Jens of Sweden MP-120

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Jens of Sweden som gjorde denna recension möjlig.


23/03-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Apple har haft en enorm succé med sina iPod-produkter och säljer enorma mängder av dem. Det senaste tillskottet i iPod-kategorin är Shuffle-spelaren, vilket är Apples första mp3-spelare med flashminne som lagringsmedium. Deras främsta försäljningsargument med denna produkt är priset. Innan lanseringen av Shuffle hade vi inte sett någon priskonkurrens över huvud taget på marknaden. Efter lanseringen började priserna på mp3-spelare sjunka kraftigt, ett klart tecken på att importörerna och distributörerna haft betydligt bättre marginaler än vad de gett sken av.

Den första produkten vi testade med ett lägre pris än vad vi var vana vid var Xuke MP-600. Den visade att man faktiskt kunde sälja en produkt med god kvalité till ett lägre pris än tidigare. Nästa produkt upp till bevis med samma bakgrund är MP-120 från Jens of Sweden.

Vad har JOS att säga till om i lågprissegmentet när de tidigare har satsat på premiumkonsumenterna som har varit villiga att betala mer för ett märke?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för JOS MP-120.

Storlek 86,2 x 28,2 x 16,7 mm (LxBxH).
Vikt 41 gram (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 1 GB.
Stöd för MP3 (16 - 320 Kbps), WMA (20 – 192 Kbps, ASF och Ogg Vorbis.
Batteri Inbyggt 450 mAh.
Batteritid Cirka 25 timmar.
Firmwareversion 5080.0411 2005-03-03.
Upplösning på skärmen 128 x 64 pixlar.
Överföring USB 2.0.
Uteffekt 18 mW + 18 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt OLED-skärm, linjeingång, mikrofon (diktafon), stöd för WMA10-DRM-filer, klocka och textläsning.
Rekommenderat pris 1344 SEK med moms.

Rent storleksmässigt och viktmässigt påminner MP-120 mycket om MP-100 och MP-110 från JOS som har funnits på marknaden i över två år, vilket naturligtvis beror på att samma grunddesign har använts till alla tre. Hos vissa kan detta ses som något negativt, det är trots allt inte direkt innovativt. Å andra sidan, varför ändra på något som fungerar? Det blir dessutom billigare att ändra på en redan befintlig produkt än att bygga en ny från grunden, vilket i längden gynnar kunden, bland annat rent prismässigt. Om vi jämför MP-120 med storebror MP-400 är den både något större och något tyngre, skillnaderna är dock inte speciellt stora. Relativt Xuke MP-600 är storleksskillnaden något mindre, även om MP-120 fortfarande väger närmare 10 gram mer.

Som tur är stannar likheterna mellan MP-120 och MP-1x0-till utseendet. Funktions- och specifikationsmässigt skiljer de sig ganska mycket åt. Exempelvis har man valt att använda sig av den nu mer eller mindre standardmässiga OLED-skärmen.

Även uteffekten har ökats markant, från 7 mW hos MP-110 och 10 mW hos MP-400 till hela 18 mW. Detta står sig bra mot konkurrenterna även om både Niob NB-110 (30 mW), Xuke MP-600 (24 mW) och N*tribe Monolith Slide (26 mW) alla är specificerade högre. Dock är det enbart Niob NB-110 som ger markant högre kraft när vi väl testar i praktiken.

Spelaren använder sig av det nyare USB-gränssnittet, USB 2.0, precis som MP-400. Dock har vi sett hos andra spelare att ett snabbare gränssnitt inte nödvändigtvis behöver betyda snabbare överföring. Detta skall vi dock kontrollera lite längre fram.

Vi ser också att spelaren har stöd för filformatet OGG Vorbis vilket säkerligen vissa kommer att uppskatta. Notera dock att spelaren enbart har stöd för Q9, alltså bithastigheten 320 kbps.

I förpackningen

Jens of Sweden MP-120 levereras på ett minst sagt minimalistiskt sätt. Normalt sett brukar spelaren återfinnas i en pappförpackning av vanlig typ, men så är inte fallet denna gång. Här levereras den istället i en plastförpackning som vanligtvis brukar användas till kablar, och andra tillbehör. Fördelen med denna förpackning är dock att man ser spelaren innan köp, på grund av den genomskinliga plasten.

Listan på det som återfinns inuti förpackningen förutom spelaren självt blir mycket kort, det blir enbart en punkt.

På detta ark finns enbart den mest grundläggande informationen, så som vikt, storlek, serienummer och liknande. Med andra ord det som brukar återfinnas tryckt på utsidan av de flesta förpackningar till mp3-spelare.

Det medföljer alltså inga hörsnäckor, ingen manual, ingen USB-kabel, ingenting. Dock ligger det två PDF-filer på själva spelaren. Den ena av dessa två är manualen och den andra är ett informationsdokument som beskriver begränsningar i spelarens garanti. Manualen i sig är välstrukturerad och det är enkelt att hitta den hjälp man behöver. Tyvärr ser vi samma fel här som vi har gjort hos de senaste produkterna från JOS, det finns både språkliga och sakliga fel i manualen vilket drar ner helhetsintrycket en del. I övrigt fungerar dokumentationen ypperligt.

Notera att det som visas på ovanstående bild är hörsnäckorna och laddaren som säljs för 275 SEK extra.

Eftersom spelaren levereras utan hörsnäckor och all form av tillbehör för att hålla nere priset finns dessa att köpa till som extraval. Dock är priset på dessa inte lika fördelaktig som för själva spelaren. Vill man ha en USB-kabel får man hosta upp 99 eller 149 SEK (beroende på modell) vilket är betydligt mer än vad man får ge hos vilken datorbutik som helst. Om man vill ha ett halsband för att hänga spelaren runt halsen får man betala 75 SEK och vill man ha en laddare och hörsnäckor kostar dessa 275 SEK (hörsnäckorna går att köpa lösa för 199 SEK). Med andra ord blir totalpriset för spelaren 1717 SEK (1344+ 199+ 99+ 75) om man vill ha samma tillbehörspaket som till MP-400 (dock får man klara sig utan en tryckt manual). Det är ändå lägre än 2195 SEK som är priset för 1 GB MP-400, men det är på intet sätt ett pangpris, som 1344 SEK verkar vara. Tänk alltså på att totalpriset blir betydligt högre om man inte redan har USB-kabel, hörsnäckor och liknande.

Spelaren

JOS MP-120 är uppbyggd kring den vanliga rektangelutformningen. De flesta spelare på marknaden använder sig av denna eftersom den helt enkelt fungerar bra. Men vi har sett en del udda spelare trots detta, bland annat Niob NB-110 och Asono Opus. Båda dessa har varit utmärkta exempel på att alla mp3-spelare inte behöver se lika ut. Niob NB-110 är till och med den spelare vi testat med bäst ergonomi, vilket borde vara ett incitament för tillverkarna att arbeta fram en bättre och även roligare form.

Spelarens framsida är väldigt ren, det finns varken knappar eller något reglage över huvud taget. Det enda som återfinns är en display och diverse designmässiga markeringar. Bland annat finns texten ”1GB” tryckt på framsidan, vilket vi tycker ser helt fel ut. Även baksidan är lika knapplös som framsidan. Med andra ord ser spelaren mycket stilren och elegant ut med sitt rena yttre och sin svarta färg. Det enda som förstör helhetsintrycket är texten ”1GB” på framsidan. Varför man över huvud taget har valt att placera den där är för oss en gåta.

Alla knappar och reglage återfinns istället på de båda långsidorna. På den som befinner sig närmast användaren finns knappen som används för att starta och stänga av spelaren, samt starta musikuppspelningen. Till vänster om denna finns den styrspak som de flesta av spelarens funktioner regleras med. På den andra långsidan hittar vi ytterligare en knapp och ett reglage (knapplås). På denna sida återfinns också den enda in- och utgången av 3,5mm-format. Denna används både till hörlurar och till linjeingången. USB-kontakten sitter placerad på exakt samma ställe som hos MP-110 och MP-100, under en hatt på ena kortsidan.

Menyn i spelaren är relativt enkel att handskas med. Eftersom styrspaken enbart kan röras åt vänster och höger är alla ikoner i menyn lagda i en rad, det blir med andra ord en del bläddrande för att komma dit man skall. Något JOS dock har lyckats väldigt bra med är att alla ikonerna både är bra utformade så att man ser vad de skall symbolisera, och att texten under dessa gör dess funktion solklar. Ytterligare något av värde är att man inuti menyn hela tiden ser hur långt in i låten man är, och vilken låt det är man spelar.

Ljudkvalitén

Ett av de största problemen relaterat till ljudet på föregångarna till MP-120, MP-100 och MP-110, har varit den låga uteffekten. Det här har man rättat till hos MP-120, och den har faktiskt den högsta uteffekten någonsin hos en spelare från Jens of Sweden, hela 18 mW per kanal. Denna specificerade siffra verkar stämma relativt bra mot verkligheten, och det är helt klart att man får ut mer kräm ur spelaren än till exempel MP-400.

Ljudmässigt har det också hänt en del. I MP-120 använder man sig av samma ljudkrets som i MP-400, SigmaTel 3520, dock är vissa andra kringliggande kretsar annorlunda vilket resulterar i den högre uteffekten och ändrade ljudbilden.

Som vanligt började vi att bedöma spelaren med standardhörsnäckorna (notera att dessa är tillbehör, och alltså inte medföljer), och det låter precis som vanligt riktigt uselt. Med andra ord bör man hålla sig borta från JOS egna snäckor nu när man inte måste betala för dem. Det finns betydligt bättre produkter man bör satsa på. Om man inte vill lägga ut speciellt mycket pengar är Koss The Plug ett bra alternativ (går att hitta för ungefär 150 SEK). Men vill man få ut så mycket som möjligt är ett par Shure E2C ett bra alternativ (runt 700 SEK).

När vi testar spelaren med Koss The Plug är ljudupplevelsen inte lika platt som tidigare och basen kommer fram till sin fulla. Problemet med dessa snäckor är att diskanten blir något efterlämnad och ljudbilden blir inte riktigt som det är tänk. Med Shure E2C blir det hela mycket bättre och både diskanten och basen får mer spelrum, hela ljudbilden blir betydligt fylligare och mer korrekt. Dock hamnar MP-120 en bit efter konkurrenter så som Asono Opus och Niob NB-110. Men det är helt klart den bästa spelaren från JOS vad gäller ljudkvalitén.

Följande möjligheter finns för att själv påverka ljudet hos JOS MP-120.

Som ni ser finns inte enbart de vanliga equalizerinställningarna utan också SRS-funktioner har implementerats. Här har man dock enbart tre lägen att välja på och det är inte möjligt att justera dem på något sätt. Om någon av dessa aktiveras låses helt enkelt den vanliga equalizerjusteringen vilket kan tyckas lite synd.

För er som vill veta mer om SRS och dess funktioner så hittar ni det i recensionen av Bitrate ilyn SF-403EX.

Användning

Eftersom JOS MP-120 är en relativt liten produkt är det inga problem att använda den till del flesta aktiviteter. Att ha på sig den under ett gympass, cykeltur eller något annat är inga som helst problem. Något som dock kan vara störande är att ha den runt halsen under en joggingtur. Eftersom MP-120 inte har några mjuka kanter utan istället är ganska spetsiga kan det vara relativt irriterande att ha den slående mot bröstet i en timme. På denna punkt finns det betydligt bättre produkter ute på marknaden.

Något som däremot underlättar användandet under fysiska aktiviteter är att hörsnäckorna är integrerade i halsbandet. Det är mycket enklare och trevligare att enbart behöva ha ett snöre från spelaren och upp till överkroppen, det blir också mindre trassel kablarna emellan och mindre risk att man trasslar in sig i något.

Alla knappar och reglage på spelaren är placerade på långsidorna. Detta gör att man ganska enkelt kan styra hela spelaren med ena handens långfinger och tumme utan att byta grepp, om man har ganska långa fingrar och om man håller spelaren i vänsterhanden. Med andra ord finns det vissa begränsningar om hur man styr spelaren. Bästa sättet att handskas med den är faktiskt att hålla den i båda händerna, ungefär som man håller ett GameBoy.

JOS har specificerat driftiden på MP-120 till ungefär 25 timmar. Vi utförde vårt vanliga test där vi sätter en specifik låt på oändlig upprepning tills spelaren dör, och MP-120 presterade riktigt bra. Den 25:e timmen fortsatte spelaren att leverera musik, även 26:e och 27:e, först därefter kastade den in handduken. Spelaren klarade av att spela upp musik i hela två och en halv timme mer än vad specifikationerna lovar, bra JOS!

Till MP-120 har JOS valt att återigen använda en svart färg, precis som till MP-130. Men ett av problemen med utseendet på MP-130 var att färgen var blank så all form av smuts syntes väldigt tydligt på den. Det här problemet finns inte i lika stor utsträckning på MP-120 eftersom grundtonen är mattsvart. Framsidan av spelaren har dock en glasliknande konstruktion som lätt blir väldigt flottig. Men eftersom ytan inte hindras av några detaljer är det mycket enkelt att få den ren igen.

Något vi efterfrågat hos de flesta spelare vi har testat genom åren är något så simpelt som en klocka. På senare tid har vi faktiskt sett fler och fler spelare med denna banala funktion, och MP-120 är en av dem. Eftersom många mindre mp3-spelare används vid fysiska aktiviteter är en klocka av stort intresse, exempelvis kan man ta tiden på sin joggingtur med samma apparat som levererar de ljuva tonerna under den. Förhoppningsvis kommer fler och fler tillverkare välja att implementera den här funktionen i deras produkter.

Som brukligt med flashminnesbaserade mp3-spelare har MP-120 UMS-stöd. Vad som menas med detta är att det finns inbyggda drivrutiner till den i de flesta operativsystem (från Windows ME och framåt) vilket underlättar när man vill föra över musik till eller från spelaren. Det enda man behöver göra är att koppla in spelaren i en ledig USB-port och efter några sekunder dyker enheten upp i utforskaren där man kan dra och släppa musik. Något som ytterligare underlättar med MP-120 är att den har en inbyggd USB-port. Det krävs alltså varken en adapter eller kabel för att kunna koppla in den till dator!

En intressant funktion hos spelaren är att den klarar av att läsa och visa textfiler i displayen. Vad man kan använda detta till kan vid en första anblick kännas lite diffust. Men något som undertecknade snabbt fattade tycke till var handlingslistor. Det är kanske inte en funktion som man alltid har eftersökt hos en mp3-spelare, men den är minst sagt användbar.

Två saker vi dock saknar hos MP-120 är stöd för spellistor och bookmarks. Att inte kunna använda sig av spellistor när man får plats med 1 GB musik på spelaren är minst sagt enerverande. Det blir lätt en massa bläddrande i mappar och spolande för att hitta rätt. För dem som använder spelaren till ljudböcker är dock bookmarks den viktigaste funktionen. Med hjälp av denna kan man placera ett bokmärke mitt i en ljudfil för att sedan återkomma dit igen utan att behöva spola. Som tur är kan man fuska sig till ett bokmärke på MP-120. Spelaren startar helt enkelt upp på samma ställe i musik som man stängde av den. Dock får man under denna tid inte koppla in spelaren till datorn, eftersom den då nollställer bokmärket.

JOS MP-120 är som redan nämnts utrustad med USB 2.0. Enligt våra mätningar klarade spelaren av att skriva i lite mer än 3 MB/s och att läsa i nästan 1,5 MB/s. Med andra ord går det nästan tre gånger så fort att föra över musik till spelaren som hos många av konkurrenterna, även fast de har stöd för USB 2.0. Den totala tiden för att fylla hela spelaren med 1 GB musik är lite mer än fem minuter, helt klart godkänt.

Slutsats

Jens of Sweden har än en gång en potentiell storsäljare i sitt sortiment. Till ett nästan ofattbart lågt pris kan de erbjuda en vettigt mp3-spelare. MP-120 har mycket gemensamt med föregångaren MP-110, både positivt och negativt. Något som de har tagit bort är till exempel en inbyggd radiomottagare, så är man på jakt efter en mp3-spelare med en sådan är MP-120 tyvärr inget alternativt. Något positivt är dock att den inbyggd USB-porten finns kvar. Det krävs alltså varken en adapter eller kabel för att kunna koppla spelaren till datorn.

Något som är värt att tänka på innan man köper spelaren är att inga som helst tillbehör medföljer. Om man inte redan har ett par hörsnäckor får man alltså räkna med att lägga ut några hundra på ett par.

JOS MP-120 är en mycket intressant produkt, främst på grund av sitt låga pris. För under 1400 SEK med moms får man hela 1 GB till sitt förfogande. För de som klarar sig utan inbyggd radio och som vill införskaffa hörsnäckor och andra tillbehör separat är JOS MP-120 ett mycket bra val. Därför ger vi den utan att blinka utmärkelsen ”Nice Price”.

Fördelar Nackdelar
Lågt pris Saknar radio
Inbyggd USB-port Inga tillbehör
Låg vikt, liten storlek



23/03-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se