Jetway MiniQ 450

Inledning
Specifikationer
Paketets Innehåll
Layout
Installation
BIOS/Överklockning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Kylning.com som gjorde denna recension möjlig!


22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Inledning

Har du tröttnat på en stor och klumpig datorlåda, eller vill du ha en liten och smidig sådan att ta med dig på LAN? Då kan en Jetway MiniQ 450 vara något för dig. Det är en sådan vi på 64bits skall ta oss en titt på idag.

Jetway MiniQ 450 är en så kallat ”barbone-låda” där moderkort och nätaggregat är inkluderade i den minimala lådan. Sådana lådor har länge varit ratade av gamers och andra som vill få bra grafikprestanda från sina datorer. Detta eftersom det inte funnit någon AGP-port utan man har helt fått förlita sig på det integrerade grafikkortet eller försöka få tag på ett PCI-baserat sådant. Nu på senare tid har det dock börjat dyka upp barbone-lådor med AGP-portar och Jetway MiniQ 450 är en av dem. Nu finns det ingen anledning till att behålla sitt gamla miditower, eller?

Specifikationer

Moderkortet

Moderkort B650DF
Chipsetet SiS 651 + 962
Processorstöd Socket 478 (Pentium 4)
Minnessocklar 2 x DDR333
Grafikchipset SiS 315
IDE-standard ATA133
USB-standard USB 2.0
Expansionsmöjligheter 1 st. PCI-port, 1 st. AGP-port
Firewire? Ja
Övrigt Inbyggt ljud och NIC
I/O portar 2 st. PS/2 portar, 1 st. parallelport, 2 st. seriellportar, 2 st. USB 2.0-portar, 1 st. VGA-anslutning, 1 st. nätverksanslutning och ljudanslutningar, bl.a. SPDIF in/ut

Chassit

Chassimaterial Aluminium
Storlek 180 x 210 x 320 (mm)
Vikt 2,9 Kg
Nätaggregat 200W / AC100 - 240V
Driver-bays 1 st. 5,25", 2 st. 3,5” varav en dold
Frontkontakter 2 st. USB 2.0-portar, 2 st Firewire-portar och ljudanslutningar
Övrigt IR-mottagare, HD- och power-LED, reset och power-knapp

Detta barbone-system har alltså det mesta i kontaktform, dock saknar jag en mycket vital del, vart är TV-utgången? Att man inte har inkluderat en sådan ser jag som en mycket stor nackdel, att man ens funderar på att göra något sådant är för mig oförståeligt! Något som däremot är mycket bra är den inkluderade IR-mottagaren som sitter monterad i fronten av lådan.

Mer information finns på Jetways hemsida.

Paketets Innehåll

Det medföljer en hel del tillbehör med denna låda, många bra, några mindre bra. Detta är vad som medföljer;

• 1 st. Jetway MiniQ 450.
• 1 st. ”Mini-Media-Keyboard”, på detta tangentbord finns det knappar speciellt avsedda för att höja volymen, byta låt, stänga av datorn och mycket mera.
• 1 st. diskett med drivrutiner till ovanstående.
• 1 st. PS/2-mus.
• 1 st. aluminium-kylfläns från AVC, ”Mega-Cool”.
• 1 st. fjärrkontroll, på denna finns en kula som agerar mus, man kan höja och sänka ljudet, byta låt, stänga av/sätta på datorn mm.
• 1 st. manual för moderkortet, går igenom det mesta som har med moderkortet att göra väldigt kortfattat.
• 1 st. CD-skiva med drivrutiner till alla medföljande enheter.
• 1 st. ”Quick Installation Guide” som går igenom installationen av alla enheter i och utanför lådan.
• 2 st. IDE-kablar, varav en mycket kort och den andra mycket smal, trots att den inte är rundad.
• 1 st. floppy-kabel, även denna är väldigt smal.
• 3 st. klisterlappar som man kan sätta på diskettstationen så att den ”blir” svart.
• 1 st. påse med diverse skruvar.
• 1 st. nätkabel.

Som synes medföljer det mesta man kan tänkas behöva, tangentbord, mus osv. Men trotts detta tycker jag paketets innehålla kan förbättras en hel del, varför inte skicka med trådlöst tangentbord och mus? Bättre manualer tycker jag borde vara självklart, de som medföljer nu är under all kritik.

Layout

Layouten av utsidan på lådan är helt ok, den har en stilren grå färg vilket gör att den passar nästan överallt. Frontkontakterna på lådan sitter bra och snyggt, på sidan av lådan återfinns två stycken luftintag vilka gör sitt jobb bra. Höljet på lådan sitter fast med tre stycken tumskruvar vilket gör att det är mycket enkelt att ta av det och på så sätt komma åt innandömet.

Baksidan av lådan är även den bra utformad, I/O-panelen sitter där den brukar, ovanför sitter en 80mm-fläkt som blåser ut varm luft. Till vänster om detta sitter nätaggregatet och en liten 40mm-fläkt. Något udda med baksidan är placeringen av de seriella portarna, de sitter ovanför I/O-panelen. Personligen tycker jag man kunde ha skippat båda dessa och parallellporten, det är inte många som använder dessa idag. Istället kunde man ha satt dit fler USB- och Firewire-portar.

Utformningen av insidan har många brister, men de flesta av dessa beror på det begränsade utrymmet. Den största bristen är enligt mig placeringen av minnessocklarna, de sitter precis under nätaggregatet vilket gör att man måste montera bort detta för att kunna montera minnesmodulerna. Detta hade inte varit något större problem om inte alla kablar som kom ifrån nätaggregatet satt fastsatta med buntband vid leverans. Man måste alltså klippa bort flera av dem för att ens kunna röra nätaggregatet vilket är mycket irriterande, skulle inte detta kunnat ha löst på ett smidigare sätt? En annan nackdel är placeringen av processorsocketen, den sitter precis bredvid nätaggregatet vilket gör monteringen av den medföljande flänsen i princip omöjlig, det tog mer än 30 minuter innan jag hade lyckats få på den. Dock kanske detta mer är att skylla på fästanordningen på flänsen eftersom det gick mycket lättare att montera den fläns som Intel skickar med sina boxade processorer.

Något bra är dock att alla kablar från frontpanelen sitter färdigmonterade vid leverans, om så inte hade varit fallet hade det varit mycket komplicerat och tidsödande att montera dessa. Något annat lyckat är att man har valt en stor kylfläns istället för en fläkt på nordbryggan. Detta minskar antalet fläktar och på så sätt blir ljudnivån lägre. Det blir även en rörlig del mindre, alltså en del mindre som kan få gå sönder på grund av förslitning.

I övrigt är allt med innandömet bra, 80mm-fläkten sitter placerad på en bra plats där den kan suga ut varm luft ur lådan. Fläkten är även temperaturreglerad vilket gör att den är nästintill tyst när man inte utför några större arbeten med datorn. Kontakterna för IDE och floppy sitter bra, man behöver inte dra dem genom hela lådan för att nå dit man skall. Något trevligt gällande utseendet är att man framför 5,25”-platsen satt en rörlig lucka vilket gör att man inte ser 5,25”-enhetens egna front utan lådans. Detta gör att fronten får ett mer enhetlig utseende. Detta fungerar dock inte om man har en så kallad ”slot-in”-enhet, då får man montera bort denna lucka.

Installation

Monteringen av alla delar i lådan var inget större problem förutom det som nämndes i delen ovan. Men att monteringen av alla delar skall gå lika lätt som i ett vanligt miditower ser inte jag som möjligt, denna låda har ju bara 1/4 av volymen som en sådan. Men om man följer de olika stegen i den medföljande ”Quick Installation Guide” går allt bra.

Strömsladdar är redan framdragna dit de skall, d.v.s. till fronten av lådan där de olika enheterna skall sitta. Man behöver alltså inte dra dit egna och på så sätt möjligen begränsa luftflödet. De som nu är framdragna är dragna på ett sådant sätt att de knappt begränsar luftflödet alls.

Att monterar dit ett AGP-kort är inga större problem, AGP-platsen sitter ute i kanten på lådan vilket gör att det inte är några problem att komma åt. En nackdel med att den sitter i kanten är att man inte kan montera ett grafikkort med stor fläns. Jag fick själv inte plats med mitt grafikkort som har en Zalman ZM80-HP monterad på sig eftersom kylflänsen då hamnade utanför lådan och det var helt omöjligt att få på höljet. Men grafikkort med originalkylflänsar skall inte vara några som helst problem att montera dit.

Att montera hårddiskar och 5,25”-enhter är inga problem, man skruvar fast dem på samma sätt som i en vanlig låda. Dock måste man komma ihåg att montera dessa sist, monterar man dem innan man monterat processor o.s.v. blir det nästintill omöjligt att montera dessa delar senare eftersom man inte kommer åt inuti lådan. Något man dock skall tänka på vid installationen av 5,25"-enheten är att ta bort fronten på dennes släde. Detta eftersom släden skall kunna komma igenom luckan i fronten av lådan.

Väl inne i Windows är det dags att installera drivrutinerna för alla inbyggda enheter. Detta går även det smidigt eftersom alla drivrutinerna som behövs finns på den medföljande CD-skivan och disketten. När detta är gjort är det mesta av grovjobbet gjort, det enda som återstår är installationen av de program man vill ha och att anpassa dessa efter smak och tycke.

BIOS/Överklockning

Även på detta moderkortet är det ett Phoenix BIOS. I BIOS:et hittar man det vanliga, man kan ställa in klockan, stänga och och sätta på olika enheter och funktioner o.s.v. Allt som bör finnas i ett BIOS på dagens moderkort finns även på detta.

Något som jag dock saknar är lite mera överklockningsinställningar, man kan t.ex. inte ändra spänningen till varken processorn eller minnet. Man kan dock ändra multipeln till processorn (förutsätter att man har en processor som inte är multipellåst), ändra ration mellan minnet och processorn, så man kan köra asynkront (processor och minnet i olika hastighet). Som tur är finns det dock möjlighet att ändra timingen till minnena vilket gör att man kan få ut maxprestanda ur dem. Systembussen går att ändra från 100 Mhz till 200 Mhz i 1 Mhz intervall. Men eftersom man inte kan ändra spänningen till processorn känns detta dock relativt onödigt. Enda chansen till att man skall få nytta av denna funktion är om man manuellt ändrar spänningen på processorn genom att vira någon ledande tråd runt vissa pinnar under processorn.

Något annat bra med BIOS:et är den avdelning där man kan kolla de olika spänningarna och temperaturerna. Man kan även ställa in så denna information visas längst ner på skärmen vid uppstart av datorn vilket jag inte har sett tidigare men som jag nu tycker alla moderkort skall innehålla.

Användning

Att använda lådan är både roligt och lätt. Om man skall ha den som sin stationära dator bör man placera den på skrivbordet eftersom det annars blir jobbigt att byta CD-skiva eller liknande. Om man inte gör detta så ofta kan man dock placera den på golvet och då föra ljudkällan längre ifrån sig och på så sätt får en tystare arbetsmiljö. En dator i denna låda passar också utmärkt som en HTPC (Home Theather PC), detta eftersom den både är liten och snygg. Man kan alltså lätt placera den på TV-bänken och den passar också in där p.g.a. sin mörka färg, många av dagens TV-, video och DVD-apparater är ju svarta eller gråa. Något som dock talar emot detta är avsaktandet av TV-utgången, man måste alltså införskaffa ett nytt grafikkort med en sådan anslutning på vilket är lite synd. Eftersom det inbyggda grafikkortet presterar ganska dåligt i 3D-applikationer så måste man mer eller mindre skaffa ett nytt grafikkort. Det enda som det inbyggda duger till är att surfa och skriva på, hade det funnit en TV-utgången hade denna låda varit perfekt som HTPC.

Ett annan möjligt användningsområde är att använda denna dator som en LAN-låda. Detta eftersom den är mycket liten och lätt, man slipper alltså släpa på en stor och tung låda. Moddar man sedan dit handtag i toppen av lådan blir det nästan för enkelt att ta med sig datorn till ett LAN. Kombinerar man detta med en TFT-skärm så blir det i princip lika lätt att ta med sig denna kombination som en bärbardator till ett LAN.

Jag nämnde tidigare i texten att manualerna som medföljer är under all kritik, ett exempel på detta är följande. Efter att jag installerat Windows såg jag att det endast rapporterade 224 MB RAM vilket jag tyckte var udda. Startade då om datorn och även BIOS rapporterade 224 MB. Trodde då att minnesmodulen var defekt, plockade ur den och satte i en ny modul (vilket gjorde att jag i princip var tvungen att montera ner hela datorn). Men även med denna modul rapporterades endast 224 MB, kom då på att grafikkortet antagligen "lånade" 32 MB vilket visade sig stämma. Hade detta stått i manualen hade jag sluppit att felsöka i mer än två timmar.

Att använda fjärrkontrollen är enkelt, man kan som sagt styra muspekaren och mycket mera med den, tyvärr är det IR som gäller och inte radiovågor, man måste alltså har fri sikt mellan datorlådan och fjärrkontrollen. Men har man tänkt att använda datorn som en HTPC-låda är detta antagligen inget större problem, eftersom man då befinner sig i samma rum. Det medföljande programmet till fjärrkontrollen gör att det är mycket enkelt att surfa, kolla e-post och att spela upp musik och ljud. Det finns även en zoom-funktion vilket kan underlätta när man t.ex. sitter i soffan och letar efter ikonen för videouppsleningen i startmenyn.

Vid olika prestandatest presterar detta system som ett reguljärt dito, minnesbandbredden är bra och processorprestanda likaså. Det inbyggda grafikkortet fick 2025 poäng i 3D Mark 2001 build 330, detta med 256 MB Ram och en Pentium 4 på 2,4 Ghz.

Slutsats

Lådan i sig är mycket trevlig att arbeta med, den är stilren och snygg och den har många smarta funktioner. Dock finns det en del missar med utformningen av innandömet, men detta går inte att göra på så många andra sätt på grund av den begränsade volymen. Att installera de olika enheterna i datorn är dock inte så svårt trots detta. En av anledningarna till att det går så smidigt att installera allt är tack vara den medföljande guiden som beskriver steg för steg hur man skall gå till väga.

Några större missar är dock saknandet av TV-utgången och att det medföljande tangentbordet och musen inte är trådlösa. I vissa aspekter ser det ut som att tillverkaren tror att lådan kommer att användas som en HTPC, men ur andra synvinklar ser det inte alls ut så. Den medföljande fjärrkontrollen och programmet till den är sådant som talar för, tangentbordet och musen med kablar och den icke existerande TV-utgången är sådant som talar emot.

Priset på detta system ligger på runt 3500-4000 SEK inklusive moms.

Fördelar Nackdelar
Storlekten Det begränsade inandömmet
Utseendet Ingen TV-utgång
De medföljande enhterna Ej trådlöst tangentbord och mus
AGP-port Priset



22/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se