snabbast, vilket är det bästa om man också lägger in priset som en parameter och vilket passar just dig bäst? Läs vidare i denna elva sidor långa artikel för att få svar på dessa frågor!

ASUS GeForce 6800 Ultra

Tillverkaren ASUS är ett av det mest välkända företaget inom branschen. De är en av de ledande tillverkarna inom flertalet områden, bland annat grafikkort, moderkort och barebones. Exempelvis var det ASUS som kunde leverera det första moderkortet med stöd för SLI. Idag tillverkar ASUS moderkort till både AMD och Intel, samt grafikkort baserade kring kretsar från de två största tillverkarna, Nvidia och ATI. ASUS GeForce 6800 Ultra, som vi har fått skickade till oss, är deras snabbaste och mest välutrustade kort.

Specifikationer

Modellbeteckning ASUS Extreme N6800 Ultra 256 MB.
Chip NVIDIA GeForce 6800 Ultra, NV45.
GPU-hastighet 425 MHz.
Minneshastighet 550 MHz [1100 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar 2 x DVI, TV-ut.
Pris Cirka 5500 SEK.
Övrigt SLI-kompatibel.

Det är snart ett år sedan NVIDIA lanserade sin nya grafikkortskrets, 6800 Ultra (NV40). Dock tog det nästan ett halvår innan de fanns tillgängliga på marknaden i någon större utsträckning. I samma veva som AGP-versionen av 6800 Ultra började levereras i större kvantiteter levererades en bryggad version av NV40 till PCI-Express, kallad NV45. Även denna version av 6800 Ultra tog ett tag innan den började dyka upp på butikshyllorna här i Sverige. Skillnaden mellan AGP- och PCIe-versionen är i princip att de enbart använder två olika kontakter. Förutom detta så är det också SLI-stödet hos PCIe-versionen som differentierar de båda. Med hjälp av SLI kan man koppla ihop två grafikkort i en och samma dator och använda dessa för att uppnå en högre renderingsförmåga. Detta kräver dock två grafikkort och ett moderkort som har stöd för SLI.

Något nytt med 6800 Ultra var att de så kallade pixel pipelines hade vuxit från 8 stycken hos föregångaren till hela 16 stycken. Även andra skillnader finns naturligtvis. Den största nyheten vad gäller funktioner var dock fullt stöd för Shader Model 3.0. Vilket enkelt förklarat är möjligheter till programmeringsmässiga förbättringar för utvecklarna vilket både kan resultera i bättre bildkvalité och högre prestanda.

I övrigt ser det här ASUS 6800 Ultra-kort i princip ut som alla andra liknande kort på marknaden, förutom på en punkt, klockhastighetern på grafikkortskärna. Enligt Nvidias specifikationer skall denna vara klockad till 400 MHz som standard på 6800 Ultra-korten, men ASUS har alltså valt att leverera sina kort med en hastighet på 425 MHz. Minneshastigheten följer dock referenshastigheten på 1,1 GHz.

Något som vi däremot saknar på ett kort i den här prisklassen är möjligheten att fånga en video-in-signal. När ett kort kostar över 5000 SEK känns det inte som ett allt för stort krav att en sådan möjlighet skall finnas. Å andra sidan kan man resonera som så att kortet är avsett för att spela med, och inget annat. Något positivt är däremot att man har valt att använda sig av två stycken DVI-portar, och inte en DVI- och en VGA-port. På så sätt har man möjligheten att koppla in två stycken digitala TFT-skärmar utan något krångel. Man behåller också bakåtkompatibiliteten genom adaptrar.

På tal om priset så är det här ASUS-kortet det dyraste i testet, över 5000 SEK får man betala för den här produkten. Det är en hel del pengar, och har man dessutom tänk att använda sig av SLI-möjligheten måste man lägga ut över 10 000 SEK enbart på grafikkort!

I förpackningen

Lådan som ASUS-kortet levereras i är extremt stor, till och med större än de lådor som de flesta moderkort levereras i. När vi öppnar lådan märker vi dessutom att det finns ganska mycket luft inuti, så en mindre låda hade helt klart varit möjlig att ta fram. Men alla de olika delarna ligger fint nedpackade och det finns ingen större risk för skada under transport. Utseendet på lådan är lite udda för att vara ASUS. Vi är vana att se dem använda stilrena förpackningar utan en massa krimskrams utanpå. Så är dock inte fallet denna gång, utan här har man använt en mer reguljär layout med ett stort ansikte och grälla färger.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

Det medföljer inte speciellt många kablar och liknande vilket har sin enkla förklaring i att ASUS 6800 Ultra-kort inte klarar av att ta in en videosignal. Det enda som medföljer inom det här området är två stycken DVI-adaptar och en adapter som gör det möjligt att skicka ut en kompositsignal. Som tur är för dem som inte använder sig av ett ATX12V 2.0-kompatibelt nätaggregat (läs mer om denna specifikation här) medföljer också en el-adapter som konverterar 6pins-anslutningen till två molex-kontakter.

På de medföljande CD-skivorna hittar vi en hel del olika program och spel. I spelväg levereras kortet med Joint Operations: Typhoon Rising och det betydligt mer intressanta Doom 3. Det sistnämna är ett av förra årets mest efterlängtade spel, och det är säkerligen många som uppskatta detta. Förutom drivrutiner och ASUS-specifika program hittar vi också två program från CyberLink på CD-skivorna, PowerDirector 3DE och Medi@Show SE 2.0. Båda dessa program används för att redigera video, så varför ASUS har valt att skicka med dessa är ganska oklart med tanke på att grafikkortet inte klarar av att ta in en videosignal. Naturligtvis skickar ASUS också med ett program för DVD-uppspelning. Detta kallas ASUS DVD, men är baserat på CyberLinks PowerDVD 5.

Som vi redan nämnt medföljer det ingen tryckt manual, utan man får klara sig på de PDF-dokument som återfinns på en av CD-skivorna. Något intressant är dock att manualen finns på svenska! Detta är allt annat än vanligt, både vad gäller grafikkort och moderkort. Rent innehållsmässigt är manualen precis som de allra flest i sin klass, medelmåttig. Manualen är en allmän sådan för de flesta av ASUS grafikkort och går igenom både kort från ATI och Nvidia.

Det mest udda som medföljer är dock webkameran. Kvalitén på denna är dock inte speciellt upphetsande, den är både plastig och lågupplöst. Men ASUS skall helt klart ha en eloge för att skicka med något udda, dock är frågan om det inte hade varit bättre att försöka hålla ner priset på ett redan otroligt dyrt kort, än att höja det ytterligare genom att skicka med liknande tillbehör.

Layout & kylning

Rent fysiskt så är detta grafikkort ett monster. Nvidia har med sin 6800-serie tagit fram grafikkort som använder sig av ett betydligt större kretskort än vad konkurrenten ATI använder. Om vi jämför ASUS 6800 Ultra-kort med PowerColors X850 XT ser vi en markant skillnad i längd, se exempelvis inledningsbilden för detta.

Färgen på kretskortet har ASUS valt till blå, vilket frångår de tidigare svarta och gula kretskorten man har använt sig av. Värt att notera är också den SLI-kontakt som sitter i kortets översta vänstra hörn och att det på baksidan inte finns några minneskretsar över huvud taget. I det översta högra hörnet hittar vi också den nu mer eller mindre obligatoriska strömkontakten. Här är i form av den nya 6pins-versionen som kom i och med ATX12V 2.0-specifikationen.

Kylningsmässigt använder alla 6800-kort som följer Nvidias referensdesign en kylare som tar upp två stycken kortplatser. Den täcker också större delen av grafikkortets framsida och kyler även minneskretsarna. Fläkten som är monterad är inte heller av vanlig typ utan är en radialfläkt. Vad som är speciellt med denna gentemot vanliga fläktar är att den riktar om luftflödet vinkelrätt mot rotationsaxeln. På så sätt har Nvidia lyckats få en bättre cirkulation inom kylaren. Det är alltså denna referenskylare från Nvidia som ASUS har valt att använda sig av till det här grafikkortet.

Ljudmässigt blev vi rent ut sagt förskräckta första gången vi startade datorn med grafikkortet monterat, vi var nästan helst säkra på att fläkten var defekt med tanke på vilket ljud den gav ifrån sig. Men när väl drivrutinerna var installerade och den variabla fläktstyrningen aktiverades blev grafikkortet knäpptyst. Faktum är dessutom att även efter vår testrunda där diverse tunga spel och applikationer kördes varvade aldrig fläkten upp i maximal hastighet. Med andra ord är kylaren väldigt effektiv och klarar av att hålla grafikkortet svalt, även under hårda speltester. Dessutom finns potentialen att kyla kortet rejält när detta krävs, dock till en nästan öronbedövande ljudnivå. Men under normal användning och normalt spelande avger grafikkortet enbart ett behagligt surrande.

Gigabyte Radeon X700

I Sverige är Gigabyte inte speciellt kända, och deras produkter säljs inte i samma omfattning som i övriga Europa, men detta hindrar naturligtvis inte från oss att utvärdera deras produkter. Under de gångna åren har Gigabyte visat stor innovationsförmåga både vad gäller moderkort och grafikkort. På moderkortsfronten kan bland annat deras DPS-system och de färgkodade frontkontakterna nämnas. Hos grafikkorten har innovationerna inte duggat lika tätt, men nu har de slagit till igen, med Silent-Pipe-tekniken. De har utvecklat egna kylare som klarar av att hålla de allra snabbaste grafikkorten svala, utan någon som helst hjälp av en fläkt. Ett av de grafikkort vi idag skall utvärdera från Gigabyte är baserat kring ATIs X700-krets, och den kyls helt passivt med hjälp av Gigabytes egenutvecklade kylare.

Specifikationer

Modellbeteckning Gigabyte GV-RX70128D.
Chip ATI Radeon X700, R410.
GPU-hastighet 400 MHz.
Minneshastighet 350 MHz [700 MHz DDR].
Minnesbuss 128 bitar.
Minnesmängd 128 MB.
Minnestyp GDDR.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Cirka 1500 SEK.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal, passiv kylning.

I höstas lanserade både ATI och Nvidia sina nya grafikkort ämnade åt personer som vill kunna spela de nyaste spelen, men inte eftersöker den absolut bästa prestanda. Nvidias 6600-serie har blivit en stor framgång och det är främst 6600 GT-kortet som är eftertraktat. ATI har inte haft lika stor framgång med sina X700-krets. Den krets som var tänkt att konkurrera med 6600 GT, X700 XT har i princip inte kommit ut på marknaden, utan det är den långsammare versionen X700 Pro som framförallt säljs idag. Enda skillnaden på de båda korten är hastigheten, XT är klockad till 475/1050 (grafikprocessor/minne) och Pro till 420/864. Men X700-serien slutar inte med dessa kort utan det finns också ytterligare ett kort vid namn X700 LE. Än en gång är det enbart hastigheten på kärnan och minnet som skiljer, och denna gång är det 400/700 MHz som gäller. Det är också runt denna krets som Gigabytes GV-RX70128D är byggd.

De största skillnaderna mellan 6600- och X700-serien av grafikkort gentemot 6800- och X800-korten är att de förstnämdna enbart har 8 stycken pixel pipelines samt en minnesbuss på 128 bitar, istället för 16 och 256. I övrigt är den grundläggande arkitekturen mycket lik. En mer ingående förklaring med nyheterna i X700- och X800-serierna hittar ni i en tidigare recension.

Två mycket intressanta funktioner på den här produkten är att det finns stöd för det nya systemet HDTV, och att det kyls helt passivt. HDTV-stödet innebär i princip att grafikkortet klarar av att skicka ut en högupplöst signal till TV-apparater och annan apparatur för bildvisning som är kompatibel med denna. På lång sikt är det tänkt att HDTV skall ta över för vanligt TV-tittande, och fördelen här är en betydligt högre upplösning, vilket medför en större detaljrikedom. Den passiva kylningen är också något som många säkert ser som något mycket positivt. Grafikkortet avger inte något ljud över huvud taget, utan är helt tyst, även vid hård belastning. Att sitta vid en tyst dator och arbete är något som många eftersträvar, och det är väldigt behagligt att slippa det höga vinande tjutet som vissa grafikkortsfläktar avger.

Rent prismässigt är det här testets klart billigaste grafikkort. Det går att hitta för en bit under 1500 SEK med moms vilket vida understiger ASUS 5500 SEK. Frågan är bara om skillnaden i prestanda är så stor som priset ger sken av?

I förpackningen

Förpackningen som Gigabytes X700-kort levereras i är den minsta i testet. I jämförelse med den låda som ASUS-kortet levereras i är skillnaden enorm. Inuti lådan är dock allt fint förpackat och tillbehören är åtskilda från grafikkortet för att förhindra skador. Layouten på lådan är den gamla vanliga, en figur och en massa färger kombinerat med klistermärken för att visa vad grafikkortet klarar av.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

När vi packat upp alla tillbehören ser vi att de inte är speciellt många till antalet. Detta har dock att göra med att det här kortet inte är ämnade åt det högsta marknadssegmentet, men allt som behövs medföljer naturligtvis.

Den medföljande DVI-adaptern gör det möjligt att koppla in två stycken skärmar med VGA-anslutning och TV-dosan gör det möjligt att skicka ut både S-VHS- och komponent-signaler.

Mjukvaran som medföljer förutom drivrutiner och program framtagna av Gigabyte är PowerDVD 5 och spelet Joint Operations: Typhoon Rising. Om ni känner igen dessa två från ASUS-kortet beror det på att exakt samma produkter medföljde där, och de kommer också att återfinnas i fler förpackningar innan denna artikel är slut.

Den tryckta manualen är mycket kortfattad och går i princip enbart igenom hur man fysiskt installerar grafikkortet och hur man får Windows att hitta drivrutinerna. Om man har övriga funderingar får man snällt leta på Internet.

Layout & kylning

Storleksmässigt är Gigabytes X700-kort relativt litet. Det har en storlek som är mer normal och liknar den som tidigare var vanlig hos grafikkort. Som vanligt med produkter från Gigabyte är också kretskortets färg ”Gigabyte-blå”, alltså samma färg som de använder till de flesta av sina grafikkort och moderkort. På kretskortet hittar vi varken en SLI- eller strömkontakt. Detta är dock inte speciellt förvånande med tanke på att ATI i dagsläget inte har något stöd för SLI eller motsvarande, och att X700-serien drar relativt lite ström och klarar av att ta denna direkt ifrån PCIe-porten.

Kylningen som Gigabyte använder sig av är som redan nämnts, en egenframtagen passiv sådant, Silent-Pipe. Precis som namnet antyder använder kylaren sig av heatpipe-tekniken, värme transporteras alltså med hjälp av gas och vätska mellan två avkylningsområden. Naturligtvis blir grafikkortet helt knäpptyst och avger inga hörbara ljud när det saknar fläkt. Kylningen fungerar också mycket bra, även om kylare blir relativt varm efter ett tags användning. Nackdelen med passiva kylare är att överklockningspotentialen sänks.

Gigabyte Radeon X800 XL

Även fast X800 XL-kretsen från ATI utvecklar betydligt mer värme än X700 har Gigabyte lyckats kyla detta grafikkort helt passivt. Värt att nämna är att Gigabyte också har ett Nvidia GeForce 6800GT-kort som kyls helt passivt med hjälp av Silent-Pipe-tekniken.

Specifikationer

Modellbeteckning Gigabyte GV-RX80l256V.
Chip ATI Radeon X800 XL, R430.
GPU-hastighet 400 MHz.
Minneshastighet 500 MHz [1000 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Uppgift saknas.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal och video-in.

Den nya grafikkortskretsen X800 XL, som den här produkten är baserad på, lanserades för enbart några månader sedan. Enda skillnaden gentemot tidigare kort i X800-serien är att en nyare tillverkningsteknik används. Man har övergått från den äldre 130nm- till den nyare 110nm-tekniken. Vad detta resulterar i är en lägre energiförbrukning och därigenom också en lägre värmeutveckling. Man har också valt att sänka hastigheten på grafikkortskärnan till 400 MHz mot 500 MHz på X800 XT för att differentiera produkterna något. Eftersom både X800 XL och X800 XT har samma stöd för funktioner och andra applikationer hänvisar vi än en gång till denna tidigare recension där vi tar upp dessa.

Även det här grafikkortet kyls helt passivt, men skillnaden här gentemot X700-kortet är att detta är ett högprestanda kort. En av anledningarna till att detta har varit möjliga från Gigabyte sida är den nya tillverkningstekniken som ATI tillsammans med TSMC har valt att använda till den här kretsen vilket resulterar i en lägre värmeutveckling.

Vi ser också att grafikkortet har stöd för video-in vilket är en välkommen funktion. Med hjälp av denna kan man också använda grafikkortet till att läsa in gamla videoband för att sedan redigera dessa i datorn. Även stöd för HDTV finns, precis som hos alla andra ATI-kort vi idag tar oss en titt på.

Prismässigt har vi svårt att yttra oss i det här fallet. Eftersom Gigabyte ännu inte har lanserat korten i norra Europa finns det inga butikspriser att hämta. Men med tanke på att andra X800 XL-kort går på ungefär 3000 SEK kommer detta troligen att hamna på ungefär 3500 SEK med tanke på kylningen. Det är med andra ord inte frågan om ett billigt kort, men det är heller inte oanständigt dyrt.

I förpackningen

Även Gigabyte har valt att använda en större förpackning än nödvändigt till sitt X800 XL-kort. De enda troliga anledningen till att tillverkare väljer att använda stora förpackningar är att de skall ta upp större plats i butikers hyllor, och därigenom synas mer. Förutom detta finns det bara negativa aspekter med stora förpackningar, de är dyra att tillverka och att transportera. Rent utseendemässigt är Gigabyte X800-låda väldigt lik den som X700-kortet levereras i. Det är samma typ av figur på framsidan och det sitter flertalet olika klistermärken på framsidan som beskriver kortets möjligheter. De olika delarna är också väl förpackade vilket borde förhindra alla former av fraktskador, inom rimliga gränser.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

Jämfört med ASUS-kortet är det tämligen klent med tillbehör, och då framförallt på mjukvarusidan. De spel som medföljer är Joint Operations: Typhoon Rising, som bör vara välkänt vid det här laget, och Thief: Deadly Shadows. Ingen av dessa två spel är några nya storsäljare, utan istället något äldre medelmåttiga spel. Även till det här Gigabyte-grafikkortet är det CyberLink som står för programutbudet, PowerDVD 5 och PowerDirector 3 ME. Här är det dock motiverat att skicka med ett videoredigeringsprogram eftersom grafikkortet har stöd för video-in.

Den dosa som medföljer är till för att både sända och ta emot videosignaler. På den ena sidan återfinns de kontakter som behövs för att sända ut video, och på den andra de som används för att ansluta en videokälla. Detta är en relativt smart lösning, och betydligt bättre än vad vissa andra tillverkare använder sig av, en sladdhärva som sticker ut bak på grafikkortet.

Även till det här Gigabyte-kortet medföljer enbart en mycket kortfattad manual som inte tar upp några speciellt avancerade frågor.

Layout & kylning

Naturligtvis är också det här grafikkortet från Gigabyte byggd på ett kretskort med den välkända blåa färgen. Storleksmässigt ligger det mellan X700- och 6800-korten. Det är med andra ord något större än vad vi är vana vid, men på inget sätt otympligt. Något välkommet är dock att det saknas en strömkontakt på grafikkortet vilket betyder att den klarar sig på den ström PCIe-porten kan leverera (vilket för övrigt är 75 W).

Kylningen är den en passiv sådan som använder sig av heatpipes för att transportera bort värmen. Till det här grafikkortet har Gigabyte varit tvungna att ta två stycken av dessa till hjälp för att kunna hålla grafikkortet svalt. Även de avkylningsområdena som för bort värmen har man varit tvungen att göra större för att kortet inte skall överhetta. Faktum är att trots dessa tilltag blir grafikkortet riktigt varmt efter ett tags användande. Något positivt förutom den helt ljudlösa gången är dock att kylaren sitter bastant på grafikkortet trots sin vikt, det finns med andra ord ingen risk att den kommer att trilla av.

Point of View GeForce 6800 Ultra

För några år sedan var Point of View, eller POV som det också kallas, ett välrenommerat företag i Sverige. Men plötsligt försvann de från den svenska marknaden och vi har inte sett till dem igen förrän nu. Det är distributören Green som har valt att ta in märket igen. Frågan är om de fortfarande håller samma kvalité till ett lågt pris som tidigare har varit POVs kännetecken. Förutsättningarna ser goda ut på pappret.

Specifikationer

Modellbeteckning Point of View GeForce 6800 Ultra PCI-E.
Chip NVIDIA GeForce 6800 Ultra, NV45.
GPU-hastighet 425 MHz.
Minneshastighet 550 MHz [1100 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar 2x DVI och TV-ut.
Pris Cirka 4800 SEK.
Övrigt SLI-kompatibel.

Även det här kortet är baserat kring Nvidias snabbaste grafikkortskrets, 6800 Ultra. Rent specifikationsmässigt är det nästan helt identiskt med ASUS-kortet. Det enda som egentligen skiljer är priset, och det till POVs fördel. Det är runt 700 SEK billigare vilket är en ansenlig summa. Tyvärr har ej heller det här kortet stöd för video-in, vilket är lite konstigt med tanke på priset och vilket segment kortet är riktat till.

Något intressant är att även POV har valt att leverera grafikkortet ”överklockat” från fabrik. Istället för, de av Nvidia, rekommenderade 400 MHz på grafikkortskärnan är det här grafikkortet klockat till 425 MHz.

I förpackningen

Lådan som Point of View-kortet levereras i är inte lika stor som ASUS-kortets, men den är ändå större än vad vi är vana att se. Förpackningen har dock inte lika smart utformning som konkurrenterna. Grafikkortet ligger på en enkel pappskiva och tillbehören under denna. Layouten på lådan är dock mer human och inte lika rörig. Det är i princip enbart en drake i ett eldhav, inte en massa smådetaljer och liknande. Än en gång ställer vi oss dock frågan vad dessa layouter som alla företag verkar använda sig av egentligen har med produkten att göra.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

Även till det här grafikkortet får man med riktligt med spel och program. POV har dock valt att främst satsa på spel istället för program så som ASUS har gjort. Det känns som ett vettigt val med tanke på att ingen av korten har möjlighet till video-in. De spel som medföljer i fullversion är Thief: Deadly Shadows, Shellshock och Hitman. Med andra ord två lite större titlar och en mindre känd. Men det medföljer inte enbart spel utan på två av cd-skivorna hittar vi drivrutiner, manualer och PowerDVD 5. Det sistnämna verkar mer eller mindre vara standard att skicka med ett grafikkort i dagsläget.

I kabel- och adapterväg är POV och ASUS återigen väldigt lika. Det som skiljer dem åt är att POV enbart skickar med en DVI-adapter men istället har inkluderat en komposit-kabel. Vilket man föredrar är upp till var och en, dock är det troligen inte speciellt många som är i behov av två stycken DVI-adaptrar.

Manualen som medföljer grafikkortet är av den vanliga typen som snabbt och koncist går igenom den fysiska installationen av kortet och sedan kortfattat beskriver mjukvaran. Liksom till de flesta andra grafikkort får man förlita sig till engelsk manual eftersom någon svensk version inte existerar.

Layout & kylning

Även Point of Views 6800 Ultra kort är osedvanligt stort och precis som ASUS-kortet bygger det helt och hållet på Nvidias referensdesign. Med andra ord är de båda grafikkorten exakt samma produkt, men med olika namn. ASUS har däremot valt att byta ut plattan på kylaren till en mer exklusiva gjord aluminium och med ASUS namn på. POV har nöjt sig med att byta ut klisterlappen på fläkten mot en med sitt namn på.

Som redan nämnts är också kylningen identisk med ASUS-kortet, därmed är också ljudnivån identisk. När väl drivrutinerna är installerade och kan ta hand om den variabla fläkthastigheten stör man sig aldrig på det ljud grafikkortet avger.

PowerColor Radeon X800 XT

För ett tag sedan var PowerColor ett relativt okänt märke för många av oss datorentusiaster. Dessutom har märket orättvist dragit på sig en negativ stämpel, främst på grund av osäkerheten bland användarna. På senare tid har dock PowerColor fått ett välförtjänat uppsving och är idag ett välrenommerat märke. De var bland annat en av de första tillverkarna att kunna leverera grafikkort baserade på ATIs X800 XT-krets för PCIe-anlsutning förra hösten.

Specifikationer

Modellbeteckning PowerColor R42-TVD3C.
Chip ATI Radeon X800 XT, R423.
GPU-hastighet 500 MHz.
Minneshastighet 500 MHz [1000 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Cirka 4000 SEK.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal och video-in.

R423, eller X800 XT som den också kallas officiellt var den första grafikkortskretsen från ATI som hade fullt stöd för PCI-Express. I höstas när vi fick tag på detta kort var det rykande hett och väldigt intressant. Idag är det fortfarande ett av de bästa grafikkorten på marknaden. Som redan nämnts har ATI dock tagit fram en ny produkt baserad på denna krets, X800 XL. Den enda skillnaden mellan dessa är tillverkningstekniken och hastigheten på grafikkortskärnan, till X800 XT-kortens fördel.

PowerColor har valt att utrusta det här grafikkortet med en video-in-funktion. Något som vi däremot saknar är dubbla DVI-kontakter istället för en DVI- och en VGA-anslutning.

Priset på det här kortet ligger på ungefär 4000 SEK vilket får anses vara en hel dem med tanke på att ett X800 XL går att hitta för under 3000 SEK, och att det snabbare grafikkortet X850 XT enbart kostar ett fåtal kronor mer.

Ni hittar den mer ingående recensionen av det här kortet bakom denna länk.

I förpackningen

Lådan som PowerColor X800 XT levereras i har ett ganska udda utseende. Den är nästan helt kvadratisk och har ett ”fönster” i mitten. Genom fönstret ser man dock inte så mycket eftersom PowerColor har valt att placera en pappskiva med information precis bakom, men fönstret ger förpackningen ett mer exklusivt utseende. Inuti lådan ligger alla tillbehör och grafikkortet fint nedförpackat i en plastlåda med två lager. I botten ligger tillbehören, manualen och så vidare, och ovanför detta hittar man grafikkortet, säkert åtskiljt från de lösa delarna som annars riskerar att skada grafikkortet under transport. Att grafikkortet ligger väl skyddat under transport såg vi också när kortet levererades. Trots att lådan hade råkat ut för en rejäl smäll som skadat både wellpapplådan och själva förpackningen var allt inuti fullt fungerande.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

Som det brukar göra med grafikkort medföljer det en hel del olika adaptrar, bland annat en el-adapter som gör det möjligt att ansluta grafikkortet till ett äldre nätaggregat. DVI-adaptern gör att man kan koppla in två stycken skärmar som använder sig av VGA-kontakt. Komponentvideoadaptern gör att man kan få ut en komponentsignal via TV-utgången och VIVO-adaptern gör att man både kan få ut och få in S-VHS- och komposit-signaler. Med andra ord får man med alla adaptrar man kan tänkas behöva.

På cd-skivorna hittar vi en hel del intressant, bland annat två spel i fullversion, Hitman Contracts och Counter Strike Condition Zero. På de resterande två cd-skivorna hittar vi drivrutiner och diverse program, så som PowerDVD, MediaShow SE med flera. Man får alltså med en hel uppsjö program som är avsedda för mediauppspelning och redigering. Detta kan vara uppskattat av många som tänkt använda video-in-funktionen på grafikkortet.

Den medföljande manualen är skriven på fem olika språk, dock inte på något av de nordiska språken. Manualen tar enbart upp det allra mest grundläggande, så som hårdvaru- och mjukvaruinstallation, specifikationer för kortet, och liknande.

Layout & kylning

Kretskortet som grafikkortet är byggt på är inte helt förvånande rött till färgen. Detta är mer eller mindre standardfärgen för de flesta ATI-baserade grafikkort. Att ett grafikkort byggt kring ATI-kretsar inte är rött är betydligt mer uppseendeväckande än det motsatta, till exempel de Gigabyte-korten vi testar idag. Rent fysiskt är grafikkortet dessutom relativt litet, det är inte på långa vägar lika stort som de kort baserade kring Nvidias 6800-serie. Grafikkortet är alltså helt baserat på ATIs referensdesign.

Längst upp till höger på grafikkortet hittar vi den obligatoriska strömkontakten, även här är det den nya typen som används, 6pins-kontakten. Dock medföljer det en adapter som gör det möjligt att använda grafikkortet även fast man har ett äldre nätaggregat.

Den kylare som återfinns på grafikkortet är relativt liten om man tänker på vilka monsterkylare vi har sett på tidigare grafikkort. Om man jämför med den kylare Nvidia använder på 6800 Ultra är denna miniatyrisk. För det första kräver kylaren ingen extra PCI-plats, för det andra täcks inte grafikkortet helt och hållet av kylaren. Dock är den ganska bred och lång, och fläkten som sitter på är betydligt större än normalt. Själva fläkten sitter dessutom inte direkt ovanför grafikkretsen, utan något till vänster, vilket även det är lite udda. ATI har alltså lyckats kyla sin snabbaste grafikkrets med en betydligt smidigare kylare än vad Nvidia har gjort. Vad som saknas är dock kylning av minnena. Dessa har ingen kylfläns, oavsett om de sitter på framsidan eller baksidan av kortet.

Ljudnivån på fläkten är förvånansvärt låg. Den enda gången man över huvud taget hör den är när man startar datorn, och fläkten då snurrar i maxvarv, men även i detta läge är fläkten väldigt tyst. När grafikkortet inte arbetar för fullt utan man enbart utför någon lätt uppgift är grafikkortet knäpptyst, det går inte ens att uppfatta om det är igång eller inte. Detta är ett stort steg framåt om man jämför med tidigare modeller, där fläkten har genererat väldigt mycket ljud, trots att grafikkortet inte arbetar speciellt hårt. PowerColor X800 XT är faktiskt det tystaste grafikkortet vi testat som använder sig av en aktiv kylning.

PowerColor Radeon X850 XT

Det andra grafikkortet från PowerColor är ett av de snabbaste på marknaden och är baserat kring ATIs X850 XT-krets. Denna lanserades så sent som i december förra året. Som tur är har problemet med tillgången av kretsar inte varit lika illa som det var i somras efter lanseringen av X800-serien. Men än en gång visade PowerColor att man kunde leverera grafikkort snabbt efter en lasering av en ny krets.

Specifikationer

Modellbeteckning PowerColor R48-TD3.
Chip ATI Radeon X850 XT, R480.
GPU-hastighet 520 MHz.
Minneshastighet 540 MHz [1080 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Cirka 4000 SEK.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal.

X850-serien lanserades samtidigt som X800 XL i december förra året. Detta är en så kallad refresh, alltså en uppdatering, av de tidigare korten i X800-serien. Det har inte tillkommit några nya funktioner eller liknande, utan det är enbart en finputsning av en redan tillgänglig produkt. Här är det främst klockfrekvenserna som har förändrats. Ytterligare en nyhet med X850 var dock möjligheten att utrusta grafikkorten med dubbla DVI-kontakter, vilket också PowerColor har tagit till vara genom vissa kort. Det vi fick levererat till oss hade dock den vanliga utformningen med en VGA- och en DVI-kontakt.

I den versionen av PowerColor X850 XT som vi testar idag saknas stöd för video-in, Men det finns en exakt likadan produkt där denna funktion finns. Denna heter R48-TVD3 och kostar några hundralappar mer (R48-TVD3 har också dubbla DVI-kontakter utöver video-in-funktionaliteten).

Prismässigt ligger kortet relativt bra till. Det är billigare än Nvidias 6800 Ultra, och kostar enbart några kronor mer än föregångaren X800 XT.

I förpackningen

Precis som med X800 XT-versionen från PowerColor leverereas deras X850 XT-grafikkort i en kvadratisk låda. Dess utseende och funktion är exakt samma, dock med en annan färgsättning.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

  • En manual.
  • En manual till Pacific Fighters.
  • Fyra cd-skivor med drivrutiner och programvara.
  • En el-adapter.
  • En DVI till VGA-adapter.
  • En S-VHS till komposit-adapter.
  • En kort S-VHS-kabel.
  • En kort komposit-kabel.
  • En HDTV-adapter.
  • Likheterna mellan de båda PowerColor-korten slutar inte enbart vid namnet eller utseendet på förpackningen, även tillbehören är till stor del lika, exempelvis medföljer samma typer av adaptrar och kablar. El-adaptern som medföljer kräver dock att man kopplar in hela två stycken molexkontakter, istället för en som hos X800 XT-kortet. Detta beror helt enkelt på att X850-korten kräver betydligt mycket mer ström än de äldre korten.

    HDTV-adaptern kopplas direkt in i TV-ut-kontakten för att sedan grenas ut i de tre komponent-kontakterna. I samma kontakt kan man koppla in adaptern som gör det möjligt att skicka ut en komposit- istället för en S-VHS-signal.

    På de medföljande cd-skivorna hittar vi en hel del mjukvara. Det enda spelet som medföljer är Pacific Fighters, en flygsimulator som lanserades sent förra året. Programmen som PowerColor skickar med är fler till antalet, men inte lika udda som spelet utan det är samma som de flesta andra tillverkare har valt att skicka med, PowerDVD 5, PowerProducer 2.0 Gold, PowerDirector 3.0 SE+, Power2Go 3.0 och Medi@show 2.0 SE, alla från CyberLink. Med andra ord har PowerColor gjort precis samma sak som ASUS i det här fallet, skickat med mjukvara för videoredigering trots att grafikkortet inte har stöd för video-in. Dock finns det en förklaring i detta fall. Som redan nämnts finns det en version av det här grafikkortet med video-in, så man skickar med samma mjukvara till båda grafikkorten.

    Manualen till grafikkortet är av den vanliga typen. Den går snabbt igenom den fysiska installationen av produkten för att sedan förklara vad de olika valen i mjukvaran är till för. Även i detta fall är manualen inte på svenska, utan på engelska med enkla illustrationer så att de flesta utan problem skall kunna nyttja den.

    Layout & kylning

    Även det här kortet är byggt mer eller mindre helt och hållet på referensdesignen. Den enda förändring som gjorts är att PowerColor har bytt ut den ena DVI-kontakten med en VGA-kontakt, samt att det sitter ett stort klistermärke på själva kylaren som gör reklam för spelet Pacific Fighters. I övrigt har inga förändringar gjorts vare sig på kretskortet eller på kylningen.

    X850 XT-kortet är det första kortet som via referens från ATI tar upp två kortplatser. Denna ”synd” har tidigare varit förunnad Nvidia, men nu har alltså även ATI börjat med detta. I praktiken är detta dock inget större problem eftersom det är få personer som nyttjar alla expansionsportar i datorn. Problemet är dock att en stor kylning ofta gör det tydligt att kortet ger ifrån sig en stor mängd värme, och X850 XT-korten är inget undantag. ATI har tidigare varit kända för att göra energisnåla produkter, men med detta kort har man gjort en helomvändning, och genererar till och med mer värme än vad 6800 Ultra-korten gör.

    Vad gäller kylningen är den som redan nämnts stor. ATI har också precis som Nvidia valt att använda sig av en radialfläkt som förflyttar luften längs med grafikkortet för att få ett stabilt energiflöde över det. Fläkten ger också ifrån sig ganska mycket ljud, faktum är att detta är det mest högljudda kortet av alla i detta test. Hur ATI har gått från att vara tystast till mest högljudda är för oss en gåta, men ändock ett sorgligt faktum.

    Testsystem

    För alla tester som utfördes användes följande system:

    Vi valde att testa grafikkorten på ett så snabbt system som möjligt för att kunna pressa grafikkorten till deras yttersta. Dock kommer man inte upp i samma siffror med en långsammare dator, men på det här sättet ser vi lättare skillnad på grafikkorten och kan bilda oss en mer rättvis uppfattning om dem.

    Något annat vi hade problem med var att bestämma vilka tester vi skulle köra. Det får inte ta för lång tid, inte vara för intetsägande och så vidare. Vi hoppas att vi har kommit fram till en bra blandning med klassiker och moderna spel, samt syntetiska tester.

    Mjukvaran som användes för att testa grafikkortet var följande:

    Alla testerna kördes tre gånger, sedan räknades ett medelvärde ut mellan de tre resultaten. Om något av de tre värdena avvek allt för mycket, körde vi testet en runda till, och strök sedan det avvikande resultatet.

    Vi gjorde inga optimeringar över huvud taget i drivrutinerna utan alla tester gjordes med standardinställningarna. Alla tester kördes i upplösningen 1280x1024 med en 32 bitars färgupplösning eftersom detta är en av de vanligaste lägena idag. Vi gjorde heller inga som helst ändringar inuti spelen och benchmarkprogrammen, utan det är originalvärdena som används. Enda undantagen till dessa regler är 3DMark-programmen som kördes i standardupplösningen 1024x768.

    Prestandatester -1

    Vi börjar vår testsvit med att köra en del syntetiska tester, bland dessa de tre senaste 3DMark-versionerna. Vi har valt att inkludera dessa eftersom många efterfrågar siffror från just de programmen. Vi anser dock att man inte skall lägga någon större vikt vid dessa resultaten när man bedömmer ett grafikkorts prestanda. Detta på grund av allt fusk som förekommit, och troligen fortfarande gör det, från båda tillverkarnas sidor.

    3DMark2001 har i dagsläget blivit mer eller mindre processorberoende, vilket vi också ser i vårt test. Dock kan man se en viss antydan på att ATI-kort rent generellt presterar bättre i det här syntetiska testet. Något glädjande är däremot att X700-kortet presterar nästan 20 000-poäng, vilket för inte allt för längesedan ansågs vara en riktig toppsumma.

    I den lite nyare versionen av 3DMark ser vi lite större variation på siffrorna, men återigen är det X850-kortet som är snabbast. X700-kortet presterar däremot inte lika bra gentemot de andra grafikkorten.

    Även i den nyaste versionen av 3DMark från Futuremark är skillnaderna mellan korten relativt små. Det är främst X700- och X800 XL-korten som hamnar på efterkälken.

    Codecreatures är ett DirectX 8.1-baserat benchmarkprogram som bland annat testar grafikkortens Vertex- och Pixel-Shader pretstanda. Standardtestet kördes, dock med ändrad upplösning.

    I Codecreatures är det 6800 Ultra-korten som är snabbast. Skillnaderna mellan de tre X800-korten är som vi tidgare sett relativt små.

    I de ovanstående två testprogrammen, FabelMark och VillageMark, testas bland annat grafikkortets förmåga att enbart rendera det som skall synas på bilden. Alltså att inte först rendera ett objekt, och sedan ytterligare ett objekt ovanpå det. Detta är allt annat än optimalt eftersom då något som inte syns tar upp grafikkortskraft.

    Dessa två tester börjar bli lite gamla vilket vi också ser på resultaten, över 300 Fps är mer än tillräckligt. Ändock ser vi att X700-kortet hamnar långt på efterkälken och att 6800 Ultra-korten återigen presterar bäst. Skillnaderna mellan de tre X800-korten är dessutom relativt stora.

    Prestandatester -2

    Nu har vi gått igenom de syntetiska testerna och det är dags för spelen. Här har vi valt ut så moderna spel som möjligt för att pressa grafikkorten till sitt yttersta.

    Det är inte speciellt länge sedan Doom 3 släpptes. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

    Vi ändrade inga inställningar över huvud taget förutom upplösningen, exempelvis stod detaljnivån kvar på "High".

    Nvidia-korten är solklara vinnare i Doom 3-testet. Inte ens det snabbaste ATI-kortet, X850 XT, har något att sätta emot 6800 Ultra-korten. Skillnaderna mellan X800 XT- och X800 XL-korten är dessutom förvånansvärt små. Det lite långsammare X700-kortet får i det här testet se sig klart omsprungen av alla de andra deltagarna.

    Half-Life 2, är tillsammans med Doom 3, två av förra årets mest efterlängtade spel. Half-Life 2 var ungefär ett år försenat så förhoppningarna på denna titel var enorm. Att spelet skulle vara krävande för datorn var mer eller mindre självklart. Vi testade grafikkortens prestanda i Half-Life 2 med hjälp av verktyget "Hardware OC Half-Life 2 Benchmark".

    Den enda inställningen vi ändrade från standardvärdena var upplösningen.

    Som ni ser är ATI-korten klart snabbast i det här testet. X850 XT-kortet slår 6800 Ultra på fingrarna, till och med det betydligt billigare X800 XL är snabbare än Nvidias värstingkort. Även X700-kortet hänger med bra i svängarna och kommer bara snäppet efter Nvidia-kortet.

    Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade även detta spel genom att använda oss av ett verktyg från Hardware OC, denna gång version 1.4.1 anpassad för Far Cry. I detta program valde vi oss att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen High Details.

    I Far Cry-testet vi använde oss av verkar det som att processorn är en flaskhals. Det skiljer enbart några få bildrutor i sekunden mellan de snabbare korten vilket är en tydlig antydan på det. Värt att notera är att X700-kortet faktiskt presterar förvånansvärt bra, över 40 Fps trots sitt låga pris får anses vara mer än godkänt.

    Unreal Tournament 2004 är uppföljaren till de mycket populära spelen i Unreal Tournament-serien. Det är ganska nytt och därför nyttjas en hel del mycket krävande funktioner.

    Testet utfördes genom att vi körde ett inspelat demo kallat "Dria Onslaught", vi ändrade alla inställningar inne i spelet till max så att vi pressar systemet maximalt.

    I det här sista speltestet ser vi en samma tendens som i Far Cry. Det verkar vara processorn som begränsar eftersom de ligger inom en mycket liten marginal. Först när vi testar X700-kortet ser vi att processorns prestanda räcker till och det är nu grafikkortet som är den största flaskhalsen.

    Slutsats

    ASUS GeForce 6800 Ultra
    Grafikkortet från ASUS är helt klart testets värsting. Lådan som det levereras i är testets största, tillbehören är flest till antalet, priset högst och det presterar i toppklass. Tillbehören som medföljer det här kortet är värda att nämnas igen, eller vad sägs om en webkamera, Doom 3 i fullversion och mycket mera. ASUS GeForce 6800 Ultra har naturligtvis också stöd för SLI, men om man skall använda sig av detta är man tvingad till att ha två av dessa grafikkort, en mindre förmögenhet enbart på grafikkort alltså.

    Är man ute efter det bästa är det här kortet helt klart ett alternativ. Men om man klarar sig utan tillbehören och spelen finns det billigare alternativ.

    Gigabyte Radeon X700
    Det första av de två grafikkorten från Gigabyte var testet klart billigaste kort. Trots sitt relativt låga pris presterar det dock bra och alla de spel vi testade var spelbara utan några som helst problem. Något annat intressant är att det kyls helt passivt vilket många säkerligen kommer att uppskatta. Tillbehören är helt normala till antal och kvalité, den medföljande dosan för TV-utgången är däremot något som bör ses som en fördel.

    Med ett lågt pris, bra prestanda och förstklassiga finesser ger vi det här kortet utmärkelsen ”Nice Price”.

    Gigabyte Radeon X800 XL
    ATI lanserade X800 XL-kretsen sent förra året, och på pappret såg den mycket intressant ut. Det visade sig stämma när vi fick hem det här grafikkortet från Gigabyte. Det var både relativt billigt, och presterade mycket bra, inte långt ifrån toppkorten. Något annat intressant just med det här grafikkortet är att det faktiskt kyls helt passivt, precis som det ovannämnda kortet från Gigabyte. Den enda riktiga nackdelen är att tillgängligheten på den här produkten för tillfället är väldigt låg, men enligt Gigabyte kommer den bli bättre inom kort.

    Point of View 6800 Ultra
    I princip är det här kortet från PoV detsamma som det från ASUS. Skillnaderna ligger i förpackningen och de tillbehör man hittar i den. Om man enbart är ute efter grafikkortet och inte bryr sig om vad man hittar i lådan som grafikkortet levereras i så är PoV-kortet det självklara valet med tanke på sitt betydligt lägre pris. Det presterar ungefär lika med X850 XT-kortet, men kostar något mer, dock har det stöd för SLI vilket vissa säkerligen kommer att värdesätta högre.

    PowerColor X800 XT
    I höstas när det här kortet lanserades var det ett självklart val för dem som ville ha det snabbaste PCI-Express-grafikkortet. Mycket har hänt sedan dess och Nvidias PCIe-kort har börjat dyka upp i större kvantiteter, och ATI har lanserat nya grafikkortskretsar. Gigabyte Radeon X800 XL är billigare än det här grafikkortet, men presterar nästan lika bra trots det. PowerColor X850 XT kostar ungefär samma som det här kortet, men är både nyare och snabbare vilket gör att X800 XT-kortet hamnar lite i kläm. Dess största fördel gentemot X850-kortet är kylningen, det som sitter monterat på PowerColor X800 XT är knäpptyst till skillnad från den som sitter på ATIs nya X850-grafikkort.

    PowerColor X850 XT
    Tillsammans med de två 6800 Ultra-korten är det här testets snabbaste grafikkort. Skillnaderna ned till de två andra X800-korten är däremot små, men så är också prisskillnaden. Det största problemet med den här produkten är kylningslösningen. PowerColor X800 XT-kortet är ett av de tystaste grafikkort vi någonsin testat (om vi bortser från de som kyls passivt), men det här ligger i den andra skalan, och är ett av de mest högljudda. En stor fördel är däremot att det är betydligt billigare än de båda 6800-korten, trots att de presterar ungefär lika.

    Om man inte har några ambitioner att använda sig av SLI och enbart vill ha ett av de snabbaste grafikkorten på marknaden passar PowerColor X850 XT som handen i handsken. Det presterar lika bra som sina konkurrenter men till ett lägre pris.




    08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se